Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER"— Sunum transkripti:

1 MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER

2 Yardımcı Gereçler A-Vida ve çiviler B-Dübeller ve takozlar
C-Çektirmeler ve modül bağlantılar D-Raylar ve makaralar , E-Kilitler F-Düşer kapak makasları , G-Menteşeler H-Kulplar ve saplar , I-Çıtçıtlar

3

4 AĞAÇ VİDALARI Ahşap parçalarının birbirine sökülebilir biçimde veya ahşap parçaya metal gereci bağlamaya yarayan ucu metal gerece ağaç vidası denir.

5 AĞAÇ VİDALARI

6 AĞAÇ VİDALARI

7 MENTEŞELER Kapı, pencere, mobilya ve sandık kapağı gibi elemanları gerektiğinde açılıp kapanacak biçimde yerine tutturmaya yarayan metal gereçlere menteşe denir. Menteşeler: yumuşak demir, paslanmaz çelik, pirinç, bronz, plastik ve krom nikel levhalardan ve profillerden yapılır.

8 Düz Yaprak Menteşeler Bu menteşeler iki yaprak ve milden oluşurlar. Milleri sabit, sökülebilir ve dekoratif olanları vardır.

9 Düz Yaprak Menteşeler

10 Tas Menteşeler Bu menteşeler yeni tip menteşeler olup son yıllarda bindirme kapaklarda çok sayıda kullanılmaktadır. Plastik, metal ve plastik metal kombinasyonları vardır.

11 Tas Menteşeler

12 Milli (Pimli) Menteşeler
Bu menteşelerin: yaprakları düz lama biçiminde, yapraklarından biri düz diğeri stoplu olan tipleri vardır.

13 Açılır Kapanır (kitabeli) Masa Menteşeleri
Bu menteşeler özellikle ortadan büyüyen masalarda orta tabla parçalarının birbirine tutturulmasında kullanılırlar.

14 Açılır Kapanır (kitabeli) Masa Menteşeleri

15 Çift Kapak Menteşeleri
Bu menteşeler elbise dolabı, salon gibi çok bölmeli dolaplara üstten bindirme kapakların takılmasında büyük kolaylık sağlamışlardır.

16 Bindirme Kapak Menteşeleri
Bu menteşeler de tas menteşeler gibi özellikle bindirme kapaklara takılmak üzere yapılmışlardır. Yapı bakımından çift kapak menteşelerine benzerler.

17 Özel ve Yeni Tip Menteşeler
Son yıllarda mobilyalara takılmak üzere yeni birçok menteşe tipi yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Katlanır kör kapak menteşesi Cam Menteşesi

18 Karyola Menteşeleri MENTEŞELER
Bu menteşeler karyolaların baş ve ayak uçları ile yan kayıtlarını sökülebilir biçimde birbirine tutturmaya yarayan gereçlerdir.

19 Karyola Menteşeleri

20 KİLİTLER Kilitler mobilya, kasa, sandık ve benzeri eşyaların kapakları ile bina kapılarına takılan ve bunları anahtar kullanmadan açılamayacak biçimde kapalı tutmaya yarayan ve özel anahtarı ile açılabilen metalden yapılmış mekanizmalardır.

21 Modern kilitler Kilitler mobilya, kasa, sandık ve benzeri eşyaların kapakları ile bina kapılarına takılan ve bunları anahtar kullanmadan açılamayacak biçimde kapalı tutmaya yarayan ve özel anahtarı ile açılabilen metalden yapılmış mekanizmalardır.

22 SAPLAR ve KULPLAR Sap, kullanıldığı yere göre değişik anlamlar taşıyan bir kelimedir. Mobilya kapaklarına takılan saplar; mobilya çekmece kapaklarını açmak veya kapamak için kapağa takılan ağaç,metal, plastik ve metal-plastikten yapılmış kare, dikdörtgen, yuvarlak veya çok değişik biçimli tutamaklara denir.

23 Plastik ve Metal Saplar
Bu saplar, tornada çekilmiş veya freze makinasında yapılmış ağaç saplara benzediği gibi, daha değişik biçimlerde ve kalıpla plastikten yapılır.

24 Metal Saplar   Metal saplar pirinç, bakır, alüminyum, nikelaj yapılmış demir gibi metallerden yapılır.

25 Tas Kulplar Tas kulpların paslanmaz çelik, nikelajlı demir, pirinç ve ağaçtan yapılmış olanları vardır.

26 Modern ve Yarı Klasik Kulplar
Modern ve yarı klasik kulplar da pirinç ve demirden dökülüp nikelaj yapılır. Bunların da çok değişik biçimde yapılmış olanları vardır.

27 KAPSÜLLER ve PİMLER Mobilyacılıkta ağaç veya cam rafları taşımak için mobilyanın yan tablalarına açılan deliklere çakılan, içi delik gereçlere kapsül; kapsüller içine yerleştirilen silindirik, yassı ve “L” biçimli gereçlere de pim denir.

28 KAPSÜLLER ve PİMLER

29 KAPSÜLLER ve PİMLER

30 KAPSÜLLER ve PİMLER

31 ÇITÇITLAR Mobilya kapaklarını ve kapılarını kilitleme ve sürgülemenin dışında kapalı tutmaya yarayan ve az bir kuvvetle açılıp kapanmasını sağlayan metal veya plastikten yapılmış gereçlere çıtçıt denir.

32 SÜRGÜLER Mobilya kapaklarını ve kapılarını kilitleme ve sürgülemenin dışında kapalı tutmaya yarayan ve az bir kuvvetle açılıp kapanmasını sağlayan metal veya plastikten yapılmış gereçlere çıtçıt denir.

33 RAYLAR ve MAKARALAR Ray ve makaralar sürme kapılarla kapakların daha kolay açılmasını ve kapanmasını sağlamak amacıyla yapılmış gereçlerdir.

34 ÇEKMECE RAYLARI Çekmece rayları, çekmeceleri daha kolay açıp kapamak ve gerektiğinde mobilyanın dışına kadar çekebilmek amacıyla yapılmışlardır.

35 ÇEKMECE RAYLARI

36 ÇEKMECE RAYLARI

37 ÇEKMECE RAYLARI

38 ZİNCİRLER ve MAKASLAR Zincirler ve makaslar düşme kapaklı mobilyalarda, açıldığı zaman düşme kapağın yatay konumda durmasını sağlamak için kullanılırlar.

39 ZİNCİRLER Mobilya zincirleri birçok değişik tipte yapılmıştır. Bunların halkaları kaynaklı ve zorlayınca uzamayan türleri diğerlerine tercih edilir.

40 MAKASLAR Seri üretim yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte vidalı ve stoplu makaslar yapılmıştır.

41 AYAK ALTI GEREÇLERİ Bu gereçler mobilya ayaklarının yere basan kısımlarının altına, çevresine ve hem altını hem çevresini kapatacak biçimde de yapılmış koruyucu ve süs gereçleridir.

42 Kapsüller ve Kabaralar
Kapsüller ve kabaralar sandalye, koltuk orta masası ve sehpa ayaklarının altı ile bazı küçük dolapların ayak altlarına çakılan tepesi bombeli, ucu çivili veya tırnaklı gereçlerdir.

43 Bilye ve Tekerlekler Ayak altı bilya ve tekerlekleri çay arabaları, televizyon dolapları ağır koltuk ve kanepelerle sık sık yer değiştirilen daktilo masaları ve döner oturaklı büro koltuklarına takılır.

44 PLASTİK ve METAL BAĞLAMA GEREÇLERİ
Bunlar orta sert ve sert plastikten kalıpta basılmış ve kullanılma amacına uygun biçimlerde yapılmış gereçlerdir.

45 CAM, AYNA ve MERMER BAĞLANTI GEREÇLERİ
Bu gereçler özellikle cam, ayna ve mermer gibi kırılgan ve delinmesi zor gereçlerin masa, sehpa, ayna çerçevesi ve alt konstrüksiyona bağlanmasında kullanılır.

46 ÇEKTİRMELER Çektirmeler sökülebilir (portatif) giysi, yemek ve salon dolaplarının tablalarını birbirine tutturmak için yapılmış metal gereçlerdir.

47 ÇEKTİRMELER

48 ÇEKTİRMELER

49 ÇEKTİRMELER

50 ÇEKTİRMELER

51 ASKILIK ELEMANLARI Genellikle evlerin giriş yerlerinde kullanılan; portmantolara, askı tahtalarına, hollere ve kapı arkalarına asılan askı tahtalarına vidalanarak palto, manto ve diğer giyim eşyalarını asmaya yarayan metal gereçlere askılık denir.


"MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları