VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Advertisements

ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
KELİME TÜRLERİ İSİMLER Canlı cansız varlıkları, kavramları, duygu ve düşünceleri karşılayan sözcüklere isim denir. İsimler özellikleri bakımından üç.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
YAZIM KURALLARI.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Y AZıM K URALLARı S UNUSU Hazırlayan Muhammet DOĞAN Türkçe Öğretmeni.
İSİMLER İSİM: Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelimelere İSİM denir.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
TAMLAMALAR.
İSİM (AD) Canlı Varlık İsimleri Gül BalıkMehmet Elma Ayı MuratMuz BebekPapatya.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
SAYGI Hazırlayanlar : Gönül OTLUOĞLU A. Figen TURHAN
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Metinlerin Sınıflandırması
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
COĞRAFİ KONUM.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
FİİLLERDE ÇATI.
klasik mantik önermeler
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
İşaret isimleri Türkçe’mizde (bu, şu, o) dur.
DOĞAL SAYILAR TEST SORULARI
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR ADLAR (İSİMLER) VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR

Özel Adlar Dünyada eşi ve benzeri olmayan varlıklara verilen adlara özel ad denir. NELER ÖZEL AD OLABİLİR? 1-Kişi ad ve soyadları: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü 2-Unvan bildiren adlar: Dr. Ahmet Çevik 3-Kurum ve kuruluş adları: Türk Hava Yolları, Antalya Lisesi 4-Ülke, ulus adları: Türkiye, Almanya. Türk, Alman 5-Dil adları: Türkçe, Almanca, İngilizce

6-Din ve mezhep adları: Müslümanlık, Hıristiyanlık 7-İl, ilçe, mahalle, köy, cadde, sokak adları: Antalya, Korkuteli, Hürriyet Mahallesi 8-Kıta, bölge, deniz, göl, ova, akarsu adları: Avrupa, Akdeniz, Tuz Gölü, Düden Şelalesi 9-Gezegen ve yıldız adları: Jüpiter, Dünya, Uranüs

10-Hayvanlara verilen özel adlar: Sarıkız, Karabaş, Minnoş 11-Yapı, yapıt, kitap, gazete, dergi adları: Akyüz Apartmanı, Murat Paşa Camii, Falaka, Sabah 12-Millî ve dinî bayram adları: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kurban Bayramı

ÖZEL ADLARIN YAZILIŞI 1-Özel adların ilk harfi cümlenin neresinde olursa olsun her zaman büyük yazılır. Bugün Ayşe okula gelmedi. 2-Özel adların sonuna gelen iyelik ve çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. Anadolu’m – Ankara’da – Ozan’ı – Özge’ye 3- Özel adlara getirilen çoğul ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Mersinliler – Ayşeler - Fatoşlar

4-Özel adlara getirilen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Bursalı – Türkiyesiz – Aligil 5-Birkaç sözcükten oluşan özel adların her sözcüğü büyük harfle başlar. Devlet Demir Yolları 6-Kişi adlarından önce ve sonra gelen meslek ve unvan bildiren saygı sözcükleri büyük harfle başlar. Öğretmen Adem, Mühendis Bülent

7-Özel adlar yumuşamaya uğramadan yazılır. Bilecik’i yazılır, Bileciği diye okunur. Gaziantep’e yazılır, Gaziantebe diye okunur.

VARLIKLARIN OLUŞLARINA GÖRE ADLAR Varlıkların oluşlarına göre adlar somut adlar ve soyut adlar olmak üzere ikiye ayrılır. Yandaki resimde görülenler somut adlara örnektir.

Soyut adlara örnekler

Somut Adlar (Madde Adları) Duyu organlarımızla varlıklarını hissedebildiğimiz; gözümüzle gördüğümüz, elimizle dokunduğumuz, kokladığımız, işittiğimiz, tattığımız varlıklara verilen adlara somut adlar denir. Apartman – ağaç – kuş - kitap

Soyut Adlar Cisim halinde bulunmayan, göremediğimiz, dokunamadığımız, yalnızca var olduğunu hissettiğimiz, sezdiğimiz varlıklara verilen adlara soyut adlar denir. sevgi – sevinç – dostluk – akıl - umut

Varlıkların Sayılarına Göre Adlar 1-Tekil Adlar : Tek bir varlığı anlatan adlara tekil adlar denir. kuzu – gözlük – halı – televizyon 2-Çoğul Adlar : Aynı türden birden çok varlığı belirten adlara çoğul adlar denir. güller – kuşlar – odunlar – kaşıklar 3-Topluluk Adları : Çoğul eki olmadığı halde birden çok varlığı belirten adlara topluluk adı denir. ulus – ordu – aile – halk – takım - demet

Hazırlayan : Adem TIMARTAŞ Yeşilbayır İlköğretim Okulu 4/A Sınıf Öğretmeni Aralık - 2006