FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
HÜCRE.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
HÜCRE.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Hayvan ve Bitki Hücresi Arasındaki Farklılıklar
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KONU:CANLILAR VE HAYAT
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
NÜKLEİK ASİT.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
CANLININ EN KÜÇÜK YAPI BİRİMİ
HÜCRE.
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
HÜCRE.
MERVE KEKEÇ ÜMRAN MERMERTAŞ PINAR KAYNAR
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE VE YAPISI.
Hücre ile ilgili temel bilgiler
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
DOKULAR.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Genetik Açıdan Hücre ve Hücre Yapısı
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER Sitoplazma, hücre iskeleti, organeller ve bunların içinde yer aldığı koyu kıvamlı sıvı kısımdan ( sitozol, sitoplazma) oluşur.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
HÜCRENİN YAPISI VE ORGANELLER
Sunum transkripti:

FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ

PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen zar bulunmaz.  Kalıtsal materyalleri hücre sitoplazmasına dağılmış olarak bulunur.  DNA’ları halkasal yapıdadır.  Zarlı organelleri yoktur.  Sadece Ribozom organelleri bulunur.  Örnek olarak Bakteriler ve Arkebakterilerdir  ÖKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olan hücrelere ökaryot hücre denilir.  Ökaryotların kalıtsal materyalleri zarla çevrilidir.  Zarlı ve zarsız organelleri vardır.  İnsan,hayvan.bitki hücreleri örnek verilebilir.

BİTKİ VE HAYVAN HÜCRELERİ ÖZELLİKLERİ  Bitki Hücresi Özellikleri  Bitki hücresinde hücre zarının etrafında hücre çeperi vardır.  Kendine has organeli plastitlerdir.  Bitki hücresi anabolizma sonunda besin yapar ve oksijen üretir.Ototroftur.  Santrozomların haricinde bütün organelleri vardır.  Kendine has daimi kofulları vardır.Geç olanlarda küçük birden fazla,yaşlı olanlarda büyük ve tek koful vardır.  Tek ve çift katlı zar yapısına sahip organelleri vardır.  Kök hücreleri hariç genç olanların bütün organlarında kloroplast vardır.Yaşlı olanların gövdelerinde yoktur.  Endositoz yapamaz.

BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİ ÖZELLİKLERİ  Hayvan hücresinin özellikleri  Hücre zarını üzerinde çeperi yoktur.  Kendine has organeli sentrozomdur.  Plastitler hariç bütün organelleri vardır.  Kofulları küçüktür. Zaman zaman kaybolur,zaman zaman belirginleşir.  Endositoz yapabilir.  Hayvansal nişasta olan glikojen depolar.  Besin üretmez.Heteterotroftur.  Tek ve Çift katlı zar yapısına sahip organelleri vardır.

9A BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİN BENZER TARAFLARININ YAZILMASI  Bitki hücresi  Hayvan hücresi

BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİN FARKLI TARAFLARININ YAZILMASI  Bitki hücresi  Hayvan hücresi

KOLONİLER  Koloni:Aynı yapıdaki tek hücreli organizmaların biraraya gelerek oluşturdukları topluluğa Koloni denir.  Pandorina:16 hücreden oluşmuştur.Bu grubun hücreleri birbirinden eyrılsa yaşayabilir.  Hücreler arası iş bölümü yok.Hücreler jelatin kılıf içinde bir arada bulunurlar.

KOLONİLER  Volvox:Yeşil alg türünün hücrelerinden oluşnuştur.Yaklaşık arası hücreden oluşur.Hücreler arasında iş bölümü vardır.Bu hücreler jelatin kılıfla sarılı olmanın yanında bir birlerine ince ipliklerle tutunmuşlardır.  Volvoxda fotosentez,üreme ve hareketten sorumlu hücreler bulunur.Burdan şu genellemeyi yapabiliriz:Özelleşmiş hücre grupları dokuları,dokular organları,organlar sistemleri,sistemler organizmayı

HÜCRE TEKNOLOJİLERİ  Kökhücre:  Kök hücresi her türlü vücut hücresine dönüşebilen hücredir.  Kök hücre kaynakları: 1.Embriyoni kök hücreleri. 2.Fetüs kök hücresi. 3.Erişkin kök hücresi. Sayfa 110 nu oku ve anlat.

9FL HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ  Hücre ve doku kültürü:  Bu konuyla ile ilgili çalışma 1800 lü yıllarda başlamış.Türkiye de 1970 li yıllarda başlanıştır.  Doku kültürü hücre veya dokuların canlının dışında besiyer ortamında yetiştirilmesidir.  Besi ortamında bulunan besinler:Makro ve mikro besin elementleri,amino asitler,enzimler,vitaminler,şeker ve katılaştırıcı agar içerir.Bunlara serum bileşikleri de eklenir.

HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ  Birincil ve ikincil hücre kültürü:Bu durumda ilk önce kallus oluşur daha sonra yeni bir kültür ortamına dikilerek fideler oluşturul.

YAPAY DOKU VE ORGAN  Yapay organ:İşlevini yitirmiş organlarımızın yerine,vücut fonksiyonlarını devam ettirmek için mekanik malzemelerden doku mühendisliği ile organlara denir.  Şimdiye kadar yapılan organlar:Kalp,Böbrek, karaciğer ve pankreastır.  İlk yapay kalp 2001 de üretilmiştir.Bunun yanında:kalp pompaları,kalp pili,yapay kalp kapakçığı ve yapay kan damarları da üretilmiştir.

YAPAY DOKU VE ORGAN 9A