Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları"— Sunum transkripti:

1 TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 121 AĞ TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ

2 Hata Mesajları Unknown host (Bilinmeyen uç): Bir name server(ad sunucusu) problemine işaret eder. Eğer ağdaki diğer bilgisayarlar ulaşılamayan sistemin ismini çözebiliyorsa PC yanlış ayarlanmış olabilir. Eğer diğer sistemlerde ismi çözemiyorsa isim hatalı olabileceği gibi ad sunucusunda bir problem olabilir. Bu durumda ucun nümerik karşılığını kullanarak erişmeğe çalışın.

3 Hata Mesajları Network unreachable(ağa ulaşılamıyor):
Uzaktaki uca herhangi bir yönlendirme olmadığı anlamına gelir. Eğer başka ağlardan da bu uca ulaşılamıyorsa, uzaktaki sistem çalışmıyor olabilir. Eğer problem sadece bir PC de ise, PC’ nin yerel yönlendirme ayarlarını kontrol edin.

4 Hata Mesajları Cannot connect, No answer, Connection timed out: Karşıdaki sistemlerin cevap vermediği anlamına gelir. Karşıdaki sistem kapalı, uzaktaki sisteme olan bağlantıda bir kopukluk söz konusu olabilir. Eğer kullanıcı nümerik bir adresle bağlanmaya çalışıyorsa, adres hatalı olabilir.

5 Ping Komutu Ping komutu bilgisayarınızdan uzaktaki bir sisteme erişilip erişilemediğini denetler. Bu işlev, problem olan uygulamadan bağımsız olarak ağ bağlantısının denetimi için çok yararlıdır.

6 Ping Komutu Ping daha sonra yapılacak kontrollerin ağ bağlantısına (alt katmanlara) veya uygulamaya (üst katmanlara) yöneltilmesini sağlar. Eğer ping ile karşı sisteme gönderilen paketler geri geliyorsa, problem daha üst katmanlardadır. Eğer ping başarısız ise problemin kaynağı daha alt katmanlardadır.

7 Ping Komutu Ping komutu bir bilgisayara 32 byte’lık bir ICMP paketi gönderir ve sonuçta elde ettiği raporu gösterir. Ping

8 Ping Komutu

9 Ping Komutu Ping /? : komut hakkında yardım almak için
Ping –t ipaddress :Sonsuz sayıda ping için Ping –n count ipaddress: belirlenen sayıda(count) ping için

10 ipconfig Komutu Tüm ip ile konfigürasyonu (MAC adres vb.) görmek için kullanılır. Hatalı Ip adresleri, altağ maskeleri veya broadcast adreslerinin tespitinde faydalıdır. (Windows 95-winipcfg, Linux-ifconfig)

11 ipconfig Komutu ipconfig /all :tüm konfigürasyon bilgisi görülebilir.
İpconfig /release :ethernetin ip sini serbest bırakır. İpconfig /renew : ethernetin ip sini yeniler. İpconfig /flushdns: DNS cache i temizler. İpconfig /displaydns: DNS cache i gösterir.

12 tracert Komutu Bir adrese giden yolu gösterir.
Microsoft’ta tracert ve ping komutlarının birleşimi olan pathping komutu kullanılabilir.

13 arp Komutu IP adreslerini fiziksel adrese dönüştürmek için kullanılır.
Bir paketin bir bilgisayardan çıktığında nereye gideceğini IP numarası değil gideceği bilgisayarın fiziksel adresi (MAC) belirler. Bu adreste paketin gideceği ip numarası kullanılarak elde edilir. Ardından paket yönlendirilir.

14 arp Komutu ARP adres çözümlemek istediği zaman tüm ağa bir ARP istek mesajı gönderir ve bu IP adresini gören yada bu IP adresine giden yol üzerinde bulunan makine bu isteğe cevap verir ve kendi fiziksel adresini gönderir. ARP isteğinde bulunan makine bu adresi alarak verileri bu makineye gönderir. Yanlış IP adresleri ile ayarlanmış sistemlerin tespitinde kullanılabilir.

15 arp Komutu arp –a: arp girdilerini görüntülemek için
arp –s: static arp girdisi sağlamak için arp –d: arp girdilerini silmek için kullanılır.

16 netstat Komutu TCP/IP bağlantılarını, gönderilen ve alınan paketlerin detaylarını görmek için kullanılır.

17 nslookup Komutu DNS isim servisi ile ilgili bilgi verir. Bir adresin TCP/IP numarasını bulunmasını sağlar.

18 nslookup Komutu

19 nbtstat Komutu TCP/IP üzerinden NETBIOS bağlantılarının detaylarını görmeyi sağlar. NETBIOS (Network Basic Input/Output System) : Farklı bilgisayarlardaki uygulamaların bir yerel alan ağı ile iletişim kurabilmelerini sağlayan program.

20 nbtstat Komutu

21


"TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları