Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALTINI ISLATMA (Enürezis)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALTINI ISLATMA (Enürezis)"— Sunum transkripti:

1 ALTINI ISLATMA (Enürezis)
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN

2 Alt ıslatma tıbbi literatürde enürezis olarak geçmektedir.
Çocuklar genellikle 2 -3 yaşlarına kadar altlarını ıslatırlar. Gündüz kontrol daha erken sağlanırken (2 -2,5 yaş) geceleri biraz daha gecikir.

3 Enürezis, beş yaşından büyük çocuklarda uyku sırasında, tekrarlayıcı nitelikte ve istem dışı idrar yapılması olarak tanımlanmaktadır. Tuvalet alışkanlığının kazanılması için önce kasların ve sinirlerin olgunlaşması gereklidir. Sonrada zamanında ve doğru tuvalet eğitiminin verilmesi gerekir.

4 Alt Islatma Dört Şekilde Görülebilir
1- Yalnız gece altını ıslatanlar : Yattıktan biraz sonra yada kalkmaya yakın altlarını ıslatırlar. 2- Yalnız gündüz altını ıslatanlar : Çok utangaç oldukları ya da oyuna daldıkları için altlarını ıslatırlar. 3- Hem gece hem de gündüz altını ıslatanlar : Sorunu en yoğun olarak yaşayan gruptur. 4- Ara-sıra altını ıslatanlar : Çeşitli fiziksel ve psikolojik etkenlerle oluşanlar.

5 NEDENLERİ Sinir-kas kontrolünün gecikmesi, merkezi sinir sistemi bozuklukları, Böbrek, sidik torbası ve boşaltım yollarındaki bozukluklar, Derin uyku ve derin uyku yaratacak aşırı yorgunluk,

6 Genetik yatkınlık (Anne- baba ve birinci derecede akrabalarda enürezis varlığı büyük oranda etkilidir. Altını ıslatan çocukların ailelerinde %65 ve kardeşlerinde %27 oranında ıslatma saptanmıştır.) Erken ve baskılı tuvalet eğitimi, Çocuğun altını ıslatma durumundan dolayı ayıplanması, hor görülmesi, cezalandırılması, altını ıslatmaması için korkutulması.

7 Olumsuz aile tutumları
Ailenin aşırı koruyucu hoşgörülü tutumu çocuğun bebeksi kalma eğilimlerini destekleyerek bu duruma yol açabilir. Ayrıca anne-babanın çocuğa sert davranması, şiddetli cezalar vermesi (dayak, azarlama, bazı isteklerden mahrum etme, odaya kapatma vs.) veya gereken ilgi, sevginin verilmemesi de neden olabilir.

8 Anne-baba geçimsizliği.
Kardeş kıskançlığı. Özellikle küçük kardeşini kıskanması sonucunda bebekliğe dönmek ve O'nun gibi ilgi görmek istemesi. Yuvaya veya okula başlama, okul değiştirme, sevilen birinin kaybı,

9 ÖNERİLER Altını ıslatma bedensel bozukluklardan ileri geliyorsa, çocuk tıbbi muayenelerden geçirilip, tedavi yoluna gidilmelidir. Tedavi doğrudan (çocuğa yönelik -fiziksel) ve dolaylı (anne-babaya yönelik- eğitimsel) olabilir.

10 Gece işemesi genellikle uykunun ilk saatlerinde olur
Gece işemesi genellikle uykunun ilk saatlerinde olur. Özellikle çocuğun 7 yaşından önce gecede 1-2 kez tuvalete kaldırılması yararlı olabilir. Genellikle hangi saatlerde altını ıslattığı tespit edilmeli ve o saatlerde tuvalete götürülmelidir.

11 Akşam yemeklerinde ve gece yatmadan önce çocuğa fazla sıvı gıdalar verilmemeli. Her gece yatmadan önce tuvalete gitmesi sağlanmalıdır. Altını ıslatan çocuğun yatağı mutlaka her zaman temiz olmalı, her defasında değiştirilmeli, yatağı ve çarşafı korumak için altına muşamba vs. konulmamalıdır. Altını ıslatmadığı günler sayılarak ve ödüllendirilerek takvim tutma yöntemi ile kuru kalkmaya özendirilmelidir.

12 Anne-baba çocuğa karşı sabırlı olmalıdır.
Konu başkalarının yanında gündeme getirilmemelidir. Çocuğa yeterince ilgi ve sevgi gösterilmelidir.

13 Çocuk arkadaşları ve kardeşleriyle kıyaslanmamalıdır.
Yaş büyüdükçe bez bağlamaktan vazgeçilmelidir. Tuvalet eğitimi zamanında verilmelidir. Bu eğitim ne aşırı katı ve baskılı ne de aşırı hoşgörülü ve disiplinsiz olmamalıdır.


"ALTINI ISLATMA (Enürezis)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları