Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1"— Sunum transkripti:

1 Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1
Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1.1 by Geoff Bennett Translation by Selçuk Demiray Bu eğitim Adres Çözümleme Protokolünü anlatır.

2 Örnek bir Aplikasyon ARP’nin ne yaptığını anlamak için örnek bir aplikasyona gereksinimiz var. Anlaşılması en kolay IP aplikasyonlarından birisi TFTP (Trivial File Transfer Protocol) dir.

3 Barış Yasemin Burada lokal bir ortamda bir kablo ile birbirine bağlı iki bilgisayar görüyoruz. Varsayalımki her ikisi de IP iletişim programı kullansın. Yasemin dosya transferi yapmak için TFTP kullanıyor.

4 Bunlar IP adresleri.

5 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT İşte bu da Yasemin’in C’nin root dizininden Barış‘ın “YASEMIN” dizinine göndereceği “DATAFILE.TXT” dosyası için kullanacağı TFTP ifadesi. Bu karmaşık bir ifade (gerçekte Windows TCPIP kullandığınızda bu tür ifadelerle uğraşmazsınız). Bu ifadeyi biraz daha detaylı inceleyelim...

6 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT Burası Yasemin’in IP programlarının durduğu (TFTP dahil) DOS’daki alt dizin.

7 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT DOS ve UNIX dünyasında normalde bu program “TFTP.EXE” dir.

8 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT “-p” parametresi Yasemin’in diğer makineye dosya göndermek (“put”) istediğini gösterir. Buna karşı gelen parametre ise “-g” (“get”) dir.

9 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT Bu ise karşı taraftaki bilgisayarın (Barış‘ın) IP adresidir.

10 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT Bu ise göndermek istediğimiz dosyadır. DOS ve UNIX ortamlarında tam path’I yazabilirsiniz. Eğer full path’I yazmazsanız, dosya default dizinde kabul edilir.

11 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT Bu ise karşı makinedeki full path’I göstermektedir. Burada da eğer sadece dosya ismini verirsek TFTP programı dosyayı default dizine koyacaktır.

12 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT TFTP komutu ifadesinin tamamı bu şekildedir. Eğer herşey yolunda giderse, dosya Yasemin’in makinesinden Barış‘ın makinesine kopyalanacaktır.

13 c:\IPSW\> tftp -p c:\DATAFILE.TXT c:\yasemin\DATAFILE.TXT Bu örnekte Yasemin ve Barış arasında tek bir kablo vardı. IP programı data’yı kablodan gönderiverdi ve paketler diğer uçta doğru yerde toplandı.

14 0000A 08005A000088 Eternet gibi bir LAN’de Yasemin ve Barış 48 bitlik MAC adresleriyle (yukarda kırmızı gözüken) konfigüre edilmiş LAN adaptörleri kullanıyor olurlardı. Yasemin’in Barış‘a herhangi birşey göndermesi için, Yasemin Barış‘ın MAC adresini bilmeli veya bilgiyi broadcast yaparak göndermelidir. Eğer LAN’deki tüm istasyonlar birbirlerine ulaşmak için broadcast yapsalardı, herhalde PC’lerimizin işi gücü LAN adaptöründen gelen kesmelere cevap vermek olurdu.

15 ARP 0000A 08005A000088 Bir IP adresini (-ki bildiğimizi varsayıyoruz) karşı gelen MAC adrese çevirmek yada çözmek için ARP kullanırız.

16 ARP İş Başında

17 0000A Yasemin’İn TFTP programı işe bu bilgiyle başladı. Yasemin kendi IP adresini ve MAC adresini biliyor. (Aslında Yasemin belki de MAC adresini bilmiyor ama TFTP programı bunun ne olduğunu bulabilir). Yasemin ayrıca Barış‘In IP adresini de biliyor. TFTP programının Barış‘ın MAC adresini bulması lazım ki eternet frame’lerini doğrudan ona gönderebilsin.

18 192.32.15.1 192.32.15.2 0000A2000012 IP Address MAC Address
Yasemin’in IP programı, özel bir bellek alanına bakar ve daha önce Barış‘a mesaj gönderip göndermediğini anlar. Bu alana ARP Cache adı verilir. Varsayalım ki Yasemin’in ARP cache’I ya boş ya da Barış‘a ait bir bilgi içermesin.

19 192.32.15.1 192.32.15.2 0000A2000012 IP Address MAC Address
Yasemin’in IP programı ARP talebi denen bir paket gönderir.

20 DA SA Type ARP Bu ARP talebi paketinin sadeleştirilmiş bir görüntüsüdür. Birkaç şeye dikkat etmelisiniz...

21 DA SA Type ARP İlk olarak ARP talebi MAC broadcast olarak gönderilir.
Aynı eternet segmente bağlı tüm hostlar bu frame yüzünden kesme alırlar. Bu TCPIP kullanmayan hostlar içi bile geçerlidir. Bu broadcast yüzünden Bridge’ler veya LAN switch’ler üzerinden bağlı hostlar bile kesme alırlar.

22 DA SA Type ARP İkinci olarak, Type alanı 806h değerini içerir. Bu IP çalışan bir makinenin bunun hemen bir ARP talebi olduğunu anlamasına yarar. Normal IP paketlerinde bu değer 800h dir.

23 DA SA Type ARP ARP Header Address Information Sender Mac Address
IP Address Target Mac Address Target IP Address Üçüncü olarak, Yasemin aradığı makinenin IP adresini açıkca belirtmiştir.

24 DA SA Type ARP ARP Header Address Information Sender Mac Address
IP Address Target Mac Address Target IP Address Son olarak Yasemin kendi IP adresini ve MAC adresini ekler.

25 IP Address MAC Address IP Address MAC Address
0000A IP Address MAC Address IP Address MAC Address 0000A Barış‘ın bilgisayarı ARP broadcast’ten kesme alan makinelerden birisidir. Barış‘ın IP programı ARP talebine bakar ve Yasemin’in IP adresi olan bir makineyi aradığını anlar. Bu Barış‘ın IP adresidir, ve onun IP programı bir ARP cevabı yollayacaktır. Aynı anda, Barış Yasemin hakkında elde ettiği bilgiyi kendi ARP cache’ine yazacaktır.

26 DA SA Type ARP Bu ARP cevabının sadeleştirilmiş bir görüntüsüdür.

27 DA SA Type ARP Dikkat edilmesi gereken ilk nokta cevap bir MAC broadcast olarak gönderilmez. Barış cevap verirken broadcast yapmak zorunda değildir, çünkü Yasemin kendi MAC adresini ARP talebi yaparken bildirmiştir.

28 DA SA Type ARP ARP Header Address Information Sender Mac Address
IP Address Target Mac Address Target IP Address İkinci olarak, ARP cevabının detaylı yapısı incelendiğinde bunun ARP talebi ile aynı olduğu görülür. Gerçekte Barış sadece eksik olan alanı - kendi MAC adresini doldurmuştur.

29 IP Address MAC Address IP Address MAC Address
0000A 08005A000088 IP Address MAC Address IP Address MAC Address 08005A000088 0000A ARP işlemleri bittiğinde her iki host da ARP Cache’lerinde diğerinin IP ve MAC adreslerine sahip olacaktır. Bu makineler arasında olacak bundan sonraki iletişimde cache’deki bilgiler kullanılacak ve ARP işlemi yapılmayacaktır.

30 LAN Segmenti Ötesinde Genişleyebilme
ARP talebi başlangıçta bir MAC broadcast olarak gönderildiğine göre bu protokol genişletilebilir değildir. O halde ARP kullanarak daha büyük network’leri nasıl kurarız?

31 TEŞEKKÜRLER... BİLPA EĞİTİM BÖLÜMÜ


"Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları