Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ www.izmitram.meb.k12.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ www.izmitram.meb.k12.tr."— Sunum transkripti:

1 Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ www.izmitram.meb.k12.tr

2 Okumayı Sevmeyen Çocuklar Betül GÜLÖRTEN Rehber Öğretmen

3

4

5  Türkiye 35 Ülke arasında 28.ci sırada yer almaktadır. Okuma deneyiminde  İsveç birinci  İngiltere ikinci sırada yer alırken; sırayı  Hollanda  ABD  Bulgaristan takip etmektedir. Türkiye’nin Bu kadar geri durumda bulunmasının ana nedenleri arasında, okuma eğitiminin daha çok ders kitaplarında bulunan metinlere dayalı olarak yapılıyor olması sayılabilir.

6  Uluslar arası eğitim başarılarını belirleme kuruluşları ( IEA) Uluslar arası okuma becerilerinde, Gelişim projesi (PIRLS) çerçevesinde, * 35 ülkede, ilköğretim 4. sınıf öğrencileri arasında bir araştırma yaptırdı. * Bu araştırma kapsamında Türkiye’de; 62 ilde 154 ilköğretim okulunda toplam 5390 öğrencinin okuma yeterlilikleri tespit edildi.

7  Türk öğrencilerin okuma becerilerinin uluslar arası standartların altında olduğu ortaya çıktı.  Bu sonuca göre, eğitimi üzerinde daha dikkatle durmak ve bu konuda gerekli tedbirleri zaman geçirmeden almak gerekmektedir.  Bu yüzden okuma becerilerinin geliştirilmesi için, okumanın sadece eğitim sürecine dayalı bir etkinlik olmayıp, hayatın bütün aşamalarında gerekli bir ihtiyaç olduğu bilinmelidir.

8  Okuma 5 duyu organının çeşitli hareketlerinden ve zihnin, anlamı kavrama çabasından meydana gelen karmaşık bir faaliyettir.  Okumanın öğrenmede % 94 gibi önemli bir paya sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.

9  Okumanın asıl amacı anlamı kavrama olduğuna göre, kelime şekillerinin anlamlarıyla aynı zamanda kavranması gerekir.  Anlam ; hem kelimelerin özel şekillerini tanıma, hem de söz gelişiminden yararlanılması bakımından okumanın en önemli unsurunu teşkil eder.

10  Okuma belli bir amaca bağlı olarak yapıldığı taktirde daha verimli olmaktadır.  Öğretim programlarında genellikle böyledir. Öğrencilerin, dinlediklerini, okuduklarını inceledikleriyle ve derinlikleriyle kavrama kabiliyetinin geliştirilmesi şeklinde ifade edilmektedir. İlköğretim programlarında ise, okumanın amacı, anlamı kavramak olarak belirtilmektedir.

11  1. Öğrencilerin okuduklarını doğru ve çabuk anlama, tabii ve anlamlı okuma alışkanlıklarını geliştirerek sesli ve sessiz okumayı iyileştirmek  2. Türlü konularda okuma ilgisini geliştirmek yoluyla öğrencinin kelime hazinesini zenginleştirmek ve okuma zevkini yükseltmek (çeşitli etkinliklerle çocuklarımızın kelime dağarcığını genişletebiliriz.)

12  3. Türlü konularda okuma ilgisini geliştirmek yoluyla öğrencinin iyi bir karakter sahibi olmasına yardımcı olmak.  4. Öğrencilere güzel eserlerin güzelliğini duyurmak yoluyla onları, estetik değerler üzerinde de düşündürmek.  5. Öğrencilere türlü konularda bilgi kazandırmak, türlü bilim ve inceleme çalışmalarının gerektirdiği okumalarla edinilen yetenekleri geliştirmek.

13  7. Öğrencilerin iyi eserlere istekli ve onlardan hoşlanır duruma getirmek, onlara boş zamanlarını okumakla geçirme alışkanlığını kazandırmak.  8. Çocuklarda, kitap sevgisini ve kitap sahibi olma isteklerini yaratmak ve geliştirmek.  9.Okumayı sevdirmek olarak özetlenebilir.

14  Okullarımızın birinci döneminin yavaş yavaş kapandığı şu dönemlerde; çocukların boş vakitlerini değerlendirmeleri ayrı bir önem kazanmaktadır.

15  Elbette bunda en büyük görev, anne ve babalara düşmektedir. Anne ve baba bu konuda en büyük role sahiptir.  Çocuğunuzun okuyan bir birey olmasını istiyorsanız ; öncelikle siz ona örnek olmalısınız.

16  Evinizdeki okuma materyallerini gözden geçirin.  Ve gerekiyorsa çocuğun ilgisini çekecek kitap ve dergiler alınız. Bunları kullanıp çocuğunuza örnek olunuz.  Her gün gazete okuyun ve ilginç bulduğunuz yazıları, çocuğunuzla paylaşınız. Böylelikle onu okumaya yönlendirebilirsiniz.

17  Çocuk dergilerinden birine ( çocuğunuzun ilgisini çekecek bir dergi seçin. ) abone olun. Bu, onun okuma motivasyonu üzerinde olumlu bir etki yaratır.  Özel günlerde, ya da çocuğunuza bir hediye alacağınız zaman, kitap hediye edebilirsiniz.  Çocuğunuzun okumak için seçtiği materyalleri eleştirmeyin. İlgisini çeken kitabı okuması, onu hevesli hale getirecektir.

18  Çocuğunuzun başucunda kitap bulunması  kitap okuması gerektiğini unutmamasını sağlayacak, yatmadan önce birkaç sayfa da olsa düzenli bir kitap okuması okuma alışkanlığı kazanmasında çok etkili olacaktır. Okumayı gündelik hayatınızın bir parçası haline getirmeniz dileğiyle…


"Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ www.izmitram.meb.k12.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları