HATAY İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
Advertisements

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
RELAX DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
TOPRAK KORUMA KONUNU YÖNETMELİĞİ VE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
5. DEVRE MÜLK DÖNEM TABLOSU
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki, ziraatte kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar,
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Damla sulama yöntemi.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Arıcılığın Yeri ve Önemi
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİ ‘IPARD Programı.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
F GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Tarımda Teknoloji Kullanımı
T.C. Manisa Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Dr. Taylan Kıymaz Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı
7. DOĞU ANADOLU TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
TEB Tarım Bankacılığı.
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

HATAY İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2013

HATAY İLİ TARIMI

Yüzölçümü (ha) Tarım Arazileri Büyüklüğü (ha) Tarım Sektörünün İlimiz İstihdamındaki Payı (%)32 GSYİH’na Yaptığı Katkı Bakımından Tarım Sektörünün Payı (%) 16 Tarımsal Üretim Değerinin Ülke İçindeki Sırası (2010)17 TARIMSAL DEĞERLER

HATAY İLİ TARIMI 2012 yılı TÜİK rakamları dikkate alındığında Hatay İli Maydanoz, Pazı, Erik ve Mandalina (Satsuma) üretiminde Türkiye birincisi, Trabzon hurması Şalgam ve Marul (Göbekli) Türkiye ikincisi, Havuç Türkiye üçüncüsü ve Pamuk ve Zeytin üretiminde Türkiye dördüncüsüdür. Ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının 2012 yılında %20’sini gerçekleştirdiği ilimizin ihracat değeri 455 milyon TL olup, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında S.Arabistan, Rusya ve Irak yer almaktadır. İhraç edilen ürünlerde ise Limon, Portakal ve Mandalina ilk sıralardadır. Hatay İlinde tarım sektöründe başta sulama olmak üzere yeni yapılan yatırımlarla Hatay tarımının çok daha iyi bir noktaya götürülmesi ve Ortadoğu’nun Tarım ve Ticaret Üssü olması hedeflenmektedir.

Sürdürülebilir tarım yöntemlerini kullanmak, Kırsalda yaşam standartlarını yükseltmek, Tarımsal üretimde zaman, kalite ve fiyat konusunda farkındalık oluşturacak rekabet şartlarını sağlamak, Zeytinyağı ve pamuk üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer almak, Türkiye tarımsal üretiminde öncelikli olarak 4 üründe (Zeytin, Zeytinyağı, Pamuk, Narenciye) markalaşmak, Tarımsal ürünlerde marka ürünlerle Ortadoğu’nun tarım ve ticaret merkezi olmak. VİZYONUMUZ

ORGANİZASYON YAPISI 15 İlçe Müdürlüğü ile bağlı diğer birimler (döner sermaye, hukuk birim ve sivil savunma )

İL MÜDÜRLÜĞÜ BİRİMLERİ İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ ALTINÖZÜ İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ANTAKYA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ARSUZ İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ BELEN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ DEFNE İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ DÖRTYOL İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ERZİN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ HASSA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ İSKENDERUN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ KIRIKHAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ KUMLU İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ PAYAS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ REYHANLI İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ SAMANDAĞ İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ YAYLADAĞI İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI, YETİSTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İSLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

PERSONEL DURUMU ÜnvanToplamİl.Top.İlç.Top. Mühendis Gıda mühendisi20812 Su ürünleri mühendisi1046 Veteriner hekim Avukat220 Sosyolog110 Araştırmacı110 Tekniker Teknisyen32615 Siv.Sav.Uzmanı110 İdari personel Mühendis (targel) Veteriner hekim (targel) Toplam Ziraat Mühendisi, 6 - Tarım Makinaları, 4-Tarımsal Yapılar ve Sulama, 32- Ziraat Teknikeri, 2 - Tarım Makinaları, 6-Ziraat teknisyeni

ZİRAİ ALET VE EKİPMAN LİSTESİ ALET VE MAKİNENİN CİNSİMİKTARI TRAKTÖR7 MİNİBÜS1 PULVERİZATÖR6 ZEYTİN SİLKELEME MAKİNASI7 SIRT POMPASI1 TOPRAK BURGUSU10 MISIR SLAJ MAKİNASI15 ÇAYIR BİÇME MAKİNASI7 SAP VE DAL PARÇALAMA MAKİNASI4 OT SLAJ MAKİNASI2 FIRFIR GÜBRE ATMA MAKİNASI1 OT TOPLAMA TIRMIĞI3 EKİM MİBZERİ1 BAL VE PETEK ÜNİTESİ1 SÜT SOĞUTMA TANKI17 GEZİCİ LABARTUAR KAMYONET1 MOTORLU ÇAPA MAKİNASI1 ÇAPA MAKİNASI1 PULLUK2 TASFİYE MAKİNASI3 FİDAN SÖKME MAKİNASI1 RÖMORK2 EL TRAKTÖRÜ1 ATOMİZÖR1 TOPLAM96

Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü Zeytincilik Araştırma İstasyonu Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürlüğü Hatay Zirai Karantina Müdürlüğü Cilvegözü Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü Ziraat Odaları Tarım Kredi Kooperatifleri Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Çukobirlik Sulama Birlikleri Yetiştirici Birlikleri Üretici Birlikleri İlimizde Bulunan Tarım Kuruluşları

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN GÖREVLERİ Her türlü il yayım programını yapmak ve yeni tarım tekniklerini çiftçilere öğretmek, organik tarım üretimini arttırmak; İhtiyaç duyduğumuz gıdanın güvenilir, ekonomik,verimli ve çevreye duyarlı teknolojilerle üretilmesi, işlenmesi, muhafazası ve kullanılmasını sağlamak, Ekolojik dengenin korunması ve çevresel koşulların iyileştirilmesi amacıyla tarım alanlarının ve meraların korunması ve ıslahı; İlin tarımsal envanterini çıkarmak ve ilin tarımsal potansiyelini belirlemek, Bitki ve hayvan sağlığı ile ilgili koruma programlarını hazırlamak, hastalıklar ile ilgili mücadele programını yürütmek, Bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenerek; sanayi ürünlerine dönüşümünü Kırsal Kalkınma Projeleri ile desteklemek.

İlimiz su, toprak, bitki ve hayvan gen kaynaklarının doğru, verimli kullanımı ile uygun gübreleme sayesinde verimli ve ekonomik üretim sağlamak, Bitkisel ve hayvansal üretimde oluşan risk faktörlerini en aza indirmek için tarım sigortası uygulamasını yaygınlaştırmak; Üretim modellenmesinde, örgütlülük ön plana alınacak şekilde çiftçi ve üreticilerin birlik ve kooperatiflerde birleşmesini sağlamak, Bitkisel ve hayvansal gıdalarda kimyasal ve ilaç kalıntılarıyla ilgili gerekli çalışmaları yapmak, reçete sistemini uygulamak. Üretim ve desteklemeleri havza bazında farklı oranlarda üretim, verim ve ürün desenleri göz önünde bulundurarak ürün bazında desteklemesini sağlamak. İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN GÖREVLERİ

İl Müdürlüğümüz Tarafından Yürütülen Çalışmalar

TAD Şubesi Tarafından Yürütülen Çalışmalar Suların Etkin Kullanımı ve Basınçlı Sulama Sistemlerine Geçilmesi İle İlgili Eğitim Çalışmaları Nitrat Direktifi Uygulaması Projesi Toprak ve sulama suyu Analizi yapılan Laboratuarın denetimi 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu (Arazi Toplulaştırması Projesi) kapsamında, 2013 yılında 45 yerleşim yerini kapsayan 3 ilçede, Ha. alanda proje başlatılmış ve 2015 yılında tamamlanması öngörülmüştür. Proje bedeli ,74 TL dir.

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Çalışmaları HİBE KAPSAMINDA VERİLEN MAKİNE EKİPMANLAR a) Anıza doğrudan ekim makinesi,o) Motorlu tırpan, b) Arıcılık makine ve ekipmanı,ö) Pamuk toplama makinesi, c) Balıkçı gemilerinde soğuk depo,p) Pancar söküm makinesi, ç) Balya makinesi,r) Patates söküm makinesi, d) Biçer bağlar,s) Pülverizatör, e)Biçerdöver ürün hasadında kullanılan GPS ve dane ölçer, ş) Sap parçalama makinesi, f) Canlı balık nakil tankı,t) Sap toplamalı saman makinesi, g) Çayır biçme makinesi,u) Silaj makinesi, ğ) Çeltik fide dikim makinesi,ü) Sıra arası çapa makinesi h) Çiftlik gübresi dağıtma makinesi,v) Su ürünlerinde buzlama makinesi, ı) Dal parçalama makinesi,y) Su ürünleri için kuluçka dolabı, i) Diskli tırmık,z) Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, j) El traktörü,aa) Tambur filtre, k) Fındık toplama makinesi,bb) Taş toplama makinesi, l) File sisteminin kurulmasıcc) Toprak frezesi, m) Güneş kolektörü,çç) Yem hazırlama makinesi, n) Mibzer,dd) Zeytin hasat makinesi.

YıllarEtap Makine Ekipman Sayısı Proje Toplam Tutarı(TL) 2007III. ETAP IV. ETAP V. ETAP VI. ETAP VII.ETAP VII.ETAP GENEL TOPLAM KKYDP- Makine Ekipman Desteklemeleri

KKYDPYıllarProje Sayısı Hibe Edilen Tutar(TL) 1.ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP GENEL TOPLAM KKYDP-Ekonomik Yatırımlar

Bireysel Sulama Hibe Programı Yatırım Konuları Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, Lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, Center pivot sistem yağmurlama makinesi alınması, Tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması,

KKYDPYıllarYağmurlamaDamlama HibeEdilen Tutar (TL) 1.ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP ETAP GENEL TOPLAM KKYDP-Bireysel Sulamalar

Bitki Sağlığı Çalışmaları (Pestisit Denetimi) Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanır yılında; 185 adet numune alınmış olup, ürünlerinde pestisit kalıntısı tespit edilen 6 üreticiye 5996 sayılı kanunun 39. maddesi J bendi gereği cezai işlem uygulanmıştır yılında; Biber, Hıyar, Domates, Üzüm, Fasulye başta olmak üzere hasat öncesi 81 adet numune alınmış olup, uygun olmayan bir numuneye rastlanmamıştır. İlimizde 159 ilaç 105 alet bayii bulunmaktadır. Bayiiler her yıl denetlenmektedir. Ayrıca Bitki Koruma Ürünleri uygulayıcı belge sahibi üretici sayısı 230 dur.

Hatay Tarımının Mekanizasyon ve Sulama Durumu A- MEKANİZASYON : 1- Toprak işleme makineleri hakkında çiftçilerimiz alet ekipman sıkıntısı çekmemektedir. Ancak eğitim çalışmalarının uygulamalı olarak yapılarak çiftçiler ile gerekli koordinasyonun sağlanması gerekir. Örneğin toprak frezesinin, sap parçalama makinelerinin veya pullukların hangi toprak çeşidinde kullanılması gerektiği hakkında bilgileri vermek. (killi, kumlu topraklarda) 2- Hatay ili makineli hasatta ileri seviyededir. Buğday ve mısırın tamamına yakınında makineli hasat yapılmaktadır. Buğdayda, ovanın tamamı biçer- döver, kırsalda biçer bağlar ve sap döver harman makinesi, pamukta % 70 oranında pamuk hasat makinesi ile hasat gerçekleştirilmektedir. B- SULAMA : 1- Hatay’da sulama yapısı normal seviyededir. Ancak yeni sulama barajları yapılarak çiftçilerin daha rahat, kanallar arasında aktarma yapmadan sulama yapmalarının sağlanması gerekir. 2- Sulama ve mekanizasyon konularında eğitim çalışmalarına daha fazla ağırlık vermek gerekir. 3-Reyhanlı barajı, Karaçay Barajı yapımı devam etmekte, Tahtaköprü barajının gövde seviyesi yükseltilmektedir.

Hatay Tarımının Mekanizasyon Yönünden Zayıf Yönleri El ile toplanan pamukta işçilikten kaynaklanan randıman kayıplarının yüksekliği, İl genelinde soğuk hava tesislerinin yetersiz oluşu, Kapalı basınçla sulama yöntemlerinin yetersiz olması, Turunçgil sınıflama ve paketleme tesislerinin yetersiz olması, Üretilen hayvansal ürünleri işleyecek entegre tesis yetersizliği, Amik ovasında sulama suyunun yetersizliği, Defne yaprağı işleyen işletmelerin teknolojik alt yapılarının zayıf olması nedeniyle sektörün katma değerinin çok düşük olması, Arazi büyüklükleri ve işletme sayıları dikkate alındığında atıl sayılabilecek tarım alet ve makine parkının varlığı

Tarım Makineleri ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Mezunu Personelin Sorumlulukları Çiftçilerimizin yaptığı her türlü makinalı hasatta (buğday, mısır, pamuk, zeytin) gerekli eğitim ve kontrol çalışmaları yaparak ürün kayıplarının en aza indirilmesini sağlamak ve ürünlerin zarar görmesini önleme çalışmaları yapmak, Tarımsal yapı ahır, depo gibi çalışmaların proje aşamalarında bulunmak gerekli görüş ve önerilerini sunmak, Çiftçilerimizin yaptığı her türlü tarımsal mekanizasyon (ekim, dikim, bakım, gübreleme, hasat, toprak işleme vd.) faaliyetlerinde yardımcı olmak, eğitim çalışmaları yapmak, yeni teknolojiler konusunda gerekli bilgileri vermek,

Toprak ve sulama suyu ile ilgili analizleri yapmak ve yaptırmak, Toprak ve sulama suyu analiz laboratuarlarının kuruluş izinleri ile ilgili işlemleri yürütmek, Toprak ve arazilerin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılması ile ilgili çalışmalar yapmak, uygulanmasını sağlamak, izlemek ve değerlendirmek, toprak, su, biyolojik çeşitlilik gibi doğal kaynakların doğal olaylar veya arazi kullanımından kaynaklanan bozulmalarını önlemek için gerekli tedbirleri almak, Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile ilgili etüt, proje ve uygulama işlemlerini yapmak, yaptırmak, Sulama projelerinin etüt, proje ve uygulamalarını yapmak, yaptırmak, Tarım Makineleri ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Mezunu Personelin Sorumlulukları

Mevcut sulama şebekelerinde sulama sonuçlarını bitkisel üretim, sulama ve toprak koruma acısından izlemek değerlendirmek ve iyileştirici tedbirler almak, Tarımsal sulamada verimliliği artırmak, uygun sulama tekniklerinin kullanımını sağlamak, Sulama alanlarında su tasarrufu sağlayacak modern sulama sistemlerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, projeler yapmak, yaptırmak ve desteklemek, İl dahilinde sulamaya acılan alanlarla ilgili kuruluşlarca işbirliği yaparak sulu tarım tekniklerini hazırlanacak bir program içerisinde çiftçilere öğretmek ve yaymak. Tarım Makineleri ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Mezunu Personelin Sorumlulukları

Mesleği ile ilgili teknik bilgi ve donanım yönünden yeterli olmak, Üreticilerin sorunlarını takip etmek ve çözüm üretmek, Sektördeki gelişmeleri sürekli takip edip, kendini geliştirmek, Mesleğinin etik kurallarına ve ahlaki prensiplere uymak, Tarım Makineleri ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Mezunu Öğrencilerden Beklentiler

Teşekkür Ederim