Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FARK EDEMEDİĞİMİZ TÜM ANLARA ‘’Bazen Yıldızları süpürürsün farkında olmadan Güneş kucağındadır bilemezsin Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür. Ciğerinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FARK EDEMEDİĞİMİZ TÜM ANLARA ‘’Bazen Yıldızları süpürürsün farkında olmadan Güneş kucağındadır bilemezsin Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür. Ciğerinde."— Sunum transkripti:

1

2 FARK EDEMEDİĞİMİZ TÜM ANLARA ‘’Bazen Yıldızları süpürürsün farkında olmadan Güneş kucağındadır bilemezsin Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür. Ciğerinde kuruludur orkestra duymazsın Uçar gider koşsan da tutamazsın’’ William Shakespeare

3 Kendinize bir sorar mısınız?.

4 Stres yaratabilecek büyük yaşam değişiklikleri arasında başka bir şehre yada eve taşınma, yeni bir okula başlama,evlenme, ayrılık,bir yakının ölümü,yeni bir yaşama alışmak zorunda kalmak sayılabilir.Stres yaratan çevresel olaylar ise zaman baskısı,yarışma ya da rekabet,maddi sorunlar,gürültü ve hayal kırıklıkları sıralanabilir. ‘’Stres insanın kendini sinirli,gergin, huzursuz ve endişeli hissetmesidir.’’

5 Soran insan 5 dakika;sormayan ömür boyu aptaldır.Çin atasözü  Stresten kaynaklanan  Fiziki,  Psikolojik,  Davranışsal belirtiler nelerdir?

6 Stresin bedendeki gözlenebilir belirtileri:  Midedeki gurultular  Kalp atışında hızlanma  Sesin titremesi  Ellerin terlemesi  Ağzın kuruması  Ellerin titremesi  Dikkati toplayamama

7 Stresin Psikolojik belirtileri:  Kolayca ağlama  Küçük şeylere sinirlenme  Ortada bir şey yokken kızgın hissetme  Duygusal olarak kararsız ve kontrol dışı hissetme  Bir şeyleri unutma

8 Stresin Davranışsal belirtileri:  Kızgınlıktan patlamak  Stresli olabileceği için bir şeyler yapmaktan kaçınmak,(Korku ya da başarısızlık yüzünden takım,kulüp ya da bir etkinliğe katılmamak)  Yardıma ihtiyaç duyduğunuzu itiraf etmemek  Zor durumlardan kaçınmak  Diğer insanları incitici bir şeyler yapmak  Anne-baba ile tartışma  İlgi çekmek için probleme yol açıcı şeyler yapmak

9 Stres miktarı ne kadar olmalıdır?  Yaşadığınız stres her zaman zararlı değildir,hatta hafif derecedeki stres sizi harekete geçiren,enerji veren ve kendinizi geliştirmenize yol açan bir etken olabilir.Ancak stres düzeyiniz yüksek olduğunda verimliliğiniz düşebilir,yaşamdan aldığınız zevk azalabilir ve çevrenizde olan ilişkilerinizle sorunlar ortaya çıkabilir.

10 Stresi stres yapan nedir? Öyle horozlar vardır ki,öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar. Ledric dumant Çoğumuz stresin okul,aile,arkadaşlar, hastalık gibi dış etkenlerden kaynaklandığını düşünürüz ama aslında bu etkenler kendi başlarına stresli olaylar değildir. Onları stresli yapan,bizim yorumlarımız ve içsel tepkilerimizdir.İnsanlar farklı olayları stresli olarak yorumlayabilir ve strese farklı tepkiler gösterebilir.Yani stres için belirleyici olan tek başına o dış etken değil,onunla kişi arasındaki etkileşimdir.

11 EFLATUNA SORMUŞLAR…  İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan iki davranışı nedir? Eflatun tek tek sıralamış,çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler.Ne var ki çocukluklarını özlerler.. Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler.Ama sağlıklarını geri almak içinde para öderler.Yarınlarından endişe ederken bugünü unuturlar. Sonuçta ne bugünü,ne de yarını yaşarlar.Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler…

12 STRESLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM? Hayat kendiliğinden ne iyidir ne de kötüdür,ona iyiliği de kötülüğü de katan sizsiniz. Montaigne  Hayatımızdan stresi tamamen çıkarmak mümkün değildir.Bu nedenle amacımız,stresi yok etmek değil,onunla nasıl başedebileceğimizi ve onu kendimize nasıl yardımcı hale getirebileceğimizi öğrenmektir.Yapmamız gereken,bizi motive edecek Fakat baskı altına almayacak makul stres düzeyini bulmaktır.Ayrıca yaşadığımız aşırı stres durumlarına daha uyumlu bir yaklaşım ve stresle etkin bir şekilde başa çıkma yollarını öğrenmektir.  STRES YAŞADIĞINIZ DURUMLARDA NASIL TEPKİLER VERİYORSUNUZ?

13 Talih elinize bir limon verirse,onunla limonata yapmayı başarabilmelisiniz.Amerikan atasözü İnsanlar stresle başa çıkmada çeşitli yöntemler kullanır bu yöntemler bazen işe yararken bazen stresle başa çıkmada uygun olmadıkları ve yetersiz kaldıkları görülür.Ya da kişiler stres altındayken bir çözüm üretmek yerine,içinde bulundukları durumun ne kadar kötü olduğunu,kolay kolay değişmeyeceğini düşünerek olayları zihinlerinde birçok kez canlandırır.Bu da onların kendini çaresiz ve edilgen hissetmesine neden olur.  En son sorduğumuz soruya verdiğiniz cevapları bundan sonra öğrendiğiniz başa çıkma yöntemleriyle etkililiği açısından değerlendirir misiniz?

14 BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ  GEVŞEME TEKNİKLERİ Zihinsel olarak yaşadığınız gerginlik bedeninizi de yansır.Özellikle kaslarınız daha da gergin hale gelir.Gece uyurken bile kaslar gerginliğini koruyabilir.Bu yüzden sabahları yorgun ve yeterince dinlenmemiş olarak uyanabilirsiniz.Oysa bu durum gevşemekle giderilebilir.Gevşeme tekniklerini öğrenerek stresin olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz:bu uygulamalar sayesinde solunumunuz düzelir,nabzınız yavaşlar,stresin yarattığı gerginlik giderilir.Egzersizler insanın metobolizmasına etki ederek kişiyi rahatlatan bazı kimyasalların salgılanmasına örneğin mutluluk hormonu olan serotinin salgılanmasına yol açar.

15  Derin Solunum: Solunumun ritmik ve düzenli olması sinir sistemini sakinleştirir.Gözlerinizi kapatın,burnunuzdan doğal bir şekilde ve kolayca nefes alın. Aldığınız nefesi karnınıza doğru itin biraz içeride tutun.Nefesi aldığınız sürenin iki katı sürede verin.Omuz ve boyun kaslarınızı olabildiğince gevşetin.Bu egzersizleri aklınıza geldikçe yaparak alışkanlık haline getirin.

16 Mezardakilerin pişman oldukları şeyler için dünyadakiler birbirlerini yiyorlar. Aktiviteler ve Beden hareketleri: * Beden sağlığınız için haftada 3-4 defa yürüme,yüzme,bisiklete binme gibi egzersizler yapın.Egzersizler insanın metabolizmasına etki ederek,bireyi rahatlatan bazı kimyasal salgıların salgılanmasına yardımcı olur.Örneğin Serotonin yani mutluluk hormonu * Ayrıca,stres duygusunun yaşanmasına neden olan kas gerginliğini ortadan kaldırarak insanın rahatlamasını sağlar.

17  Kas gevşetme egzersizleri :  Duvara sırtınızı dayayıp yerde oturun ve ayaklarınızı uzatın.Bir kuklacının ellerinizi ve başınızı iplerle kontrol ettiğini hayal edin.Kuklacının birden iplerin kontrolünü kaybettiğini,ellerinizin ve başınızın serbest kaldığını düşünün.Bedeninizi rahat bırakın.  Rahat bir pozisyonda oturun ya da uzanın.Gözlerinizi Kapatın ve vücudunuzdaki çeşitli kas gruplarına odaklanın.Elinizdeki kasları gerin ve yumruklarınızı sıkın.Yumruğunuzu sıkı tutmak için ne kadar çaba harcadığınıza dikkat edin.Sonra yumruğunuzu açın ve elinizi bütünüyle gevşemesine izin verin.Gerginlik ve gevşeme durumları arasındaki durumun farkını görün.Bu yöntemi bedeninizdeki çeşitli kas grubu için tekrar edin.

18 OLUMLU DÜŞÜNÜN Birçok insan mutluluğu burnunun üstünde unuttuğu gözlük gibi etrafta arar. Düşüncelerimiz ve bir olayı nasıl yorumladığımız duygu ve davranışlarımızı belirler.Çoğumuz bazı düşünce hataları yaparız.Örneğin,bir olaya dayanarak genellemeler yaparız,karşımızdaki kişinin ne hissettiğini ve ne düşündüğünü bildiğimize inanırız,mutluluğumuzun diğer kişilerin davranışlarına bağlı olduğunu düşünür ve onları değiştirmeye çalışırız.

19 ‘’ Bir insanın bahtı,onun alışkanlıkları sayesinde şekillenir.’’ Türk atasözü Enerjimizi başkalarını değiştirmek için değil kendimizi değiştirmek için harcarsak daha kısa zamanda sonuca ulaşabiliriz. Stresin yaşamınızın hangi alanlarından kaynaklandığını ve o durumda belirgin olarak sizi neyin rahatsız ettiğini,hangi duyguları yaşadığınızı ve bu duygularınızla nasıl tepkiler verdiğinizi gözden geçirmeniz gerekir.Daha sonra da yaşadığınız bu durumu değiştirmek için ne yapabileceğinizi düşünmeniz sorunun çözümünde önemli bir adım olacaktır.

20 Sürekli yaşadığınız olumsuz durumları düşünüyor,tekrar tekrar aynı olayı hatırlıyorsunuz.Stres yaşadığınız durumlarda düşüncelerinizde aşağıda verilenlere benzer çarpıtmalar yapabilirsiniz.  ‘’Ya hep ya hiç’’türü düşünme:Bu sınavdan ya geçerim yada hayatım kararır.  Aşırı genelleme:Matematikten hiçbir zaman iyi not alamayacağım.  Zihinsel Süzgeç:’’Bu hafta sonu sınav var.Ailemin yanına gidemeyeceğim.Zaten çalışamıyorum.Bütün aksilikler beni buluyor.’’  Olumluyu geçersiz kılmak:Sınavı kazandım ama şanslıydım.Ancak bu şansın sürmeyeceğinden eminim.  Hep bir sonuca varmak:Ayşe bana bakmıyor,kesin beni sevmiyor  Aşırı büyültme ya da küçültme:Sınavı geçemezsem hayatım kayar.  Me’li Ma’lı cümleler:Sınavdan mutlaka iyi not almalıyım. Ailemi hayal kırıklığına uğratmamalıyım.  Etiketleme:’’Bunların hepsi geri zekalı’’  Kişiselleştirme:’’Öğretmen Ayşe ye bağırdı ama aslında bana kızıyordu.

21 Size ait zamanlar yaratın  Kendiniz için hobi geliştirin,rahatlayın ve eğlenin,yalnızca size ait bir zaman yaratın.  Kendinizin dışına odaklaşacağınız uğraşılar edinin,sosyal katkıda bulunun.Sosyal projelerde gönüllü çalışmalara katılın.

22 Paylaşın,iletişim kurun.  Yaşadıklarınızı,duygularınızı ve hissettiklerinizi sevdiğiniz insanlarla paylaşın.Okul rehber öğretmeninden gerektiği takdirde daha farklı uzmanlardan yardım alın.

23 Olumlu hayaller kurun.  Geçmişte yaşadığınız ve hatırlamaktan zevk aldığınız yada gelecekte yaşamak istediğiniz olumlu şeyleri düşünmek stresinizi azaltacaktır.Zihninizde kendinizi bulunmaktan zevk alacağınız bir yerde hayal edin

24 Sahip olduğumuz tek zaman dilimi şimdidir.. Zamanınızı iyi planlayın..  Şimdiki anı yaşamanın önemli olduğunu unutmayın.Sürekli geçmişi ya da geleceği düşünmek içinde bulunduğunuz anı yaşamanızı ve zevk almanızı engeller.Anı yaşarken de  ZAMANINIZI DA AKILLICA KULLANIN.Bunun için önceliklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin,hangi işin önce yapılması gerekir,hangi işler bekleyebilir,plan yapın.

25 Sağlıklı yaşam için beslenme Ergenlik dönemindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı ileriki yaşlardaki bazı hastalıkları önlemede ve kalıcı bir beslenme alışkanlığı kazandırmada önemli yer almaktadır. Unutmayın;yeterli ve dengeli beslenmediğimiz zaman;güçlü,aktif ve hatta başarılı olamayacaksınız…Yeterli ve dengeli beslenme;vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerini (Karbonhidratlar,yağlar,vitaminler ve mineraller) yeterli ve dengeli olarak almak demektir.Gelişme döneminde kızlar 1800-2500 kaloriye erkekler ise 2500-3500 kaloriye ihtiyaç duyarlar tabi bu oranlar fiziksel aktivite oranına göre değişmektedir.Sürekli hazır gıdalarla beslenmek beslenme bozukluklarına yol açar.Günün en önemli öğünü sabah kahvaltısı güne enerjik başlamak için çok önemlidir.

26 HAZIRLAYANLAR  ARZU ERTAN DAĞLI PSİKOLOJİK DANIŞMAN  KAYNAKLAR:MEB 11. sınıflar stres etkinliği  BÜREM Broşür dizisi-6( Boğaziçi Üniv.Reh.vePsik.Danış.araştırma ve uygulama merkezi)


"FARK EDEMEDİĞİMİZ TÜM ANLARA ‘’Bazen Yıldızları süpürürsün farkında olmadan Güneş kucağındadır bilemezsin Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür. Ciğerinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları