Bir kavramın i ş aret etti ğ i herhangi bir varlıkta bir özelli ğ in bulunup bulunmadı ğ ını ifade etmenin tek yolu önerme kurmaktır. Yani öznesiyle yüklemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EK FİİLLER.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
MANTIK Mantığın Konusu.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
ZAMİRLER.
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
Köylü ulusun efendisidir.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
ZAMİRLER.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
ÜNİTE 2 : KLASİK MANTIK KONU: BEŞ TÜMEL VE KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
Münazara.
Mantığın Temel Kavramları
CÜMLE TÜRLERİ.
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
Bil ki Apansız uyanırsan gecenin bir yerinde Gözlerin uzun karanlı ğ a dalarsa Bir sıcaklık duyarsan ü ş üyen ellerinde Ve saatler gecikmi ş zamanları.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
2. ÜNİTE KLASİK MANTIK.
Koşullu İfadeler. Koşullu ifadeler, koşul ve önerme cümlelerinden oluşan ifadelerdir. Koşullu ifadeler “e ğ er” sözü içerirler.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Döndürme Döndürmenin Anlamı ve Türleri Döndürme, önermelerin niteliğini bozmadan öznesini yüklem, yüklemini özne yaparak anlamca eş değer, aynı doğruluk.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
SIFATLAR.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Kelime Türleri.
klasik mantik önermeler
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
MANTIK Doğru düşünmenin kurallarını ortaya koyan bir disiplindir. Mantık, Arapça konuşmak, söylemek, dile getirme anlamlarına gelen “nutuk” kelimesinden.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

Bir kavramın i ş aret etti ğ i herhangi bir varlıkta bir özelli ğ in bulunup bulunmadı ğ ını ifade etmenin tek yolu önerme kurmaktır. Yani öznesiyle yüklemi arasında ba ğ bulunan bir cümle kurmaktır. Dolayısıyla önerme; özne ve yükleme sahip, en az iki terimden olu ş an ve bir ba ğ ıntıyı içeren cümlelerdir.

En az iki terimden olu ş ması gerekir. Bir do ğ ruluk de ğ eri ta ş ımalı. Bir yargıda bulunması gerekir Terimlerin bir ba ğ la ba ğ lanması gerekir. Soru,emir,istek-arzu,dua cümleleri önerme de ğ ildir!!! Her önermede yüklenilen,yeklenen ve ba ğ vardır. Ör: insan canlı - dır. (Yüklenilen) (yüklenen) (ba ğ )

Örnekler: Ka ğ ıdı bırak! 2+2=5 Neden ders çalı ş mıyorsun? Kalemin ucu kırıktır. A ğ aç ye ş ildir. Bazı günler bulutludur. Ke ş ke üniversiteyi kazansam! Dünya yuvarlaktır. Ya ğ mur ya ğ arsa ekinler büyür. Sava ş kötüdür. Karde ş inle sava ş ma artık!

Örnekler: Ka ğ ıdı bırak! (önerme de ğ il) 2+2=5 Neden ders çalı ş mıyorsun? (önerme de ğ il) Kalemin ucu kırıktır. A ğ aç ye ş ildir. Bazı günler bulutludur. Ke ş ke üniversiteyi kazansam! (önerme de ğ il) Dünya yuvarlaktır. Ya ğ mur ya ğ arsa ekinler büyür. Sava ş kötüdür. Karde ş inle sava ş ma artık! (önerme de ğ il)

a) Olumlu önerme: bir önermede yüklem onaylanıyorsa önerme olumludur. Ör: hava bugün açıktır. / Tahta beyazdır./deniz mavidir. b)Olumsuz önerme: Bir önermede yüklem olumlanmıyorsa, yani olumsuzlanıyorsa önerme olumsuzdur. Ör: Hava bugün açık de ğ ildir./tahta beyaz de ğ ildir./deniz mavi de ğ ildir.

a)Tümel Önerme: önermenin öznesi, bir sınıfın bütün üyelerini içine alıyorsa tümeldir. Ör: Bütün ö ğ renciler insandır. (A) Hiçbir canlı ölümsüz de ğ ildir. (E) b)Tikel önerme: Önermenin öznesi bir sınıfın belli üyelerini içine alıyorsa tikel önermedir. Ör: Bazı insanlar sporcudur. (I) Birçok insan duyarlı de ğ ildir.(O) c) Tekil önerme: önermenin öznesi tek bir bireyi i ş aret eder. Ör: Ahmet ba ş arılıdır. Ay ş e evli de ğ ildir.

a)Basit önerme : tek yargı bildiren önermelerdir. Bu önermelerde ba ğ kaldırılınca geriye sadece iki terim kalır. Ör: İ nsan canlı-dır./ Tebe ş ir beyaz-dır./ su temiz- dir. b) Bile ş ik önerme: Birden fazla yargı içeren önermelerdir. Bile ş ik önermeler ikiye ayrılır: b1) Bile ş ikli ğ i açıkça belli olan önermeler: Bu önermeler, birden fazla yargı içerdikleri ş ekil bakımından açıkça görülen önermelerdir.

a)Ko ş ullu önermeler: Yargının ko ş ula ba ğ lı oldu ğ u önermelerdir.  Biti ş ik ko ş ullu önerme: Bu önermelerde yargı bir ko ş ula ‘’ ise,-se, -sa, -ce, ca’’ eklemleriyle ba ğ lanır. Ön ve art bile ş enler birbirine yakınla ş tırılır veya uzakla ş tırılır. Ör: Ahmet ders çalı ş ır ise sınıfını geçer. (yakınla ş tırılmı ş ) Ö ğ retmen döverse ö ğ renci dersi sevmez.(uzakla ş tırılmı ş )  Ayrık ko ş ullu önerme: Bu önermelerde yargı bir ko ş ula ‘’ veya, ya, ya da ‘’ eklemleriyle ba ğ lanır. Ön ve art bile ş enlerin birbirini yok etme durumu vardır. Ör: Ya ğ mur veya kar ya ğ acak./ Ya aklı yok yada bizi kandırıyor.

Birbirine ‘’ ve, hem…hem, ne… nede ‘’ eklemleriyle ba ğ lı olan önermelerdir. Olumlu veya olumsuz olarak kurulabilirler. Ör: Hem İ stanbul hem de Ankara güzeldir. c) Ekli önerme: ‘’ fakat, lakin, ama,’’ gibi eklemler ile ba ğ lı olan önermelerdir. Ör: Ali çalı ş kan fakat; zeki biri de ğ ildir. d) Nedenli önerme: birbirine neden bildiren sözcükle ba ğ lanmı ş önermelerdir. Ör: Yerler ıslak çünkü su döküldü. Ders çalı ş amadım çünkü elektrikler kesikti.

Bu önermelerin bile ş ikli ğ i ş eklen belli olmaz. Anlamlarından iki önerme içerdi ğ i anla ş ılır. Dörde ayrılır: 1)Kar ş ıla ş tırmalı önerme: Bir fikri kar ş ıla ş tırma yoluyla ifade eden önermelerdir. Ör: Türkiye Suriye’den faklı de ğ ildir./Matematik,kimyadan daha zevkli bir derstir. 2)Çıkarmalı önerme: Önermenin konusunun kaplamına girenleri dı ş arda tutarak di ğ erleri hakkında yargıda bulunmamıza yarayan önermelerdir. Ör: Pazartesi hariç her gün erken uyanırım. Sibel ve Hasan haricindekiler çok düzenlidir.

3) Sınırlandırıcı önerme: Zamanı sınırlandırarak yargıda bulunan önermelerdir. Ör: Bu okul, sekiz yıldır faaliyettedir. Bir haftadır yüzü hep güleçtir. 4) Özgüllü önerme: Yüklemin yalnızca belirtilen özneye ait oldu ğ unu belirten önermelerdir. Ör: Yalnız Mustafa Rusça bilir. Yalnız Furkan ders çalı ş tı.

Kiplik: Bir önermenin i ş aret etti ğ i ş eyin, gerçek, zorunlu veya mümkün olup olmaması halidir. Üçe ayrılır: a)Yalın (assertorik) önerme: Do ğ rulu ğ u veya yanlı ş lı ğ ı deney-gözleme dayalı olan önermelerdir. Olgulara dayalıdır. Ör: Ay Dünya’nın uydusudur./bitkiler fotosentez yapar. b)Zorunlu (apodiktik) önerme: Mutlak bir do ğ rulu ğ a sahip önermelerdir.yanlı ş lanması mümkün de ğ ildir. Ör: üçgenin iç açıları toplamı 180’dir. c)Mümkün (problematik)önermeler: Bir olasılı ğ ı ifade eden önermelerdir. Ör: Yarın mutlu bir gün olabilir./piyango sana da çıkabilir.

Tek bir önermeye dayanarak yapılan çıkarımdır. Do ğ rudan çıkarım, kar ş ı olma ve döndürme olmak üzere iki grupta incelenir:

Aynı terimlerden yapılmı ş iki önerme nitelik-nicelik yada hem nitelik hem nicelik bakımından farklılık gösteriyorsa bu iki önerme arasında kar ş ı olma ili ş kisi vardır.

Konu ve yüklemi aynı olan iki tümel önerme nitelik bakımından farklı olursa üst kar ş ıt olur. Ör: Bütün kanatlılar ku ş tur.(A) Hiçbir kanatlı ku ş de ğ ildir.(E) Ör: Hiçbir insan canlı de ğ ildir.(E) Bütün insanlar canlıdır.(A)

Konu ve yüklemleri aynı olan iki tikel önerme nitelik bakımından farklıysa alt kar ş ıt olur. Ör: Bazı kanatlılar ku ş tur. (I) Bazı kanatlılar ku ş de ğ ildir(O) Ör: Bazı üçgenler ikiz kenardır (I) Bazı üçgenler ikizkenar de ğ ildir(O)

Konu ve yüklemi aynı olan iki önerme nicelik bakımından farklı, nitelik bakımından aynıysa altıktır. Ör: Bazı bitkiler ta ş de ğ ildir. (O) Hiçbir bitki ta ş de ğ ildir.(E) Ör: bütün bitkiler canlıdır.(A) bazı bitkiler canlıdır(I)

Konu ve yüklemi aynı olan iki önerme hem nitelik hem de nicelik bakımından farklı ise çeli ş iktir. Ör: bütün insanlar ş airdir(A) bazı insanlar ş air de ğ ildir(O) Ör: hiçbir çiçek kokulu de ğ ildir(E) Bazı çiçekler güzel kokuludur(I)

Bir önermenin niteli ğ ini de ğ i ş tirmeden öznesini yüklem, yüklemini özne yapmaktır. İ kiye ayrılır :

Bir önermenin olumlulu ğ una,olumsuzlu ğ una do ğ rulu ğ una-yanlı ş lı ğ ına dokunmadan yüklemini özne,öznesini yüklem yapmaktır. Ör: Bütün serçeler ku ş tur (A) bazı ku ş lar serçedir (I)

 tümel olumlu- tikel olumlu olur  Tümel olumsuz- tümel olumsuz  Tikel olumlu- tikel olumlu  Tikel olumsuz- olmaz

Bütün serçeler ku ş tur (A) Bazı ku ş lar serçedir (I) Hiçbir insan ta ş de ğ ildir(E) Hiçbir ta ş insan de ğ ildir(E) Bazı hayvanlar memelidir(I) Bazı memeliler hayvandır(I) Bazı insanlar filozoftur (O) Düz döndürmesi olmaz!!

Bir önermenin olumlulu ğ una,olumsuzlu ğ un, do ğ rulu ğ una yanlı ş lı ğ ına dokunmadan öznesinin kar ş ıt halini yüklem, yükleminin kar ş ıt halini özne yapmaktır.

 Tümel olumlu-tümel olumlu  Tümel olumsuz-tikel olumsuz  Tikel olumlu- olmaz  Tikel olumsuz- tikel olumsuz

Her insan ölümlüdür (A) Her ölümlü olmayan insan olmayandır (A) Hiçbir deniz göl de ğ ildir (E) Bazı göl olmayanlar deniz olmayan de ğ ildir(O) Bazı çiçekler menek ş edir (I) Ters döndürmesi olmaz!! Bazı insanlar ö ğ retmen de ğ ildir (O) Bazı ö ğ retmen olmayanlar insan olmayan de ğ ildir(O)