H İ ZMET YER İ NDEN YÖNET İ M KURULU Ş LARI- İ DAR İ İŞ LEM KAVRAMI BEŞİNCİ HAFTA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Hizmet Yerinden Yönetim Kuruluşları
İdari Yargı 1. HAFTA.
MERKEZI YÖNETIM BÜTÇESINDE YARGI DENETIMI. ■ Yargı denetimi yüksek hesap mahkemesi niteliğindeki Sayıştay tarafından yerine getirilmektedir. Sayıştay,
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Siyaset Sosyolojisi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KESİN HESAP KANUN TASARISI
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
LABORATUVAR DESTEKLERİ. 1. KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri KOBİ’lerin piyasa koşullarına göre daha uygun ücretlerle test – analiz yaptırabilmeleri amacıyla;
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
İDARENİN MAL VARLIĞI VE BORÇLARI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
BURAK KEMAL TANRISEVER
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
KAMU YÖNETİMİNİN 5 TEMEL FONKSİYONU Henry FAYOL
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Öğr.gör.idil yıldırım arı
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Sözleşme Sözleşme Türleri
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Düsseldorf - Köln.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Kamu Kavramı.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Sanal ve Şebeke Örgütleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BORÇ.
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

H İ ZMET YER İ NDEN YÖNET İ M KURULU Ş LARI- İ DAR İ İŞ LEM KAVRAMI BEŞİNCİ HAFTA

HEDEFLER Kamu kurumlarının hangi anlama geldi ğ i ö ğ renilecek Kamu kurumlarının ortak özellikleri ö ğ renilecek Kamu kurumlarının çe ş itleri ö ğ renilecek İ dari i ş lem kavramı tanımlanabilecek İ dari i ş lemlerin çe ş itleri ö ğ renilecek İ dari i ş lemlerin özellikleri ö ğ renilecek

Bu Hafta Neler Var.. I) Hizmet Yerinden Yönetim Kurulu ş ları (Kamu Kurumları) A) Kamu Kurumlarının Ortak Özellikleri B) Kamu Kurumlarının Çe ş itleri II) İ dari İş lem Kavramı Tanımı Çe ş itleri Özellikleri

HİZMET YERİNDEN YÖNETİM KURULUŞLARI (KAMU KURUMLARI) Hizmet yerinden yönetim kurulu ş larına “kamu kurumları” da denilmektedir. Kamu idareleri yani devlet ve mahalli idareler birer ki ş i toplulu ğ udur. Oysaki kamu kurumları birer mal toplulu ğ udur. Kamu kurumlarında belirli bir amaca tahsis edilmi ş malvarlı ğ ına tüzel ki ş ilik tanınmı ş tır

ÖZELLİKLERİ Kamu tüzel ki ş ilikleri vardır. Bu nedenle kamu gücü ayrıcalıkları ve yükümlülükleri ile donatılmı ş lardır. Kanunla ya da kanunun verdi ğ i yetkiye dayanarak idari i ş lemle kurulabilir. Mal toplulu ğ u niteli ğ indedir. Bir kamu idaresine ba ğ lıdır. Tek ba ş ına bir kamu kurumu olmaz. Özerktirler. Kendilerini kuran kamu idareleri kar ş ısında belli ölçüde özerkli ğ e sahiptirler. Kendi karar organlarınca yönetilirler. Özerk olmalarından dolayı bunlar üzerinde gerçekle ş en denetim hiyerar ş ik de ğ il, vesayet denetimidir. Sadece belirli bir uzmanlık alanında faaliyet gösterir. Kendilerine ait mal varlıkları, gelirleri ve bütçeleri vardır.

ÇEŞİTLERİ 1) İ dari Kamu Kurumları:Genel yönetim kuralları ile yürütülmesi güç bir hizmetin, daha etkin ve verimli yürütülebilmesi için kurulan kamu kurumlarıdır.

İktisadi Kamu Kurumları Ticaret, sanayi, madencilik, tarım ve bankacılık gibi ekonomik faaliyetlerde bulunmak üzere, kamu sermayesi ya da kamu sermayesinin katkısıyla kurulan kurumlara iktisadi kamu kurumları denir. Kamu iktisadi te ş ebbüsleri, “iktisadi devlet te ş ekkülleri” ve “kamu iktisadi kurulu ş ları”, “müessese”, “ba ğ lı ortaklık” ve “i ş tirak” ş ekilinde sınıflandırılmaktadır.

İktisadi Devlet Teşekkülleri Sermayesinin tamamı devlete ait olup, ekonomik akanda serbest piyasa ko ş ulları, rekabet ve ticaret esaslarına göre faaliyet gösteren kurumlardır. Bu kurulu ş lar karlılık ve verimlilik ilkeleri do ğ rultusunda çalı ş maktadırlar. Örne ğ in Ziraat Bankası, Halk Bankası, Devlet Malzeme Ofisi, ÇAYKUR.

Kamu İktisadi Kuruluşları Sermayesinin tamamı devlete ait olup, tekel niteli ğ indeki mal ve hizmetleri kamu yararı gözeterek üretmek ve pazarlamak üzere kurulan kamu iktisadi te ş ebbüsüdür. Örne ğ in, TCDD İş letmesi Genel Müdürlü ğ ü, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlü ğ ü. İ DT ve K İ K Bakanlar Kurulu kararı ile kurulurlar.

Müessese: sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet te ş ekkülü veya bir kamu iktisadi kurulu ş una ait olup, ona ba ğ lı i ş letme ya da i ş letmeler toplulu ğ udur.Örne ğ in TEKEL’e ba ğ lı Tütün ve Sigara İş letmeleri Müessesesi Ba ğ lı Ortaklık: sermayesinin % 50’sinden fazlası iktisadi devlet te ş ekkülüne veya kamu iktisadi kurulu ş una ait olan i ş letme ya da i ş letmeler toplulu ğ undan olu ş an anonim ş irketlerdir. Örne ğ in, TCDD’ye ba ğ lı Türkiye Vagon Fabrikaları A. Ş. İş tirak: iktisadi devlet te ş ekküllerinin veya kamu iktisadi kurulu ş larının veyahut ba ğ lı ortaklıklarının, sermayesinin en az % 15’ine, en çok % 50’sine sahip bulundukları anonim ş irketlerdir. Örne ğ in Ziraat Bankasının i ş tiraki Ba ş ak Sigortadır. Kamu i ş tirakleri bir kamu kurumu de ğ ildir.

Sosyal Kamu Kurumları Sosyal güvenlik, çalı ş ma, sa ğ lık, emeklilik ve sosyal gereksinimleri kar ş ılamak üzere kurulan kamu kurumlarıdır. Zorunlu üyelik ve zorunlu kesinti esasına dayanır. Ayrıca karma bir hukuku rejime tabidirler. Örne ğ in SGK, Türkiye İş Kurumu ( İŞ KUR). Bilimsel, Teknik ve Kültürel Kamu Kurumları Bilim, teknik, kültür, sanat ve yüksekö ğ retim hizmetlerine tanınan özerklik sonucu örgütlenmi ş kamu kurumlarıdır. Örne ğ in, üniversiteler, YÖK, Türkiye ve Ortadou Amme İ daresi Ensttüsü, TÜB İ TAK, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlü ğ ü, TRT, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu

Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları Kamu kurumu niteli ğ indeki meslek kurulu ş larına örnek olarak Barolar, Tabip Odaları, Tabib odaları, ticaret ve sanayi odaları, Mühendis ve mimar odaları, ziraat odaları ve bunların birlikleri sayılabilir.

Kamu tüzel ki ş ili ğ ine sahiptirler. Kanunla veya kanunun verdi ğ i yetkiye dayanılarak kurulur. Belli meslek mensuplarını içlerine alırlar. İ lgili meslek kurulu ş una üye olmadan o meslek ve faaliyet yerine getirilemez. Bazı kamu gücü ayrıcalıklarına sahiptirler Kendi organları tarafından yönetilir. Organlarını kendi üyeleri seçer. Kurulu ş amaçları dı ş ında faaliyette bulunamazlar. Devletin idari ve mali denetimine tabidirler. Bu denetim, idari vesayet kapsamındadır. Meslek kurulu ş larının organlarının seçiminde siyasi partiler aday gösteremez.

Meslek kurulu ş ları bu görevi yerine getirirken ş u yetkileri kullanmaktadır: Düzenleme yetkisi: Mesle ğ in yürütülmesini denetleme yetkisi: Disiplin yetkisi:

Düzenleyici ve Denetleyici Kamu Kurumları Sermaye Piyasası Kurulu (1981) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (1994) Rekabet Kurumu (1994) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (1999) Bilgi Teknolojileri ve İ leti ş im Kurumu (2000) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (2001) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu(2002) Kamu İ hale Kurumu (2002)

Özellikleri Bu kurumlar kamu hizmeti niteli ğ inde faaliyet gösterirler. Ancak bu kurumların faaliyetleri, kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve i ş letilmesine ili ş kin de ğ ildir. Bu kurumların almı ş oldu ğ u kararlar isti ş ari de ğ il, icrai niteliktedir. Kamu gücü ayrıcalıklarına sahiptir. Bu kurulu ş ların i ş lemleri yargı benzeri özellik ta ş ısa da yargı kararı olarak nitelendirilemez Bu kurumların verdi ğ i kararlara kar ş ı yargı organlarına ba ş vurulabilmektedir. Bu yargı denetimi de idari yargı organlarınca yapılmaktadır. Tüzel ki ş ili ğ e, idari ve mali özerkli ğ e sahiptirler. Bu kurumlarla, merkezi idare arasında vesayet ili ş kisi teorik anlamda bulunmaktadır. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara genellikle müeyyide uygulama yetkisi verilmektedir. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, görev alanlarına ili ş kin düzenleme yapma yetkisine sahiptir. Görev alanlarında “yönetmelik” ve ba ş ka isimler altında düzenleyici i ş lem yapabilirler. Düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçeleri, merkezi yönetim bütçesi kapsamındadır Bu kurumların gelirleri, büyük ölçüde ilgili oldukları sektörden kar ş ılanmakta ve harcamalarını da kendi gelirlerinden yapmaktadırlar.

İDARİ İŞLEM Hukuki i ş lemler, hukuki sonuç do ğ urmak amacıyla yapılan irade açıklamaları. İ darenin tüm i ş lemleri idari i ş lem niteli ğ inde midir? İ darenin i ş lemleri-idari i ş lem

O halde bir hukuki i ş leme “idari i ş lem” niteli ğ i kazandıran temel unsur nedir?

CEVAP: KAMU GÜCÜ AYRICALIKLARI İ dari i ş lemler, hukuki sonuç do ğ urmaya yönelik, kamu gücü ayrıcalı ğ ına dayanan irade açıklamalarıdır.

ÇEŞİTLERİ Tek Yanlı İ dari İş lemler Bireysel İş lemler Düzenleyici i ş lemler İ ki Yanlı İ dari İş lemler

Özellikleri İ crailik: İ dari i ş lemler, ilgili tarafın rızası ya da onayı olmasa dahi, idarenin tek taraflı olarak yaptı ğ ı irade açıklamasıyla hukuk düzeninde de ğ i ş ikli ğ e yok açar. Re’sen İ cra Edilebilirlik: İ dari i ş lemin icraili ğ i ile re’sen icra edilebilirli ğ i farklı ş eylerdir. İ dari i ş lemin icrai olması hukuk aleminde bir de ğ i ş iklik meydana getirmesi demektir. Hukuka Uygunluk Karinesi: Hukuka uygunluk karinesi uyarınca, aksi yargı kararlarıyla kesinle ş inceye kadar, idari i ş lemlerin hukuka uygun oldukları varsayılır.

Hukuka Uygunluk Karinesinin Sonuçları İ dari i ş lem hukuki sonuçlarını, hakim kararına ihtiyaç olmaksızın, yargısal denetimden önce, derhal ve kendili ğ inden do ğ urur. Bir idari i ş lemden dolayı ortaya bir uyu ş mazlık çıkarsa, dava açması gereken taraf idare de ğ il, i ş lemin muhatabı olan özel hukuk ki ş isidir. İ dari davalarda ispat yükü, idareye de ğ il, dava konusu olan i ş lemin hukuka aykırı oldu ğ unu ileri süren özel hukuk ki ş isine aittir. İ dari i ş leme kar ş ı dava açılması, kural olarak o i ş lemin uygulanmasını durdurmaz. Ancak bunun iki istisnası vardır. Yürütmeyi durdurma ve vergi uyu ş mazlıklarına ili ş kin davalar