Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ARAPÇA NAHİV NOTLARI MUSTAFA GÜLEÇ

2 إِنَّ وَ أَخَوَاتُهَا İnne ve kardeşleri:
Bu harfler isim cümlesinin önüne gelirler ve mübtedayı (ismi) İnne'nin ismi adı ile kelimenin son harekesini üstün yaparlar. İsim cümlesinin haberini de İnne'nin haberi adı ile ötre olarak kalır Yani bu harfler isimlerini üstün, haberlerini ötre yaparlar.

3 إِنَّ وَ أَخَوَاتُهَا İnne ve kardeşleri:
، اَنَّ ، كَأَنَّ ، لَكِنَّ ، لَيْتَ ، لَعَلَّ اِنَّ

4 1.- إِنَّ: Şüphesiz, kesinlikle
İsim Cümlesinin anlamını pekiştirmek (Tekid) için kullanılır. إِنَّ اللهَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ Şüphesiz ALLAH alim ve hakimdir. وَإِنَّكَلَعَلَى خُلُقٍ عَظِيمٍ Kalem/4 Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsindir.

5 1.- إِنَّ: Şüphesiz, kesinlikle
Not: a)- ( اِنَّ ), Muhakkak, doğrusu, gerçekten, şüphesiz, şüphe yok ki gibi mânâlara gelir. b)- Tercüme edilirken bu mânâların verilmediği de olur. إِنَّ السَّيَّارَةَ سَرِيعَةٌ Şüphesiz araba (otomobil) çok süratlidir. اِنَّ الشَّارِعُ مُزْدَحِمٌ Şüphesiz cadde kalabalıktır.

6 2- أَنَّ: Şüphesiz ki, mesi, ması
Tekid ve mastar cümlesi yapmak için ilgi zamiri (ki) olarak kullanılır. Cümle başında bulunmaz. Önüne geldiği isim cümlesini tek unsur haline getirir. عَلِمْتُ أَنَّ الإِسْلاَمَ وَاجِبٌ Bildim ki teslimiyet gereklidir. وَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ Bakara/203   ve sonunda O'nun huzurunda toplanacağınızı bilin. يَسُرُّكَ اَنَّ أَخَاكَ نَاجِحٌ Kardeşinin başarısı seni sevindirir.

7 2- أَنَّ: Şüphesiz ki, mesi, ması
Not: ( أَنَّ ) ki, dığı, dığın, eceği, eceğin, olduğu gibi mânâlara gelir. ( أَنَّ ) li cümleyi tercüme ederken muhakkak, doğrusu gibi mânâlar vermek tercümeyi bozuyor. Bunun için umumiyetle tercümeye ( أَنَّ ) nin bağlı olduğu fiilden başlıyorsak ki, ( أَنَّ ) li cümleyi fiiline bağlıyorsak –dığı ile tercüme etmemiz daha uygun olur. رَأَيْتُ أَنَّ هَذِهِ الْمَسْأَلَةَ صَعْبَةٌ Gördüm ki, bu mesele zordur. (Bu meselenin zorluğunu gördüm.)

8 3- كَأَنَّ: Sanki gibi Pekiştirmeli benzetme ifade edeN HARFDİR.
كَأَنَّ الرَّجُلَ وَلَدٌ صَغِيرٌ Adam sanki küçük bir çocuk كَأَنَّهُمْ لَا يَعْلَمُونَBakara /101 , [o'nun dediklerinin] farkında değilmiş gibi ilahî kelâma arkalarını dönerler, كَأَنْ لَمْ يَسْمَعْهَا فَبَشِّرْهُ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ Casiye / 8 Sonra büyüklük taslayıcı olarak bunları hiç işitmemiş gibi (küfründe) ısrar eder. İşte onu çok elem verici bir azâb ile müjdele.

9 3- كَأَنَّ: Sanki gibi Pekiştirmeli benzetme ifade edeN HARFDİR.
Not: a)- (كَأَنَّ ), sanki, gûyâ, gibi, -yor gibi, -mış gibi, -casına, - ecek gibi, benzer gibi mânâlara gelir. b)- (كَأَنَّ ), ismini haberine benzetir. كَأَنَّ الْكِتَابَ أُسْتَاذٌ Kitap, öğretmen gibidir. كَأَنَّ الْبَيْتَ قَصْرٌ Ev köşk gibidir.

10 4- لَكِنَّ: İSTİDRÂK (DÜZELTME) HARFİDİR.
لِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ Münafıkun /8 Hâlbuki izzet, Allah’ın ve Resulünün ve mü'minlerindir ve lâkin Münafıklar bilmezler. الْمُعَلِّمَاتِ طَوِيلَاتٌ لَكِنَّ Fakat kadın öğretmenler uzundur.

11 4- لَكِنَّ: İSTİDRÂK (DÜZELTME) HARFİDİR.
اَلْبَيْتُ جَدِيدٌ لَكِنَّ اَثَاثَهُ قَدِيمٌ Ev yeni, ama eşyası eskidir. Not: a)- ( لَكِنَّ ), ama, fakat, lâkin, ancak, ne var ki, şu kadar var ki, gelgelelim, mâmâfîh gibi mânâlara gelir. b)- İstidrâk düzeltme, doğrultma, yanlış anlamayı önleme eksikliği giderme, tashih etme, hatayı düzeltme demektir.

12 لَيْتَ الوَلَدَ عَالِمٌ Keşke çocuk alim olsa
5-لَيْتَ : Temennî (umulan, hayâl edilen, olmayacak veya olması zor bir işi bildiren) harfdir. لَيْتَ الوَلَدَ عَالِمٌ Keşke çocuk alim olsa يَا لَيْتَ بَيْنِي وَبَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ Zuhruf/38 “Keşke benimle senin aranda doğu ile batı arası kadar uzaklık olsaydı! Ne kötü arkadaşmışsın!” der.

13 لَيْتَ أَبِى حَيٌّ. Keşke babam yaşasaydı (hayatta olsaydı)
5-لَيْتَ : Temennî (umulan, hayâl edilen, olmayacak veya olması zor bir işi bildiren) harfdir. Not: (لَيْت ) , Keşke, bâri, ne olaydı, n’ olaydı, ne olurdu gibi mânâlara gelir. لَيْتَ الشَّبَابَ عَائِدٌ.Keşke gençlik geri gelseydi. لَيْتَ أَبِى حَيٌّ. Keşke babam yaşasaydı (hayatta olsaydı)

14 6- لَعَلَّ : Tereccî (umma, bekleme bildiren) harfidir.
لَعَلَّ الخَبَرَ صَحِيحٌ Umulur ki haber doğrudur. إِنَّا جَعَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ Zuhruf/3 Muhakkak Biz onu bir Arapça Kur'an kıldık, umulur ki, siz akıl erdirirsiniz.

15 6- لَعَلَّ : Tereccî (umma, bekleme bildiren) harfidir.
Not: (لَعَلَّ ), belki, ola ki, ihtimâl ki, umulur ki, muhtemelen, -bilir gibi mânâlara gelir. لَعَلَّ الْجَوَّ جَمِيلٌ الْيَوْمَBugün hava güzel olabilir.

16 GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ
HAZIRLAYAN MUSTAFA GÜLEÇ GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ


"GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları