Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. İyiliğe Karşılık Beklememek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. İyiliğe Karşılık Beklememek"— Sunum transkripti:

1 4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Dinimizde iyilik yapmak önemli olduğu kadar onun yalnızca Allah rızası için yapılması da bir o kadar önemlidir. Çünkü İslam, tevhit dinidir. Yani Müslüman tek bir Allah’a inandığı gibi amellerini de yalnızca onun rızasını kazanmak için yapar. İyi ve güzel davranışların, Allah rızasının dışında başka çıkar ve amaçlar için yapılması tevhit inancıyla bağdaşmaz. Bu tür amellerin Allah için hiçbir değeri yoktur.

2 Şu hâlde yaptığımız iyilikleri ne için ve hangi niyetle gerçekleştirdiğimiz çok önemlidir. Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde bu gerçeği vurgulamaktadır: “Ameller niyetlere göredir.” Bir başka hadisinde ise,“Allah, sizin şekillerinize değil kalplerinize bakar.” buyurarak davranışlarımız arkasında yatan amaçların önemini vurgulamıştır.

3 Bu doğrultuda güzel bir davranışı değersizleştiren durumların başında gösteriş gelmektedir. Çünkü gösteriş yapmak, davranışlarda ihlas ve samimiyetin olmadığının bir göstergesidir. Yaptığımız iyiliklerin insanlar arasında konuşulmasını ve iyilikler aracılığıyla adımızın duyulmasını istemek ve bu amaçla iyilikleri herkesin göreceği şekilde yapmak gösterişin bir sonucudur. Oysa Allah’a ve ahiret gününe iman eden için, güzel davranışının insanlar tarafından bilinmesinin hiçbir önemi yoktur.

4 Allah’ın her şeyi biliyor ve görüyor olması yeterlidir
Allah’ın her şeyi biliyor ve görüyor olması yeterlidir. Lokman, oğluna öğüt verirken şöyle söylemektedir: “Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır. Muhakkak ki, Allah en gizli işleri bütün inceliğiyle bilir, o her şeyden hakkıyla haberdardır.”

5 Kur’an-ı Kerim’de gösteriş için yapılan maddi ve manevi iyiliklerin hiçbir karşılığının olmayacağı şu örnekle anlatılmaktadır: “Böylelerinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki, sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak pürüzsüz kaya hâline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar. Allah kâfirleri doğru yola iletmez.”

6 Peygamberimiz de ibadetlerde Allah rızasının dışında amaçlar taşımanın yanlışlığına dikkat çekerek şöyle buyurmuştur: “Ümmetim hakkında en çok korktuğum şey, Allah’a şirk koşmaktır. Bu sözümle onların aya, güneşe veya puta tapacaklarını kastetmiyorum. Fakat beni korkutan şey, Allah’ın rızasının dışındaki amaçlar için yapılacak ameller ve gizli gösteriş duygularıdır.”

7 Öte yandan Allah rızası için yapılan iyiliğin durumu ise şöyle ifade edilmektedir:
“Allah’ın rızasını aramak, kendilerini veya kendilerinden bir kısmını Allah yolunda sabit kılmak için mallarını Allah yolunda harcayanların hâli ise bir tepedeki güzel bir bahçenin hâline benzer ki, ona kuvvetli bir sağanak düşmüş de yemişlerini iki kat vermiştir. Böyle bir bahçeye yağmur düşmese bile mutlaka bir çisenti vardır. Allah,yaptıklarınızı görür.”

8 Peygamberimiz de iyilikleri şöhret olmak için insanlara duyurmayı ya da insanların takdirini kazanmak için yapmayı doğru bulmamakta ve böyle yapanların gerçek niyetlerinin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade etmektedir.

9 İyiliklerin karşıdakine sürekli hatırlatılması ve başa kakılması da onların Allah rızası için yapılmadığının göstergesidir. İyilikleri karşılık beklemeden yapanlar, onları iyilik yaptığı kimselere hatırlatmaktan ve değişik yerlerde konuşmaktan kaçınırlar. Çünkü bu kötü davranış, iyilik görenlerin kalplerinin kırılmasına ve onurlarının incinmesine neden olur.

10 Kur’an-ı Kerim bu davranışı “eziyet” olarak nitelemekte ve şöyle demektedir: “Sadakalarınızı başa kakma ve eziyetle geçersiz kılmayın.” Yine başka bir ayette, “Yaptığın iyilikleri çok görerek başa kakma.” buyrulmaktadır.

11 Yine yaptığımız iyiliklere karşılık maddi beklentiler içine girmemek gerekmektedir. Kur’an-ı Kerim’de bütün peygamberlerin insanları iyilik ve güzelliğe davet ettikleri ve bunun için insanlardan hiçbir ücret istemedikleri anlatılmaktadır: “De ki, buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum. Kendiliğimden bir şey iddia eden kimselerden değilim.”

12 Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de karşılık beklemeden iyilik yapanlar övülmüş ve onlar hakkındaş öyle buyrulmuştur: “Onlar, Rablerinin rızasına ermek için sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli olarak ve açıktan Allah için harcayan ve kötülüğü iyilikle ortadan kaldıranlardır. İşte bunlar için dünya yurdunun iyi sonucu vardır.”

13 Bir başka ayet-i kerimede ise, “Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler. (Yedirdikleri kimselere şöyle derler:) Biz size sırf Allah rızası için yediriyoruz. Sizden bir karşılık ve bir teşekkür beklemiyoruz. ” buyrulmaktadır.

14


"4. İyiliğe Karşılık Beklememek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları