Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
Sorular ve Cevaplar.
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASASI
ADANA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Sosyal Güvenlik Hukuku
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK - ULUSAL BAYRAM VE GÜNLERİNDE ÇALIŞMA 1 Yrd. Doç. Dr. ALPTEKİN AKTALAY Y.Emre AKARSU.
SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi
2829 SAYILI YASAYA GÖRE HİZMET BİRLEŞTİRİLMESİ
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Ders
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Memurların Emeklilik Sistemi. EMEKLİLİK Emeklilik, belli bir yaşa gelmiş ve belli bir hizmet süresini tamamlamış memurların, memurluk statüsünden çıkıp,
Sunum Planı Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Reformu Sosyal Güvenlik Sistemi.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
Eşitlik İlkesini Uygula
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
Sigorta Koluİşveren Payı (%) Çalışan Payı (%)Toplam (%) Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Kısa Vadeli Sigorta Kolları 2-2 Genel Sağlık Sigortası 7,5512,5.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
DERS : ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KONU: İŞ KAZALARI HAZIRLAYAN: AYŞE NUR ŞİMŞEK BÖLÜM: BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
HASTALIK VE ANALIK sigortaLARı
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
İŞ MAHKEMELERİ.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
Çok tehlikeli sınıfta yer ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürülmüştür.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders

Sosyal Güvenlik Kavramı Kişileri, gelirleri ne olursa olsun, belirli sayıdaki tehlikeler karşısında güvence sağlama görevine sahip kurum veya kurumlar topluluğuna sosyal güvenlik denir. ILO’nun yaptığı tanım: «halkın hastalık, işsizlik, yaşlılık, ölüm sebebiyle geçici veya sürekli olarak kazançtan yoksun kalması durumunda düşeceği yoksulluğa karşı, çocuk sayısının artması ve analık halinde korunmasına ilişkin alınması gereken önlemler sistemidir».

Geniş Anlamda Sosyal Güvenlik Sosyal güvenlik ve bireysel ekonomik güvence Bireye, yaşamının her döneminde yeterli bir gelir düzeyi sağlayarak onun güvenlik gereksinimini tatmin etmektir. Sosyal güvenliğin önleyici fonksiyonu Sosyal güvenlik ve kişiliğin geliştirilmesi Herkes, toplumun bir ferdi olarak sosyal güvenlik hakkına sahiptir; sosyal güvenlik, bireyin onuru, kişiliğin geliştirilmesi için kaçınılmaz ekonomik, sosyal ve kültürel hakların tatmin edilmesi temeline dayanır.(İHEB)

Sosyal Risk Kavramı Sosyal güvenlik sosyal risklere karşı alınan onarma düşüncesine bağlıdır. 102 sayılı ILO Sözleşmesi’nde 9 adet sosyal risk kabul edilmiştir. Hastalık Analık Engellilik Yaşlılık İş Kazası Meslek Hastalığı Ölüm Ailevi Yükler İşsizlik

Sosyal Güvenliğin Amaçları SG, gelir kaybına uğrayan, muhtaç duruma düşenlere, insan onuruna yaraşır asgari bir yaşam düzeyi sürmeleri için gerekli olan geliri sağlar. Sağlık yardımı yapılmasını amaçlar. İşsizliği yenmeye, çalışanlara işsiz kaldıkları sürece yardım yapmaya, dar gelirli insanların konut ihtiyacını sağlar. Aileye ek maddi külfetler getiren bazı hayat olayları karşısında ailelere yardım eder. Toplumda yoksulluğu ortadan kaldırmaya çalışır. Toplumlarda gelirlerin yeniden dağıtılmasını amaçlar. Ülkede sosyal adaletin ve sosyal devlet ilkesinin gerçekleştirilmesine hizmet eder.

Sosyal Güvenlik Hukukunun Tarihi Gelişimi Dünyada sosyal güvenlik özellikle 18. yy ile birlikte sanayileşmenin de ortaya çıkmasıyla gelişim göstermiştir. Alman başbakanı Bismarc tarafından oluşturulan sosyal sigorta mevzuatı, sg alanında ilk ve en önemli çaba olarak görülür. 1935 tarihli ABD Sosyal Güvenlik Sistemi Yeni Zelanda Sosyal Güvenlik Sistemi Beveridge Raporu (1942) Genellik ve sigorta yardımlarında teklik ilkesi Yönetimde birlik ilkesi Primlerde teklik ilkesi Sosyal güvenlik sisteminin «tam istihdam» ve «ulusal sağlık» politikalarıyla desteklenmesi

Türkiye Osmanlı döneminde, vakıflar aracılığıyla sosyal güvenlik sağlanmaya çalışılmıştır. Esnaf birlikleri (loncalar) ve bunlara ait yardım sandıkları (teavün sandığı) İlk sosyal güvenlik müesseseleri vakıflar ve meslek kuruluşu olan ahilik teşkilatı ile loncalar olmuştur. Cumhuriyet döneminde 1921 tarihinde, 151 sayılı sayılı Ereğli Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun ile Amele Birliği kurulmuştur. Bu ülkemizin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu olan ilk sosyal güvenlik kuruluşudur.

Gerek 1961 gerekse 1982 Anayasaları sosyal güvenlik hakkının temel hak ve hürriyet olduğunu vurgulamışlardır. 1965 tarihinde yürürlüğe giren 1964 tarihli 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu… 1971 tarihli 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur Kanunu) 1983 tarihli 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu 1949 tarihli, 1.1.1950 tarihinde yürürlüğe giren, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu

Yürürlük tarihi 1.1.2007 düzenlenmişti, 31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yürürlük tarihi 1.1.2007 düzenlenmişti, AYM kanunun birçok hükmünü 15.12.2006 tarihli kararıyla iptal etmiş ve bazı maddelerin yürürlüğünü durdurmuştu. Yürürlük tarihi 1.7.2007 1.1.2008 1.6.2008 Ekim ayı başı Geçiş hükümleri

Sosyal Güvenliğin Özellikleri Sosyal Sigortaları Biçimlendiren Temel İlkeler 1. Sosyal koruma ilkesi 2. Dayanışma ilkesi 3. Sosyal denkleştirme ilkesi 4. Zorunluluk ilkesi

Sosyal Güvenliğin Özellikleri 1. Sosyal sigorta ilişkisi kurar Bir kamu hukuku ilişkisidir. 2. Zorunluluk esasına dayanır 5510 m. 92: «Kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur. Bu Kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersizdir». 3. Aile ödenekleri sigortasını kapsamına almamıştır. 5510 s. K. kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık halini, uzun vadeli sigorta kolları kapsamında malullük, yaşlılık ve ölüm halini ve genel sağlık sigortasını ayrıca 4447 s. K. ile işsizlik sigortasını kapsama almış, bir tek aile ödeneklerini kapsam dışı bırakmıştır.

4. Devletin sınırlı mali desteği benimsenmiştir. 5. Uyuşmazlıklara İş Mahkemeleri bakar. «Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür». (m. 101).

Sosyal Güvenliğin Kısımları Primsiz Sosyal Güvenlik (katılmasız rejim) Primli Sosyal Güvenlik (katılmalı rejim)