ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLÜ LİECLİHİ (LEH)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SIFATLAR.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
SIFATLAR ÖN AD.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
YAPIM EKLERİ.
Vize-final arası toplu notları I. yarıyıl MURAT EĞİTİM KURUMLARI.
Lokma Hekim’in Oğluna Nasihatleri
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
EKLER VE KELİME YAPISI.
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
ZARF-FİİLLER.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
KİPLER 1.Gereklilik Kipi 2.İstek Kipi 3.Dilek-Şart Kipi 4.Emir Kipi
ZARF (BELİRTEÇ).
ZAMİRLER MÜSTETİR BARİZ MUNFASIL MUTTASIL NOTLAR MANSUP - MECRUR
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı : …………………………………………. 13 Şubat 2009 Cuma Bana, 8 eklendiğinde 15 olurum. Beni bulmanı istiyorum. 7’ye 5 eklersen benim yaşımı.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
yapIlarIna göre fİİller
FÜRUZAN FATMA UZUN REHBER ÖĞRETMEN. BİRİNCİ DÖNEM Birinci gün: 26 KASIM ÇARŞAMBA İkinci gün: 27 KASIM PERŞEMBE.
FİİLLER (EYLEM) Hoca, karısına kızmış. Hoca, ilçeye gitmek için yola koyulmuş. Hoca’ya Konya’nın yolunu sormuşlar. Bu cümlelerde geçen “kızmış, koyulmuş,
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Siz Şu Anda Tam burdasınız. Bu noktada Size yardımcı olmak için bu sunuyu hazırladık.
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
2013 SBS SİSTEMİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE 3 ÖNEMLİ UNSUR BULUNMAKTADIR 1.SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) 2.YBP (YILSONU BAŞARI PUANI) 3.OYP(ORTAÖĞRETİME.
KAHTA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ARAPÇA RESİMLİ KELİMELER
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA GRAMER NOTLARI
1 1.ÜNİTE KUR’AN’A GÖRE HZ. MUHAMMED’(sav)İN KONUMU SAYFA:
7. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
PALANDÖKEN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DERSİ İSİM CÜMLESİ
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOL İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLU MUTLAK.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
MADANOĞLU ORTAOKULU 1.DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:İbadet nedir?,niçin ve kim için yapılır,yaraları nelerdir sorular Öğretmen.
Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
MADDE VE YAPISI SORU BANKASI
Zarflar Bilgi Teşekkür:Bu yarışma slaytını “Facebook Türkçe Grubundan” indirdim.Yalnız hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Ben soruları ve konuyu değiştirip.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL PROGRAM VE PROJE UYGULAYAN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YILSONU İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU DURSUN ALİ KURT.
İMÂNLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER عن عبدالله بن عمرو رَضِيَ اللّهُ عَنْهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Sunum transkripti:

ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLÜ LİECLİHİ (LEH) GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLÜ LİECLİHİ (LEH)

3- EL MEFULUN LİECLİHİ اَلْمَفْعُولُ لِأَجْلِهِ Fiilin sebebini, nedenini bildiren Mef’ûldür. Mef’ûlün lieclihi’ye Mef’ûlün Leh (اَلْمَفْعُولُ لَهُ،) de denir. Mef’ûlün lieclihi mansûbâttandır. Bu meful, لِمَ (niçin?) sorusuna cevap teşkil eder. Mef’ûlün lieclihi, Türkçe’de için, -den dolayı, sebebiyle, -sın diye, tâ ki, zira, maksadıyla, uğruna gibi mânâlara gelir. Örnekler:  نَصُومُ إِطَاعَةً لِلَّهِ Allah'ın emrine itaat etmek için, oruç tutarız. إِطَاعَةً kelimesi Mef’ûlün lehdir. اُصَلِّى اِيمَاناً بِاللهِ. Allah’a îman ettiğim için namaz kılıyorum.  يَسْتَمِعُ المَرِيضُ إِلَى الطَّبِيبِ رَجَاءَ الشِّفَاءِ Hasta, hekimi, şifa ümit ettiği için dinler.  رَجَاءَ kelimesi Mef’ûlün lehdir.

3- EL MEFULUN LİECLİHİ اَلْمَفْعُولُ لِأَجْلِهِ وَلاَ تَقْتُلُوا أَوْلاَدَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاَقٍ - سرة الاسراء ٣١ Çocuklarınızı yoksulluk korkusuyla öldürmeyiniz. خَشْيَةَ kelimesi Mef’ûlün lehdir.  يَجْعَلُونَ أَصَابِعَهُمْ فِي آذَانِهِمْ مِنَ الصَّوَاعِقِ حَذَرَ المَوْتِ Şimşeklerden, ölüm korkusuyla, parmaklarını kulaklarına sokuyorlar. حَذَرَ kelimesi Mef’ûlün lehdir.  هَرَبْتَ خَوْفًا Korktuğun için kaçtın.  خَوْفًا kelimesi Mef’ûlün lehdir. قَعَدْتَ عَنِ الحَرْبِ جُبْنًا Harbe, korkaklığından dolayı gitmedin.  فَعَلْتُ كَذَا مَخَافَةَ الشَّرِّ Kötülükten korktuğum için böyle yaptım.   لإِطَاعَةِ اللهِ  نَصُومُ Allah'a itaat için oruç tutarız.  يَسْتَمِعُ المَرِيضُ إِلَى الطَّبِيبِ لِرَجَائِهِ الشِّفَاءَ Hasta, şifa umduğu için doktoru dinler.

3- EL MEFULUN LİECLİHİ اَلْمَفْعُولُ لِأَجْلِهِ    كَتَبَ إِلَيْهِ إِرْضَاءً لَهُ Razı etmek için ona yazdı.  ضَرَبْتَ اِبْنَكَ تَأْدِيبًا لَهُ Oğlunu, terbiye etmek için döğdün. دَفِنَ الرَّجُلُ دَنَانِيرَهُ حِفْظًا لَهَا Adam, paralarını korumak için gömdü. قَامَ الطَّالِبُ اِحْتِرَامًا لِأُسْتَاذِهِ Öğrenci, hocasına saygı için kalktı.  يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ اِبْتِغَاءَ مَرْضَاةِ اللَّهِ Mallarını, Allah rızasını istedikleri için sarf ediyorlar.   Örneklerde görüldüğü gibi kalın yazılmış kelimeler, fiilin oluş sebebinin bildirmektedirler. Mef’ûlün Lieclih اَلْمَفْعُولُ لِأَجْلِهِ dirler.   اَلْمَفْعُولُ لِأَجْلِهِ mansub olduğu gibi, önüne cer harfi gelirse, mecrur da olur:

A-Mef’ûlün Lieclihi’nin Harf-i Cersiz Gelmesi için: 1-Masdar olmalı, 2-Nekre olmalı, 3-Muzaf olmamalı, 4-Fiilin fâili ile mef’ûlün lieclihi’nin fâili aynı olmalı, 5-Fiilin oluş zamanı ile mef’ûlün lieclihi’nin oluş zamanı aynı olmalı. يُسَافِرُ الطُّلاَّبُ إِلَى أُورُبَّا تَعَلُّماً لِلْعِلْمِ. Öğrenciler Avrupa’ya ilim öğrenmek için giderler. Not: a)- Mef’ûlün lieclihi’nin harf-i cersiz gelmesi için yukarıdaki beş şartın beraber bulunması gerekir. b)- Fiille masdar aynı kökten olmamalı.

Not: Mef’ûlün lieclihi’nin harf-i cerleri şunlardır: لِ ؛ مِنْ ؛ بِ B- Yukardaki Şartlardan Biri Eksik Olursa, Mef’ûlün Lieclihi Harf-i Cerli Gelir:   قُمْتُ لِلْإِحْتِرَامِ Hürmet için ayağa kalktım. بَكَى الطِّفْلُ مِنَ الْوَجَعِ فِى بَطْنِهِ. Çocuk karnı ağrıdığı için ağladı. Yukardaki Cümlelerdeki mef’ûlün lieclihi’ler ma’rife oldukları için başlarında harf-i cer gelmiştir. Not: Mef’ûlün lieclihi’nin harf-i cerleri şunlardır: لِ ؛ مِنْ ؛ بِ

C- Mef’ûlün Lieclihi’nin Harf-i Cer Alma durumları: 1-Masdar değilse, اَتَيْتُكَ لِحَاجَةٍ Sana bir ihtiyaç için geldim. 2- Ma’rife olursa, حَضَرْتُ الْكُلِّيَّةَ لِلتَّدْرِيسِ Fakülteye okutmak için geldim. 3- Fiilin fâili ile mef’ûlün lieclihi’nin fâilleri farklı ise, أَكْرَمْتُكَ لِإِكْرَامِكَ لِي. Senin bana ikrâm etmen için, ben sana ikrâm ettim. 4- Fiil ile mef’ûlün lieclihi’nin oluş zamanları farklı ise, جِئْتُ الْيَوْمَ لِوَعْدِى أَمْسِ Dün va’dettiğim için bugün geldim.

GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAZIRLAYAN MUSTAFA GÜLEÇ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ 26.01.2016