Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY"— Sunum transkripti:

1 FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY
YARI YIL TATİLİ ÖDEVİ “Organ Nakli ve Bağışı Nedir Organ nakli basit tanımıyla vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenebilecek bir organın nakledilmesi işlemidir.Organ bağışı ise, bir kişinin özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.” SEVGİLİ ÖĞRENCİLER; ARAŞTIRMA,FOTOĞRAFLAMA,RÖPORTAJ TEKNİKLERİNİ KULLANARAK “ORGAN NAKLİ VE BAĞIŞI”KONULU BİR POWER POİNT SUNUM HAZIRLAYIN”YARIYIL TATİLİ DÖNÜŞÜ SUNUMLARINIZI BEKLİYORUM.SUNUMUZU BU SLAYTLARLA GERÇEKLEŞTİRİN) İYİ TATİLLER DİLİYORUM… YAZI TİPİ:MONOTYPE CORSİVA EFEKT:GÖLGELEME YAZI BOYUTU:54 OLACAK. KAYNAK:AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ MERKEZİ) FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

2 Aşağıda verilen bileşik oluşumlarını yazar mısınız?
Arkadaşlar; Aşağıda verilen bileşik oluşumlarını yazar mısınız? PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT I/A GRUBUNDA BULUNAN X ELEMENTİ İLE 3.PERİYOT V/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ; (X3Y) PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT II/A 2.PERİYOT VII/A GRUBUNDA BULUNAN Y (X2Y)

3 PERİYOTLAR CETVELİNİN 3.PERİYOT II/A
GRUBUNDA BULUNAN X ELEMENTİ İLE 2.PERİYOT V/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ (X3Y2) PERİYOTLAR CETVELİNİN 4.PERİYOT II/A 3.PERİYOT VI/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ; ((XY) PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT III/A (X2Y3)

4 PERİYOTLAR CETVELİNİN IV.PERİYOT I/A
GRUBUNDA BULUNAN X ELEMENTİ İLE 3.PERİYOT VI/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ; (X2Y) PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT I/A 3.PERİYOT V/A GRUBUNDA BULUNAN Y (X3Y) PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT III/A 3.PERİYOT VII/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ (XY3)

5 PERİYOTLAR CETVELİNİN II.PERİYOT II/A
GRUBUNDA BULUNAN X ELEMENTİ İLE 3.PERİYOT V/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ; (X3Y2) PERİYOTLAR CETVELİNİN 2.PERİYOT I I/A 3.PERİYOT VII/A GRUBUNDA BULUNAN Y ELEMENTİNİN YAPACAĞI BİLEŞİK FORMÜLÜNÜ YAZINIZ. (XY2)

6 Altta verilen iyonik bileşik oluşumlarını yörünge
Arkadaşlar; Altta verilen iyonik bileşik oluşumlarını yörünge Çizimleri ile gösteriniz… Mağnezyum Klorür(MgCl2) iyonik bileşiğinde; Lityum Oksit(Li2O) iyonik bileşiğinde; iyonik bağ oluşumlarını yörünge çizimleri ile gösteriniz..

7 F2 (Flor Molekülü) ‘de ve ; Cl2(Klor Molekülü) ‘nde apolar kovalent
Arkadaşlar; Altta verilen apolar Kovalent bileşik oluşumlarını Yörünge çizimleri ile gösteriniz… F2 (Flor Molekülü) ‘de ve ; Cl2(Klor Molekülü) ‘nde apolar kovalent bağ oluşumlarını yörünge çizimleri ile gösteriniz..

8 Altta verilen Polar Kovalent bileşik oluşumlarını
Arkadaşlar; Altta verilen Polar Kovalent bileşik oluşumlarını Yörünge çizimleri ile gösteriniz… HCl(Hidroklorik Asit) ; HF(Hidrojen Florür) ; Polar kovalent bağ oluşumlarını yörünge çizimleri ile gösterininz…

9 Aşağıdaki bileşik formüllerinin oluşumlarını yazınız… Anyon Katyonlar
F H+ ;Na+ ;NH4+ ; Ca+2 ; Al+3 ;Pb+4 H+1 F HF Na+1 F NaF NH F NH4F Ca+2 F CaF2 Al+3 F AlF3 Pb+4 F PbF4

10 Altta verilen bileşik formüllerini adlandırınız…
Arkadaşlar; Altta verilen bileşik formüllerini adlandırınız… Zns =Çinko Sülfür K2S=Potasyum Sülfür CaF2 = Kalsiyum Florür NaF=Sodyum Florür MgO =Mağnezyum Oksit AgI=Gümüş İyodür MgCl2=Mağnezyum Klorür 11-NaOH =Sodyum Hidroksit AlBr3=Alüminyum Bromür AgNO3=Gümüş Nitrat Li3N=Lityum Nitrür CaO=Kalsiyum Oksit

11 CO2 + H2O H2CO3 (denklem denktir)
Arkadaşlar; Altta verilen Kimyasal Reaksiyon Denklemlerini denkleştiriniz… H2 + ½ O H2O CO2 + H2O H2CO3 (denklem denktir) AgOH + HCl AgCl + H2O(denklem denktir) Ba(OH )2 + H2SO BaSO4 + 2H2O KOH + HNO KNO3 + H2O(denklem denktir Ca(OH)2 +H2CO CaCO3 + 2H2O Ca(OH)2 +2HNO Ca(NO3)2 +2H2O

