Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYŞE ÇARMIKLI İLKOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANI BURCU PEZÜK ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ÇOCUKLARIMIZLA NASIL BİR İLETİŞİM KURMALIYIZ ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYŞE ÇARMIKLI İLKOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANI BURCU PEZÜK ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ÇOCUKLARIMIZLA NASIL BİR İLETİŞİM KURMALIYIZ ?"— Sunum transkripti:

1 AYŞE ÇARMIKLI İLKOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANI BURCU PEZÜK ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ÇOCUKLARIMIZLA NASIL BİR İLETİŞİM KURMALIYIZ ?

2 Sevgili Anne Babalar ; Hepimizin bildiği bir söz vardır: “ Eğitim ailede başlar.” Her aile başarılı çocuklar yetiştirmek ister. Bunu gerçekleştirmek için çocuğuna her türlü imkanı hazırlar “Dünyadaki aynalar gümüşlenmiş cam parçaları değil çocuklarımızdır. Çünkü onlar sizi yansıtır.” Çocuk gerçekten de aileyi yansıtır. Ailedeki bireylerin kişilik yapısı çocuğun kişilik yapısını şekillendirir. ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ

3 ÇOCUKLA İLETİŞİM NASIL KURULUR? İletişim iki kişi arasındaki mesaj alış verişidir. Alışveriş bildiğiniz gibi iki yönlüdür. Her konuşma iletişim değildir. Örneğin; anne- babalar çocuklarına emirler verip onların bu emirler karşısındaki tepki ve davranışlarıyla ilgilenmezlerse burada bir iletişim olmaz. Gerçek bir iletişim içinde konuşulanları anlama ve düşünülenleri söyleme vardır.

4 KONUŞMAK Çocukla konuşmak deyince çoğu yetişkinin aklına çocuğa bir şeyler söylemek, anlatmak hatta söz dinletmek gelir. Oysa karşılıklı konuşmanın en önemli tarafı çocuğu dinlemektir. YARARLARI - Çocuğun kelime dağarcığı zenginleşir, konuşma yeteneği gelişir. -Çocuğun içine kapanması, ağlaması, saldırgan davranması yerine kendini sözle anlatarak rahatlamasını sağlar. -Doğru anlaşıldığını hisseden çocuk, kendini daha huzurlu ve rahat hisseder. Kendine güveni artar. -Başkaları tarafından dinlenen çocuk da başkalarını kolaylıkla dinler. -Aile içi ve diğer ilişki kurduğu insanlarla sağlıklı bir iletişim içine girmesini sağlar.

5 “ ÇOCUKLAR SEVGİYE TEPKİ VERİRLER” - Çocuğunuzun söylediklerini duymak istemelisiniz. -Çocuğunuzun duyguları sizinkinden ne kadar farklı olursa olsun onun duygularını kabul etmelisiniz. -Çocuğunuzun ayrı ve farklı bir birey olduğunu kabul etmelisiniz. -Çocuğunuzun sorunları olduğunda yanında olmalı fakat sorunlarını kendisi çözmesi için onu yalnızca cesaretlendirmelisiniz.

6 İLETİŞİME ENGEL OLAN TAVIRLAR -Emir vermek, yönlendirmek. -Uyarmak, gözdağı vermek. -Ahlak dersi vermek. -Öğüt vermek ve çözüm önerileri getirmek. -Öğretme, nutuk çekme. UNUTMAYALIM! Olumlu ilgi, çocuğunuzu mutlu eder, kendine olan güvenini artırır.

7 ÇOCUKLARIMIZLA ARAMIZA DUVARLAR ÖRMEYELİM, KÖPRÜLER KURALIM

8 ÇOCUĞUMUZUN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPALIM? - Ona sık sık söz hakkı verin -Onun fikirlerine değer verdiğinizi hissettirin -Onun olumlu davranışlarını takdir edin -O konuşurken onun yüzüne bakın ve ciddiye alındığını hissettirin -Onun için zaman ayırın

9 ÇOCUĞUMUZUN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPALIM? - Yaşına uygun görevler verin ve başarısını takdir edin -Onun korku ve endişelerine saygı duyun -Aşırı eleştirici ve yargılayıcı olmaktan çekinin -Başkalarının yanında onu küçük düşürmeyin -Onun başarısızlıklarını büyütmeyin -Başkaları ile kıyaslamayın

10 ÇOCUĞUMUZUN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPALIM? - Kabiliyetlerini fark edin ve teşvik edin -Topluluk içerisinde söz alması için teşvik edin -Onu sık sık sevdiğinizi söyleyin -Onun için önemli olan şeylere sizde önem verin -Onun önemli günlerini unutmayın

11 ÇOCUĞUMUZUN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPALIM? -Sadece onun için ayırdığınız zamanlar olsun -Yanlış ve uygunsuz cezalandırmadan kaçının -Ondan beklentileriniz çok aşırı olmasın -Ona yaşından ve olduğundan küçükmüş gibi davranmayın -Onunla birlikte sosyal aktivitelerde bulunun

12 ŞU DÜNYADA HERŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR! O, SİZİN EVİNİZDE YAŞIYOR.

13 ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ERGENLERLE NASIL BİR İLETİŞİM KURMALIYIZ?

14 GENÇLERLE ETKİLİ İLETİŞİM Kuşak çatışmaları yetişkinlerle gençler arasındaki iletişim kopukluğundan doğar. Sağlıklı iletişim için anne babalar olarak dikkatli olmamız gerekir.

15 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Siz erişkin ve yetişkin kuşak olarak, önce gencin bir insan olduğunu kabul edin. Ona sevgi ve saygı gösterdiğinizi belirtin. -Gencin yaşamına, giyinişine, süslenmesine ilişkin karar alırken durumu gençle konuşun; onun düşünce ve önerilerine anlayış ve saygı gösterin.

16 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda gencinde düşünce ve önerilerini alın; onunla konuşup tartışmaktan kaçınmayın. -Gençlerle yapılan konuşma ve tartışmalarda onları konuşarak ve yıldırarak kesmeyin. -Konuşma ve tartışmalarda kırıcı ve sert olmaktan kaçının.

17 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Gencin tutum ve davranışlarına biçim ve yön verirken, “Benim gençliğimde” diye başlayan konuşma ve öğütlerden kaçının. -Bütün amaç, beklenti ve isteklerinizin hemen o anda tümüyle gerçekleşmeyeceğini bilin. -Gence bol bol öğüt vermek yerine, örnek davranışları yapın ya da bulup gösterin. -Gence ödül ve ceza verirken tutarlı olun. Kimi zaman ödül verdiğiniz bir davranışı başka bir zaman kötülemeyin.

18 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Çocuklarınızı geleceğinizin garantisi gibi görüp, onlardan çok fazla şey beklemeyin. Bu yoğun beklenti ve baskılar onların tüm kuralları reddetmelerine neden olur. -Çocuklarınızla ilgilenin. Onların her türlü davranışını reddetmek ya da onaylamak yoluna gitmeyin. Bu tutum onların belirsizlikler içinde başkaldırıp, insanları hiçe saymalarına ya da bazı gruplara katılmalarına neden olabilir.

19 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Çocuklarınıza ilişkin görüş ayrılıklarınızı çocukların önünde tartışıp, onların çelişkiler yaşamasına yol açmayın. Bu davranış çocuklarınızın hangi davranışı seçeceği konusunda çelişkiye düşmesine yol açar. -Çocuklarınıza güçlerini aşmayacak sorumluluklar verip onların kendine güven ve başarı güdülerini harekete geçirin.

20 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Çocuklarınıza duyduğunuz sevgi koşulsuz olsun ve bunu açıkça belirtin. Bu onların kendilerini ve diğer insanları sevmelerini ve değerli bulmalarını sağlayacaktır. -Çocuklarınıza; kendilerini ve çocukluklarını yaşama şansı verin, kendini yaşayan çocuk, diğer insanların da yaşantılarına saygılı olur. -Çocuklarınıza saygı duyun, onları dinleyin, kendilerine değer verilmeyen insanlar başkalarının duygularına da önem vermezler.

21 GENÇLERLE İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLER - Gerektiğinde bilmediğinizi söylemekten ve özür dilemekten çekinmeyin. Bu tutum çocuklarınızın, hata ve yenilgileri yıkılmadan göğüslemelerini sağlayacak. Onları yüreklendirecektir. -Çocuğunuzun oyun oynamasını engellemeyin, oyun oynamayan çocuk farklı grup ve ilişkilere giremez, hayatın kurallarını öğrenip uygulamada güçlüklerle karşılaşır.

22 SıNAVLAR SBS SıNAVı (SEVİYE BELIRLEME SıNAVı) SEVİYE BELİRLEME SINAVINA (SBS) VE SINAVLARA, DERSLERE NASIL ÇALIŞILIR? Test çözmek Tekrar etmek Kendine zaman ayırmak

23 Çocuklarınıza seviye belirleme sınavına gireceğinin bilincinde olmasını sağlayın. Okuldaki derslerine önem vermesin söyleyin. Çünkü okul derslerinde aldığı notlar ve davranış notları da sınavın sonucuna eklenmektedir. Çocuğunuz okuldaki ders kitaplarındaki ve çalışma kitabındaki soruları çözsün. Bilemedikleri yerleri öğretmenine veya bilen bir başka kişiye sorarak öğrensin. Çocuğunuza evde çözmesi için konu anlatımlı ve soru bankası kitaplardan alın. Yaprak testlerden alın.

24 Çocuğunuza derslerde soru sorması için parmak kaldırması gerektiğini, çekinecek ve utanılacak bir durum olmadığını söyleyin. Soru sormak ve anlamadığı yerleri öğrenmek çocuğunuzun en doğal hakkıdır. Soru soran öğrenci başarılı olur.

25 Öğrenci başarısı öğretmen, öğrenci veli ve okul idaresi işbirliği ile olur. Öncelikle bilinçli ve istekli veli olmanız gerekir.

26 UNUTMAYıN Unutmayın her şey çocuğunuzda bitiyor. Onun istekli olması, kendine güvenmesi ve inanması gerekiyor. Çocuğunuz kendisine bir hedef (öğretmenlik, doktorluk gibi…)koymalı ve bu hedefe ulaşmak için SINAVLAR gibi engellerin karşısına hep çıkacağına ama çalışarak bu engelleri aşacağına inanmalı yada inandırmalısınız. Hayat aslında psikolojik bir olgudur. Yani insan her şeyi kafasında tasarlar, kafasında başarır, kafasında bitirir bunu yapanlar bu savaşı kazanır. Önce siz çocuğunuza inanın ve çocuğunuza inandırın.

27 DINLEDIĞINIZ IÇIN TEŞEKKÜRLER SEVGİYLE KALIN BURCU PEZÜK


"AYŞE ÇARMIKLI İLKOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANI BURCU PEZÜK ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ÇOCUKLARIMIZLA NASIL BİR İLETİŞİM KURMALIYIZ ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları