HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
Advertisements

İKLİM VE ATMOSFER.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
MADDENİN HALLERİ GAZ SIVI PLAZMA KATI SAFİYE TUT.
GAZLAR.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
SU HALDEN HALE GİRER.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
Fizik Dersi Performans Ödevi
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Seminar on Sustainable Buildings
Sıradışı Bir Liderlik Okulu
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SU HALDEN HALE GİRER.
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Küresel Isınma Nedir?.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN YAPI TAŞLARI-ATOMLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
SORU.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
Maddenin Tanecikli Yapısı
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
D.M.İ. istasyon verilerinin durumu ve AYBE’de yapılan çalışmalar Ozan Mert Göktürk.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDENİN HALLERİ.
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Yıldızlar.
Isının Yalıtımı.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Yerkürenin Katmanları
AŞIRI TÜKETİM Tüketim Nedir ?? Aşırı Tüketim Kültürünün Oluşumu
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
Atmosfer ve özellikleri
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Seal Körfezi Deniz Aslanı, Havalandırıcı, Avustralya Hava Kalitesi Kontrolü Seal Körfezi Deniz Aslanı, Avustralya Coober Pedy.
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
[gezegeni korumak] [kapatmak] [korumak] [enerji tasarrufu yapmak]
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR.
[gezegeni korumak]. [gezegeni korumak] [kapatmak]
KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı

Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem

Atmosfer Atmosfer veya gazyuvarı, herhangi bir gökcisminin etrafını saran ve gaz ile buhardan oluşan tabaka.gazbuhardan Atmosfer renksiz, kokusuz, tatsız, çok hızlı hareket edebilen, akışkan, elastik, sıkıştırılabilir, sonsuz genleşmeye sahip ısı geçirgenliği zayıf ve titreşimleri belli bir hızda ileten bir yapıya sahiptir. Tam olarak yüksekliği saptanamamıştır. "Homojen atmosfer" olarak isimlendirilen ve yoğunluğun hemen hemen aynı olduğu alt bölümün yüksekliği 8 km civarındadır. Bu seviyeden sonra yoğunlukyükseklikle azalır ve seyrek gaz kütleleri şekline dönüşerek uzay boşluğuna kadar uzanır ki bu bölge de "heterojen atmosfer" olarak isimlendirilir.yoğunluk

Hava Kirliliği Hava kirliliğinin değişik tanımları bulunmakla birlikte genel anlamda, atmosferde gaz, sıvı veya katı şeklindeki yabancı maddelerin, canlı sağlığına ve yeryüzünün ekolojik dengesine zarar verecek konsantrasyon ve süre de bulunmasıdır. Doğal yolla veya insan kökenli kaynaklardan çıkan kirleticiler bu dengeyi bozarak canlılara zarar vermeye başlamaktadır. Yüksek konsantrasyondaki kirleticilerin kısa süre veya düşük konsantrasyondaki kirleticilerin uzun süre atmosferde kalması da zararlı olabilmektedir. Ayrıca alıcılar da etkilenme açısından değişiklikler göstermektedir. Kirleticilerin, hangi miktarının zararlı olduğu gerek uluslararası kuruluşlar, gerekse çeşitli ülkeler tarafından “Hava Kirliliği Standartları” ile tespit edilmektedir.

Meteorolojik Koşullar - İnversiyon

Başlıca Kirleticiler

KORUNMA

HAVA KALİTESİ DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini önlemek veya azaltmak için hava kalitesi hedeflerini tanımlamak ve oluşturmak, tanımlanmış metotları ve kriterleri esas alarak hava kalitesini değerlendirmek, hava kalitesinin iyi olduğu yerlerde mevcut durumu korumak ve diğer durumlarda iyileştirmek, hava kalitesi ile ilgili yeterli bilgi toplamak ve uyarı eşikleri aracılığı ile halkın bilgilendirilmesini sağlamaktır.

Hava Kalitesi Sınır Değerleri A - Uzun Vadeli Sınır Değerleri (UVS) Aşılmaması gereken, bütün ölçüm sonuçlarının aritmetik ortalaması olan değerlerdir. B - Kısa Vadeli Sınır Değerleri (KVS) Maksimum günlük ortalama değerler veya istatistik olarak bütün ölçüm sonuçları sayısal değerlerinin büyüklüğüne göre dizildiğinde, ölçüm sonuçlarının % 95’ini aşmaması gereken değerlerdir. Çöken tozlar için farklı olarak aşılmaması gereken maksimum aylık ortalama değerdir. UVS ve KVS değerler için öngörülen süreler genellikle 1 yıllık periyotları kapsar. Ayrıcalıklı durumlar Ek 2’de belirtilmiştir.

Çeşitli hava kirleticileri için uyulması gereken uzun ve kısa vadeli sınır NOT: Parantez içindeki rakamlar referans maksimum saatlik sınır değerlerdir.

Dünyada kullanılan enerji türleri

Enerjinin kullanım yerleri

Hava kirliliğinden korunma Gereksinim kadar enerji tüketimi Enerjinin verimli kullanımı Yenilenebilir enerji kaynakları Sürdürülebilir kalkınma

Kaynaklar