12 CX H4 + Y O2 2CO2 + Z H2O (x=2; Y=3; Z=2)
Arkadaşlar; Altta verilen Denkleşmiş denklemlerde X ; Y ; Z sayılarını bulunuz… CX H4 + Y O CO2 + Z H2O (x=2; Y=3; Z=2) Bix SY + 9 O Bi2O3 + Z SO2 (x=2; Y=3; Z=6) 3. Na2SO4 + X C NayS + 4 CO (x=4; Y=2) 4. Fe3 O4 + X H Y Fe + 4 H2O (x=4; Y=3;)

13 Arkadaşlar 1.Ünite:”Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım”” ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-İnsanın karaciğer hücrelerinde 46 kromozom olduğuna göre üreme hücrelerinde:(23)kromozom bulunur. 2-Farenin üreme hücresinde 20 kromozom olduğuna göre “beyin” hücresinde:(40)kromozom bulunur. 3-Dişi köpeğin kan hücresinde 79 kromozom olduğuna göre Yumurtalığında(39)kromozom bulunur. 4-Çok hücreli canlılarda mitoz bölünme(yapım;……. onarım;ve(büyüme)amaçlı gerçekleşir. 5-Bir hücreli canlılarda mitoz bölünme:(üreme) amaçlı gerçekleşir) 6-İnsan yaşına kadar:(mitoz bölünme)etkisiyle büyür)

14 …………bitkilerde…………..)sınırsızdır.
7-Uygun koşullarda mitoz bölünme:(……………… …………bitkilerde…………..)sınırsızdır. 8-Mitoz bölünmede oluşan hücrelerin kromozom sayısı ana canlı ile:(… aynıdır ). 9-Mitoz bölünmede oluşan hücrelerde kromozom sayısının aynı kalmasının nedeni:(kromozomların kendini eşlemesi)’dir. 10-Hücrelerde mitoz bölünme:( farklı )sürede gerçekleşir. 11-Kromatin ipliklerin kısa ve kalın şekline(kromozom)denir. 12-Hücre bölünmesinin son evresi:(…………………………. …sitoplazma……)bölünmesidir. 13-Hücre bölünmesinin sonunda oluşan hücrelerde organel sayısı: (……farklı…………..)’dır. 14- “bir hücre” 3 defa mitoz bölünme geçirdikten sonra toplam hücre sayısı:(…8……………)olur. 15-Ayşe’nin kan hücresindeki ve Mehmet’in kas hücresindeki kromozom sayısı:(...aynı)’dır. 16-Eşeysiz üremenin temeli:(…mitoz……)bölünmedir.

15 …tomurcuklanma…)’dir.
17-Eşeysiz üremede:(……dişi…..)ve(…erkek……) üreme hücreleri yoktur. 18-Eşeysiz üremede:(……döllenme…………)görülmez. 19-Eşeysiz üreme canlılarda:(..çeşitliliğe…)neden olmaz. 20-Bölünerek üremede:(..farklı...)sürede ve (…farklı…) sayıda yeni bireyler oluşur. 21-Bitkiden alınan dalın,uygun ortamda köklendirilmesiyle yeni bitkinin oluşturulmasına:(..çelikle..)denir. 22-Yılanın üst derisini belirli zamanlarda değiştirmesine:(… …yenilenme…)denir. 23-Kertenkele’nin kopan kuyruğunun tekrar çıkması:(…………. …üreme….)değildir. 24-Deniz yıldızının kopan parçalarından yeni deniz yıldızlarının oluşması olayına:(…yenilenme ile üreme…)denir. 25-Amip veParamesyum da(=terliksi hayvan)görülen üreme çeşidi:(..bölünme..)’dir. 26-Patates ve yerelmasında görülen üreme çeşidi:(…………….. …tomurcuklanma…)’dir.

16 ……spor…..)denir. (..kromozom..) ……mitoz…………….) …spor…….)
27-Elverişsiz ortam koşullarında oluşan sağlam yapıya:(……… ……spor…..)denir. 28-Bölünerek üreyen öglena’dan(=kamçılı hayvan)oluşan yeni bireylerdeki kromnozom sayısı:(...aynı...)’dır. 29-Hücre çekirdeğinde bulunan,türe ait özellikleri taşıyan yapı: (..kromozom..) 30-Bir hücrelilerde ve bazı çok hücrelilerin üremesinde görülen hücre bölünmesi:(………………………………..) 31-Bir hücrelilerde görülen üreme çeşidi:(……………………. ……mitoz…………….) 32-Mitoz bölünmeyle ana canlıdan oluşan çıkıntıların büyümesiyle oluşan hücre:(…tomurcuklanarak…..) 33-Elverişsiz koşullarda oluşan üreme hücreleri………………. …spor…….) 34-Canlıdan kopan parçaların kendini tamamlamasıyla gerçekleşen üreme:(…yenilenerek….)

17 (…vejetatif….) …hazırlık.) …iki..) …çilek…..) …kalıtım….)denir.
35-Bazı bitkilerde uygun parçaların gelişmesiyle oluşan üreme: (…vejetatif….) 36-Bir amip hücresinin arka arkaya iki bölünme geçirdikten sonra oluşan toplam amip sayısı:(..dört..) 37-İki mitoz bölünme arasında geçen evre:(…………………. …hazırlık.) 38-Kromozom sayısı iki(2) olan solucanın “yenilenme” ile üremesinden sonra oluşan solucanların kromozom sayısı:(……… …iki..) 39-Kromozom sayısı 40 olan farenin üreme hücresindeki kromozom sayısı:(…yirmi….) 40-”Sürünücü gövde” ile”vejetatif üreme” yapan bir bitki:(…….. …çilek…..) 41-Anne ve babadaki özellklerin yavruya aktarılmasına:(…… …kalıtım….)denir. 42-Bireyler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları,bu özelliklerin nesilden nesile geçişini inceleyen bilim dalına::(………………. …genetik…..)denir.

18 …karakter…)denir. …alel gen….)denir. …homozigot….)denir.
43-Kalıtım ve çevrenin etkisiyle ortaya çıkan tüm özelliklere:(…. …karakter…)denir. 44-Saç rengi:(…kalıtsal….)karaktere örnektir. 45-Konuşma şekli:(…kalıtsal olmayan… ………………..)karaktere örnektir. 46-Kalıtsal karakterleri üzerinde taşıyan en küçük kalıtım birimi:(…gen…)’dir. 47-Aynı karaktere etki eden genlere:(……………………….. …alel gen….)denir. 48-Anne ve babanın birinden gelse bile kendini mutlaka yeni bir canlıda gösteren gene:(..baskın gen…)denir. 49-Anne ve babadan aynı genin gelmesiyle oluşan alel gene:(…… …homozigot….)denir. 50-Canlıda genlerin etkisiyle oluşan dış görünüşe:(…………….. …fenotip…..)denir. 51-Canlıdaki kalıtsal karakterleri taşıyan genlerin tümüne:(…… …genotip…..)denir.

19 52-Kan grupları “A0” ve “AB” olan ailenin çocuklarının kan
grubu:(..sıfır…)olamaz. 53-Bir ailenin çocuklarının kız olma ihtimali:(..% 50..)’dir. 54-Hemofili hastalığı:(..X geni...)üzerinden taşınır. 55-Yapışık parmaklılık:(…Y geni….) üzerinde taşınır. 56- “X kromozomu üzerinde” renk körlüğü geni taşıyan erkek birey:(…hasta….)’dir. 57-Sadece “X kromozomu” üzerinde “hemofili hastalık geni” taşıyan dişi birey:(…taşıyıcı…)’dır. Kromozomun iki yerine üç kromozom taşımasıyla meydana gelen hastalığa:(…Down sendromu..)denir. 59-Ülkemizde çok sık görülen:(…akraba evliliği..) genetik hastalıkların ortaya çıkma olasılığını arttırır. 60-Kalıtsal hastalığı olan bireylerin meydana gelmesini engellemek amacıyla ilk başta:(…toplu…..;…eğitimi..) yapılmalıdır.

20 …kalıtım…) (…genetik….) …karakter….) …çekinik….) (…bezelye….)
61-Anne ve babadaki özelliklerin yavruya aktarılması:(………… …kalıtım…) 62-Anne,baba ve yavrulardaki benzerlikleri ve farklılıkları,bu özelliklerin nesilden nesile nasıl geçtiğini inceleyen bilim dalı: (…genetik….) 63-Canlılarda çeşitliliğe neden olan,kalıtım ve çevrenin etkisiyle ortaya çıkan canlının tüm özellikleri:(……………….. …karakter….) 64-Kalıtsal karakterleri üzerinde taşıyan en küçük kalıtım birimi:(..gen…) 65-Bireyde baskın genle beraber olduğunda canlının dış görünüşünde kendini göstermeyen gen:(……………………… …çekinik….) 66-Baskın genin diğer adı:(…dominant…..) 67-Bir karakteri ortaya çıkaran anne ve babadan gelen genlerin farklı olmasıdır:(…heterezigot…) 68-Genetik ile ilgili yapılan ilk çalışmalarda yararlanılan bitki: (…bezelye….)

21 (…eşeye bağlı kalıtım..)
69-Cinsiyet kromozomları üzerinde taşınan karakterlerin kalıtımı: (…eşeye bağlı kalıtım..) 70-Hastalığı göstermeyen fakat hastalık geni taşıyan ve nesillere aktarılabilen birey:(…taşıyıcı..) 71-İki cinsiyet kromozomunda da hasta gen bulunduran dişi birey:(…hasta..) 72- “Down sendromu”’nun diğer adı:(…mongolizm….) 73-Genetik bir kan hastalığı olan “Akdeniz anemisi”’nin diğer adı:(…talasemi..) 74-Canlılarda genlerin etkisiyle oluşan dış görünüş:(…………. …fenotip…..) 75-Canlıdaki kalıtsal karakterleri taşıyan genlerin tümü:(………. …genotip…) 76-Hücrenin bir bölümü olan:(…çekirdek…) hücrenin yönetim merkezidir. 77-Kromozomlar:(…DNA…)’lardan oluşmuştur. 78-(…Genler..)DNA parçalarıdır.

22 …hidrojen bağı….)vardır.
79-Genler,üzerinde:(…kalıtsal özellikler..)taşır. 80-DNA’nın yapı birimi:(..Nükleotit..)’lerdir. 81-Nükleotitler:(..organik baz.;..(şeker.)’ ..ve(fosfat) ‘tan oluşur. 82-DNA’daki organik bazlar:(..adenin) ..;..timin….. (..guanin..;..sitozin...)’dır. 83-DNA’nın yapısında bulunan 5 karbonlu şekerin adı:(………. …deoksiriboz….)’dır. 84-DNA’ların şekli:(…ikili sarmal…)’dır. 85- “Sitozin nükleotiti”;(……C….)harfi ile gösterilir. 86-“Adenin nükleotiti”;(…A..)harfi 87-DNA’da “adenin nükleotit’”in karşısına:(………… …timin…..)gelir. 88-DNA’da “sitozin nükleotit”in karşısına:(…………… …guanin…..)gelir. 89-Organik bazların arasında zayıf:(……………………….. …hidrojen bağı….)vardır.

23 …ikili…)hidrojen bağı vardır. …üçlü…)hidrojen bağı vardır.
90-”Adenin ile Timin” nükleotitleri arasında:(………………… …ikili…)hidrojen bağı vardır. 91-”Guanin ile Sitozin” nükleotitleri arasında:(…………. …üçlü…)hidrojen bağı vardır. 92-Toplam nükleotit sayısı 1200 olan DNA’da şeker sayısı: ( )’dür. 93-Bir DNA parçasında 300 Adenin varsa ; Timin sayıs(……. …300….)’dür. 94-Canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirip onlara yeni özellikler kazandırmakla ilgilenen bilim dalına:(……………… …genetik mühendisliği…..)denir. 95- “Endüstri” ve “tıp”’ta kullanılmak üzere canlı dokuları inceleyen,değiştiren bilim dalına:(..biyoteknoloji..)denir. 96-Saç,deri veya kan örneklerinden yararlanılarak suçluyu bulmak için:(…DNA testi..)yapılır. 97-Bir canlının genetik kopyasının üretilmesine:(…………… …klonlama…..)denir.

24 …mutasyon…)denir. (…DNA..) …şeker..;…fosfat….) (…fosforik asit…..)
98-Canlının üreme hücresinde meydana gelen değişikliğe:(……. …mutasyon…)denir. 99-Mutasyon canlılarda:(…nesilden nesile….) devam eder. 100-Çevrenin etkisiyle canlıda meydana gelen kalıtsal olmayan değişikliğe:(…modifikasyon…)denir. 101-İki iplikten oluşan kendi üzerinde dönen kromozom parçası: (…DNA..) 102-Kalıtsal özellikleri taşıyan DNA parçası:(..gen..) 103-DNA’nın yapı birimi:(…nükleotit…) 104-Nükleotitleri oluşturan üçlü yapı:(..organik baz..;…….. …şeker..;…fosfat….) 105-Nükleotitin yapısında bulunan “Fosfat”’ın diğer adı: (…fosforik asit…..) 106- “Adenin bazı”’nın karşısına gelen organik baz: (…timin….) 107- “Guanin bazı”’nın karşısına gelen organik baz: (…sitozin….)

25 (…hidrojen bağı…) (…mitokondri….)
108-Adenin,şeker ve fosfat’tan oluşan yapı:(..………………. …adenin nükleotiti) 109-DNA’nın iki ipliğindeki nükleotitleri bir arada tutan bağ: (…hidrojen bağı…) 110-Çekirdek ve kloroplast’ın dışında DNA’nın bulunduğu yer: (…mitokondri….) 111-Bir DNA molekülündeki toplam Adenin’lerin ; Timin’lere oranı:(…bir….) 112-Radyasyoun üreme hücrelerinde meydana getirdiği değişiklik:(…mutasyon….) 113-DNA’daki iplik sayısı:(…iki.....) 114-Vücut geliştirme yapan birinin kaslarında meydana gelen değişiklik:(…modifikasyon…) 115-Canlı doku ve organları istenilen ürünü vermek için değiştiren bilim dalı:(…biyoteknoloji…)

26 Arkadaşlar;Verilen bilgilerin hangilerinin doğru(D),hangilerinin
yanlış (Y) olduğunu yandaki verilen kısma yazınız. 116-Vücut hücreleri mitoz bölünme ile oluşur:(..D..) 117-Mayoz bölünme bitkilerde uygun şartlarda sınırsızdır:(.Y.) 118-Kromatin ipliklerinin kısa ve kalın haline”kromozom” denir: (..D..) 119-Mayoz bölünmede çeşitliliğe sebep olan olay parça değişimidir:(.D.) 120-Amip ve Paramesyum gibi tek hücrelilerde üreme tomurcuklanarak gerçekleşir:(…Y..) 121-Renk körlüğü anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir hastalıktır:(…D...) 122-Kalıtsal özellikleri üzerinde taşıyan en küçük kalıtım birimi DNA’dır:(..Y.) 123-Akraba evlilikleri kalıtsal hastalıkların nesilden nesile aktarılmasını kolaylaştırır:(..D.) 124-Mayoz bölünmede kromozom sayısı yarıya düşer:(..D)

27 125-DNA’nın yapısında bulunan şekerin adı riboz’dur:(..Y.)
126-Genlerin üzerinde meydana gelen değişikliklere “mutasyon” denir:(…D…) 127-Adli olayların çözümünde genetik mühendisliğinden yararlanılır:(…D…) 128- “Çalışan organ gelişir,çalışmayan körelir ve yok olur.” görüşünü ortaya atan bilim insanı Lamarck’tır::(..D..) 129-Egzersiz yapan kişinin kaslarının gelişmesi “modifikasyon”’dur:(..D.) 130-Van kedisinin gözlerinin farklı renk lerde olması mutasyona örnektir:(..D…) 131-Güneşte kalan insanların ten renklerinin değişmesi “Adaptasyon”’a örnektir:(..Y…) 132-Hücrenin yönetim merkezidir:(..D.) 133-Hücreyi yöneten molekül DNA’dır:(..D…) 134-DNA’nın açılımı”Ribo Nükleik Asit”’tir:(..Y.) 135-DNA nükleotid adı verilen yapılardan oluşur:(..D…) 136-Nükleotid organik baz ve şekerden oluşur:(..Y..)

28 (..D..) 137-DNA’nın yapısındaki şeker “Deoksiriboz”dur:(..D..)
138-DNA spiral şeklini almış iki iplikten oluşur:(.D…) 139-DNA’da “Adenin nükleotid’”in karşısına “Guanin nükleotid”’i gelir:(..Y.) 140-Guanin ile Sitozin nükleotidleri arasında üçlü hidrojen bağı vardır:(..D..) 141-Kalıtım molekülleri üzerinde meydana gelen değişikliklere “mutasyon”denir:(..D…) 142-Mutasyona uğrayarak özelliğini kaybeden gene “Mutajen denir:(…Y..) 143-Mutasyonlar nesilden nesile aktarılamaz:(…Y…) 144-Çevrenin etkisiyle canlıda ortaya çıkan ve kalıtsal olmayan değişikliklere “modifikasyon” denir:(…D…) 145-”Biyoteknoloji” ile hastalık ve böceklere dayanıklı yeni bitkiler üretilebiliniyor:(…D..) 146-DNA testi genetik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır: (..D..)

29 147-Bir canlının ortama uyum sağlayarak yaşam ve üreme şansını
arttırmak için genetik yapısında meydana gelen değişikliklere “Adaptasyon” denir:(..D..). 148-Lamarck tür içinde sayısız çeşitlilik(=varyasyon)olduğunu savunur:(..Y….) 149-Darwin canlılarda”Doğal seçilim”kuramını savunur:(…D..)

30 Arkadaşlar 2.Ünite:“Kuvvet Ve Hareket” ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-Cisme etki eden yerçekimi kuvveti:(……………………… ……aşağıya………)doğrudur. 2-Cisimleri yukarı doğru iten kuvvete:(……………………... ..kaldırma kuvveti…)denir. 3-Havada ağırlığı 100 N olan cismin, sıvı içindeki ağırlığı 80 N ise cisme etki eden kaldırma kuvveti(…20…) N’dur? 4-Cismin ağırlığı ile kaldırma kuvveti(…zıt…) yönde etki eder. 5-Cisim sıvıya batırıldığında 40 N ağırlığındaki sıvının yeri değişiyorsa cisme uygulanan kaldırma kuvveti(……………….. …40..) N’dur.

31 …batan kısmın hacmi…) kadar sıvı taşırır.
6-Taşırma kabına batırılan cisim(…………………………… …batan kısmın hacmi…) kadar sıvı taşırır. 7-Hacmi 100 cm3 olan cisim askıda ise(……………………… …cm3..sıvının yerini değiştirmiştir. 8-Cisme uygulanan kaldırma kuvveti sıvının:(..yoğunluğuna... ve(..batan kısmın hacmine..)bağlıdır. 9-Cisim sıvı içinde yüzüyorsa:(…kaldırma kuvveti…)ve(……… …cismin hacmi.)’ne eşittir. 10-Cisim sıvı içinde yüzüyorsa yer değiştirdiği sıvı cismin hacmin den:(..küçüktür..). 11-Cismin yoğunluğu ve sıvının yoğunluğu eşit ise cisim(………. …yüzer.). 12-Yüzen cisimlerde cisme etki eden net kuvvet:(………………. …sıfır.)’dır.

32 …kaldırma kuvveti..)azalır.
13-Hacminin tamamı sıvı içinde olan ve yere temas etmeyen cisimlere:(…askıda kalan…)cisim denir. 14-Yüzen bir cismin içinde bulunduğu sıvının yoğunluğu arttıkça (..batan kısmın hacmi….)azalır. 15-Bir balonun hacmi arttıkça:(……………………………… …kaldırma kuvveti..)azalır. 16-İçi 0,001 olan gaz ile dolu olan balon,yoğunluğu 0,004 olan bir ortamda:(..uçar…). 17-Kaldırma kuvveti ağırlığından büyük olan balonun yoğunluğu havanın yoğunluğundan:(….küçüktür...). 18-Sıvılarda kaldırma kuvveti prensiplerini bulan kişi: (…arşimet..) 19-Bir cismin birim hacminin kütlesi:(…yoğunluk..) 20-Büyük yüklerin veya insanların su üstünde taşınmasını sağlayan araç:(..gemi….) 21-Cismin batan kısmı arttıkça kaldırma kuvvetinde meydana gelen değişme:(…artar….)

33 (…iki….) (…yüzen cisim..) (…batan cisim…) (…farklı…) (..ağırlık.)
22-Kütlesi 8 gr,hacmi 4 cm3 olan cismin yoğunluğu: (…iki….) 23-Hacminin bir kısmı su dışında kalmış dengedeki cisim: (…yüzen cisim..) 24-Cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğuna eşit ise cismin sıvı içindeki durumu:(…askıda..) 25-Yüzen ve askıda kalan cisimlere etki eden net kuvvetin büyüklüğü:(…sıfır…..) 26-Hacminin tamamı su içinde olan ve yere değen cisim: (…batan cisim…) 27-Hacmi eşit olan farklı cisimlerin kütlelerinin durumu: (…farklı…) 28-Cisimlerde yerçekimi etkisiyle oluşan özellik: (..ağırlık.) 29-Cismin 10 cm3’lük kısmı sıvının içindeyken sıvı 20 N’luk kaldırma kuvveti uyguluyor. Aynı sıvı içinde 20 cm3’lük kısma batarsa uygulanan kaldırma kuvvetinini büyüklüğü:(…KIRK…)

34 …basınç kuvveti.)denir.
30-Kaldırma kuvvetinin cismin batan kısmının hacminin dışında bağlı olduğu özellik:(…cinsi….) 31-Dünyanın merkezine doğru etki eden kuvvet: (…çekim kuvveti….) 32-Birim yüzeye dik etki eden kuvvete:(…………………… …basınç….)denir. 33-Basınç birimi(…N/m2…)veya(..pascal…) ‘dır. 34-Bütün yüzeye etki eden kuvvetlerin toplamına(…………… …basınç kuvveti.)denir. 35-Katıların basıncı(…temas yüzeyi.)ile ters orantılıdır. 36-Katıların basıncı(…ağırlık…)ile doğru orantılıdır. 37-Katılar uygulanan kuvvetin(..yönünü…)ve(………. ..şiddetini.)değiştirmeden aynen iletirler.

35 …Toriçelli..)’dir. 38-Balta ve bıçak gibi aletlerde(..temas yüzeyi..)
azaltılıp(..basınç..)arttırılmıştır. 39-Kayak ve kar ayakkabısı gibi giysilerde(..temas yüzeyi….) arttırılıp(…basınç…)azaltılmıştır. 40-Sıvı basıncı(..derinlik..)ve(…yoğunluk…) ile doğru orantılıdır. 41-Sıvılar üzerine etki eden basıncı(…her yöne….) aynen iletirler. 42-Tabanları birleştirilmiş kaplara(..bileşik kaplar…)denir. 43-En basit bileşik kaplara(..U borusu…)denir. 44-Tabanı birleştirilmiş kesit alanı birbirinden farklı iki pistonlu kaptan oluşan alete(:..su cenderesi…)denir. 45-İlk olarak açık hava basıncını ölçen bilim insanı:(…………. …Toriçelli..)’dir. 46-00C ve deniz seviyesinde açık hava basıncı(..76..cm-Hg) veya(…1..atm’dir.

36 ..barometre…)denir. (…su cenderesi……) (…temas yüzeyi…) (…ağırlık…..)
47-Açık hava basıncını ölçmeye yarayan aletlere:(……………… ..barometre…)denir. 48-Kapalı kaplardaki gazların basıncını ölçmeye yarayan aletlere:(…manometre….)denir. 49-Birim yüzeye dik etki eden kuvvet:(…basınç….) 50-Tabanları birleştirilmiş kesit alanı birbirinden farklı iki pistonlu kaptan oluşturulmuş sistem: (…su cenderesi……) 51-Basınç kuvveti Newton,yüzey alanı m2 olarak alındığındaki basınç birimi:(…Pascal…) 52-Katılarda basıncı ters orantılı olarak etkileyen özellik: (…temas yüzeyi…) 53-Katılarda basıncı doğru orantılı olarak etkileyen özellik: (…ağırlık…..) 54-Bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvertlerin toplamı: (…basınç kuvveti..)

37 (..yoğunluk..). (…Toriçelli……) (…barometre…) (…Manometre….)
55-Sıvı basıncını derinlikle beraber doğru orantılı olarak arttıran özellik: (..yoğunluk..). 56-Tabanları birleştirilmiş kaplar:(..bileşik kap…). 57-İlk olarak açıkhava basıncını ölçen bilim insanı: (…Toriçelli……) 58-Açık hava basıncını ölçmeye yarayan alet: (…barometre…) 59-Kapalı kaplarda gazların basıncını ölçmeye yarayan alet: (…Manometre….) 60-Gaz basıncı birimi:(..atmosfer….) 61-Toriçelli’nin deneyinde kullandığı sıvı metal:(..civa…) 62-Üzerine uygulanan kuvveti aynen ileten maddeler: (…katılar…) 63-Üzerine uygulanan basıncı aynen ileten maddeler: (…sıvılar……)

38 (…Y…) Arkadaşlar;Verilen bilgilerin hangilerinin doğru(D),hangilerinin
yanlış (Y) olduğunu yandaki verilen kısma yazınız. 64-Kaldırma kuvveti cismi yerçekimine zıt yönde etkiler.(..D…) 65-Sıvının yoğunluğu arttıkça kaldırma kuvveti de artar.(..D.) 66-Cismin sıvı içine batan kısmı artarsa kaldırma kuvveti azalır. (…Y…) 67-Taşan sıvının ağırlığı kaldırma kuvvetine eşittir.(…D…) 68-Cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğuna eşit ise cisim yüzer. 69-Sıvının kaldırma kuvveti cismin ağırlığından küçük ise cisim batar:(..D…..) 70-Cismin yoğunluğu havanın yoğunluğundan küçük ise cisim uçar:(..D..) 71-Havanın kaldırma kuvveti cismin ağırlığından küçük ise cisim düşer:(…D..) 72-Birim yüzeye dik etki eden kuvvete “basınç kuvveti” denir.(..Y.) 73-Katı basıncı ağırlık ile ters orantılıdır.(..Y.)

39 74-Sıvı basıncı kabın taban alanıyla doğru orantılıdır:(…Y...)
75-Emme basma tulumbalarda Pascal prensibinden yararlanılmıştır:(…D..) 76-Açık hava basıncını ölçmeye yarayan aletlere”manometre”denir. (…Y…) 77-Katılar uygulanan kuvvetin yönünü ve şiddetini değiştirmeden aynen iletir:(..D..) 78-Kapalı kaplardaki sıvılar üzerine uygulanan basıncı her noktaya aynen iletirler:(..D..) 79-Oksijen tüplerinde bulunan gaz,basınç etkisiyle sıkışmıştır: (…D…)

40 Arkadaşlar 3.Ünite:Maddenin Yapısı Ve Özellikleri ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-Kimyasal bağlar,atomları arasındaki(..çekim kuvvetleri..)’dir. 2-(..ssoygazlar..)bileşik oluşturmaya istekli değildir. 3-Metaller bileşiklerinde(..+…)değerlikli olurlar. 4-Ametaller bileşiklerinde hem(.+.)hem de(-) değerlikli olabilirler. 5-Metaller,a metallerle(..iyonik…)bileşikler oluştururlar. 6-A metaller kendi aralarında elektronlarını(.ortaklaşa..) kullanarak bağlanırlar. 7-Ametal-ametal bileşikler(..kovalent.)bağlıdır: 8-Aynı cins ametaller arasındaki bağ(..apolar kovalent…)bağdır. 9-Metaller kendi aralarında(…bileşik.)oluşturamazlar, karışımlarına(..alaşım..)denir.

41 …elektriksel çekim..)etkindir.
10-İyonik bileşikleri sulu çözeltileri…elektrik akımını…iletir. 11-Metaller(..katı... )ve(..sıvı…)halde iletkendir. 12-Metaller elektron(…vererek.)bileşik oluşturur. 13-Kovalent bağlı moleküllerde(…elektron paylaşımı…)vardır. 14-İyonik bileşiklerde(…moleküllü…..)yapı yoktur. 15-Kovalent bağlı bileşikler(..moleküllü….)yapıya sahiptir. 16-7A grubu elementleri kendi aralarında(…tekli kovalent..) bağ oluştururlar. 17-Atom numarası 8 olan X elementinin oluşturduğu( …..X2 ..)moleküllerinde(..ikili kovalent…)bağ vardır. 18-Sofra tuzu(..iyonik…)bir bileşiktir. 19-Tuz ruhu(…kovalent bağlı….)bir bileşiktir. 20-İyonik bağda zıt yüklü iyonlar arasında(…………………. …elektriksel çekim..)etkindir. 21-Elektron ortaklaşması ile oluşan bağ türü(..kovalent bağ..) 22-Proton sayısı elektron sayısından fazla olan iyon(………….. …katyon..)

42 (…iyonik bağ.) (…anyon…) (…kimyasal bağ…..) (…atom….) (…soygaz….)
23-Metallerle a metallerin oluşturdukları bileşiklerde bağ türü: (…iyonik bağ.) 24-Nötr bir atomun elektron kazanması ile oluşan iyon: (…anyon…) 25-Aynı veya farklı cinsten atomları birarada tutan kuvvetler: (…kimyasal bağ…..) 26-Tüm maddelerde yapı taşı: (…atom….) 27-Bileşik oluşturmaya istekli olmayan element sınıfı: (…soygaz….) 28-Atomların birleşerek oluşturdukları en küçük yapı birimi: (…molekül.) 29-Atomları birarada tutan çekim kuvvetleri: (…kimyasal bağ….) 30-Atomların birleşmesi ile oluşan bağımsız birimler: (…molekül….)

43 ..tamamlanmamıştır..)’tır.
31- “V” sembolüne sahip olan element:(..Vanadin.) 32- (+) ve (-) kutupları olmayan:(…apolar..) 33- (+) ve (-) kutupları olan:(…polar…) 34- Kimyasal değişmelere verilen ad:(..tepkime….) 35-Sodyum elementinin simgesi:(..Na…..) 36-En basit arı madde:(…element….) 37-En az iki cins elementten oluşan arı madde:(…bileşik…) 38-Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçası:(……. ..atom…) 39-Metallerle ametaller arasında oluşan bağ:(……………….. ..iyonik bağ….) 40-(Periyodik cetvelde elementler(..atom numaralarına...) göre sıralanmıştır. 41-Yatay sıralara(…periyot.);düşey sıralara(..grup..) denir. 42-(..7.) tane periyot vardır.Fakat 7.periyot henüz(……… ..tamamlanmamıştır..)’tır.

44 ..elektronları..)sayısı eşittir. …grup numarasını…)belirtir.
43-(..8..)tane “A grubu” vardır. 44-Aynı gruptaki elementlerin(…kimyasal özellikleri…)benzerdir. 45-Aynı grupta bulunan elementlerin(..değerlik … ..elektronları..)sayısı eşittir. 46-En dış yörüngedeki elektron sayısı o elementin(……………. …grup numarasını…)belirtir. 47-Elektron içeren enerji düzeyi sayısı(..periyodunu…. …………….)verir. 48- “I A Grubu” metallerine:(…alkali..;..metaller…. ……………..) denir. 49-(…2A..)grubu metalleri toprak alkali metallerdir. 50-8-A Grubu elementleri(…soygazlar…..) dır. 51-Soygazlar bileşik oluşturmaya(…istekli…) değildir.

45 (..Potasyum-K..) …metalik özelliği….)artar. …2 elektron….)verirler.
52-Bir Grupta yukarıdan aşağıya doğru elementlerin(………….. …metalik özelliği….)artar. 53-Periyodik cetvelde yarı metaller(…ortada….) bulunur. 54-Periyodik cetvelde a metaller(..sağ üstte…..) 55- “I A Grubu” elementleri bileşiklerinde ( + 1 ) değerlikli olur. 56-Toprak Alkali Metaller bileşik oluştururken(………………. …2 elektron….)verirler. 57-Halojenlerin değerlik elektronları sayısı(..7...)’dır. 58-A metaller bileşiklerinde hem(+);hem de (-) değerlikli olurlar. 59-Aynı periyottaki elementlerin(..yörünge sayıları..)eşittir. 60-Bileşikleri gübre olarak kullanılan elementin adı ve sembolü: (..Potasyum-K..)

46 (..Hidrojen-H2..) (…Oksijen-O2….) (…Kurşun-Pb…..)
61-Uçan balonları doldurmakta kullanılan elementin adı ve sembolü:(…Helyum-He…) 62-Suları dezenfekte etmek için kullanılan elementin adı ve sembolü:(…Klor-Cl2…) 63-Bitkilerde böcek öldürücü olarak kullanılan elementin adı ve sembolü:(..Kükürt-S…) 64-Roket yakıtı olarak kullanılan elementin adı ve sembolü: (..Hidrojen-H2..) 65-Isıya dayanıklı cam eşya yapımında kullanılan elementin adı ve sembolü:(..Bor-B…..) 66-Uçan kanatların yapımında kullanılan elementin adı ve sembolü:(…Mağnezyum-Mg…) 67-Solunum için kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Oksijen-O2….) 68-Boya yapımında kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Kurşun-Pb…..)

47 (…Demir-Fe..) (…Fosfor-P….) (…Neon-Ne….) (…Karbon-C….) (…Kalsiyum-Ca…)
69-Çelik yapımında kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Demir-Fe..) 70-Suni gübre yapımında kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Fosfor-P….) 71-Sokak lambalarında kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Neon-Ne….) 72-Kömür olarak kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Karbon-C….) 73-İnşaat malzemelerinde kullanılan elementin adı ve sembolü: (…Kalsiyum-Ca…) 74-Periyodik cetveldeki düşey sıralar:(…Grup…..) 75-Periyodik cetveldeki düşey sıralar:(…Periyot…..) 76-Yüksüz atom:(…nötr…..) 77-Yüklü atom:(…iyon…..) 78- (-) yüklü atom:(…anyon…..) 79- (+) yüklü atom:(…katyon…...)

48 …Molekül..) …Periyodik…..)
80-Solunum için gerekli olan gaz:(…Oksijen...) 81- “8 A Grubu” elementlerine verilen ad:(..soygaz…;. ..asal gaz;...0 grubu elementleri.;……………………..) 82-”I A Grubu” metallerine verilen ad:(..alkali metaller..) 83-Nikel elementinin sembolü:(…Ni…) 84-Tüm maddelerin yapı taşı:(……………………………….) 85-Atomların birleşmesiyle oluşan en küçük birim:(…………….. …Molekül..) 86-Simgesi “N” olan element:(…Azot....) 87-Sodyum elementinin simgesi(..Na….) 88-Belirli aralıklarla tekrarlanan özellikler:(…………………. …Periyodik…..) 89-Havada çok az bulunan bir soygaz:(..Argon…) 90-Roket yakıtı olarak kullanılan bir gaz:(…Hidrojen…) 91-Simgesi “Na” olan bir element:(..Sodyum…) 92-Ampullerin yapımında kullanılan bir metal:(…Volfram..)

49 93-Gübre ve patlayıcı madde yapımında kullanılan bir element:
(…Potasyum….) 94-Mıknatısla çekilebilen bir element:(…Demir…) 95-Gübrelerde bulunan bir element:(..Fosfor.) 96-Ateşe dayanıklı camların yapımında kullanılan bir element: (…Bor…) 97-Demir elementinin sembolü:(:…Fe..) 98-Yemek tuzuna karıştırılan bir halojen:(…İyot…..) 99-Bir alaşım adı:(…Tunç…….) 100-Sokak lambalarına doldurulan gaz:(…Neon….)

50 SAĞLIKLI TATİLLER DİLERİM… SUAT ALTAY 8A SINIFI FEN BİLİMLER DERSİ
ARKADAŞLAR; İSTEDİĞİM SUNUM VE ÖDEVLER YARIYIL TATİLİ DÖNÜŞÜ VE EN SON TARİH OLARAK HAFTANIN SON FEN BİLİMLERİ DERSİNDE BANA TESLİM EDİLMİŞ OLACAKTIR.BU ÖDEVLER AYNI ZAMANDA “PERFORMANS ÖDEVİ” NİTELİĞİNDEDİR. LÜTFEN GEREKEN ÖZENİ GÖSTERİNİZ, YARIYIL TATİLİ ÖNCESİNDE KAFANIZA TAKILAN BİRŞEY OLURSA BANA MUTLAKA SORUNUZ. SAĞLIKLI TATİLLER DİLERİM… SUAT ALTAY 8A SINIFI FEN BİLİMLER DERSİ ÖĞRETMENİ


"FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları