Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TCP/IP – DHCP Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TCP/IP – DHCP Nedir?."— Sunum transkripti:

1 TCP/IP – DHCP Nedir?

2 TCP/IP TCP/IP protokolü OSI (Open Systems Interconnection-değişik işletim sistemine sahip makinelerin birbiriyle haberleşmesini sağlayan model) modeli içerisinde, uygulamalar arasında iletişimi sağlayan katmanı oluşturur.

3 TCP TCP/IP, TCP ve UDP olmak üzere data iletişimini farklı şekillerde sağlamakla görevli olan iki protokolü bünyesinde barındırır. TCP (Transmission Control Protocol); son uçtan son uca veri dağıtım fonksiyonu sağlar; verinin güvenli iletimi için gerekli mekanizmaları içerir. Bu mekanizmalar hata denetimi, sıra numarası, onay ve yeniden gönderim fonksiyonlarını içerir. TCP güvenli ve sıralı hâle getirilmiş veriyi uygulama katmanına sunar. TCP protokolü İnternette kullanılan ana protokoldür. Dosya transferi ve uzak oturumlar gibi kritik işleri sağlar. TCP diğer protokollerden farklıdır. Güvensiz bir iletişim ortamında verilerin aynı şekilde hedefe ulaşacağından emin olamazsınız. Ancak TCP gönderilen verilerin gönderildiği sırayla karşı tarafa ulaşmasını sağlayarak güvenli veri iletimini sağlar. TCP protokolünün en önemli özelliği sürekli ve her iki yönde veri akışını sağlamasıdır. Gönderilen veriler 8 bitlik (oktet) gruplar hâlindedir.

4 UDP UDP (User Datagram Protocol) ise; veri iletimi sırasında gönderilen bilgi paketlerinin hedef bilgisayarlara ulaşacağını garanti edemez ve akış kontrolü sağlayamaz. UDP, gönderilen paketlerin sadece belirli bir bilgisayarı hedef aldığı uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu uygulamalardan bazıları: DNS, toplu yayın (broadcast) ve grup yayını (multicast) ve RIP protokolü uygulamalarıdır.

5

6 DHCP DHCP (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü - Dynamic Host Configuration Protocol) servisi, ağdaki istemcilere otomatik olarak IP adresi atanmasını sağlar. Böylece IP adresleri merkezi bir yerden kontrol edilir, her bir istemciye tek tek IP bilgisi girilmesi engellenir. Ağdaki bir bilgisayarın ağdaki diğer bilgisayar ve cihazlarla iletişimde bulunabilmesi için IP adresinin, alt ağ maskesinin ve varsayılan ağ geçidi gibi bilgilerinin olması gerekir. Bu bilgilerin her bilgisayara elle girilmesi hem vakit kaybına yol açar hem de yanlış yazılma olasılığı vardır. Bu nedenle DHCP ile otomatik IP adresi ataması güvenli ve kullanışlı bir yöntemdir. Sisteme DHCP kurulduktan sonra bilgisayarlara IP adres aralığı tanımlanması gerekir. Dağıtılan IP adreslerine scope (kapsam alanı) ismi verilir.

7

8 İpconfig komutu


"TCP/IP – DHCP Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları