KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
KARBOHİDRATLAR.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
TOHUM OLUŞUMU.
KARBONHİDRAT NEDİR...
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
HÜCRENİN YAPISI.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR & ŞEKER ÜRETİMİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Karboksilli Asitler.
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Sindirim Sistemi Kimya.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
BESİNLER.
KARBONHİDRAT NEDİR...
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
KARBONHİDRATLAR.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
KARBONHİDRATLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme İlkeleri - 5.
Sunum transkripti:

KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91

KARBONHİDRATLAR  C (karbon), H (hidrojen) ve O (oksijen) atomlarından oluşan organik bileşiklerdir. Karbonhidrat sözcü ğ ü ‘sulu karbon’ anlamına gelir. Do ğ ada en çok bulunan bileşiklerdir.

- Karbonhidratların vücuttaki görevleri;  Enerji kayna ğ ıdırlar.  Yeterli karbonhidrat alımı proteinin enerji için kullanılmasını önler. Proteinlerin esas görevlerini yapmasına yardımcı olur. Protein ihtiyacını azaltır.  Vücutta yeterli su tutulmasını sa ğ larlar.  Fazla alındı ğ ında karaci ğ erde glikojen ve ya ğ olarak depolanır.

1.Monosakkaritler  Su ile hidroliz oldu ğ unda daha basit bir birimlere ayrılamayan karbonhidratlardır. Basit Karbonhidratlar ya da basit şekerlerde denir.  Monosakkaritler renksiz, kristal yapıda olup ço ğ unlu ğ u tatlıdır suda kolay çözünürler.  Örnek; Glikoz ve fruktoz

1.a. Glikoz  Kapalı formülü C 6 H 12 O 6 ’dır. Yo ğ unlu ğ u 1,5g/cm 3, erime noktası ise 80 – 86°C’dir. Do ğ ada yaygın olarak bulunan önemli bir karbonhidrattır. En çok üzümde bulundu ğ u için ‘üzüm şekeri’ adıda verilir.

1.a. Glikoz Glikozun genel özellikleri şunlardır;  Suda çok alkol de az çözülür.  Orta derecede tatlıdır.  Sindirim sırasında parçalara ayrılmaz.  Karaci ğ er sayesinde kaslarda glikojen şeklinde depo edilir.  Glikojen yandı ğ ında CO 2,H 2 O ve enerji açı ğ a çıkar.

1.b. Fruktoz  Meyve şekeri adı da verilir. Kapalı formülü C 6 H 12 O 6 ’dır. Serbest olarak tatlı meyvelerde, çiçek tohumlarında ve balda bulunur. Ço ğ unlukla glikoz ve sakkarozla birlikte bulunur.

1.b. Fruktoz Fruktozun genel özellikleri şunlardır;  Çok tatlıdır.  Vücutta glikoza dönüşerek kullanılır.  Glikoza göre daha zor erir ve daha geç kristalleşir.  Yandı ğ ında CO 2, H 2 O ve enerji açı ğ a çıkarır.

2.Disakkaritler  Do ğ ada yaygın olarak bulunurlar. En önemli disakkarit sakkarozdur.  Kapalı formülleri C 12 H 22 O 11 ’dir.  İ ki monosakkaridin bir molekül su kaybederek birleşmesinden disakkaritler oluşur. Bu ba ğ a glikozit ba ğ ı denir.

2.a. Sakkaroz  Sakkaroz en fazla şeker kamışı, şeker pancarı ve ananasta bulunur. Bitkilerin yeşil yapraklarında glikoz ve fruktoz birliktedir. Sakkaroza çay şekeri de denir.

2.a. Sakkaroz Sakkarozun genel özellikleri şunlardır;  Suda çözünür, alkolde çözülmez.  Kristal oluşturur.  Mikroorganizmaların ço ğ almasını önler. Bu nedenle meyve suyu ve marmelat üretiminde kullanılır.  Yandı ğ ında CO 2,H 2 O ve enerji açı ğ a çıkar.  Sakkaroz enzimlerle veya seyreltik asitlerle ısıtılırsa hidroliz olur. Sonunda glikoz ve fruktoz dan oluşan invert şeker neden tam bir karışım elde edilir.

3.Polisakkaritler  On ya da daha fazla monosakkaritler meydana gelen karbonhidratlara polisakkarit adı verilmektedir.  Glikoz moleküllerinin farklı şekillerde ba ğ lanması sonucunda nişasta, glikojen ve selüloz oluştur.

3.a. Nişasta  Bitkilerde, fotosentezle sentezlenen çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon sonucu birleşmesiyle meydana gelen polisakkaritlerdir.  N(glikoz) nişasta + (n – 1)H 2 O  Sadece bitki hücrelerinde depo edilir. Örne ğ in bu ğ day, mısır, patates gibi.  Hayvanlar ve insanlar besinlerde aldıkları nişastayı sindirim sisteminde hidroliz ile glikoza kadar yıkarak kana geçebilecek duruma getirir.

3.b. Glikojen  Nişasta gibi çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon sentezi sonucu oluşan büyük moleküllerdir.  N(glikoz) glikojen + (n – 1)H 2 O  Glikojen hayvan nişastası olarak da adlandırılır. Çünkü glikozun bitkilerdeki depo şekli nişasta, hayvanlardaki depo şekli Glikojen dir.  Glikojen suda çözülür.  Karaci ğ erde depolanan glikojen gerekti ğ inde glikoza dönüştürülerek kana verilir ve kan şekerinin ayarlanmasında kullanılır.

3.c. Selüloz  Glikoz polimeridir.  N(glikoz) selüloz + (n – 1)H 2 O  Suda çözünmez  İ nsanların sindirim sistemi, selülozu sindirecek enzimler sahip de ğ ildir. Bu nedenle besinlerle alınan selüloz sindirilmeden vücuttan atılır.