İşitme engelliler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
Advertisements

GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
KULAK
DUYU ORGANLARI.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
DİNLEYİŞ SESBİLİM GÖREVSEL SESBİLİM
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
ENDÜSTRİYEL GÜRÜLTÜ FİRMA LOGOSU.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
İŞİTME ENGELLİLER.
Op. Dr. Mehmet Ali TUNÇBİLEK Kulak Burun Boğaz Uzmanı
İŞİTME NEDİR? Elif ÖZKAN İşitme Engelliler Öğretmeni.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
ÇOCUK İHMALİ.
SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - İşitme Sistemi -.
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
DUYU ORGANLARI
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
MİS GİBİ KOKTU.
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
İŞİTME VE KONUŞMA BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
DUYU ORGANLARIMIZ.
İŞİTME ENGELLİLER.
Görme Engelliler.
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
İşitme Engelli Çocuklar
ORTOPEDİK ENGELLİ ÇOCUKLAR
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI EĞİTİMİ
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
“. İşitme: Kulak ve beyindeki işitme merkezleri tarafından sesin algılanmasına işitme denir. İşitme Engelliliği: İşitmeyi meydana getiren yapı ve organlardan.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
Hazırlayan: Ayşenur KARAASLAN.  Ses, bir enerji kayna ğ ından yayılan titre ş imlerin etkisi sonucu gaz, sıvı ve katı ortamlarda moleküllerin sıkı.
KULAK ANATOMİSİ I-) Dış Kulak(Auris Externa)
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
İşitme yetersizliği Doğuştan veya sonradan olan problemler nedeniyle işitme duyarlılığında meydana gelen azalmadır. İşitme engeli ise işitme duyarlılığındaki.
Sunum transkripti:

İşitme engelliler

İşitme duyusu İşitme duyusu, ses olarak adlandırdığımız mekanik titreşimleri ortaya çıkarabilme yeteneğidir. İşitmenin gerçekleşebilmesinde etkili ve önemli rolü olan organımız kulaktır.

Ses dalgaları ↓ Dış kulağın işitme kanalından geçer Ses dalgaları ↓ Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir. Orta kulaktaki kemikçikler tarafından yükseltilerek iç kulağa iletilir. İç kulağa gelen ses dalgaları buradaki tüy hücreleri tarafından alınır. Sinirler tarafından beyine taşınır. Beyin bu sinyalleri analiz eder ve yorumlar

. İşitme Anatomisi ve İşleyişi

Dış kulak: Kulak kepçesi olarak bilinen kulağın etli kısmı ve kulak kanalından meydana gelir. Kulak kepçesi, havada yayılan ses titreşimlerini toplar ve kulak kanalına yöneltir. Aynı zamanda ses şiddetinin artışını sağlar. Dış kulak yolu, kulak zarı adı verilen, çok kolay titreşebilen bir zarla sonlanır.

Orta kulak: Dış kulak yolundan kulak zarı ile ayrılır. Küçük bir boşluk hâlindedir. Boğaz boşluğunu orta kulak boşluğuna birleştiren östaki tüpünü içerir. Orta kulakta bulunan sırasıyla çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç kemikçik; kulak zarına gelen ses dalgalarını alarak birbirlerine iletmek suretiyle iç kulağa kadar taşır.

İç kulak: Salyangoz şeklinde bir yapısı olan koklea, iç kulak sıvılarını ve tüy hücrelerini içerir. Ses titreşimleri, dış kulaktan orta kulağa ve daha sonra da iç kulak sıvılarına iletilir. Gelen ses, işitme siniri yoluyla beyindeki işitme merkezine taşınır.

İşitme engeli nedenleri Doğum öncesi Doğum anı Doğum sonrası

Doğum öncesi nedenler Annenin hamilelik döneminde geçirdiği enfeksiyon ve hastalıklar (özellikle kızamıkçık, kabakulak, sarılık vb.) Hamilelik döneminde annenin röntgen çektirmesi Hamilelik döneminde annenin kullandığı ilaçlar Hamilelik döneminde geçirilen kazalar Kan uyuşmazlığı Genetik faktörler Akraba evliliği

Doğum anı Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar (kordon dolanması, oksijensiz kalma vb.) Düşük doğum ağırlığı Erken doğum Bebekte kan değişimi gerektiren sarılık Doğum sırasında baş, boyun, ve kulakta görülen zedelenmeler

Doğum sonrası nedenler Çocuğun yüksek ateşli hastalıklar ve havale geçirmesi (menenjit, kızamık, kabakulak kızıl vb.) İşitme kaybına neden olan ilaçların kullanılması Orta kulak iltihapları Kafa travmaları (kafatası kırıkları, çatlakları, baş veya kulaklara şiddetli darbe vb.) Yüksek şiddette gürültüye maruz kalma

İşitme engellilerin sınıflandırılması Derecesine göre Oluş sırasına göre Oluş yerine göre

Derecesine göre -10-15 dB Normal işitme İşitmede problem yoktur. Minimal (çok hafif derecede işitme kaybı) Bazı sesleri (çağlayan sesi, yaprak hışırtısı gibi) duyma ve ayırt etme güçlüğü vardır. 26-40 dB Hafif ( hafif derecede işitme kaybı) Konuşma seslerinin bazılarını duyabilme güçlüğü vardır. Fısıltı ile konuşmaları duyamaz. 41-55 dB Orta derecede işitme kaybı Karşılıklı konuşmaları anlamada güçlük çeker. 56-70 dB Orta ileri derecede işitme kaybı İşitme cihazı olmadan konuşmaları anlayamaz ve takip edemez. 71-90 dB İleri derecede işitme kaybı Konuşma seslerini duyamaz. Sadece çevredeki şiddetli sesleri duyabilir. 91 dB ve üzeri Çok ileri derecede işitme Konuşma seslerini duyamaz. Çok yüksek şiddetteki sesleri duyabilir.

Oluş sırasına göre Dil öncesi işitme kaybı Dil sonrası işitme kaybı

Oluş yerine göre İletimsel işitme engeli: Sesin algılanmasında değil, sesin iletiminde bir sorun vardır. Genellikle tıbbi ve cerrahi olarak tedavi edilebilir. Duyusal-sinirsel işitme engeli:İç kulak ve iç kulaktan beyne giden sinirlerin zedelenmesi sonucu meydana gelen işitme kaybıdır. Karma işitme kaybı: hem iletimsel hem de duyusal-sinirsel işitme kaybı türlerinin bir arada görülmesidir. Merkezi işitme kaybı:İç kulak ve işitme sinirleri normal çalışır fakat merkezde bir bozukluk vardır. Psikolojik işitme kaybı:Bireyin herhangi bir nedenle işitme kaybı var gibi davranması ya da gerçekten işitme kaybının olduğuna inanması ile ortaya çıkan durumdur.

İşitme engellilerin özellikleri

Dil gelişimi Çevresindeki sesleri algılayamadığı için çevreyle iletişim kurmada dil yönünden zayıftırlar. Sözcük dağarcıkları yetersizdir. Gramer ve söz diziminde güçlük çeker ve cümle kurmada zorlanırlar. Nefes kontrolündeki yetersizliklerden dolayı konuşmaları akıcı değildir.

Kişilik gelişimi Yalnızlık belirtileri görülür . Bireysel özelliklerine göre ya kendilerini geri çekerler ya da saldırgan davranış sergilerler.

Zihinsel gelişim İşitememesi, düşüncelerini ifade etmesini ve çevredekileri anlamasını kısıtlar. Bilişsel gelişimleri geri değildir. Erken tanılama yapıldığı ve desteklendiği takdirde yaşıtlarını bir kaç yıl geriden izlerler.

Sosyal- duygusal gelişim İletişimdeki güçlükler ve ebeveynlerin aşırı koruyucu tutumu huysuz, saldırgan ve sinirli olmalarına neden olur. Engellerinden dolayı yalnızlığı tercih edebilir ve toplumdan uzaklaşabilirler.

Psikomotor gelişim İşitme engeli motor gelişimi etkilemez. Ancak ileri derecede işitme engelliler denge sorunu yaşayabilirler.