VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

6.ÜNİTE: YAŞAYAN DEMOKRASİ. BİLİNMESİ GEREKEN KAVRAMLAR: 1.Kurultay 2.Kut 3.Meşrutiyet4.Monarşi 5.Oligarşi 6. Ö zg ü rl ü k 7.Laiklik 8.Medya 9.Milli.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Siyaset Sosyolojisi.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hikmet SIRMA.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ATATÜRK İLKELERİ KONU ANLATIMI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
HUKUK BAŞLANGICI 5 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
7.SINIF 6.ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ
HAKLARIMIZ VAR İnsanların temel hak ve özgürlüklerini elde etmek için verdikleri mücadelenin demokratik yönetim anlayışını ortaya çıkardığını biliyorsunuz.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
DEMOKRASİ NASIL GELİŞTİ?
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
Osmanlı Eğitim Sistemi
TAM ÖĞRENME MODELİ.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
YÜRÜTME.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO
Anayasası’nın tıkanıklıklarına çözümler
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Ortamında Şiddet
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
. Modern devletin 16. yy’da ortaya çıkmaya başlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal ya da mülk.  Fethedilen yerler imar edilmiş,  Birçok yoksul doyurulmuş,  Toplumsal barış ve dayanışma sağlanmış,  Eğitim ve kültür faaliyetleri düzenli olarak yürütülmüş,  Ülke bayındır hale gelmiştir.

AH İ L İ K Esnaf dayanışma teşkilatıdır. Kurucusu Ahi Evran’dır.  Ekonomik ve ahlaki eğitim verilir,  Haksız rekabet önlenir,  Üretilen malların kalitesi korunur,  Kar oranını ve kaliteyi belirler,  Esnaflara kredi verir,  Usta – çırak ilişkisi ile eğitim verilir.

ENDERUN Saray okulu da denir. Devlet kademelerinde görev alacak kişilerin yetiştirilmesi amaçlanmıştır.  Fatih döneminde kurulmuştur,  Öğrencilerine ‘’içoğlan’’ denir.  Yedi odası vardır. Bu odalardan Has Oda da eğitim görenler padişahın en yakınında bulunur ve ona hizmet ederdi.

MEDRESE İslam dini kurallarına uygun bilimlerin okutulduğu yer.  Öğretmenlerine müderris, öğrencilerine talebe denir.  Mezun olan öğrencilere İcazet(diploma) verilir.  Osmanlının ilk medresesi Orhaniye Medresesi (iznik) dir.  Fatih dönemi Sahn-ı Seman Medresesi açılmıştır.  Kanuni Dönemi Süleymaniye Medresesi açılmıştır.  B.Selçuklu veziri Nizamülmülk’ün kurduğu Nizamiye Medresesi de ünlüdür.

KURULTAY ( TOY, KENGE Ş ) İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.  Danışma meclisi özelliği gösterir. ( son söz kağanın)  Bu meclise kağan başkanlık eder. Kurultay İlk Türk devletlerinde Divan Türk- İslam devletlerinde Meclis Günümüzde

YÖNET İ M B İ Ç İ MLER İ Monarşi: Siyasi otoritenin miras yolu ile bir kişinin üzerinde toplandığı yönetim biçimidir. Monarşide başta bulunan kişiye padişah, kral, imparator unvanlarını alabilir. Oligarşi: Siyasal gücün birkaç kişilik soylu bir grubun elinde bulunduğu yönetim biçimidir. Antik Yunan bu şekilde yönetilmiştir.

Teokrasi: Devletin dini yasalara göre din bilginleri tarafından yönetilmesidir. Cumhuriyet: Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimdir.

Meclis ne zaman açıldı? -23 Nisan 1920 Cumhuriyet ne zaman ilan edildi? -29 Ekim 1923 TBMM üyelerine ne denir? -Milletvekili Milletvekilleri kaç yılda bir seçilir? -4 Yılda bir Mecliste ne yapılır? -Ülke yararına yasalar çıkarır. TBMM’nin kullandığı yetkiye ne denir? -Yasama Cumhurbaşkanı ve Bakanlar kurulunun kullandığı yetkiye ne denir? -Yürütme Bağımsız mahkemelere ne yapar? - Millet adına yargı yetkisini kullanır.

Demokrasi : Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Halkın kendi kendini yönetmesidir. İlkeleri: Milli egemenlik Hürriyet ve eşitlik Seçimler ve temsil Çoğulculuk ve siyasi partiler Hukukun üstünlüğü Katılımcılık

Temel Hak : İnsan olmamızdan dolayı elde ettiğimiz devredilemez, vazgeçilemez ve kısıtlanamaz haklardır. Bu haklar anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. Temel haklarımız Yaşama hakkı Özel yaşamın gizliliği hakkı Düşünce ve ifade özgürlüğü Konut dokunulmazlığı Din ve vicdan özgürlüğü Vücut bütünlüğü dokunulmazlığı

TÜRK KADINLARINA VER İ LEN HAKLAR B M V ELEDİYE (193 0 ) UHTARLIK (193 3 ) EKİL SEÇME ve SEÇİLME (193 4 ) 034 BMV