MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Mastarlar.
DEMİR DIŞI METALLERİN KAYNAK METALURJİSİ
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi /71 Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 BAKIR VE BAKIR ALAŞIMLARININ KAYNAK KABİLİYETİ.
BÖLÜM 6 LEHİMLEME ve YAPIŞTIRMA
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Kaynak işlemi sırasında ;
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
Pik (Ham) Demir Üretimi
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K K ayna
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Yaşamımızdaki Elektrik Elektrikli cihaz ve makinelerin çalısmasını saglayan enerjiye elektrik enerjisi denir. Elektrik akımı bir cihazdan geçtiginde cihazın.
Hidrojen Gevrekliği.
DEMİRDIŞI METALLER.
DEMİR DIŞI METAL VE ALAŞIMLARI
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
ALÜMİNA DÖKÜLEBİLİR REFRAKTERLER
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Refrakter Metaller Genel Bilgi.
KOMPOZİT MALZEMELER KOMPOZİT MALZEMELER
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
BARALAR.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
HALİM GÜNEŞ.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KOMPOZİT MALZEMELER SUNUMU KARBONFİBERLER
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçü transformatorları
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
İşlemciler.
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
Sonsuz Vidalı Redüktör
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ DEMİRDIŞI METALLER

Endüstride kullanılan en önemli demirdışı metal ve alaşımları şunlardır; Alüminyum (Al) ve alaşımları Bakır (Cu) ve alaşımları Magnezyum (Mg) ve alaşımları Titanyum (Ti) ve alaşımları Nikel (Ni) ve alaşımları Kurşun (Pb) ve alaşımları Kalay (Sn) ve alaşımları Çinko (Zn) ve alaşımları Zirkonyum ve alaşımları

Alüminyum ve Alaşımları  Alüminyumun yoğunluğu (2,71 g/cm3) ,çeliğin yoğunluğunun (7,83 g/cm3) üçte biri kadardır. (Hafiftir.)  Elastik Modulus düşük , E = 71 GPa, Saf alüminyumun çekme dayanımı yaklaşık 49 MPa iken alaşımlandırıldığında bu değer 700 MPa'a çıkar.  Kristal Yapısı: YMK, bu yüzden her sıcaklıkta süneklik kabiliyeti var  Mekanik özellikleri iyi ( Dövülebilir ve işlenebilir.)  İnert gaz ile kaynak yapılabilir. Kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Kaynağı zordur.  Ekonomik bir üründür. (Bakır fiyatından daha düşük)  Yorulma mukavemeti düşük. (Özellikle çökeltme sertleşmesi ile sertleşmiş alaşımların)  Elektrik ve ısı iletkenliği yüksek.  Korozyon direnci yüksek.- (Oluşturduğu doğal ince oksit tabakası)  Çökeltme sertleşmesi görülen numunelerde korozyon direnci düşük. ( gerilim- korozyon çatlağı)  Manyetik değildir.

AA 2024

AA 5083

AA 6082

Bakır (Cu) ve alaşımları Saf Bakırın Kullanım Alanları: Elektrik iletkenliği ile korozyon direncinin yüksekliği ve kolay işlenebilirliğinden dolayı değişik endüstrilerde kullanılmaktadır. Saf bakırın başlıca kullanım alanları aşağıda verilmiştir: • Bakır tel • Motor bobini • Jeneratörler • Transformatörler • Elektrikli trenlerin havai hatları • Troleybüs baraları • Endüstrilere ve evlere elektrik enerjisi nakleden iletim hatlarında • Radyatörler ve yağ soğutucuları • Yüksek fırın tüyer, yastık radyatör ve monkilerin yapımında • Ark ocaklarının elektrod tutucu ve kollarının yapımında.

Bakır-Çinko alaşımları (Pirinçler) Bakır-çinko (Cu-Zn) alaşımları; yüksek mukavemetli, güzel görünüşlü, korozyona dayanıklı ve kolay işlenebilen alaşımlardır. Bakırın kızıl rengi, pirinç alaşımlarında çinkonun oranı arttıkça sarıya döner, korozyon direnci azalır ve maliyet düşer. Çinko oranı %20’den az olanlara kızıl pirinç, çok olanlara da sarı pirinç denir. Pirinçlerin hem döküm hem de yoğurma (işlem) alaşımları vardır. Pirinç alaşımlarının bileşime bağlı olarak sahip oldukları bu renk yelpazesi, dekoratif maksatlar için de kullanılabilmesini mümkün kılar. Bakır-çinko döküm alaşımları, bütün döküm yöntemleri ile dökülebilirler. Çekme mukavemeti, alaşımın bileşimine göre 200 ile 800 N/mm2 arasında; kopma uzaması %4 ile %35 arasında değişir. Döküm parçaların talaş kaldırma kabiliyetleri çok iyidir. Kullanma: Bakır-çinko alaşımları mikro teknikte, saat ve elektrik-elektronik sanayiinde kullanılır. Alüminyum ve silisyum ihtiva eden alaşımlar, yatak malzemesi olarak kullanılmaktadırlar. Mesela, Cu Zn 40 Al 2 veya Cu Zn 31 Si gibi. Gemicilik sanayiinde Cu Zn 35 Ni ve Cu Zn 20 Al bol miktarda kullanılmaktadır. Çünkü, bu alaşımlar deniz suyu korozyonuna karşı dayanıklıdırlar.

Bakır-Kalay alaşımları (Kalay Bronzları) Bakır-kalay alaşımları, %98-83 Cu ve %15-2 Sn ile bazen çinko, kurşun ve nikel de ihtiva ederler. Bunlar, çekmeye ve aşınmaya karşı mukavim olmaktan başka, korozyona karşı da bakır-çinko alaşımlarından daha fazla dayanıklıdırlar. Bakır-kalay döküm alaşımları ve bakır- kalay-çinko döküm alaşımları (kızıl döküm), kendine has iyi kayma özelliklerine sahip olduklarından dolayı yatak zarfları, mil somunları, sonsuz vida ve helisel dişli çarklar için elverişlidirler. Cu Sn 8 P alaşımından yapılmış olan kaymalı yataklar, çok yüksek yüzey basınçlarına dayanabilmektedirler. Bakır-Alüminyum alaşımları (Alüminyum Bronzları) İyi bir çekme mukavemetine, yüksek tokluğa ve iyi korozyon direncine sahiptirler. Mesela, Cu Al 18 kimya sanayiindeki ve maden ocaklarındaki armatürler için kullanılır. Az miktarda Fe, Ni ve Mn ilave edilmesi alaşımın çekme mukavemetini 850 N/mm2’nin üzerine çıkarır. Bu sebeple, çok yüksek mukavemet gerektiren helisel dişliler, sonsuz vida dişlileri ve kaymalı yataklar Cu Al 11 Ni alaşımından yapılırlar. G-Cu Al 18 Mn döküm alaşımı, kendine has yüksek mukavemete ve deniz suyu korozyonu direncine sahip oluşundan dolayı gemi pervaneleri, türbin kanatları ve yağ endüstrisindeki armatürler için elverişlidirler. Bakır-Nikel alaşımları Bunlar, %40-45 nikel ihtiva ederler. Bakır esaslı alaşımlar içerisinde korozyon direnci en yüksek olan alaşımlardır. İçerisinde gümüş de bulunan alaşım, yüzey özelliklerinden dolayı metal vazo ve sofra takımı gibi dekoratif eşyalar için işlenirler. Cu Ni 25, uzun süre tedavülde kalsa bile açık gümüş rengini muhafaza edebilen madeni para malzemesidir. İlk olarak 1996 yılında tedavüle çıkan 50.000 TL lık madeni para %70 Cu-18 Zn-12 Ni bileşimindedir. Bina ve gemi yapımında bakır-nikel alaşımları, kaplama ve giydirme elemanları olarak kullanılır. Elektroteknikte, direnç telleri olarak; kimyasal tesis yapımında, Cu-Ni alaşımı ile kaplanmış çelik sac olarak kullanımı yaygındır.

Tıp uygulamaları.