Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL HİJYEN. İçerik Planı:  Kişisel Hijyen Tanımı  Kişisel Hijyen Kapsamındaki Özbakım Gereksinimleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL HİJYEN. İçerik Planı:  Kişisel Hijyen Tanımı  Kişisel Hijyen Kapsamındaki Özbakım Gereksinimleri."— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL HİJYEN

2 İçerik Planı:  Kişisel Hijyen Tanımı  Kişisel Hijyen Kapsamındaki Özbakım Gereksinimleri

3 KİŞİSEL HİJYEN KİŞİSEL HİJYEN Bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı “ÖZBAKIM’’ uygulamalarını içerir. Bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı “ÖZBAKIM’’ uygulamalarını içerir.

4 KİŞİSEL HİJYEN El ve tırnak temizliği ve bakımı El ve tırnak temizliği ve bakımı Yüz, boyun ve koltuk altı temizliği Yüz, boyun ve koltuk altı temizliği Saç temizliği ve bakımı Saç temizliği ve bakımı Ayak temizliği Ayak temizliği Genital bölge temizliği Genital bölge temizliği Tuvalet alışkanlığı ve temizliği Tuvalet alışkanlığı ve temizliği Banyo yapma ve giysi temizliği Banyo yapma ve giysi temizliği Ağız ve diş sağlığı Ağız ve diş sağlığı Spor ve beden eğitimi Spor ve beden eğitimi Sağlıklı giyinme Sağlıklı giyinme

5 SU ve SABUN SU ve SABUN EN ÖNEMLİ EN ÖNEMLİ TEMİZLİK ARAÇLARIDIR. TEMİZLİK ARAÇLARIDIR.

6 El ve Tırnak Temizliği El ve Tırnak Temizliği

7  Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller ile bulaşmaktadır.  Elleri yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

8 En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır El yıkama süresi, en az 20 sn sürmelidir. El temizliğinde cilde zarar vermeyecek türden sıvı sabun kullanılmalıdır.

9

10 ELLER ELLER NE ZAMAN NE ZAMAN YIKANMALI? YIKANMALI?

11 Eller ne zaman yıkanmalıdır –1 (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi-CDC) Yemek hazırlığına başlamadan önce Yemek hazırlığına başlamadan önce

12 Eller ne zaman yıkanmalıdır-2 Pişmemiş gıdalara (çiğ sebze ve meyvelere) temastan sonra Pişmemiş gıdalara (çiğ sebze ve meyvelere) temastan sonra

13 Eller ne zaman yıkanmalıdır-3 Çiğ et, balık, veya tavukla temas ettikten sonra Çiğ et, balık, veya tavukla temas ettikten sonra

14 Eller ne zaman yıkanmalıdır-4 Yemek yemeden önce ve sonra Yemek yemeden önce ve sonra Yemek yapmaya başlamadan önce Yemek yapmaya başlamadan önce

15 Eller ne zaman yıkanmalıdır-5 Üst solunum yolu sekresyonları ile temastan sonra(hapşırma,öksürme v.b) Üst solunum yolu sekresyonları ile temastan sonra(hapşırma,öksürme v.b)

16 Eller ne zaman yıkanmalıdır-6 Tuvaletten önce ve sonra Tuvaletten önce ve sonra

17 Eller ne zaman yıkanmalıdır-7 Çöp ile temastan sonra Çöp ile temastan sonra

18 Eller ne zaman yıkanmalıdır-8 Hayvan veya hayvan çıkartıları ile temastan sonra Hayvan veya hayvan çıkartıları ile temastan sonra

19 Yüz,boyun ve koltuk altı temizliği Sabah eller ve yüz yıkanmalı Sabah eller ve yüz yıkanmalı Banyo yapılmasa bile koltuk altı önce sabunlu bir bezle sonra su ile iyice silinmeli ve temizlenmeli Banyo yapılmasa bile koltuk altı önce sabunlu bir bezle sonra su ile iyice silinmeli ve temizlenmeli

20 Saç temizliği ve bakımı Saç temizliği ve bakımı Normal bir saç en az haftada 2-3 kez yıkanmalı Normal bir saç en az haftada 2-3 kez yıkanmalı Saç diplerinde kepek varsa, sık sık çok sıcak olmayan su ve sabunla yıkanmalı Saç diplerinde kepek varsa, sık sık çok sıcak olmayan su ve sabunla yıkanmalı Saç dağınık olarak bırakılmamalı, düzgün ve muntazam biçimde tarakla taranmalı Saç dağınık olarak bırakılmamalı, düzgün ve muntazam biçimde tarakla taranmalı

21 ***BÜTÜN TEMİZLİK MALZEMELERİ KİŞİYE ÖZEL OLMALIDIR ! ! ! ! ! ! Havlu Havlu Tarak Tarak Diş fırçası Diş fırçası Sabun Sabun

22 Ayak temizliği Ayak temizliği Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı Her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurutulmalı Her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurutulmalı Aksi taktirde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur. Aksi taktirde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

23 Tuvalet alışkanlığı ve temizliği Her tuvaletten önce ve sonra eller yıkanmalı Her tuvaletten önce ve sonra eller yıkanmalı

24  Her gün duş alınmalı,eğer mümkün değilse haftada en az 2-3 kez mutlaka duş alınmalı  Her gün duş almak mümkün değilse su ve sabunla terleyen bölgeler silinmeli  Her banyodan sonra iç çamaşırlar değiştirilmeli.  Terleme ve çamaşırların kirlenmesi durumunda yıkanma olanağı yoksa da iç çamaşırları değiştirilmeli Banyo yapma ve giysi temizliği

25 Ağız ve diş sağlığı Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Kalp, böbrek, eklemler vb yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Kalp, böbrek, eklemler vb yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

26 Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini ve dişeti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini ve dişeti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler

27  Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.  Dişler günde en az 2 kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır.

28

29 6 ayda bir mutlaka diş hekimine giderek diş muayenesi yaptırılmalıdır. 6 ayda bir mutlaka diş hekimine giderek diş muayenesi yaptırılmalıdır.

30 Ağız - Dişin korunma ve bakımı yapılmazsa  Diş çürümeleri  Kötü görüntü  Sistemik hastalıkları  Ağız kokusu

31 SAĞLIKLI GİYİNME SAĞLIKLI GİYİNME Sağlığın korunabilmesi için, dış ortam koşullarına göre giyinilmesi gerekir. Sağlığın korunabilmesi için, dış ortam koşullarına göre giyinilmesi gerekir.

32  Vücudumuza uygun, yaz aylarında fazla kalın olmayan, kış aylarında ise, üşütmeyecek giysiler giyilmelidir.  Giysiler seçilirken önce rahatlık amaçlanmalıdır. Bu konu ayakkabı seçimi içinde önemlidir.

33  Kullanılan çoraplar da, kötü kokuları önlemek ve ayak sağlığını sürdürmek için her gün değiştirilmelidir.  Ayakların hava almasını engellemeyecek ayakkabılar giyilmesine dikkat edilmelidir.  İç çamaşırları, çorap, terlik gibi kişisel giyim malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır

34 Kendi sağlığı ve çevrenin sağlığı için personel kişisel hijyenin her basamağında çok titiz davranmalıdır...!!! Kendi sağlığı ve çevrenin sağlığı için personel kişisel hijyenin her basamağında çok titiz davranmalıdır...!!!

35 Derleyenler: Ümran Doğan Ümran Doğan Selin Can Selin Can Anıl Üstünova Anıl Üstünova

36 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"KİŞİSEL HİJYEN. İçerik Planı:  Kişisel Hijyen Tanımı  Kişisel Hijyen Kapsamındaki Özbakım Gereksinimleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları