Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ACİL DURUMLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ACİL DURUMLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER"— Sunum transkripti:

1 ACİL DURUMLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER

2 ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir.

3 İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATLARINDA ACİL DURUM HAZIRLIĞI VE BU DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER TANIMLANMIŞTIR.

4 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 8 İşyerinin büyüklüğünü, yapılan işin özelliğini ve işyerinde bulunan işçilerin ve diğer kişilerin sayısını dikkate alarak; ilkyardım, yangınla mücadele ve kişilerin tahliyesi için gerekli tedbirleri alır.

5 ACİL DURUMLARI BİRKAÇ ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLAYABİLİRİZ:
YANGIN DEPREM İŞ KAZASI SEL SIZINTI SABOTAJ

6 EKİPLERİN OLUŞTURULMASI
SÖNDÜRME EKİBİ, KURTARMA EKİBİ, KORUMA EKİBİ, İLKYARDIM EKİBİ, HABERLEŞME EKİBİ,

7 Yangın Söndürme Ekibi Görevi . Yangın oluşmasına engel olmak
. Söndürmek . Sıçramalara engel olmak . Yangın içerisinde kalmış herhangi bir canlı belirlediklerinde kurtarma ve tahliye ekibine bildirerek kurtarılmasını sağlamak Malzemeleri . Yangın söndürme ekipmanı . Yangın alarmı . … Harekat Tarzı . Yangın bölgesine süratle intikal . Yangın ekipmanı ile acil müdahale . İtfaiye ekibi geldikten sonra söndürme çalışmaları itfaiye ekibine bırakır, yalnızca yardım istendiği durumlarda itfaiye ekibine yardımcı olunur Personel . Yangın eğitimi almış personel

8 Kurtarma Ekibi Görevi Malzemeleri . Önce insan, . Balta . Kazma
. Sonra canlı . Sonra da malzemeleri Öncelik sırasına göre kurtarmaya çalışır. Malzemeleri . Balta Kazma . Balyoz El Feneri . Işıldak Maske . Torba Harekat Tarzı . Kurtarma görevli olduğu canlıları kurtarır yoksa evrak ve dosyaları torbalara koyarak koruma ekibine teslim eder. Personel . Görevlendirilmiş personel . Sivil savunmacılar

9 Koruma Ekibi Görevi . Kurtarılan şeyleri korumak
. Panik kargaşayı önlemek . Olay mahalline başkalarının intikaline engel olmak Malzemeleri . El Feneri . Işıldak Maske Harekat Tarzı . Boşaltılan şeyleri korumaya çalışır. . Personele tahliye de yardımcı olur. . Dışarıdan yabancı/kötü niyetli insanlara engel olur. Personel . Görevlendirilmiş personel

10 İlk Yardım Ekibi Görevi . Yaralanan insanlara ilk yardımda bulunur.
. Dışarıdan gelen sağlık ekiplerine yardımcı olur. Malzemeleri . İlk yardım çantası . Battaniye Sedye Harekat Tarzı . Acil durum sebebiyle yaralananlara sağlık ekibi ile birlikte müdahale eder. . İlk müdahalede temel yaşam desteği sağlar. . Yaralı ve hastaların sevkine yardımcı olur. Personel . İlk yardım sertifikalı personel

11 Haberleşme Ekibi Görevi
. Acil durumlarda dış ve iç haberleşmeyi sağlamak Harekat Tarzı . Haberleşme ekip elemanlarında ilgili yerlere ait acil durum telefonlarının listesi bulunur. . İlgili yerlerin aranması konusunda ‘Acil Durum Genel Koordinatör’ (Fabrika Müdürü) ve ‘Güvenlik Amiri’nden talimat aldıktan sonra arama yaparlar. . Olay esnasındaki haberleşmede ″Acil Durumda Haberleşme Şeması″na uygun olarak hareket edilir.

12 ACİL DURUM TELEFONLARI
“112” Ambulans “154” Trafik “110” İtfaiye “155” Polis “156” Jandarma

13 Ekiplerin Diğer İşleri
Söndürme ekibi, söndürme ekipmanlarının yerleşim planına uygun olarak yerleşimini kontrol eder. Kullanılmaz durumda bulunan ekipmanların işlevselliği için haber verir. (Kullanılmış veya basıncı düşmüş yangın tüpleri, yangın dolaplarındaki hortum ve lens eksikliği, vb...) Yangın ekipmanlarının sürekli görünür vaziyette durmasını sağlamak. Önüne malzeme konularak görünmesine ve kullanımına engel olacak durumlarda ilgilileri uyarmak ve düzeltilmesini sağlamak.

14 Ekiplerin Diğer İşleri
Yangın oluşmayan acil durumlarda kurtarma ekibine ve diğer ekiplere destek vermek. Koruma ekibi mümkün olduğu takdirde diğer ekiplere destek vermek. İlk yardım işlemi kesinlikle eğitimli personel tarafından yapılacaktır. Acil durumda telaş etmeden sağlıklı iletişim çok önemlidir. Bütün ekipler birbiri ile sağlıklı bir haberleşme içinde olmalıdır.

15 Tahliye Planı Acil Durum Ekipmanlarının,
acil bir durumda kaçış planı ve kaçış sonrası toplanma yerlerinin gösterildiği bir projedir. İşletme içinde -ihtiyaç duyulan nokta sayısı kadar ve uygun ebatta- asılır.

16 YANGIN VE YANGINLA MÜCADELE

17 YANGIN TANIMI Tehlike doğuran, önü alınamayan veya söndürülemeyen ve neticesinde madden ve manen zararlar getiren ateşe yangın denir.

18 YANGIN KATI, SIVI VEYA GAZ HALİNDEKİ YANICI MADDELERİN ISI ALARAK KONTROL DIŞI YANMASIDIR.

19

20 YANMA OLAYININ BİLEŞENLERİ
YANGIN ISI YANICI MADDE OKSİJEN ISI YANGIN OKSİJEN YANICI MADDE

21 BACAKLARDAN BİRİ NOKSAN İSE
YANGIN OLMAZ YANGIN ISI OKSİJEN YANICI MADDE

22 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
A SINIFI YANGINLAR: Tahta, kağıt, kumaş, kömür, ot, odun vs. katı ve kuru maddelerin alevli ve korlu olarak yandığı yangınlardır. B SINIFI YANGINLAR: Sıvı ve katı yağlardan, boyalardan, benzinden, benzolden vb. diğer petrol ürünlerinden kaynaklanan yangınlardır. C SINIFI YANGINLAR: parlayıcı gazların (lpg, karbonmonoksit, etan, propan vs.) oluşturduğu yangınlardır. D SINIFI YANGINLAR: Bu tip yangınlar magnezyum, aluminyum, titan gibi metallerin yangınlarıdır. Elektrik teçhizat, tesisat ve ekipmanları ile elektronik cihazlardan çıkan yangınlardır.

23 YANGINA MÜDAHALE ARAÇLARI
KÖPÜK CO2 KURU KİM. TOZ SU YANGINA MÜDAHALE ETMEK İÇİN DOĞRU YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANMAK SON DERECE ÖNEMLİDİR

24 YANGINA MÜDAHALE ARAÇLARI
Su (Asınıfı) Karbondioksit Köpük Kuru Kimyevi Toz

25 YANGIN SINIFLARINA GÖRE KULLANILABİLECEK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
Yangının Sınıfları Söndürme Elemanları A Sınıfı (Odun, kağıt, tekstil ve benzeri maddeler.) - Kuru Kimyevi Toz Su B Sınıfı (Yanabilir sıvılar ve sıvılaşabilir katı maddeler) - Kuru Kimyevi Toz Karbondioksit Köpük

26 Yangının Sınıfları Söndürme Elemanları Kuru Kimyevi Toz, Karbondioksit
YANGIN SINIFLARINA GÖRE KULLANILABİLECEK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI Yangının Sınıfları Söndürme Elemanları C Sınıfı (Gazlar ve sıvılaştırılmış gazlar) Kuru Kimyevi Toz, Karbondioksit D Sınıfı (Metaller) -  Kuru Metal Tozlu Söndürme Cihazları

27 RÜZGARI VEYA HAVA AKIMINI ARKANIZA ALIN
SÖNDÜRMEYE OLABİLDİĞİNCE YAKLAŞIN VE SİZE EN YAKIN YERDEN ALEVİN DİBİNDEN BAŞLAYIN. FAKAT DAMLAYAN VEYA AKAN YERLERDE EN YUKARIDAN BAŞLAYIN. YANGININ BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE SÖNDÜRÜCÜLERİ TEKER TEKER DEĞİL AYNI ANDA KULLANIN. SÖNMÜŞ YANGININ TEKRAR BAŞLAYABİLECEĞİNİ UNUTMAYIN. KULLANILMIŞ SÖNDÜRÜCÜLERİ YERİNE ASMAYIN TEKRAR DOLUM İÇİN İLGİLİLERE BİLDİRİN.

28 YANGIN TATBİKATLARI En az yılda bir defa yangın tatbikatı yapılmalıdır. Yapı, bina, tesis ve işletmelerde oluşturulan ekiplerin personeli; amir, sahip veya yöneticilerinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma ile ilk yardım faaliyetleri ve itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri arttırılır.

29

30 UNUTMAYIN ! Yangının başlangıcından itibaren yangın mahallinde sıcaklık çok süratli bir şekilde yükselir. Yangınlarda ilk 5 dakikada hararet hemen 500 derecenin üzerine çıkmaktadır. 1 saat içinde ortam sıcaklığı 927 dereceye yükselmektedir.

31 UNUTMAYIN !....... İnsan vücudu ve solunum sistemleri;
60 derece sıcaklığa sınırlı bir süre, 120 derece sıcaklığa 15 dakika, 143 derece sıcaklığa 5 dakika, 177 derece sıcaklığa 1 dakika dayanabilir.

32 YANGINLA KARŞILAŞMA

33 ÖNCE KENDİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLA

34 YANGINI ETRAFA YAYACAK ALET KULLANMA

35 TAHLİYEYİ SAĞLA

36 YANGIN TÜPÜ KULLAN

37 İTFAİYE HABER VER

38 110

39 DOĞRU YANGIN İHBARI Bilgileriniz dahilinde olay yerinin açık adresini (İlçe, semt, mahalle, cadde, sokak ve kapı numarası, irtibat telefon numarası), Görebiliyorsanız yangının çeşidi, yangın yerinin kaç katlı olduğu, Mahsur kalan olup olmadığı ve biliyorsanız yaralılar hakkında bilgiyi (Örneğin: Baca yangını, çatı yangını, üst katlarda mahsur kalanlar var vb.. ) sakin, açık ve anlaşılır bir şekilde aktarınız. Şayet yangın yerinin açık adresini bilmiyorsanız benzinci, okul, cami, market, işyeri gibi belirgin bir noktanın bilgisi, otoyol gibi yerlerde ise istikamet belirtilmesi itfaiyenin olay yerine ulaşmasını kolaylaştıracaktır . Bu bilgiler itfaiyeyle birlikte ihtiyaç duyulması halinde ilk yardım ekibinin ve yardımcı kuvvetlerin olay yerine sevk edilip edilmeyeceğinin kararına etki edecektir. Bazı sorular önemsiz gibi görünse de her soru müdahalenin başarısı için bilgiler içeriyor olabilir. Haberleşme operatörü sizden almış olduğu bu bilgiler ile sevk edilecek ekiplerin kimler olacağına karar verecek ve olay yerine sevk edilecek ekiplere iletecektir.

40 YANGINI SÖNDÜRMEK TEDBİR ALMAKTAN PAHALIDIR

41 DEPREM

42 Deprem; fay üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucu meydana gelen yer değiştirme hareketleridir.

43 Deprem tamamen doğal bir olaydır.
Depremi afet yapan, bu doğal olayın, negatif etkilerini ortadan kaldıracak veya minimize edecek önlemlerin alınmasıdır.

44 Ülkemiz topraklarının %92'sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun da %95'inin bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Bu da bize, ülkemizde bu konu ile ilgili hazırlık çalışmalarının sürekli ve etkili olarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir.

45

46 Kesinlikle panik yapmayın,
Varsa sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelmeli veya uzanmalıyız. Başımızı iki elimizin arasında alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korumalıyız. Sarsıntı geçene dek beklemeliyiz

47

48 Bina içindeysen içinde kal, dışarıya koşma!
Güvenli bir yere ulaşıp kendinizi koruyun! İçme suyu olabilecek bir yere ulaşmaya çalışın. Koridorda iseniz duvar dibine sinin. Özellikle baş, boyun ve yüzünüzü koruyun. Asansörü kullanmayın. Sağlam bir yere ulaşamadıysanız, kapanarak kendinizi koruyun.

49 Bina dışına çıkın. Yıkılmış veya yıkılmak üzere olan yapılardan uzak durun. Artçıların olabileceğini unutmayın.

50 Unutmayınız ki; Erzincan depreminde Nurcan hemşire 9 gün,
Senirkent sel ve heyelanında Gülsüm Nine 2 gün, Dinar'da 9 kişi saat, Adana depreminde Sercan GÜVERCİN ve Hatice Öğretmen 2 gün sonra, Marmara depreminde pek çok kişi 3 üncü, 4 üncü günlerde hatta 5 inci günde, Son Düzce depreminde Şaziye BULUT 41 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartılabilmiştir.

51 DEPREMDEN KORKMAYALIM! TEDBİR ALMAMAKTAN KORKALIM!

52 İŞ KAZASI

53 Kaza Anında Bir kaza anında alarm varsa alarm çalıştırılır, alarmın olmadığı durumda sesli uyarılarla çevredekiler harekete geçirilir. Yaralı uygun biçimde tutularak sedyeye yatırılır ve kayışlarından sıkıca bağlanır.

54 Gerekli olan ilkyardım müdahalesi eğer imkanlar müsaitse yapılır.
Acil yardım kuruluşuna daha önceden haber verilerek ambulansın acilen gelmesi sağlanır.

55 İş güvenliği birimi ve bölüm yetkilileri durumdan haberdar edilir.
İş kazası formları tutularak kayıtlar saklanır. İş kazasının bir daha meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınır. İş kazası en geç iki gün içerisinde işverene veya Sosyal Sigortalar kurumuna bildirilir.

56 SABOTAJ

57 Harp sanayi dahil, sınai, ticari, zirai, üretim tesislerinin, araçlarının ve ürünlerinin enerji üretim ve ulaştırma tesislerinin, her türlü ulaştırma ve haberleşme sistem ve araçlarının, milli ekonomiye, milli kültüre, sağlık tesislerinin, eğitim tesislerinin, her türlü faaliyeti gerçekleştiren özel sektör fabrika, tesis işyerlerinin geçici bir süre için faaliyet dışı kalmasını sağlamak amacı ile tahribine yönelik saldırgan bir yıkıcı faaliyet şekline denir.

58 SABOTAJ ŞEKİLLERİ Aktif Sabotajlar : Pasif Sabotajlar: Yangın
Patlayıcı Madde, Mekanik, Bakteriyolojik ve Kimyasal, Pasif Sabotajlar: Fikri, Psikolojik,

59 Sabotajlara karşı aktif ve pasif olarak şu tedbirler alınmalıdır.
Tüm işyerinin dışı korunmalıdır. Tüm işyerinin içi ve dışı aydınlatılmalıdır. Tüm işyerinde gece ve gündüz bekçi bulundurulmalıdır. Alarm sistemleri kurulmalıdır.

60 Gerekli ve icap eden telli veya telsiz haberleşme sistemi kurulmalıdır.
Gerekli ikaz levhaları bulunmalıdır. Giriş-Çıkış adedi en az düzeye indirilmeli ve kapılar kontrol altında bulundurulmalıdır.

61 Yangın ikaz, ihbar ve söndürme sistemleri kurulmalıdır.
Zeminden düşük seviyede olan yer pencerelerinde gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır. Sabotaja elverişli olmaları nedeniyle özellikle patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı madde yükleme, nakliye, nakliye, boşaltma ve kullanımda gerekli hassasiyet gösterilmelidir.

62 Tüm işyerlerine geliş gidişler kontrol altında tutulmalıdır
Tüm işyerlerine geliş gidişler kontrol altında tutulmalıdır. Büyük ve merkezi birimlerde kimlik sorulmalı gerektiğinde kayıt tutulmalıdır. Yapılacak eğitimlerle personel bilinçlendirilmelidir.

63 UNUTMAYALIM ÖNLEMEK, ÖDEMEKTEN DAHA UCUZ VE DAHA İNSALCILDIR

64 Başaracağımıza inancımız tamdır.
HEDEFİMİZ (0) SIFIR İŞ KAZASI (0) SIFIR İŞ GÜCÜ KAYBI (0) SIFIR İŞ GÖREMEZLİK GÜN SAYISIDIR Başaracağımıza inancımız tamdır.


"ACİL DURUMLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları