Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR! EYVAH!!!. Öncelikle hatırlamamız gereken her çocuğun birbirinden çok farklı olduğu ve sorunlarınında farklı nitelik ve.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR! EYVAH!!!. Öncelikle hatırlamamız gereken her çocuğun birbirinden çok farklı olduğu ve sorunlarınında farklı nitelik ve."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR! EYVAH!!!

2 Öncelikle hatırlamamız gereken her çocuğun birbirinden çok farklı olduğu ve sorunlarınında farklı nitelik ve şiddette olacağı gerçeğidir.

3 Daha sonra yapmamız gereken çocuğumuza güvenmektir. "Çocuğunuzun size güvenmesini istiyorsanız siz de ona güvenin.“

4 "Eğer siz, çocuğunuzu okulda yalnız bırakacağınız için kaygılıysanız çocuğunuzdan rahat olmasını beklemeyin”

5 "Çocuğunuza sevginizi her işini yaparak değil, ona sorumluluk vererek gösterin"

6 OKUL KORKUSU

7 Okul korkusu okula gitmek istememe ve gitmeme durumudur. Okula ilk başlama zamanlarında daha sık görülmektedir.

8 Çocukların korkuları gelişimlerinin normal bir parçasıdır. Bu tür korkular çocuğun çevreye uyum sağlamasını ve kaygılarıyla baş etmesini sağlar.

9 OKUL KORKUSU OLAN ÇOCUKLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

10 Bu çocuklar genellikle sosyal ilişki kurmakta güçlük çeken, içe kapanık, utangaç çocuklardır. Başarı kaygısı duyarlar, uslu, uyumlu evde kendisini fazlasıyla kabul ettiren ve aşırı onay bekleyen yapıları vardır.

11 Bu çocuklar ailelerine özellikle annelerine bağımlıdırlar. Anne ve babaları olmadan bir yere gitmek, bir şey yapmak istemezler. Her istedikleri anında karşılanmış ve anında tatmin isteyen ve olmayınca hileye başvuran yapıdadırlar…

12 Evde kaldıkları sürece mutludurlar. Çeşitli bahaneler uydurup, okula gitmek istemez evde kalmak için ısrar ederler. Karınlarının, başlarının ağrıdığını hasta olduklarını söylerler. Bu yakınmalar evde kalmalarına izin verilmesinde sona erer.

13 Evde kalmak ya da anne babasının gitmemesi içi ağlarlar, bağırırlar, izin alana kadar ısrarlarına devam ederler.

14 OKUL KORKUSUNUN NEDENLERİ

15 ANNE BABAYA BAĞIMLILIK Okul korkusunun temelinde çocuğun anne babaya çoğunlukla da anneye aşırı bağımlı olması ve ebeveynden ayrılma korkusu yatar.

16 ANNE BABANIN ÇOCUĞA BAĞIMLILIĞI Anne babanın çocuğun okula başlamasıyla birlikte geliştirdikleri endişe ve kaygıları çocuğa yansıtmaları sonucu çocukta okul korkusu ortaya çıkabilir. Anne bunu çok dolaylı, ince mesajlarla çocuğa aktarabilir.

17 ANNE BABADAN AYRILMA VE TERKEDİLME KORKUSU Anne babanın kızgınlıkla söylediği ‘seni artık sevmeyeceğim’, ’ben başkasının annesi olacağım’, ‘seni başkasına vereceğim’ gibi sözler çocuğa ‘seni terk edeceğim’ mesajını verir ve çocuk da anne babadan ayrılma korkusunu yaşar.

18 Çocuk anne babası olmadığında kendisine bir şey olacağından korkuyor olabilir. Ya da tam tersi kendisi ayrıldığında anne babasına birşey olacağı endişesi taşıyor olabilir.

19 KARDEŞ KISKANÇLIĞI Yeni bir kardeşin doğumuyla kardeş kıskançlığının ortaya çıktığı durumlarda görülebilir. Yeni kardeşle beraber anne ve babasının ilgi ve sevgisini kaybettiğini hisseder. Kardeşini evde anne ve babasıyla baş başa bırakıp okula gitmek istemez. En kritik dönem ise çocuğun okula başlama döneminde yeni bir kardeşin eve katılmasıdır. Çocuk evden özellikle gönderildiğini düşünür ve okula gitmek istemez.

20 BAŞARISIZ OLMA ENDİŞESİ Çocuk kendine güvensiz yetişmişse, anne baba yeterli ilgi ve sevgiyi göstermiyor ve çocuğa ev içinde gerekli sorumluluklar verilmiyorsa, çocuk okulda yeni bir sorumluluk almaktan korkabilir.

21 ANNE BABANIN AŞIRI KORUYUCU TUTUMU Anne baba çocuğu aşırı kolluyor, koruyor, kendi başına bir şey yapmasına izin vermiyorsa çocuk sonuçta pasif, içe kapanık ve bağımlı bir çocuk haline geldiğinden okulda da performans kaynaklı okul korkusu yaşayabilir.

22 UYKU SAATİNDEKİ DÜZENSİZLİK Çocuğun geç saatlere kadar ayakta kalması, sabah uykusunu alamaması okula gitmek istememesine sebep olabilir. Bu sebeple okul çağındaki bir öğrencinin 9-10 saat uyuması önemlidir.

23 ANNE BABANIN YÜKSEK BEKLENTİ İÇERİSİNDE OLMASI VE ÇOCUĞUNU BAŞKA ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRMASI

24 ÇOCUĞU BAŞARILI ARKADAŞLARIYLA KIYASLAMAK YERİNE KENDİSİYLE KIYASLAMAK GEREKİR. ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUN “DÜNÜ” İLE “BUGÜNÜ” ARASINDA GÖRÜLEBİLEN SOMUT FARKTIR.

25 ANNE BABA ARASINDAKİ TUTARSIZLIK

26 ANNE BABAYA ÖNERİLER

27 Anne baba çocukta bağımlılığa yol açacak aşırı koruyucu tutumdan kaçınmalıdır.

28 Küçük yaşlardan itibaren çocuğun bağımsızlığı desteklenmeli, gerektiğinde anne ve babadan ayrı, yaşına uygun sosyal ortamlara katılması teşvik edilmelidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuğa ayrılıkların doğal olduğu hissettirilmeli, vedalaşmalar kısa tutulmalıdır.

29 Çocuğa yaşına uygun sorumluluklar verilmeli, sorumlulukları yerine getirdiğinde ödüllendirilmelidir. Okul çağına kadar sorumluluk almayan, anne baba tarafından sürekli korunup kollanan çocuk, okuldaki sorumlulukları da almak istemeyebilir.

30 Küçük yaşlardan itibaren çocuğa sosyal beceriler kazandırılmalı, arkadaş kazanması ve bağımsız hareket edebilmesi sağlanmalıdır.

31 Anne babalar çocuk için gereksiz endişeye kapılmamalı ve bu kaygılarını çocuğa hissettirmemelidir.

32 Çocuğun sabah uykusuzluk nedeniyle okula gitmek istemeyişini önlemek için çocuğun gece erken yatması, sabah uykusunu almış olarak kalkması sağlanmalıdır.

33 Çocukla, durumla ilgili ne hissettiği paylaşılmalı, duygularını ifade etmesi teşvik edilmelidir. Anne babaların bilmesi gerekir ki; çocuk okula keyfinden gitmemezlik yapmıyordur. Hissettiği korku gerçek bir korkudur.

34 Çocuğa korkacak bir şey olmadığını anlatmak gereksizdir. Bu korkunun sadece onun başına gelmediğini, onun yaşında diğer çocukların da bu yada buna benzer korkular yaşayabileceklerini söylemek daha sağlıklı olacaktır. Çocuk böylece kendini yalnız hissetmeyecektir.

35 Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Okula devam etmeme çocuğun okuldan daha çok soğumasına neden olur. Ayrıca çocuk okul korkusu yaşıyor diye okula başlamayı gelecek yıla ertelemek işe yaramayacak, sadece korkuyu gelecek seneye erteleyecektir.

36 Çocuğun okula gitmesi konusunda tüm aile bireyleri tutarlı olmalıdır. Özelikle anne baba bu konuda ayrı tutumlar sergilememelidir.

37 Okula gitme zamanı geciktirilmemeli, sabahları zamanında okula gitmesi sağlanmalıdır.

38 Çocuğu duyduğu korkudan dolayı suçlamak, onunla alay etmek, düzelmesi için tehdit etmek, baskı yapmak doğru değildir. Çocuğa ilgi, anlayış ve sevgiyle yaklaşılmalıdır.

39 *********** Bir kere bile çocuğun kazanmasına izin verilirse, sorunun daha da kötüleşeceği unutulmamalıdır.

40 Ona göstereceğiniz… Sürekli olumsuz eleştiri… Dünyayı olumsuz görmesine Sürekli öfkeli tepkiler… Kin tutmasına Aşağılanma… Öfkeyi ve kendini değersiz hissetmesine neden olacaktır.

41 Ona göstereceğiniz…. Hoşgörü…Kendini önemli hissetmesini ve sabrı Dostluk …Güven duymasını Övgü…Kendini değerli hissetmesini ve sevmeyi Adaletli davranmanız…Adil olmasını sağlayacaktır.

42 Mutlu bir yetişkin olmasını istiyorsanız Yaşama olumlu bakan bir anne baba, bir örnek olun.

43 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR! EYVAH!!!. Öncelikle hatırlamamız gereken her çocuğun birbirinden çok farklı olduğu ve sorunlarınında farklı nitelik ve." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları