1
2
Fıskiyesinin Tepesindeki Su Zerresine Benzer. Her an De ğ işti ğ i Halde Hep Aynı Kalabilmeyi Başaran Kişidir. 3
Kimse Özel Kalem Müdürü olarak do ğ maz. Ama deneyimler ve gayretlerle iyi bir Özel Kalem Müdürü çalıştı ğ ı kurumun tüm yapısını de ğ iştirebilir. Kuruma en fazla katkıyı “ O ” sa ğ layabilir 4
İ şinizi çok iyi yaptı ğ ınızda kimse size madalya takmaz. En küçük bir eksikli ğ iniz oldu ğ unda en yakın bildi ğ iniz insanlar kıyameti koparırlar. O nedenle her an bıçak sırtında olan tek insan sizsiniz. 5
Eskilerin deyimiyle (Kalem-i Mahsusa) yani Özel Kalem Kara kutu Sır küpü Sabır abidesi Gören,duyan, ama soruldu ğ unda Kör, sa ğ ır 6
Her yer Ev Ofis Çarşı,Pazar Haritamız Dünya Zaman mekan mefhumumuz yok. Rüyamızda işimizi görmezsek başarılı olamayız Mesai başlangıcı yok ki bitişi olsun 7
Zamanı yönetemeyenleri zaman yönetir. İ nisiyatif elimizden gider. Zamanı tutun ki zor tutulur,kontrol edebilesiniz. Yönetemedi ğ iniz zamanın esiri olur kaybolursunuz. Mutsuz olursunuz Verimsiz olursunuz İ şler sarpa sarar Kötü kişi olursunuz 8
Paralı iş takip etme Kimsenin dedikodusunu yapma Az konuş çok dinle Makam adına bilgi vermeden inisiyatif kullanma 9
Tek patron makamdır Tek başkan makamdır Başka başkan olmaz 10
Çok gelir. Her şey makama aittir Gelen her paket dikkatlice açılır. Gönderene teşekkür edilir. Hediye ilaç gibidir. Almak da vermek de sanattır. Hediye gönderirken de çok özenli davranılmalıdır. 11
Olmazsa olmazımız. Onsuz olmaz. Başımızın tatlı belası Hoş tutulmalı. Talepleri nezaketle de ğ erlendirilmelidir. Mecliste alınan kararlarda takip edilmelidir. 12
Önceli ğ i var. Dikkat ve nezaketle inisiyatifi elden bırakmadan talepleri birlikte de ğ erlendirmek olmazları izah etmek gerekir. Di ğ er parti mensuplarına da aynı hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Onlarsız demokrasi olmaz ki ! 13
Ne yer, ne içer, ne giyer ? Spor yaparsa İ laç kullanıyorsa Özel huyları varsa Aile ilişkileri nedir ? TV ye giderken Zor durumda kalınca ne yapmalı ? 14
En dış kapıda Özel kalemde Makamda Araçta Yolda Evde Güvenlik sizin için çok önemlidir. Hiçbir şey olmaz. Demeyin. Ya olursa. Yine sorumlu siz olursunuz. AMAN D İ KKAT! 15
Yurtiçi ve yurtdışı seyahat planı – Ulaşım-Konaklama Seyahat öncesi yapılması gerekenler ; (Kartvizit – Valiz – Hava durumu – Kıyafet) Seyahat sonrası yapılması gerekenler; (Bilgi ve belgelerin arşivlenmesi) Heyet üyelerinden raporlar alınmalı 16
Çalışanlarla ilişki Telefonlara bakma Faks Kullanımı Bilgisayar kullanımı Gelen Konuklar Özel Kalem bilgilerinin mahremiyeti 17
Nasıl yaşıyorsan öyle devam et Eski arkadaşlarını muhafaza et Yeni arkadaş edinirken kırk ölç bir biç Ailene zaman ayırmayı bil Seri ol Acele et telaş etme Her zaman aranacak kişi listen en kolay yerde olsun 18
Asıl konumuz protokol. Niçin bu protokol kuralları var ki ? Olmasa olmaz mı. Bu kurallarda neyin nesi ? Biraz daha dikkat ve rikkatle bakalım neymiş bu kurallar. 19
PROTOKOL; KAMUSAL YAŞAMDA TÖRENSEL VE B İ Ç İ MSEL DAVRANIŞ KURALLARI BÜTÜNÜDÜR. PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARININ AMACI; B İ REYSEL, KURUMSAL VE ULUSAL ONURU VE SAYGINLI Ğ I KORUMAKTIR. 20
PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINA UYMAYAN K İ Ş İ ; KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA ÖNCE KEND İ S İ N İ N, SONRA TAŞIDI Ğ I ÜNVANIN VE ÇALIŞTI Ğ I KURUMUN, 21
PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINA UYMAYAN K İ Ş İ ; TEMS İ L ETT İĞİ MAKAMIN, YURT DIŞINDA VE YABANCILARA KARŞI M İ LLET İ N VE DEVLET İ N ONURUNU VE İ T İ BARINI DÜŞÜRÜR. 22
GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL KURALLARI SOSYAL ALANDA GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI; SADECE KAMUSAL ALANDA PROTOKOL KURALLARI UYGULANIR SOSYAL ALAN KAMUSAL (RESMİ) ALAN ÖZEL ALAN AMAN HA! SAPLA SAMANI KARIŞTIRMAYIN ! 23
%30 K İ Ş İ L İĞİ – GÖRÜNÜM KIYAFET %30 İ Ş İ (B İ LG İ VE BECER İ S İ ) %40 PROTOKOL (TEMS İ L N İ TEL İĞİ ) OLUŞTURUR. BAŞARI PROTOKOLDE G İ ZL İ D İ R!!! 24
ÖNCEL İ K-SONRALIK SIRADÜZEN İ MAKAM ODASI DÜZEN İ VE MAKAMDA DAVRANIŞ KURALLARI TOPLANTILAR VE BR İ F İ NGLER TÖRENLER VE TÖRENSEL ETK İ NL İ KLER TOPLANTI VE TÖRENLERDEKONUŞMALAR ULUSAL VE KURUMSAL BAYRAKLAR PROTOKOL YAZILARI GÖREVE BAŞLAMA, GÖREVDEN AYRILMA; GÖREV DEV İ R-TESL İ M İ 25
KONUKLARI VE ÜSTLER İ KARŞILAMA, A Ğ IRLAMA VE U Ğ URLAMA DAVET VE Z İ YAFETLER (Resepsiyon, Kokteyl ve Resmi Yemekler) MAKAMDA, ARABADA, TOPLANTIDA, TÖRENDE VE YEMEKTE OTURMA DÜZENLER İ KIYAFET (G İ Y İ M) RESM İ Z İ YARETLER KAMUSAL VE SOSYAL DAVRANIŞLAR: Hitap, Selâm, Takdim, Tanışma, Konuşma, Telefonda Konuşma, Öpme, Öpüşme, Yemek Yeme, İ çki İ çme ve Şerefe Kadeh Kaldırma. Çay/Kahve İ çme, Teşekkür Etme, Hediye ve Çiçek Sunma 26
27 YÖNET İ C İ LER İ N MAKAM ODALARI RESM İ OTOMOB İ LLER TOPLANTILAR TÖRENLER RESM İ DAVET VE Z İ YAFETLER BU BEŞ YERDE PROTOKOL KURALLARI TAM OLARAK UYGULANIR.
KONUKLAR (Özel, Sosyal, Kamusal Alanda) YÖNET İ C İ LER (Kamusal Alanda) HANIMLAR (Sosyal Alanda) 28
29
1. SAYGI VE NEZAKET ESASTIR (KONUKLARA, MAKAM SAH İ B İ YÖNET İ C İ LERE VE HANIMLARA SAYGI VE NEZAKET ESASTIR) 2.ONURU ve SAYGINLI Ğ I ( İ T İ BARI) KORUMAK ESASTIR 3. B İ R K İ Ş İ YE YA DA KURUMA HAK ETT İĞİ VE LÂYIK OLDU Ğ U ÖNEM İ VE DE Ğ ER İ VERMEK ESASTIR B İ R K İ Ş İ YE YA DA KURUMA GEREKEN ÖNEM İ VE DE Ğ ER İ VERMEMEK YA DA; GERE Ğİ NDEN FAZLA ÖNEM VE DE Ğ ER VERMEK O K İ Ş İ YA DA KURUMUN KEND İ DE Ğ ER İ N İ VE İ T İ BARINI DÜŞÜRÜR. 30
4. PROTOKOLDE TEMS İ L ESASTIR PROTOKOLDE K İ Ş İ KEND İ N İ TEMS İ L ETMEZ. UNVANINI VE KURUMUNU TEMS İ L EDER HER YÖNET İ C İ N İ N TEMEL İ ŞLEV İ KURUMUNU EN İ Y İ B İ Ç İ MDE TEMS İ L ETMEKT İ R. B İ R K İ Ş İ N İ N TEMS İ L N İ TEL İĞİ ; DIŞ GÖRÜNÜMÜ, G İ Y İ M İ, TUTUM VE DAVRANIŞI, KONUŞMASI, PROTOKOL - SAYGI, GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARINA UYMASI İ LE ORTAYA ÇIKAR YÖNET İ MDE TEMS İ L HAK VE YETK İ S İ NE SAH İ P OLANLAR: a. Kurum Amiri – Bakan - Başkan b. Yönetici Vekili c. Yönetici Temsilcisi (Yöneticinin görevlendirdi ğ i kişi) d. Bölge / İ l Müdürü e. Yöneticinin Eşi 31
5. DAVET VE KABULLERDE, TOPLANTILARDA, GÖRÜŞMELERDE, Z İ YARETLERDE, KARŞILAMA VE A Ğ IRLAMADA KURUMLARARASI İ MZALARDA DÜZEY EŞ İ TL İĞİ, DENKL İ K VE KARŞILIKLILIK ESASTIR 6. ÖNDEGELMEDE H İ YERARŞ İ K UNVAN VE RÜTBE; ÖNCEGELMEDE KIDEM ESASTIR. (Kıdem, eşitler arasında önce gelmedir) 1. a,b,c, 2. a,b,c, 3. a,b,c, PROTOKOLDE ASTLIK ÜSTLÜK SÖZ KONUSU DE Ğİ LD İ R. PROTOKOL B İ R İ T İ BAR SIRALAMASIDIR; H İ YERARŞ İ K B İ R SIRALAMA DE Ğİ LD İ R. 32
7. MAKAMA VE UNVANA SAYGI ESASTIR 8. MAKAM VE RESM İ UNVAN ESASTIR. PROTOKOLDE K İ Ş İ SEL UNVAN, YAŞ VE C İ NS İ YET AYRIMI YOKTUR 9. B İ R K İ Ş İ N İ N K İ Ş İ SEL UNVANI, YAŞI VE C İ NS İ YET İ, O K İ Ş İ N İ N VE KURUMUN (MAKAMIN) PROTOKOL OLARAK YER İ N İ VE STATÜSÜNÜ DE Ğİ ŞT İ RMEZ 10. PROTOKOLSÜZ SIRALAMA ALFABET İ KT İ R 33
11. KAMUSAL YAŞAMDA ;ULUSAL BAYRAK VE ÜST, KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA KONUK SOSYAL YAŞAMDA HANIM DA İ MA ÖNCE GEL İ R (SA Ğ DA YER ALIR) 12. KARŞILAMADA ÜSTLER BAŞTA U Ğ URLAMADA SONDADIR 13. TÖRENLERDE KONUŞMA SIRASI ASTTAN ÜST’ED İ R. AÇILIŞ KONUŞMASINI EVSAH İ B İ SON KONUŞMAYI ONUR KONU Ğ U YAPAR 34
14. RESM İ TÖRENLERDE YÜRÜYÜŞ VE OTURMA DÜZEN İ NDE 1 NUMARA (ÜST) DA İ MA ORTA MERKEZDED İ R 5 – 3 – 1 – 2 – 4 KURUMSAL TÖRENLERDE EVSAH İ B İ, 1 NUMARA OLAN ONUR KONU Ğ UNUN SA Ğ INDADIR EŞS İ Z: EVS EŞL İ : ES İ -1-EVS-1EŞ İ Müst.yard.,eşi-Başkaneşi-BAKAN-BAŞKAN-Bakan eşi-Müsteşar,eşi 15. PROTOKOLDE ULUSAL BAYRA Ğ I, KONU Ğ U, ÜST’Ü VE HANIMI KORUMAK, KOLLAMAK VE SAYMAK ESASTIR 35
KAMUSAL YAŞAMDA PROTOKOL KURALLARINI B İ LMEK İ NSANA GÜVEN VER İ R ÜSTÜNLÜK VE SAYGINLIK SA Ğ LAR & PROTOKOL KURALLARINA UYAN K İ Ş İ, İ Ş YAŞAMINDA FARK ED İ L İ R, TERC İ H ED İ L İ R VE YÜKSELT İ L İ R 36
Türk bayra ğ ı bulunan oda, akamdır 37
TEK BAŞKANLI VE TEK TARAFLI TOPLANTI DÜZEN İ BAŞKAN TEK BAŞKANLI Ç İ FT TARAFLI TOPLANTI DÜZEN İ BAŞKAN EV SAH İ B İ KONUK 38
5 3 EŞBAŞKAN EŞBAŞKAN 3 5 KONUK TARAF DUVAR ÖNÜNDE OTURUR BAŞKANLARDA DÜZEY EŞ İ TL İĞİ ÜYELERDE SAYISAL EŞ İ TL İ K ESASTIR BAŞKAN ÜST OLDU Ğ UNDA, UÇ MERKEZE OTURUR 39
1. BŞK. 2. BŞK
Ş ÖZ.KAL. 2 1 MAKAM Ş ÖZ.KAL. 2 1 BOŞ MAKAM OTOMOB İ L İ NDE OTURMA DÜZEN İ 41
Ş Ş
Ş M3 M2 M1 43 Ş BOŞ M2 M1
Ş M1 BOŞ BOŞ 44 Ş M1 M3 M2
45 YÖNET İ M D İ L İ NDE “R İ CA ETMEK”, EM İ R VERMEK; “ARZ ETMEK” DE SUNMAK VEYA TALEP ETMEKT İ R Gere ğ ini arz ederim = Talep ederim Bilgilerine arz ederim = Sunarım
EŞDÜZEYDE OLDU Ğ U HALDE, “R İ CA EDER İ M” İ FADES İ KULLANARAK YAZI GÖNDEREN B İ R KURULUŞA; KARŞILIKLILIK İ LKES İ GERE Ğİ NCE, “R İ CA EDER İ M” İ FADES İ YLE; “ARZ EDER İ M” İ FADES İ YLE YAZI GÖNDEREN EŞDÜZEYDEK İ B İ R KURULUŞA DA “ARZ EDER İ M” İ FADES İ YLE CEVAP VER İ L İ R B İ R KURULUŞA GÖNDER İ LEN B İ R YAZIDA H İ ÇB İ R ZAMAN “ARZ/R İ CA EDER İ M” VEYA “ARZ VE R İ CA EDER İ M” DENMEZ. SADECE “ARZ EDER İ M” YA DA “R İ CA EDER İ M” DEN İ R. “ARZ VE R İ CA EDER İ M” YALNIZCA DA Ğ ITIMLI YAZIDA KULLANILIR. 46
B İ R YAZIDA “ARZ” VEYA “R İ CA” KONUSUNDA SORUN OLDU Ğ UNDA ; “SAYGILARIMLA R İ CA EDER İ M” DEMEK SORUNU ÇÖZER EŞDÜZEYDE VEYA ÜST DÜZEYDE OLDU Ğ U HALDE, “SAYGILARIMLA” İ FADES İ N İ KULLANARAK YAZI GÖNDEREN B İ R KURULUŞA VER İ LEN CEVAB İ YAZIDA “SAYGILARIMLA” İ FADES İ N İ KULLANMAK SAYGI VE NEZAKET GERE Ğİ D İ R 47
İ MZA DA İ MA AD VE SOYADIN ÜSTÜNE ATILIR. İ mzanın hukukî anlamı, “yukarıdaki metni kabul ediyorum” demektir ÖNEML İ YAZILAR, ONAYLAR VE KARARLAR DA İ MA LÂC İ VERT MÜREKKEPL İ DOLMA KALEM İ LE İ MZALANIR 48
KURUMLARARASI YAZIŞMALARDA İ MZA KONUSUNDA DÜZEY EŞ İ TL İĞİ VE DENKL İ K ESASTIR BAŞKANIN İ MZASIYLA GELEN B İ R YAZI BAŞKANIN İ MZASIYLA, MÜDÜRÜN İ MZASIYLA GELEN B İ R YAZI DA MÜDÜRÜN İ MZASIYLA, CEVAPLANDIRILIR 49
MAKAMA YAZILAN YAZILAR MAKAMIN İ MZASIYLA GÖNDER İ L İ R MAL İ YE BAKANLI Ğ INA VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜ Ğ ÜNE 50
B İ R İ ME YÖNEL İ K YAZILAR B İ R İ M AM İ R İ N İ N İ MZASIYLA GÖNDER İ L İ R. MAL İ YE BAKANLI Ğ INA (Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlü ğ ü) VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜ Ğ ÜNE (Personel Dairesi Başkanlı ğ ı) 51
İ MZA K İ Ş İ Y İ VE K İ Ş İ L İĞİ TEMS İ L EDER İ MZA K İ Ş İ N İ N ADINI VE/VEYA SOYADINI EL YAZISIYLA YAZMASIDIR İ Y İ B İ R İ MZA OKUNAB İ LEN İ MZADIR Muharrem Ergül 52
GÖREVE BAŞLAMA AMİRİ ZİYARETLE BAŞLAR. AMİR GÖREVE BAŞLATIR GÖREVE BAŞLAYAN KİŞİYİ ÜST’E VE ASTLARA AMİRİ TAKDİM EDER 53
GÖREVE BAŞLAYAN KİŞİYE TEBRİK ZİYARETİ İLK BİR HAFTA İÇİNDE YAPILIR. GÖREVE BAŞLAYAN KİŞİ, EŞDÜZEYDEKİLERE BİR HAFTA İÇİNDE, İADEYİ ZİYARETTE BULUNUR. BİR YÖNETİCİNİN İLK GELİŞİ VE SON GİDİŞİ RESMİDİR. TÖRENSEL OLARAK KARŞILANIR VE UĞURLANIR. 54
DAVRANIŞLARDA; PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINA UYMAMAK: SAYGI ÜSTÜNLÜK KARŞILILIK ÜSTE KARŞI AST’A KARŞI EŞ İ TE KARŞI ESASTIR SAYGISIZLIK AC İ ZL İ K MA Ğ LUB İ YETT İ R ÜSTLERE DENKLER E KARŞI ASTLARA 55
56
Takdimde, ast konuşmacıları kürsüye davet ederken, “… davet ediyorum”; Üst konuşmacıları ve onur konuklarını davet ederken “… teşriflerini arz ediyorum” demek uygundur. Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Devlet Bakanı Sayın Hayati YAZICI’ nın teşriflerini arz ediyorum. 57
TÖRENLERE DAVETL İ OLDU Ğ U HALDE KATILAMAYANLARIN TELGRAFLARINDAN YALNIZCA, TÖRENDEK İ ONUR KONU Ğ UNUN ÜSTÜNDE OLANLARIN MESAJLARI, AÇILIŞ KONUŞMASINDAN SONRA, PROGRAM SUNUCUSU TARAFINDAN OKUNUR ONUR KONU Ğ U İ LE EŞ DÜZEYDE OLANLARDAN TELGRAF ÇEKENLER İ N SADECE ADI, SOYADI VE/VEYA UNVANLARI Z İ KRED İ L İ R ONUR KONU Ğ UNUN ALTINDA OLUP TELGRAF ÇEKENLER İ N HEPS İ NE SADECE TEŞEKKÜR ED İ L İ R 58
H İ TAPTA; TÖRENE KATILAN TÜM KONUKLAR EN ÜST’TEN ASTLARA DO Ğ RU ÖNDE GELME SIRASINA GÖRE Z İ KRED İ L İ R: SAYIN BAKAN, SAYIN MÜSTEŞAR, SAYIN GENEL MÜDÜRLER, SAYIN MÜFETT İ ŞLER, SAYIN MÜHEND İ SLER, SAYIN KONUKLAR TÖRENDE EN UYGUN H İ TAP YÖNTEM İ, YALNIZCA TÖRENE KATILAN ONUR KONU Ğ U İ LE TÜM KONUKLARI VE VARSA BASIN MENSUPLARINI Z İ KRETMEKT İ R: “SAYIN BAKAN, SAYIN KONUKLAR” ONUR KONU Ğ U (1 NUMARA), KONUŞMASINDA YALNIZCA “SAYIN KONUKLAR” D İ YE H İ TAP EDER. 59
GİYİM, KİŞİNİN İMAJIDIR. Törenlerde, resepsiyonlarda ve resmî akşam yemeklerinde, gönderilen davetiyede belirtilen kıyafet giyilir Sivil olarak resmî kıyafet hanımlarda gündüz tayyör; gece uzun etek tuvalet; Erkeklerde koyu renk lâcivert/siyah üç dü ğ meli ya da kruvaze takım elbisedir Hanımlarda gündüz ve gece koyu renk takım kumaş pantolon- ceket yarı resmî kıyafettir 60
KURUMA, AMACA, ORTAMA, KOŞULLARA, ZAMANA (MEVS İ ME, GECE VEYA GÜNDÜZE) UYGUN G İ Y İ NMEK YAŞA VE VÜCUDA UYGUN G İ Y İ NMEK BELDE VE CEPLERDE B İ R ŞEY BULUNDURMAMAK, CEKET İ N DIŞ CEPLER İ N İ AÇMAMAK EVL İ Ç İ FT OLARAK, RENK VE B İ Ç İ M YÖNÜNDEN DA İ MA UYGUN VE UYUMLU G İ Y İ NMEK (Pişti Olmadan) 61
ERKEK OLARAK UYUMLU ÜÇ RENKTE G İ Y İ NMEK HANIM OLARAK RESM İ ORTAMDA B İ R VEYA İ K İ RENK SOSYAL ORTAMDA ÜÇ RENK G İ Y İ NMEK HANIMLARDA TAYYÖR RESM İ, İ K İ PARÇA G İ Y İ M VEYA TAKIM PANTOLON CEKET YARI RESM İ D İ R ERKEKLERDE TAKIM G İ Y İ M RESM İ, İ K İ PARÇA G İ Y İ M YARI RESM İ, KRAVATSIZ G İ Y İ M SPORDUR 62
63 YANINDA HANIM, BOYNUNDA KRAVAT, CÜZDANINDA PARA VARSA, GİYİMİ, KONUŞMASI VE DAVRANIŞI DEĞİŞİR.
64 KRAVAT KAL İ TEL İ ( İ PEK) OLMALIDIR. GÖMLEK VEYA CEKET Ç İ ZG İ L İ İ SE, KRAVAT SADE VE DÜZ RENK; GÖMLEK VE CEKET DÜZ RENK İ SE, KRAVAT DESENL İ VEYA Ç İ ZG İ L İ VEYA NOKTALI OLMALIDIR GÖMLE Ğİ N YAKA DÜ Ğ MES İ İ L İ KLENM İ Ş; KRAVATIN BOYUNBA Ğ I GÖMLEK YAKASINA İ L İ Ş İ K OLMALIDIR KRAVATIN UCU KEMER İ N TOKASINI KAPATMALIDIR KRAVAT GÖMLEK İ LE CEKET İ N RENKLER İ N İ TAŞIMALI VEYA G İ Y İ MDE ÜÇÜNCÜ RENK OLMALIDIR TAKIM ELB İ SEDE KAHVERENG İ, BORDO AYAKKABI G İ Y İ LD İĞİ NDE VE KEMER TAKILDI Ğ INDA, KRAVAT DA AYNI RENK OLMALIDIR
SPOR (RENKL İ, KAREL İ, YAKASI DÜ Ğ MEL İ, KALIN DOKULU) GÖMLEK ÜZER İ NE KRAVAT TAKILMAMALIDIR GÖMLEK VEYA CEKET HAF İ F Ç İ ZG İ L İ OLDU Ğ UNDA KOYU VE KALIN Ç İ ZG İ L İ KRAVAT TAKILMALIDIR. GÖMLEK DA İ MA AÇIK RENK (BEYAZ, KEM İ K RENG İ, AÇIK MAV İ ) OLMALI; KRAVAT KONTRASTI (KOYU RENG İ ) OLMALIDIR KRAVAT TEMALI, F İ GÜRLÜ, RES İ ML İ OLMAMALIDIR KRAVAT TAKINCA, BA Ğ CIKLI AYAKKABI G İ Y İ LMEL İ D İ R KRAVAT MEND İ L İ RESM İ G İ Y İ MDE BEYAZ İ PEK VEYA KRAVATIN RENG İ NDE DÜZ İ PEK OLMALI VE ÜÇGEN B İ Ç İ MDE YERLEŞT İ R İ LMEL İ D İ R (Kravatın kendi mendili ise, yarı resmî giyimde ceketin mendil cebine dikdörtgen biçimde ve 1 cm görünecek şekilde konmalıdır.) 65
KONUK; DAVET VEYA KABUL D İ LEN; KARŞILANAN, A Ğ IRLANAN VE U Ğ URLANAN K İ Ş İ D İ R. ONUR KONU Ğ U; ÜST VEYA YABANCI KONUKTUR. KONUK, EŞDÜZEY K İ Ş İ D İ R. (HERKES DENG İ N İ N KONU Ğ UDUR) DAVET ED İ LEN VEYA KABUL ED İ LEN B İ R K İ Ş İ DA İ MA B İ Ç İ MSEL VE TÖRENSEL OLARAK KARŞILANIR, A Ğ IRLANIR VE U Ğ URLANIR KONU Ğ A VER İ LEN ÖNEM; KARŞILAMA OTURTULAN YER SUNULAN İ KRAM GÖSTER İ LEN İ LG İ U Ğ URLAMA İ LE DE Ğ ERLEND İ R İ L İ R 66
1. DAHA ÖNCE B İ R Z İ YARET GERÇEKLEŞM İ Ş İ SE, KARŞILAMADA KARŞILIKLILIK ESASTIR. K İ Ş İ NASIL KARŞILANMIŞ İ SE, KONU Ğ U DA ÖYLE KARŞILAR 2. DAHA ÖNCE DAVET VE Z İ YARET GERÇEKLEŞMEM İ Ş İ SE; a) KURUM AM İ R İ KEND İ S İ DAVET ETT İĞİ NDE, HAVAALANINDA VEYA B İ NA ÖNÜNDE KEND İ S İ KARŞILAR b) KONUK RANDEVU ALIP KABUL ED İ LD İĞİ NDE, HAVAALANINDA VEYA B İ NA ÖNÜNDE YARDIMCISI KARŞILAR 3. ÖZEL OLARAK GELEN KONUK/Z İ YARETÇ İ KARŞILANMAZ. SEKRETERL İ K ÖZEL OLARAK İ LG İ LEN İ R U Ğ URLAMANIN KURALINI GÖRÜŞMEN İ N SONUCU BEL İ RLER. 67
YABANCI (Ecnebi) KONUKLAR DEVLET VE HÜKÛMET ADAMLARI YÜKSEK YARGI ORGANLARININ BAŞKANLARI KOMUTANLAR (General ve amiraller) MAKAM SAH İ B İ YÖNEC İ LER TANINMIŞ, ÖDÜL ALMIŞ, SEÇK İ N VE ÖNEML İ ŞAHS İ YETLER (Yazarlar, Köşeyazarı Gazeteciler, Sanatçılar, Sporcular, Bilim Adamları, Din Adamları ve İ ş Adamları) 68
ONUR KONU Ğ U OLARAK; GELD İ KLER İ VE ARAÇTAN İ ND İ KLER İ YERDE (HAVAALANINDA VEYA B İ NA ÖNÜNDE) KARŞILANIR VE U Ğ URLANIRLAR. Z İ YARETÇ İ ; GÖRMEYE VEYA GÖRÜŞMEYE GELEN HER DÜZEYDEK İ K İ Ş İ D İ R. Z İ YARETÇ İ LER: ÜST Z İ YARETÇ İ LER MAKAM KAPISINDA EŞDÜZEY Z İ YARETÇ İ LER MAKAM ORTASINDA AST Z İ YARETÇ İ LER MAKAM KOLTU Ğ UNDA KARŞILANIRLAR 69
Davetiye Örne ğ i Marmara Belediyeler Birliği İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ’ı MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLERİ SEMİNERİ ‘NE DAVET ETMEKTEN ONUR DUYARLAR Yer : ………………………. Tarih: ……………………… 70
DAVET İ N RESM İ B İ R AMACI OLMASI DAVET İ N YAZILI OLARAK (DAVET İ YE İ LE) YAPILMASI DAVET G İ DER İ N İ N KURUM BÜTÇES İ NDEN ÖDENMES İ RESM İ UNVAN VE MAKAM SAH İ B İ K İ Ş İ LER İ N DAVET ED İ LMES İ DAVETTE ONUR KONU Ğ U VEYA YABANCI KONUK BULUNMASI DAVETL İ SAYISININ 8’DEN FAZLA OLMASI 71
DAVETL İ LER İ N KARŞILANMASI DAVET İ N AKŞAM YEME Ğİ OLARAK DÜZENLENMES İ DAVETTE KOYU RENK KIYAFET (TAKIM ELB İ SE) G İ Y İ LMES İ MASA VE OTURMA DÜZEN İ N İ N PROTOKOLE GÖRE DÜZENLENMES İ MASA ÜSTÜNÜN EN GÜZEL B İ Ç İ MDE DÜZENLENMES İ VE SÜSLENMES İ YEMEK TAKIMLARININ KAL İ TEL İ OLMASI VE AYNI TAKIM OLMASI İ KRAM ED İ LEN YEMEK ÇEŞ İ D İ N İ N 5 VEYA 6 OLMASI 72
Ziyafette önemli olan çok çeşitli yemek de ğ il, güler yüzle iyi bir karşılama, güzel bir sofra düzeni ve damak zevki veren güzel bir mönüdür. Yabancı konuklara verilen ziyafetlerde ulusal nitelikte yemekler; özel davetlerde ise, yöresel içerikli yemekler sunulmalıdır. Ziyafette, onur konu ğ u içki almıyorsa konuklara da alkollü içki ikram edilmemelidir! Ev sahibi alkollü içki almıyorsa konuk da almamalıdır! 73
Yemekler göze ve dama ğ a hitap etmeli; sofranın ve sunulan yemeklerin süslemesine önem verilmelidir Hafif yemekler (zeytinya ğ lı sebzeler, beyaz etler ve deniz ürünleri) önce; a ğ ızda tat bırakan a ğ ır yemekler (kırmızı sıcak etler) daha sonra verilmelidir. Meyve, tatlıdan sonra servis edilmelidir Resmî yemeklerde tavuk ikram edilmemeli; balık, hindi, kuzu veya dana eti ikram edilmelidir Ziyafetlerde so ğ an, sarımsak, acı biber ve hardal sofraya gelmemeli; masaya kül tablası ve kürdan konmamalıdır 74
1) ANTRE: ORDÖVR, ÇORBA VEYA ZEYT İ NYA Ğ LIDIR. DAVET İ ÇK İ S İ Z İ SE, ÇORBA VER İ L İ R. İ ÇK İ L İ İ SE ORDÖVR VEYA ZEYT İ NYA Ğ LI VER İ L İ R 2) ARASICAK: ORDÖVRDEN VEYA ZEYT İ NYA Ğ LI YEMEKTEN SONRA ARASICAK VER İ L İ R 3) ESAS YEMEK (BALIK VE/VEYA ET): ESAS YEMEK DA İ MA SICAK ETT İ R. ET, SEBZE SOTEL İ VE TEREYA Ğ LI BADEML İ P İ LAVLI OLARAK AYNI TABAKTA SUNULAB İ L İ R 75
4 ) SALATA SICAK ET YEME Ğİ İ LE B İ RL İ KTE VER İ L İ R 5) TATLI VE/VEYA MEYVE: AKŞAM YEMEKLER İ NDE MEYVEDEN ÖNCE TATLI İ KRAM ED İ L İ R. Ö Ğ LE YEME Ğİ NDE YALNIZCA B İ R İ İ KRAM ED İ L İ R. HAMUR TATLISI YER İ NE MEYVEL İ VEYA DONDURMALI TATLILAR TERC İ H ED İ LMEL İ D İ R 6) KAHVE: YEMEK MASASINDA VEYA SALONDA KAHVE İ KRAM ED İ L İ R. ( İ ÇK İ L İ YEMEKTEN SONRA KAHVE VE L İ KÖR İ KRAM ED İ L İ R) 76
77 KREMALI MANTAR ÇORBASI ZEYT İ NYA Ğ LI İ ÇBAKLALI ENG İ NAR ET (Ş İ Ş/ TANDIR/ F İ LEM İ NYON/ B İ FTEK/ ROSTO); SEBZE SOTE VEYA PÜREL İ ; TEREYA Ğ LI BADEML İ P İ LAVLI MEVS İ M SALATA CEV İ ZL İ KABAK TATLISI (KEŞKÜL VEYA KAZAND İ B İ ) KAHVE
Soldan itibaren: Tereya ğ ı/ekmek taba ğ ı ve bıça ğ ı veya salata taba ğ ı. Antre (veya balık) çatalı, esas yemek çatalı, salata çatalı Servis taba ğ ı, tabak içinde peçete ve üstünde masa yer kartı (özel yemekte peçete taba ğ ın sa ğ ında yer alır) Esas yemek (et) bıça ğ ı, balık bıça ğ ı ve çorba kaşı ğ ı Çorba kaşı ğ ı ucunda beyaz ve kırmızı şarap kadehleri; bunların sol ilerisinde de ayaklı su barda ğ ı Servis taba ğ ı önünde tatlı çatal veya kaşı ğ ı. (Resmî yemekte, tatlı veya meyve takımı ayrıca servis edilir) 78
ES: Evsahibi OKE : Onur Konu ğ u Erkek KH : Konuk Hanım ES İ : Evsahibesi OKH : Onur Konu ğ u Hanım KE : Konuk Erkek 12 KİŞİLİK, ONUR KONUĞU OLAN EŞSİZ RESMİ YEMEKTE UZUN MASADA OTURMA DÜZENİ Onur Konu ğ u Pencere Evsahibi
EHEHEHEEHEHEHE EHEHEHEEHEHEHE 1.KE ve EŞİ ESİ OKE EVSOKH 2.KE ve EŞİ 80
81 II. KONUK ERKEK EVSAH İ B İ 1. KONUK HANIM I. KONUK ERKEK EVSAH İ BES İ 2. KONUK HANIM KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA EN UYGUN YEMEK MASASI VE YEMEKTE OTURMA DÜZEN İ YUVARLAK MASADIR. YUVARLAK MASA EŞ İ TL İ K SA Ğ LAR. ANCAK, EVSAH İ B İ KONU Ğ U SA Ğ INA ALIR
Muharrem ERGÜL Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri 82