HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Advertisements

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İKLİMLENDİRME ESASLARI
ISI YALITIMI.
KLİMALI OTOMOBİL SÜRÜCÜ KOLTUĞU
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
SU HALDEN HALE GİRER.
Madde ve Isı.
FAYDALI BİLGİLER TERMİK KONFOR VE HAVA DAĞITIM ELEMANLARI
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Iısnmak için NANO THERMO kullanılan evlerde huzur vardır. Konfor vardır. Sağlıklı bir ısınma yaşadığınızı tüm benliğinizle hissedersiniz. Eviniz için satın.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDE VE ISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN HALLERİ ve ISI
HAVALANDIRMA Kirli hava insan sağlığını ve hayatını kötü etkileyen önemli faktörlerdendir.
Termal Konfor Şartları ve Ölçümleri
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI ISININ YALITIMI.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
YÜKSEK SICAKLIK + NEM   Sıcak-nemli hava, sıcak-kuru havadan daha fazla rahatsız edicidir. Çünkü havadaki yüksek nem vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlatır.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI YALITIMI.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
Isının Yalıtımı.
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
TERMAL KONFOR.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
Maddenin Halleri ve Isı
1 Chi – Kan – Vücut Sıvıları / 19 Zekeriya Aktürk
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
ISI POMPASI HAZIRLAYAN : Birkan KÖK.
..
HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA).
Sıcaklık ve İletkenlik
JEOTERMAL ENERJİ Benim adım Damla.. JEOTERMAL ENERJİ Benim adım Damla.
Hidroterapi ve balneoterapi
İKLİMLENDİRME ESASLARI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KAYNAMA ve SÜBLİMASYON
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
TERMİK SANTRAL NEDİR Yanmayla ortaya çıkan ısı enerjisinden elektrik enerjisi üreten merkez. Yanma, bir kazan yada buhar üretecinde gerçekleştirilir ve.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
ISININ YAYILMA YOLLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici etkenlerin ortamdaki seviyesini azaltarak,çalışanları sıcaktan ve ortam havasını kirleten etkenlerden kaynaklanan olumsuz etkilerden koruma önlemidir.

 Havalandırma;genel havalandırma,lokal havalandırma olarak iki grupta incelenir.  Çalışma ortam ısısının artmasına neden olan kaynaklar ise şunlardır;işyerinde yapılan işler,dış etkenler,çalışanlar,çalışma ortam havasındaki kirlenmenin kaynakları,işyerinde yapılan işler,dış etkenler,çalışanlar

HAVALANDIRMA TİPLERİ 1.Doğal havalandırma:Doğal havalandırmadan, ısının ve kirli havanın seyreltilmesinde ve dağıtılmasından yararlanılır.  Bu yöntem sayesinde, ancak çok az yoğunluktaki gaz ve buhar kontrol edilebilir.  Bu yöntem, ancak ortam sıcaklığı yüksek olmayan ortamlarda kullanılır.

2. Cebri havalandırma: Doğal havalandırmanın yerini tutmak üzere seyreltme ( güçlendirilmiş) havalandırma kullanılır. Ancak, ortamda yüksek ısı ve yüksek gaz ve buhar yoğunluğu olması gerekir.

 İklimlendirme; İklimlendirme sistemleri, ısıtma, soğutma ve nemlendirme işlevlerini birlikte yerine getirmektedir. Bu arada bazı sistemler, havayı kirleten unsurları da elimine etmektedirler.

 İnsan vücudunda mevcut olan bu dengelerden biri de ısı (Sıcaklık) tır. Hasta olmayan normal bir insan vücudunun sıcaklığı 36 derece santigrattır.  İnsan çevresi ile devamlı iletişim halindedir. Çevresindeki şartlardan devamlı etkilenmektedir. İnsanın çevre şartlarından biri de, hava sıcaklığıdır.  Ortamdaki hava sıcaklığı fazla olursa, sıcak ortamdan soğuk ortama ısı geçişi (Isı transferi) sebebiyle insanın vücudu ısınmaya başlar

 İnsan vücudunun ısısı 36 derece santigrat civarında kalması gerekmektedir.  Ortam sıcaklığı çok düşük olursa, yine ısı transferi ile vücudun ısısı düşmeye ve donmaya başlarız.

 İnsan vücudu, ortamdaki havanın soğuması durumunda büzülerek, titreyerek, havanın ısınması durumunda açılarak, terleyerek detayını çok fazla bilmediğimiz savunma sistemleri ile vücut ısısını sabit tutmaya çalışır.  Fakat bu savunma mekanizmaları çalışırken insan sıkılır rahatsız olur, iş verimi düşer. Çevre şartları çok aşırı bir şekilde bozulmuş ise, vücut artık kendini savunamaz hale gelir, savunma mekanizmaları iflas eder veya yetmez duruma gelir, insanın dengesi bozulur, vücut kimyası bozulur ve hastalanır.

Hava akım hızı  Hava akımı 0,5 metre/saniyeyi aşması durumunda rahatsız edici esintiler meydana gelir. Bu esintiler sebebiyle İşyerlerinde, özellikle kaynak atölyelerinde, ortamın havası kirli olduğu halde, havalandırma tesisatlarının çalıştırılmadığına çok sık rastlamaktayız. Bu tür olumsuzlukların olmaması için ISITMA VE HAVALANDIRMAYI, İKLİMLENDİRME ŞEKLİNDE ANLAMALI ve bu anlayışla, bütün değerler göz önünde bulundurularak projelendirme yapılmalıdır.

 Şimdi de Sıcaklık, nem, hava akım hızı ve radyant ısının birbiri ile ilişkileri üzerinde duralım. İşyerlerinde, çalışanların büyük bir kısmının (%80), ısı hissi bakımından kendilerini en rahat hissettikleri şartlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu şekilde TERMAL KONFOR BÖLGESİ kavramı ortaya çıkmıştır. Termal Konfor Bölgesi; Çalışanın, faaliyetini sürdürmesi esnasında en rahat durumda olabilmek için gerekli termal konfor şartlarının üst ve alt sınırlar arasında olan bölgedir.