Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)"— Sunum transkripti:

1

2 SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)

3 EKİP ÇALIŞMASI Aile Aile Öğretmen Öğretmen Öğrenci Öğrenci

4 Uygulama: farz edin bir koşu yarışındasınız. Yarışın bir kuralı var çocuğunuz elinizden tutup yarışmanız gerekiyor. çocuğunuz elinizden tutup yarışmanız gerekiyor. SBS hazırlığı bir süreçtir. Öğrenci başarısını sadece sınav anında sergilediği performansı belirlemez. Sınava kadar geçirdiği süreç belirleyici olduğu için ailelere önemli sorumluluklar düşmektedir.

5 1. KONSANTRASYONU SAĞLASIN “Konsantrasyon, bezginlik duymadan fiziksel ve zihinsel enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir.” Edison Metot bilmeme (grafikler) Metot bilmeme (grafikler) Düzensiz aile hayatı Düzensiz aile hayatı Sağlık sorunları Sağlık sorunları Hayal kurma Hayal kurma Çalışma ortamı Çalışma ortamı Uykusuzluk ( şahin ters kitap) Uykusuzluk ( şahin ters kitap) Yoğun duygusal ilişki( onlarla konuşun kafasında mevcut olan duygu yoğunluğu azaltır) Yoğun duygusal ilişki( onlarla konuşun kafasında mevcut olan duygu yoğunluğu azaltır)

6 2.MOTİVE EDİN Olumlu sözler söyleyin. ( yemek ve iyi araba sürmek) Ödül verin. Ders çalışırken bir şeker Ödül verin. Ders çalışırken bir şeker Güvenin. Onun yapabileceğine inan Güvenin. Onun yapabileceğine inan Doğrularını gündemde tutun. Doğrularını gündemde tutun. Sosyal ihtiyaçlarını ihmal etmeyin. Sürekli eve kapatmayın Sosyal ihtiyaçlarını ihmal etmeyin. Sürekli eve kapatmayın “Başkalarına iş yaptırmak onlara bu işi istetmekle olur.” Dale Carneige

7 VELİLERE ÖNERİLER Tercihlerde son söz öğrencinin olsun. Eğer bunu yapmadığınızda suçu size ömür boyu atar dururlar.

8 VELİLERE ÖNERİLER ONUN GİDECEĞİ LİSEYİ SİZ SEÇMEYİN, gittikleri lisenin kendilerine uygun olmadığını fark ederek, büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını biliyor musunuz?  Sevgili anne babalar,

9 Çocuklarınıza tekrar tekrar ders çalış demeyin. Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına ihtiyaç yoktur. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

10 Negatif motivasyondan uzak durun. Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için; kötü söz “bu gidişle sen asla kazanamazsın”, “yata yata sınav kazanılmaz” “bu kadar çalışmayla kazanamazsın“, “bu kafayla gidersen zor kazanırsın " gibi sözler söylerler.

11 Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının ve bunları hatırlatmayın. Örneğin bir yıl boyunca eve misafir çağırmamak gibi. Öğrenci bu durumu ailemin bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundayım biçiminde düşünerek daha fazla kaygılanabilir.

12 * Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. * Örneğin, sözel yeteneği olan bir öğrencinin sayısal alandan bir bölüm kazanmasını beklemeyin. * Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayacaktır.

13 Daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler gösterebilirler.

14 KIYASLAMA yapmayın! KENDİNİZLEKENDİNİZLE KARDEŞLERİYLE KARDEŞLERİYLE ÇEVRESİYLE ÇEVRESİYLE BEKLENTİLERLE BEKLENTİLERLE Dayının kızı fen lisesine girdi, sen de oraya girmelisin “, " Teyzenin kızı hukuk fakültesini kazandı, havasından yanına varılmıyor, aman bizi mahcup etme." vb. türünden yaklaşımlar çocuğunuza zarar verebilir. “ Her insan başlı başına bir dünyadır ve ancak kendisiyle kıyaslanabilir.” Yunus Bilge

15 ÖĞRENCİNİN KAYGISINI ARTIRMAMAK GEREKİR! “ Çalış, çalış, çalış...” demeyin “Yapamazsın!” hiç demeyin. Beklentiye girmeyin. Tehdit etmeyin. “Kazanamazsan...” Başkalarının yanında eleştirmeyin. (incindikleri) Davranışlarını değerlendirin. En az işiniz kadar önem verin. “ Kimseye kaldırabileceğinden fazla yük yüklemeyin.”

16 * Çocuğa, sınavların onun kişiliğini değerlendiren bir ölçü olmadığı, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğu, hayatın sonu olmadığı anlatılmalıdır.

17 sınavdan dolayı ilişkilerinizi tehlikeye atmayın.

18 Çocuğunuzun başarısı için maddi- manevi fedakarlık yaptığınız doğrudur.Karşılık beklemek de en doğal hakkınızdır. Çocuğunuz, gayret sarf ettiği halde eğer sonuç istediğiniz gibi değilse, elinden gelenin o kadar olduğunu kabullenin. Çocuğunuzun başarısı için maddi- manevi fedakarlık yaptığınız doğrudur.Karşılık beklemek de en doğal hakkınızdır. Çocuğunuz, gayret sarf ettiği halde eğer sonuç istediğiniz gibi değilse, elinden gelenin o kadar olduğunu kabullenin.

19 ERHAN BUDAK ERHAN BUDAK Okul Psikolojik Danışmanı Okul Psikolojik Danışmanı


"SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları