YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Created by Necdet GÜLSEVER
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir.
6.GRUP YAKUP HARUN ÇAVUŞ MUSTAFA KAHRAMAN OĞUZHAN İMAMOĞLU ARİF ALKAYA
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Temel Elektrik Elektronik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ
Elektriklenme ve Elektroskop
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ DAMLA ASLAN.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ
ELEKTRİKLENME.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRİK.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Yaşamımızdaki Elektrik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK.
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
Atomun Yapısı.
A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
Temel Elektrik Elektronik
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
DURGUN ELEKTR İ K. Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Atomda proton ve nötrondan oluşan bir.
Atom ve yapısını inceleyelim
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
OKUL ÖNCESİNDE FEN EĞİTİMİ
Elektrik Alan.
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ELEKTROSKOP. Elektroskop nedir? Bir cisimde statik elektrik yükünün olup olmadı ğ ını, yükün eksi (-) veya artı (+) i ş aretli oldu ğ unu tespit etmeye.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK 3. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

ELEKTRİKLENME DURGUN ELEKTRİK (ELEKTROSTATİK) BU RESİMDEKİ OLAYLARI AÇIKLAYALIM

BU ARKADAŞIN SAÇLARINA NE OLDU?

SİZE GÖRE BU ARKADAŞA NE OLDU?

BU RESİMDEKİ OLAYI AÇIKLAYALIM

KONULAR ELEKTRİKLENME ELEKTRİK AKIMI NEDİR? SERİ VE PARALEL BAĞLAMA

ELEKTRİKLENME: 1-Sürtünme İle Elektriklenme Saçlarımızı tararken, tarak tarak ile saçlarımız arasında sürtünme sonucu bir elektriklenme oluşur ve saçlarımızın bir kısmı tarak tarafından çekilir.

ATOMUN YAPISI Elektriğin kaynağı atomlardır. Atom, ortada bir çekirdek ve çevresinde dolanan elektronlardan oluşur. Atomun çekirdeği proton ve nötronlardan oluşmuştur. Çekirdekteki nötronlar yüksüz, protonlar ise pozitif (+) yüklüdür. Çekirdek çevresinde dolanmakta olan elektronlar ise negatif (-) yüklüdür. çekirdek

Atomların çevresinde belirli yörüngelerde dolanan elektron adı verilen negatif yüklü tanecikler vardır. Çekirdeğinde ise pozitif yüklü tanecikler vardır. Atomlar arası ilişkilerde çekirdek etkilenmez. Elektronlar etkilenir.

ÇÜNKÜ İKİ ATOM YANYANA GELDİĞİNDE KARŞILAŞTIĞI ATOMUN DIŞ YÖRÜNGESİNDEKİ ELEKTRONLARDIR.

Elektronlar bazen artar bazen azalır Elektronlar bazen artar bazen azalır. Proton adı verilen pozitif yük sayısı değişmez. Elektron sayısındaki değişme, bazen proton sayısını, bazende elektron sayısını fazlalaştırır. Fazlalaşan hangisi ise atomun yükünü o belirler.

Artı ve eksi yüklerin hangisi çoğunluktaysa cisim o yüklüdür.

Nötr Cisim: + - + - + - + - + - + - + - - + - + - + - + - + - + - + Bir maddeyi oluşturan atomların toplam pozitif ve negatif yük sayıları birbirine eşit ise bu tür cisimlere nötr cisim denir. Temas sonucu bir cisimden başka bir cisme NEGATİF YÜK GEÇİŞİ olur. Bunun sonucu olarak da cisimlerin normal yük dengeleri bozulur.

2-Etki ile elektriklenme K cismindeki (-) yükler, L cismindeki (-) yükleri iter. Bu durumda L cisminin sağ tarafı (-), sol tarafı (+) yüklenir. K cismini çekince L cismi yeniden nötr olur.

ELEKTROSKOP Bir cismin elektrik yüklü olup olmadığını, yüklü ise ne tür elektrikle yüklü olduğunu anlamamıza yarayan aletlere elektroskop denir. Metal Topuz Havası alınmış Cam fanus Alüminyum Yapraklar Yalıtkan ayak

Topuz Yapraklar

Cisim, elektroskoba yaklaştırıldığında, yapraklar açılıyorsa, cismin yükü elektroskopla aynıdır. Eğer yaprakların açıklığı azalıyorsa, cisimle elektroskop zıt yüklüdür.

Nötr bir elektroskoba negatif yüklü cisim YAKLAŞTIRILDIĞINDA; _ _ _ _ _ _ Kapalı olan yapraklar açılır

Nötr bir elektroskoba pozitif yüklü cisim yaklaştırıldığında; _ _ + + + + + + + + Kapalı olan yapraklar açılır.

Cisim ve elektroskop aynı cins yükle yüklenmiş ise; Açık olan yapraklar daha fazla açılır. + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Cisim ve elektroskop zıt yükle yüklenmiş ise; Açık olan yapraklar kapanır. + + + + + + + + _ _ _ _ _ _ _ _ _ + _ + _ + _ +

Topraklama : Yerküreyi çok büyük bir nötr cisim olarak düşünebiliriz. Elektriklenmiş cisimler toprakla temas ederlerse cisim ve toprak arasında yük alış verişine topraklama denir. _ + _ _ + _ _ _ + + + + _ _ + + + _ + + _ _ + _ _ _ _ _ TOPRAKLANAN CİSİMLER NÖTR HALE GELİR.

Pozitif yüklü cisim topraklandığında; cisimden toprağa negatif (-) yük akar. Cisim nötr olur. Negatif yüklü cisim topraklandığında; topraktan cisme negatif (-) yük akar. Cisim nötr olur. Pozitif Yüklü cisim Negatif Yüklü cisim _ _

Nötr cisme pozitif yüklü çubuk yaklaştırılırsa; _ + _ + + + + + + + + _ + _ + _ + _ + + + + + + + + _ + _ +

Şekildeki nötr cisme pozitif yüklü cisim yaklaştırıldığında, cisimdeki yükler kutuplaşır. _ + _ + + + + + + + + _ + _ + _ _ _ _ Cisim topraklandığında negatif yükler topraktan cisme geçer ve cisimdeki negatif yük sayısı pozitif yük sayısından fazla duruma gelir. Topraklama kesildiğinde ise cisim artık negatif yüklenmiş olur.

Atmosferde Doğal Elektriklenme; Şimşek ve Yıldırım Bulutları oluşturan su tanecikleri ve havadaki toz parçacıkları, rüzgâr nedeniyle sürtünme sonucu elektriklenir. Bulutların bir bölümü (–) yükle yüklenirken, bir bölümü (+) yükle yüklenir. Yüklü bulutlar birbirine yaklaştığında bir buluttan diğerine yük akışına şimşek denir. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ + + + + + + + +

Elektrikle yüklü bir bulut, yere yeterince yakınsa, bulut üzerindeki yükler etki ile yeryüzünü elektrikler. Bunun sonucunda yerle bulut arasında yük boşalması olur. Bu olaya yıldırım denir. _ _ _ _ _ _ _

‘’ŞİMŞEK ÇAKAR YILDIRIM DÜŞER’’