3C. DİĞER TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
BATTALNAME Seyyid Battal Gazi'ye ait kahramanlık hikâyelerini içine alan bir eserdir. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı.
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
T A R İ H ORTA ASYA TÜRK TARİHİ K P S 1 . C O M GÖÇLER
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Kırgızistan Cumhuriyeti
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
MACARLAR Anavatanları İtil ve Kama bölgesi olan Macarlar 5
I. GÖKTÜRK DEVLETİ.
İlk Müslüman Türk Devletleri
KÜLTÜREL BİRİKİM Kazanım: Kültürel birikimin kişiliğine ve kariyerine katkılarını belirtir. 12. Sınıf 27 nolu kazanım etkinliği.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
KAVİMLER GÖÇÜ.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
Türkler ve Müslümanlık
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
İLK TÜRK DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
DEDE KORKUT HİKAYELERİ.
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
YGS TARİH TERİMLER 2015.
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
ASYA HUN DEVLETİ.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
DEDE KORKUT. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı’dır.
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
Yapan=Mücahitnşahin Sınıf=10/A 'Numara=2622 Konu= Kavimler göçünün sonuçları.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Kavimler Göçü.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

3C. DİĞER TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Türklerin geniş bir coğrafyaya yayılmalarının nedenleri nelerdir? Bu hangi sonuçları beraberinde getirmiş olabilir? Avrupa’da kurulan Türk devletlerinin benliklerini kısa sürede kaybetmelerinin sebepleri neler olabilir?

TEMEL KAVRAMLAR Yanda verilen kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır? Hazar Barış Çağı Manas Destanı Yabgu Yanda verilen kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır?

Asya ve Avrupa’da kurulanlar İLK TÜRK DEVLETLERİ Asya’da kurulanlar Asya ve Avrupa’da kurulanlar Avrupa’da kurulanlar Asya Hun Devleti Hunlar Avrupa Hun Devleti Göktürkler Avarlar Kutluk Sibirler Peçenekler Uygur Oğuzlar Bulgarlar Akhun Kırgız Hazarlar Türgiş Kumanlar(Kıpçak) Karluk Macarlar

AVARLAR (560-805) Avarları, Batılılar Avarlar, Çinliler Juan-Juan, Köktürkler de Apar adıyla tanımaktadır. Avarlar, IV. yüzyılın ortalarında Orta Asya’da devlet kurdular. Avarların bayrağı

Avarları betimleyen temsili resim

BULGARLAR (583-665)

MACARLAR (896- XI. yüzyıl başları)

Macaristan’daki Türk kurultayından bir görünüm

MACARİSTAN’DA TURK KURULTAYI Bilgi Hazinesi MACARİSTAN’DA TURK KURULTAYI Eski Macar ve Hun Türk kavimlerini birbirlerine yakınlaştırmak amacıyla 2008’den bu yana düzenlenen Türk Kurultayı’nın bu yılki ayağı birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. İlki Kazakistan’da yapılan daha sonra 2008 den itibaren Macaristan’da düzenlenmeye başlanan etkinliğe, Türkiye dâhil 21 ülkeden gelen misafirler katıldı. 250 binden fazla kişinin katıldığı etkinlikte, kıyafetlerle, oyunlarla tarih yeniden canlandı. Macaristan’ın Bugac kentinde 10-12 Ağustos’ta düzenlenen Kurultay, 2012 yılında ilk kez resmiyet kazandı. Gazete haberi, 26 Ağustos 2012

PEÇENEKLER

KUMANLAR (KIPÇAKLAR)

Kıpçaklara ait balballar ve diğer kalıntılar-Kırım

OĞUZLAR

Bilgi Hazinesi OĞUZ KAĞAN Oğuz Kağan destanında anlatılan Oğuz Han, aynı zamanda Büyük Hun Devleti’nin kurucusudur. Türk devlet geleneğinin temel taşlarını koymuştur. Koyduğu kanunlar, Oğuz (Türk) töresi olarak ün yapmış ve 16 büyük Türk devletine de esin kaynağı olmuştur. 24 Oğuz boyunun atası olan Oğuz Han, Türk töresini; disiplin, adalet, ahlâk ve millete hizmet esası üzerine inşa etmiştir. Oğuz Kağan milletine hizmeti daima ön planda tutardı. Eşsiz bir devlet adamı ve bilgeydi. Türk milletinin ona atfettiği kutsallıktan ötürü onun bir veli veya nebi (peygamber) olabileceği de tarihe geçmiştir. www.meb.gov.tr

TÜRGİŞLER (659-766)

HAZARLAR (630-968) Hazar bayrağı

cevaplayalım Hazarlara ait bölgede yapılan arkeolojik kazılarda yan yana cami, kilise ve havra kalıntılarına rastlanmıştır. Bu durum hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

1996 Hazar Devleti yöneticilerinin Museviliği kabul etmesine rağmen, halk arasında Müslüman, Hıristiyan ve Şamanist olanlarda vardı. Halk arasındaki davalara Musevi, Müslü-man, Hıristiyan ve Şamanistlerden oluşan hakimler kurulu bakıyordu. Bu durum Hazar Devleti’nde aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir? A) Kurucularının Musevi olduğunun B) Halk arasındaki davaların hızla sonuçlandırıldığının C) Yöneticilerinin seçim yoluyla görevlendirildiğinin D) Adalet ve hoşgörünün egemen olduğunun E) Halk arasındaki sorunların dinsel nitelikli olduğunun

Temsili bir Hazar askeri

SİBİRLER (SABİRLER, SABARLAR)

BİZANSLI TARİHÇİNİN GÖZÜYLE SİBİRLER etkinlik BİZANSLI TARİHÇİNİN GÖZÜYLE SİBİRLER Aşağıda verilen “Bizanslı Tarihçinin Gözüyle Sibirler” adlı metni okuyarak altındaki soruyu cevaplayınız. Bizanslı tarihci Prokopios, Sibirlerin sahip oldukları askeri güç ve savaş teknikleri konusunda şunları söylemektedir: “Sibirler, insan hafızasının hatırlayabildiği zamandan beri İranlıların ve Romalıların sahip olamadığı ve düşünemediği savaş araçlarına sahiptirler. Öyle ki her iki impatorlukta mühendis eksik olmamış ve her devirde surları dövmek için savaş araçları yapılmıştır. Fakat şimdiye kadar böyle bir buluş ne ortaya konmuş ne de onlar gibi kullanılabilmiştir. Bu, şüphesiz insan dehasının bir eseridir.”

cevaplayalım Bizanslı tarihçi Prokopios, Sibirlerin hangi özelliklerini ön plana çıkartmıştır? Neden?

KARLUKLAR

Aşağıdaki gelişmelerin hangisinde Karlukların etkisi vardır? A) Avrupa’da kurulan Avar Devleti’nin yıkılmasında B) Çin’in Orta Asya’ya egemen olmasında C) İstanbul’un Sasanilerle birlikte kuşatılmasında D) Hun Devleti’nin ikiye ayrılmasında E) Talas Savaşı’nı Müslümanların kazanmasında

KIRGIZLAR

Günümüzde göçebe Kırgızların yaşamını yansıtan fotoğraf

etkinlik KIRGIZ ÜLKESİ Aşağıda verilen “Kırgız Ülkesi” adlı metni okuyarak alttaki soruyu cevaplayınız. Kırgız ülkesi bereketli, misafiri ve suları çok bir yerdir. Burada Çin hudutlarından akan çok sayıda nehir vardır. Bu nehirlerin en büyüğü Manhar’dır, nehir suyu bol, akışı hızlıdır. Bu nehir üzerinde Kırgızların pirinc, buğday vb. hububatı öğüttükleri değirmenler bulunur. Elde ettikleri hububatı öğütüp ekmek yaparlar. Kırgız kadınları erkekler gibi her işle uğraşırlar. Çifçilik, hasat vb. konuların çoğuyla erkeklerin ilgisi yoktur.

cevaplayalım Kırgızların yaşadığı yer ve kültürleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İstanbul’u kuşatan ilk Türk devleti …………… ‘dır. ...…. (Volga) Bulgarları X. yüzyılda Müslümanlığı kabul etmişlerdir. Kırgızların ünlü destanının adı ……………’tır. ………… Türkleri, 751 yılında Arap ve Çin orduları arasında yapılan Talas Savaşı’nda Arapların tarafına geçerek onların savaşı kazanmasında önemli bir rol oynamışlardır. Halkının bir kısmının Museviliğe geçtiği tek İslamiyet öncesi Türk devleti ………… ‘dır. Araplara karşı savaşan ilk Türk devleti ………….. ‘dır. Avarlar İtil Manas Karluk Hazarlar Hazarlar