Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AHMETKara sunum sunar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AHMETKara sunum sunar."— Sunum transkripti:

1 AHMETKara sunum sunar

2 Hz. Muhammed'in Hayatı

3 Aile Büyükleri

4

5 Hz.Muhammed’in Çocukluk ve Gençlik Yılları
Hatice İle evlendi Ticaretle uğraştı Ebu Talib ‘in Yanında kaldı Dedesi vefat etti Dedesinin Annesinin Yanına döndü Süt Anneye verildi Doğdu Muhammed Annesi Hz.Muhammed’in Çocukluk ve Gençlik Yılları

6

7

8 Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi gecesi doğmuştur.

9 Hz Muhammed doğmadan iki ay önce babası Abdullah’ı kaybetmiştir.
Süt anne Halime’ye verilen Hz Muhammed, 6 yaşına gelince annesi Amine’ye teslim edilmiştir. Amine, Medine’de bulunan eşinin mezarını ziyaretten dönerken ‘Ebva’ denilen yerde vefat etmiştir. Dedesi Abdulmuttalip’in himayesine verilen peygamberimiz 8 yaşında da dedesini kaybetmiştir. Bunun üzerine dedesinin belirlediği amcası Ebu Talip’in himayesine verilmiştir.

10 Hz. Muhammed, amcası ile birlikte ticaret için Şam’a gitmiştir
Hz. Muhammed, amcası ile birlikte ticaret için Şam’a gitmiştir. Busra şehrinde Bahira isimli rahiple geçtiği bilinen olay İslam tarihi açısından önem taşır. Kimi din adamlarımız bu olayı reddeder. ‘”Sen bu kitabın sana vahyolunacağını ummuyordun.” ( Kasas 86)

11 Hz Muhammed gençlik yıllarında ‘Hilfu-l fudul’
( Erdemliler yemini) isimli gruba dahil olmuştur. 25 yaşında Hz. Hatice ile evlenmiştir. Çocuklarının ismi; Kasım, Abdullah, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Zeynep, Fatıma 35 yaşında ‘Hacer-ül Esved’ taşının yerine yerleştirilmesi için yaptığı ‘Kabe hakemliği’ önemlidir. Bu olay ve Hz. Muhammed’in dürüstlüğü sebebi ile ona ’Muhammed-ül Emin’ denilmiştir.

12 Hz. Muhammed’e ilk vahiy Cebrail tarafından 610 yılının ramazan ayında Hira Mağarasında gelmiştir.
OKU’ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU! O İNSANI KAN PIHTISINDAN YARATTI. OKU! RABBİN KEREM SAHİBİDİR. O KALEMLE YAZMAYI ÖĞRETEN, O İNSANA BİLMEDİĞİNİ ÖĞRETENDİR.

13 İlk vahiyden sonra tebliğ üç yıl gizli devam etmiştir.
İlk Müslümanlar: Hz. Hatice Hz. Ali Hz. Ebu Bekir Zeyd bin Haris Yakın çevreye tebliğ, ayet ile emredilmiştir. ‘ Önce en yakın akrabanı uyar. Sana uyan müminlere kanadını indir. Şayet sana karşı gelirlerse de ki: ben sizin yaptıklarınızdan muhakkak ki uzağım. ( Şuara )

14

15 DAVRANIŞ 3 Vahiy meleği Cebrail Hz. Peygambere göründü ve,”OKU!”dedi. Hz.Muhammed, ”Ben okuma bilmem dedi.”Cebrail yine,”OKU!”dedi.Hz.Muhammed yine yanıt verdi,”Ben okuma bilmem.”dedi.Cebrail bir daha tekrarladı ve,”OKU!”dedi.Bunun üzerine Hz.Muhammed titrek bir sesle “Ne okuyayım?”dedi.

16 DAVRANIŞ 4 “YARATAN RABB’İN ADIYLA OKU! O, İNSANI EMBRİYODAN YARATTI.
OKU!RABB’İN ÇOK CÖMERTTİR.O, İNSANA KALEMLE(YAZMAYI) VE BİLMEDİKLERİNİ ÖĞRETTİ.” (96/ALAK SURESİ 1-5)

17 Hz.Muhammed’e ilk vahiyden sonra günler,haftalar geçtiği halde vahiy meleği gelmiyordu.Bu şekilde aradan uzun zaman geçti.Bir gün Nur Dağındaki Hira Mağarasından evine gelirken Cebrail’i ilk gördüğü heybetli haliyle tekrar gördü.Daha önceki gibi korku ve heyecana kapılarak derhal evine koştu ve yatağına girdi.Fakat melek evde bir kez daha karşısına çıktı ve ona şöyle hitap etti:”Ey örtünen adam,kalk ve(insanları)uyar.Rabb’ini büyük tanı.Elbiseni temiz tut.Kötü şeylerden uzak dur.”(Müddesir 1-5)

18 Hz. Muhammed İslam dinini önce yakın çevresindeki kişilere anlatmaya başladı.

19 DAVRANIŞ 1 HİCRET OLAYI MUHACİR :Mekke’den Medine’ye göç eden Müslümanlar ENSAR :Medineli Müslümanlar HİCRET :Bir yerden bir yere göç etmek

20 HİCRET 622 YILINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR
DAVRANIŞ 2 HİCRET 622 YILINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR

21 HİCRETİN NEDENLERİ DAVRANIŞ 3 Müslümanları baskılardan kurtarmak
Dağılmış olan Müslüman potansiyeli yeniden birleştirme İslam’ın temel değerlerini topluma hakim kılma Müslümanları hür bir ortama kavuşturma Medine’de İslam’ın parlak geleceğinin tespit edilmesi

22 DAVRANIŞ 4 Tüm Müslümanlar mallarını ve yakınlarını Mekke’de bırakarak gizlice Medine’ye göç ettiler ve Mekke’de Hz.Muhammed birkaç yakınıyla beraber kalmıştır.

23 Siz Hz. Ebu Bekir’siniz. Hz. Peygamber en yakın arkadaşınız
Siz Hz.Ebu Bekir’siniz.Hz.Peygamber en yakın arkadaşınız.O’nun her zaman doğruluğunu tasdik ettiniz.Hicret için izin istediniz,O sizin biraz beklemenizi istedi.Bir gece gizlice yola çıktınız.Biliyorsunuz ki,puta tapanlar sizin peşinizde.Onları şaşırtmak için Medine’nin tersine gidiyorsunuz.Sevr Mağarasında konakladınız.Müşrikler izinizi buldular,mağaraya doğru yaklaşıyorlar.Ayak seslerini,konuşmalarını duyuyorsunuz.Nefes almaya korkuyorsunuz.”Ya Rasulullah”dediniz.”Biraz eğilseler bizi görecekler.”Rasulullah”Allah bizimle beraber” diyor.Bir örümcek geliyor mağaranın ağzına ağını örüyor.İki güvercin hızla çalışıyor. Müşriklerin seslerini duyuyorsunuz.”Nasıl olur?İzler bizi buraya kadar getiriyor ama burada bir örümcek ağı ve güvercin yuvası var.Burada olamazlar.”Onlar gidince bir ohh!diyor.Ve sırtınızı mağaranın duvarına yaslıyorsunuz arkadaşınızın başı dizinizde uyuyor.Mağaranın yerindeki deliklerden.”Tıss” sesi geliyor.”Zehirli bir yılan olabilir.”Kıpırdasanız,dizinizdeki Resulullah uyanacak.Bağırsanız mağaradan uzaklaşmakta olan müşrikler duyacak.Ne yaparsınız? ?

24

25 Hz.Muhammed ve Ebu Bekir Sevr Mağarasında üç gün kaldılar.
Hz.Peygamber ve Hz.Ebu Bekir Medine’ye ulaştıklarında Medine halkı,peygamberimizi büyük bir sevinçle ve şiirlerle karşıladılar. AY DOĞDU ÜZERİMİZE Ay doğdu üzerimize, Sen güneşsin,sen aysın. Veda tepelerinden Sen nur üstüne nursun. Şükür gerektir bizlere, Sen Süreyya ışığısın, Allah’a davetinden Ey sevgili Resul! Ey bizden seçilen elçi, Ay doğdu üzerimize, Yüce bir davetle geldin; Veda tepelerinden. Sen bu şehre şeref verdin, Şükür gerektir bizlere, Ey sevgili Resul! Allah’a davetinden.

26 Sizce hicret sadece sıkıntılardan kurtulmak için mi yapılır?
DAVRANIŞ 5 SORU : Sizce hicret sadece sıkıntılardan kurtulmak için mi yapılır?

27 CEVAP : Her güçlük karşısında yapılacak olan hicret değildir.Peygamber aynı zamanda hicreti orada Müslümanlığı anlatıp İslam’ı yaymayı da amaçlıyordu. Tehlikede kaldıkları Uhut,Hendek,Bedir savaşında Medine’yi terk etmeyi düşünmediler.

28 HİCRET MÜSLÜMANLAR İÇİN DÖNÜM NOKTASIDIR

29 Mekkeli müşriklerin baskılarından dolayı Allah’ın izni ile ilkinde 12, sonrasında 70 kişilik iki grup Habeşistan’a göç etmiştir.

30 622 yılında Mekkeli Müslümanlar Medine’ye göç ettiler
622 yılında Mekkeli Müslümanlar Medine’ye göç ettiler. Mekke’de bütün mal ve mülklerini bırakarak… Allah Dedi ki : Ben, erkek olsun kadın olsun -ki hep birbirinizdensiniz- içinizden, çalışan hiçbir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım. Onlar ki, 1-hicret ettiler, 2-yurtlarından çıkarıldılar, 3- benim yolumda eziyete uğradılar, 4- çarpıştılar ve 5-öldürüldüler; andolsun, ben de onların kötülüklerini örteceğim ve onları altlarından ırmaklar akan cennetlere koyacağım. Bu mükâfat, Allah tarafındandır. Allah; karşılığın güzeli O'nun katındadır. Al-i imran 195

31 Hicret’in İlk Yılında * Müslümanlar arasında ‘ensar- muhacir’ kardeşliği sağlandı. * Mescid-i Nebevi yapıldı. * Yahudilerle antlaşma yapıldı.

32 BEDİR SAVAŞI 624 yılında müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında Bedir Kuyularında yapılmıştır. Müslümanların zaferi ile sonuçlanan savaş ilk zaferimizdir. “Siz atmadınız Allah attı…” Bu savaşta Allah’ın yardımı mutlaktır.

33 UHUT SAVAŞI 625 yılında yapılan bu savaş müslümanların mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. 72 müslüman şehit olmuştur. Peygamberimizin amcası Hz. Hamza şehit edilmiştir. Peygamberimizin de mübarek dişi kırılmıştır. Savaşın kaybedilmesinin sebebi ganimet hırsı ile yerini terkeden okçular yüzündendir. Hz.Muhammed’in (SAV) Savaş Sırasında Kaldığı Uhut Dağındaki Mağara

34 627 yılında yapılan bu savaş savunma savaşıdır.
HENDEK SAVAŞI 627 yılında yapılan bu savaş savunma savaşıdır. Selman-ı Farisi’nin teklifi ile Medine şehri çevresine hendekler kazılmıştır. Mekkeliler müslümanlara karşı bir üstünlük sağlayamadan geri dönmek zorunda kaldılar.

35 628 yılında Mekkelilerle Hudeybiye Antlaşması yapılmıştır.
Bu antlaşma ile Mekkeliler müslümanların siyasi varlığını ilk kez tanımışlardır Hudeybiye'de ondokuz gün kalındıktan sonra Medine'ye doğru yola çıkıldı. Yolda, "Biz sana apaçık bir fetih verdik. Bununla Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlayacak ve sana olan nimetini tamamlayacak ve seni doğru bir yola iletecek. Allah sana şanlı bir zafer verecek“ (el-Fetih, 48/1,2) âyetleriyle baslayan Fetih Sûresi nazil oldu.

36 Hz Muhammed 632 yılında ilk ve son haccı için Mekke’ye gitmiş ve Arafat’ta yüzlerce müslümana
“Veda Hutbesi” ile seslenmiştir. ŞAHİT OL YA RAB!

37 Size iki şey bırakıyorum:
Hz. Muhammed’in (S.A.V) Vefatı Hz.Muhammed, (S.A.V.) son seferi olan Tebük seferinden dönüşte hastalandı. İmamlığı Hz.Ebubekire bıraktı ve 8 Haziran 632’de 63 yaşında iken mübarek ruhu Refik-i Ala’ya yükseldi. Hz.Muhammed, (S.A.V.) vefat ettiği odaya defnedildi. Hz.Muhammedin mezarına Ravza-yı Mutahhara  (Cennet bahçesi) adı verilir. ( Hz.Muhammed (S.A.V.) Peygamberimizin mezarı Medine şehrindedir.) Kuran ve Sünnetim Size iki şey bırakıyorum:

38


"AHMETKara sunum sunar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları