Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE"— Sunum transkripti:

1 ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE
SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M.E.B ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINAV GÜVENLİĞİ VE SINAV YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI

2 SINAV GÜVENLİĞİ SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINAV GÜVENLİĞİ SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ D. GENEL GÜVENLİK KURALLARI

3 A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER İl/İlçe ve Bölge Sınav Koordinasyon Kurulunun oluşturulması ve toplanması. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürü İl/İlçe Emniyet Müdürü İl/İlçe Jandarma Komutanı Görevi: Sınav bölgesindeki genel güvenlik kurallarını görüşmek, alınan tedbirleri gözden geçirmek. Organize kopya ve joker kullanımının tespiti konusunda emniyet ile işbirliği sağlayınız. Emniyet personelinin görevlerini yapması konusunu hatırlatınız.

4 A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER 3- İl/İlçe Bölge Sınav Yürütme Kurulunun oluşturulması ve toplanması. İl/İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü Maarif Müfettişleri Başkanı Şube Müdürü/Okul Müdürü Sınavdan makul bir süre önce mutlaka komisyon toplantısı yapınız. Genel hususlar yanında bölgeye özel alınacak tedbirleri belirleyiniz. 4- Görevi: Sınav görevlilerinin belirlenmesi. Sınav görevi verilmeme cezası alan personeli takip ediniz. Sınav görevini yerine getiremeyecek nitelikteki personele görev vermeyiniz.

5 A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER b. Yedek salonda sınava alınacak adayların durumlarını inceleyerek, uygun görülenleri Genel Müdürlüğün Onayı ile sınava almak. MTSAS sınavlarında yedek olmayacaktır. Açık Öğretim Kurumları sınavlarında yedek salonda sınava girmek isteyenlerin belgelerini inceleyiniz. Tek hekimden alınmış sağlık raporlarını kabul etmeyiniz. Asker öğrenciler için askeri kimlik veya birliğinden yazı isteyiniz. Tayin olmuş memurlar için resmi yazı isteyiniz. c. Tutuklu, hükümlü, hastanede sınava gireceklerle ilgili tedbirleri almak. Cezaevi savcısı ile görüşerek, sınava girecek aday sayısını öğreniniz. Bu sayıyı Genel Müdürlüğe ileterek yeterli sayıda sınav evrakı gönderilmesini isteyiniz. Cezaevi sınav görevlilerini her sınavda değiştiriniz.

6 A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER d. Tutuklu, hükümlü, hastanede sınava gireceklerle ilgili tedbirleri almak. Cezaevi savcısı ile görüşerek, sınava girecek aday sayısını öğreniniz. Bu sayıyı Genel Müdürlüğe ileterek yeterli sayıda sınav evrakı gönderilmesini isteyiniz. Cezaevi sınav görevlilerini her sınavda değiştiriniz.    e. Sınav evrakını kuryelerden teslim almak, muhafazasını izlemek, dönüş için kuryelere teslim etmek.

7 A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. SINAV ÖNCESİ İŞLEMLER f. Bina Sınav Komisyonu Başkanları ve İl Temsilcileri ile toplantı yapmak. Sınavdan önceki hafta içerisinde Bina Sınav Komisyonu Başkanları (okul müdürleri) ve İl Temsilcileri ile ayrı ayrı veya birlikte mutlaka toplantı yapınız. Sınav binasında uygulanacak tüm sınav kurallarını istisnasız anlatınız. Sınav bölgesi için özel alınmış/alınacak tedbirleri belirleyip bildiriniz. İl Temsilcilerinden, sınav sonunda mutlaka görev raporu isteyiniz. 5- Sınav binalarının belirlenmesi. Sınav binalarını belirlerken ulaşımın kolay olması yanı sıra, kontrolü kolay ve güvenlik tedbirlerinin rahat alınabilmesini dikkate alınız.

8 B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ 1- Saklama Odalarının istenilen niteliklere uygun hale getirilmesi. Bakanlığımızın Merkezi Sistem Sınav Yönergesi kapsamında uygulanmakta olan sınavlarda, sınav evraklarının saklandığı muhafaza odasının aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir. Kilitlerin bağlantı yerleri sabit olup sökülebilir olmamalıdır. Giriş kapsı çelik ve benzeri sağlamlıkta olmalıdır. Giriş kapısı tek olmalıdır. Pencereleri demir parmaklı ve küçük olmalıdır. Giriş kapısı kamera ile sınav süresince 24 saat kayıt altına alınmalıdır. Bu kayıtlar Bölge Sınav Yürütme Komisyonunca 1 (bir) yıl süreyle saklanmalıdır. Kayıt cihazları ve internet bağlantısı olmalı, kameraları görüntü uzaktan izlenebilir olmalıdır. Güvenlik Görevlisinin kontrolüne uygun olmalıdır. Güvenlik Kutularının kolay ve kısa yoldan nakline uygun olmalıdır. Büyüklüğü merkezlerde yapılan sınavlarda kullanılan kutu sayısına uygun olmalıdır. Su ve su baskını gibi tehlikelerden korunaklı olmalı, mümkünse zemin katta olmalıdır. Olası yangınlarda oda içerisinde otomatik yangın söndürme sensörü ve alarmı olmalıdır. Bölgede belirtilen şartlarda uygun özel oda yoksa Güvenlik Kutularının Adliye Sarayı ya da Emniyet Müdürlüklerinde sınav süresince saklanması gerekmektedir. Sınav esnasında bu odalar başka amaçla kullanılmamalı, sınav evrakı haricinde hiçbir malzeme konulmamalıdır.

9 B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ 2- Sınav evrakının Bakanlık kuryelerinden teslim alınması işlemleri. Sınav evrakını taşıyan araç il/ilçenizde konaklayacak ise emniyet birimleri içerisinde/çevresinde güvenli bir ortamda bekletilmesini sağlayınız. Sınav evrakını teslim etmek için gelen kuryelerin “kurye görev kimlik kartı” nı görünüz. Aracın kapısındaki mekanik ve plastik kilitleri kontrol ediniz. Araç boşaltılmadan önce açılan plastik kilit seri numarasını evrak teslim tutanağına yazınız. Kutuların sizin sınav merkezine ait olup olmadığını, sayısını ve kutular üzerindeki kilitlerin sağlamlığını kontrol ediniz. Kutuların güvenli bir şekilde saklama odasına intikalini sağlayınız. Aracın açılması, boşaltılması ve evrakın saklama odasına taşınması esnasında, görevlendirilmiş olan güvenlik personelinin bulunmasını ve tutanakları imzalamasını sağlayınız. Tüm bu işlemleri, il/ilçe sınav yürütme komisyonunun en az iki üyesi ile birlikte yapınız.

10 B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ 3- Sınav evrakının uygun koşullarda saklanması. Saklama odasının kapısında kullanılan mekanik ve plastik kilidi kontrol ederek kapatınız. Plastik kilit numarasını tutanağa yazınız. Saklama odası giriş kapısı önünde en az ve sürekli olarak iki güvenlik personelinin nöbet tutmasını sağlayınız Günün değişik saatlerinde saklama odasına giderek görevlilerin ve kapı kilitlerinin kontrolünü yapınız. 4- Sınav günü sınav binalarına dağıtım ve geri toplanması. Sınav günü dağıtım güzergâhını da göz önüne alarak uygun saatte saklama odasını, kilitleri kontrol ederek açınız. Kutuların etiket ve kilitlerini kontrol ederek il içi dağıtım kuryelerine teslim ediniz. Dağıtım araçlarının ulaşım güzergâhını önceden belirleyip kuryelere bildiriniz. Sınav sonunda merkeze gelen kutuların etiket ve kilitlerini kontrol ederek saklama odasına alınız.

11 B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ B. SINAV EVRAKININ TAKİBİ İŞLEMLERİ 5- Sınav evrakının Bakanlık kuryelerine teslim edilmesi. Sınav evrakını Bakanlık kuryesine teslim edinceye kadar saklama odasında aynı koşullarda muhafaza ediniz. Kutu kilitlerini kontrol ederek Bakanlık kuryelerine teslim ediniz. Sınav evrakının teslim alınması ve Bakanlık kuryelerine teslim işlemlerinde de en az iki il/ilçe sınav yürütme kurulu üyesi ile olmasını sağlayınız.

12 C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Sınav binasının görevlilerce kontrol edilmesi.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Sınav binasının görevlilerce kontrol edilmesi. Sınav saatinden en az iki saat önce bina sınav komisyonundan iki üye ile bina güvenlik görevlileri binada hazır bulunmalıdır. Sınav yapılacak bina bu görevlilerce gezilerek kontrol edilmelidir. Binanın diğer kapıları, varsa internet bağlantılı makine ve odalar kapatılmalıdır. Görevlilerin kontrol edilerek binaya alınması. Binanın kontrolünden sonra giriş kapısı, emniyet personeli ve bir sınav görevlisi (yürütme kurulundan bir üye veya yedek görevli) tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Binaya görevli personel ve adaylar dışında hiç kimse alınmayacaktır. Görevli personel binaya girişte kontrol edilecek, cep telefonu ve başka herhangi bir iletişim aracı ile binaya girişine izin verilmeyecektir.

13 ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE
SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Görevlilerin kura ile salonlarının belirlenmesi. İl/İlçe Bölge Sınav Yürütme Kurulu tarafından veya merkezi programla görevlendirilen sınav görevlilerinin görev yapacakları salonların belirlenmesini görevlilerin huzurunda kura ile yapınız. Sınav kurallarının anlatımı, sınava ilişkin bilgilendirme yapılması. Salon görevlilerinin sınavda yapacakları tüm işlemleri hazırlanacak bir sunumla anlatınız. Genel kuralların yanında, bölgeye özgü dikkat edilecek hususları özellikle belirtiniz.

14 C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Adayların binaya alınması.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Adayların binaya alınması. Adaylar binaya alınmadan önce salon gözetmenlerinin salonlarına gitmelerini sağlayınız. Adaylar binaya alınmadan önce, sınav binasına sokulması yasak olan eşyaları bulundurmamaları hususunda uyarınız. Adaylar binaya alınırken, önce sınava giriş belgesi ve kimlik kontrolünü daha sonra emniyet görevlilerince üst aramasını yaptırınız. Geçerli kimliği olmayan, MTSAS sınavlarında sınava giriş belgesi olmayan hiçbir adayı bina içerisine almayınız. Kuşkulu kimliklerin kontrolünde emniyet personelinden yardım isteyiniz.

15 C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Salonlarda kontrol işlemlerinin yapılması.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ Salonlarda kontrol işlemlerinin yapılması. Binaya alınan adayların salonlarına girişinde, salonda hazır bulunan gözetmenlerce salon kapısında ön kimlik ve sınava giriş belgesi kontrolü yapılacaktır. Adayların salona alınmasından sonra görevlilerce detaylı kimlik kontrolü yapılacaktır. Kimliğinden kuşku duyulan adayların kontrolünde güvenlik personelinden yararlanılacaktır. Kimliğinde soğuk damga bulunmayan, fotoğrafı değiştirilmiş veya fotoğraf bulunmayan (yetişkin), fotokopi kimlik ile gelen adayları salondan çıkartınız. Üzerinde cep telefonu veya başka bir iletişim aracı bulunan, kopya çeken adayları salondan çıkartınız. Salondaki olağan olmayan her durum için anlaşılır ve detaylı tutanak düzenleyiniz.

16 C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ 7. Yedek sınav evrakının kullanımı.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ 7. Yedek sınav evrakının kullanımı. Yedek sınav evrakı ancak gerekli durumlar için kullanılacaktır. Yedek evrakın kullanım gerekçesini mutlaka düzenleyeceğiniz tutanak ile açıklayınız. Hiçbir görevlinin yedek soru kitapçıklarını veya sınava girmeyenlerin kitapçıklarını okuma, inceleme ve salon-bina dışına çıkartmasına izin vermeyiniz.

17 ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE
SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ C. SINAV GÜNÜ İŞLEMLERİ 8. Sınav salon poşetlerinin dağıtımı ve geri toplanması. Sınav evrakı kutularını nakil kuryelerinden teslim aldıktan sonra bina içerisinde belirlenen bir odada muhafaza ediniz. Sınav kutularını, bina sınav komisyonundan iki üye ile birlikte açınız. Salon poşetlerini kontrol ederek sıralayınız. Salon poşetlerini, salon başkanlarına “Salon Poşet Teslim Tutanağı” ile imza karşılığı teslim ediniz. Sınav sonrası salon poşetlerini kontrol ederek teslim alınız. Hiçbir şekilde poşetleri açık teslim almayınız. Salon poşetlerinin sayarak geri dönüş kutusuna yerleştiriniz. Kutuyu usulüne uygun olarak kilitleyip kuryeye teslim ediniz.

18 D. GENEL GÜVENLİK KURALLARI
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ D. GENEL GÜVENLİK KURALLARI Sınav kurallarını tam olarak uygulayınız. Mahalli baskılar, duygusal etkilere karşı kurumsal dayanışma içinde olunuz. Hiçbir olayda bireysel inisiyatif kullanmayınız. Sınav uygulamasına ilişkin yönerge, genelge ve bölge sınav yürütme kurulu kararlarını istisnasız uygulayınız. Gerekli durumlarda mutlaka tutanak düzenleyiniz. Emniyet personelinin aktif çalışmasını gözlemleyiniz, eksik hatalı davranışları Bakanlığa bildiriniz. Kimlik kontrolü yapmak emniyet personelinin görevi değildir, ancak şüpheli kimliklerin kontrolünü emniyet personelinden isteyiniz. Yüzü kapalı bayanların kimlik kontrolünü bayan personel aracılığı ile mutlaka yapınız. Salon görevlilerini, eşit ve adil bir sınav ortamı sağlanması hususunda motive ediniz. Sınavdan önce ve sınav esnasında sınav binalarını dolaşınız. Sınav salonlarını rastgele geziniz. Sınavdan sonra İl Temsilcileri ve yürütme kurulu üyelerinin gözlem ve raporlarını değerlendiriniz. Hatalı ve eksik uygulamaları giderecek tedbirleri alınız. Bireysel veya organize kopya, başkasının yerine sınava girme olaylarını hassasiyetle takip ediniz. Buna ilişkin gözlem ve bilgilerinizi mülki amir ve emniyet birimleri ile paylaşınız.

19 Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz...
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz...


"ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları