Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Burcu PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Burcu PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN"— Sunum transkripti:

1 Burcu PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN
AİLE VE ÇOCUK eğitimi Burcu PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 YAŞAMIN YANKISI Bir zamanlar bir baba ile oğul dağlık bir bölgede yürüyüşe çıkmışlardı; Bir ara nasıl olduysa çocuğun ayağı kaydı ve incindi çocuk acıyla bağırdı : Aaa hhh!!! Karşı dağlarda yankı yapan sesi geri döndü : Daha önce böyle bir durumla karşılaşmamış çocuk bu kez : “Sen kimsin ?” diye sordu Cevap gelmekte gecikmedi: “Sen kimsin ?” Sinirlenen çocuk : “ Sen bir korkaksın!” diye bağırdı Dağdan “Sen bir korkaksın!” yanıtını aldı.

3 Karşı dağlardan aynı ses geldi: ” Hayatı çok seviyorum!”
Bu olanlara bir anlam veremeyen çocuk neler olduğunu sordu.Onun gülümsediğini gördü.Babası,”şimdi dikkatlice beni izle oğlum” dedi ve yüksek sesle bağırdı:” Hayatı çok seviyorum!” Karşı dağlardan aynı ses geldi: ” Hayatı çok seviyorum!” Baba : “sana hayranım!” Yankı: “sana hayranım!” Baba : “sen harikasın!” Yankı: “sen harikasın!”

4 Çocuğun şaşkınlığının daha da arttığını gören baba, ona durumu şöyle açıkladı:” Bu , yankı adı verilen bir tabiat olayıdır. Ama hayatı da çok iyi anlatır. Yani yaşamdan ne istiyorsan önce onu sen vermelisin. Verdiklerin aldıkların olacaktır. Tatlı sözler tatlı yankılar oluşturur sevilmek istiyorsan önce sen sevmelisin. Saygı istiyorsan önce sen saygı duymalısın . Anlayış bekliyorsan bunu önce sen göstermelisin. YANİ YAŞAMDA NEYLE KARŞILAŞMAK İSTİYORSAN,YANKISINI OLUŞTURABİLMEK İÇİN BUNU ÖNCE SEN YAPMALISIN.

5 ÖĞRENCİ BAŞARISINI NELER ETKİLER?
AİLE ÖĞRENCİ ÇEVRE OKUL

6 AİLE Çocuklarımız Geleceğimizdir!!!
Sizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyorsunuz. Oysaki çocuklarımız her an bize saflığı, dürüstlüğü, samimiyeti öğretiyor. Yeter ki farkına varalım.

7 Bu sunu “çocukların eğitiminde evde anne baba olarak neler yapabiliriz
Bu sunu “çocukların eğitiminde evde anne baba olarak neler yapabiliriz?” sorusuna verebileceğimiz basit bir o kadar da sabrı barındıran cevapları içeriyor.

8 Aile Çocuğun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir.
Çocuk yaşamında en etkili örnekleri ailesinden alır. Anne baba olarak tüm davranışlarınızla örnek olunuz.

9 AİLE NE YAPMALI? Çocuk kesinlikle başkalarının yanında eleştirilmemeli. Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır. Anne-baba aile ortamında çocuğa sevgi gösterisinde bulunmalı; kucaklamaktan okşamaktan kaçınmamalıdır. Çocuğun gösterdiği her olumlu davranış ödüllendirilmeli, olumsuz davranışları çok büyütülüp kırılmamalıdır.

10 Başka neler yapabiliriz?
Anne-baba çocuğun yanında tartışmaya girmemeli, birbirini destekleyici kararlar vermeli, çocuğa karşı birinin olmaz dediğine diğeri olur dememeli. Çocuklar arasında ayrım yapmadığınızı davranışlarınızla kanıtlayın. “Çok gürültü yapıyorsun!” yerine; “Bu gürültüden rahatsız oluyorum” diyerek hislerinizi ifade edin.

11 BAŞKA??? Çocuğunuzun inatçılık, geçici sinirlilik, bencillik gibi duygularını anlayışla karşılayın, yoksa kalıcı davranış bozuklukları ortaya çıkacaktır. Soğukkanlı olun. Saldırganlık örneği oluşturmayın, aşırı disiplin ve sert cezalardan kaçının. Spor vb.. Etkinliklerle enerjisini harcamasına destek verin.

12 Bunları da yapmalıyız…
Yanınıza bir problemle geldiğinde “onun yaşında ben olsaydım” diye düşünün. Çocuğun benlik algısını olumsuz etkileyecek tutumlardan ve sözlerden uzak duralım. Fiziksel cezalardan kesinlikle kaçının; ceza olacaksa onun sevdiği bir şeyden mahrum kalması şeklinde olsun. Ders için olduğu kadar eğlence için, sohbet için de ona zaman ayırın (nitelikli zaman).

13 Bunları da dinleyelim??? Çocuğunuzun değerli olduğunu, onu sevdiğinizi, önemli olduğunu açıkça dile getirin. Çocuğa inanın, güvenin; iyi şeyler beklerseniz iyi şeyler olur Evde kurallar olmalı, bu kurallar ailecek alınmalı ve herkes uymalı (TV…) Onu dinleyin. Fazla ders çalışmak değil verimli ders çalışmak önemlidir.

14 ANNE-BABALAR BUNLARI DA YAPMALI???
Çocuğumuzun hedef seçmesine yardımcı olalım. Baskıyla değil doğru yönlendirmeyle hedeflerini belirlesin. Ergenlik Dönemi özelliklerinin çocuklarımızda ne gibi değişiklikler yaptığını bilelim anlayışla karşılayalım. Bizler ANA_BABA ’ YIZ. Aile içi toplantılar düzenleyip çocukların da söz söylemelerini sağlayalım. Ders çalışmalarına yardımcı, onların hep destekçisi , ama sürekli de takipçisi olalım. Bırakın sevgiyi bolca alsınlar, Daha mutlu insanlar için su gibidir. SEVGİ…

15 KISACASI… Çocuğunuza uygulayacağınız yanlış tutumlar: 1-Aşırı baskıcı
2-aşırı serbest tutum 3-dengesiz tutarsız sorumsuz tutum 4- aşırı koruyucu ve kollayıcı tutum Bunların yerine Sevgi, saygı ve otoritenin dengelendiği, güven verici, tutarlı tutum

16 UNUTMAYALIM… Okul başarısının %50’den fazlası aile katkısı ile gerçekleşmektedir. Okul başarısında; Çocuğuna yakın ilgi gösteren Çocuğun çalışma ortamını düzenleyen Çocuklarını yüreklendiren ailelerin çocuklarının başarısı yüksektir.

17 Okullarda verilen eğitim-öğretim çalışmalarının, ailedeki eğitim ve öğretim ile desteklenmesi, çocuğunuzun başarısında sizin de çok önemli katkılarınızın olabileceğini kabul etmeniz son derece önemlidir.

18 Çocuğunuzun devam durumunu ve okul ile ev arasındaki geliş-gidiş saatlerini sürekli kontrol altında tutun. Çocuğunuzun derslerinde ve davranışlarında daha iyiye yöneltilebilmesi için öğretmenleri ile sıkı bir ilişkiye girilmeli, toplantılara mutlaka katılmalı çocuğunuzun gelişimi ile ilgili konularda takipçi olmanızda yarar vardır.

19 Çocuğunuzun derslerine destek olun
Çocuğunuzun derslerine destek olun. Ödevlerini yapıp yapmadığını, onu sıkmadan ve sorgulamaya kaçmadan kontrol edin. Notunu değil, çabasını ödüllendirin.

20 Başarılı olunca, çevresinde saygı göreceğini, kimseye muhtaç olmayacağını, iyi bir evlilik yapıp çocuklarını da iyi yetiştirebileceğini anlatarak onu başarıya motive etmeliyiz. Çevremizde başarılı olarak gördüğümüz kişileri çocuğumuzla görüştürmeliyiz.

21 Ders dışında hoşlanarak yaptığı faaliyetler olsun
Ders çalışmayan çocuğunuza bütün olanaklarınızı sunsanız da fayda etmez. Çocuğun ders çalışma konusunda iç disiplin geliştirmesi gerekir. Yeterince dinlensin Ders dışında hoşlanarak yaptığı faaliyetler olsun Ona başarılı ya da başarısız olduğu takdirde onu nelerin bekleyebileceğini anlatın

22 Örnek olmak… Çocuklar birçok şeyi örnek alarak öğrenir. Aslında hepimiz öyle… Aile bireylerinin kişilikleri, alışkanlıkları, iletişimleri,yaşama ve düşünme biçimleri çocuğun gelişimine katkıda bulunur Siz sürekli tv izlerken çocuğunuza “git, ders çalış!” diyebilir misiniz?

23 ÖĞRENCİLERİMİZ: Test çözsünler Tekrar yapsınlar Anlamadıklarını ya da yapamadıklarını sorsunlar Temeldeki eksikliklerini tamamlasınlar (Özellikle lise öğrencileri) Kitap okusunlar Karşı cinsle aralarındaki mesafeyi ayarlasınlar.

24 ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"Burcu PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları