Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır."— Sunum transkripti:

1 Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.
HİJYEN Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.

2 KİŞİSEL HİJYEN KİŞİSEL HİJYEN:
Kişilerin kendi sağlıklarını korumak ve devam ettirmek için uymak zorunda oldukları öz bakım uygulamalarıdır.

3 KİŞİSEL HİJYEN Pek çok hastalık mikrobunun temiz olmayan kişilerde kolayca yerleştiği bilinmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerimizin sık sık yıkanması gereklidir.

4 HİJYEN UYGULAMALARININ AMAÇLARI
Vücuttaki kötü kokuları gidermek, Vücut salgılarını ve mikropları bedenimizden uzaklaştırmak,

5 HİJYEN UYGULAMALARININ AMAÇLARI
Vücut sağlığını sürdürmek, Kişinin rahatlamasını ve gevşemesini sağlamak, Bireyin kendine güvenini artırmaktır.

6 EL HİJYENİ

7 EL HİJYENİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller ile bulaşmaktadır. Elleri yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

8 EL HİJYENİ Eller; Yemekten önce ve sonra,
Diş, ağız, yüz temizliği yapmadan önce,

9 EL HİJYENİ Tuvalete girmeden önce ve sonra, Dışarıdan geldikten sonra,
Kirli bir şeye dokunduktan sonra, Yemek hazırlamadan önce mutlaka yıkanmalıdır.

10 El Hijyeni En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sırasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile durulanmalıdır.

11 Aşama aşama el temizliği
YIKAMA VE KURULAMA

12 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.

13 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Ayrıca, tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların (Örneğin AIDS) önlenmesinde önemli rol oynar.

14 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Eller ve tırnaklar, iyi bir el losyonu ile yağlanarak, kuruması önlenmelidir.

15 DERİ HİJYENİ Deri üzerindeki kir, salgı bezlerinin gözeneklerini tıkayarak derinin normal işlevini engeller. Sabun ve derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini sağlar. Olabilirse her gün, değilse haftada 3, en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır.

16 Sık sık yıkanılmazsa, vücutta oluşan kir yağ bezleri kanallarını tıkayarak deride siyah noktaların oluşmasına yol açar ve atık maddelerin atılmasını engeller. Bunların bakterilerle enfeksiyonu sonucunda da akne ve impedigo gibi lezyonlar oluşur

17 AĞIZ HİJYENİ

18 AĞIZ HİJYENİ Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür,

19 AĞIZ HİJYENİ Ağız bakımında amaç, ağzın tüm organizmalardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.

20 AĞIZ HİJYENİ Dişler günde en az iki kez 3 dakika süreyle florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.

21 AĞIZ HİJYENİ Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

22 AĞIZ HİJYENİ Diş temizliğinde kullanılacak fırçaların;
Sapı elde rahat tutulabilecek biçimde olmalı, Fırça ağız içinde bütün alanlara rahatça ulaşabilmeli, Fırça kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması önemlidir. Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

23 AĞIZ HİJYENİ Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması ya da biraz su içilmesi de diş çürüklerinin oluşumunu azaltabilir.

24 Dişler böyle fırçalanır, tamam mı ?

25 Ağız - Dişin korunma ve bakımı yapılmazsa
Diş çürümeleri Kötü görüntü Sistemik hastalıklar

26 AYAK HİJYENİ Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.

27 AYAK HİJYENİ Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi taktirde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

28

29 AYAK HİJYENİ Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir. tırnak batmasını önlemek için de düz kesilmesi gerekir.

30 AYAK HİJYENİ Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir.
Not: Ayak temizliğimize sadece kendimiz için değil çevremizdeki insanları da düşünerek dikkat etmeliyiz. Çünkü ayak kokumuz çevremizdeki insanları rahatsız edebilir.

31

32 AYAK HİJYENİ Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnakta büyüme-kabalaşma (hipertrofi) oluşabilir.

33 SAÇIN KORUNMASI Dökülmeye karşı Bite karşı Saç hastalıklarına karşı
Dış etkenlere karşı

34 SAÇ HİJYENİ Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir. Saçların her gün, olası değilse günaşırı, en az haftada 2 kez yıkanması gerekir.

35 SAÇ HİJYENİ Saçlı deri yağlı ise, daha sık yıkanmalıdır.
Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir. Saçlar kökleri ile beslenir. Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak kan basıncını hızlandırır ve saçları beslemiş olur.

36 SAÇ HİJYENİ Kepeklenme; Kirli ve yağlı ölü saç hücreleridir. iyi saç bakımı ile önlenmezse hekime danışmak gerekir.

37 SAÇ HİJYENİ Saç dökülmesi; yaş, hormon ve irsiyet ile ilgilidir. baştaki damarların uyarılması ve temiz tutulması gerekir.

38 SAÇ HİJYENİ Bitlenme, Bitin insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine yerleşmesine denir. Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.

39 SAÇ HİJYENİ Saçların boyanması ya da saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozabileceği için bu tip uygulamalardan kaçınmalıdır. Herkesin kendine özel saç bakım aletleri kullanması gereklidir.

40 SAĞLIKLI GİYİNME Sağlığın korunabilmesi için, dış ortam koşullarına göre giyinilmesi gerekir.

41 Vücudumuza uygun, yaz aylarında fazla kalın olmayan, kış aylarında ise, üşütmeyecek giysiler giyilmelidir. Giysiler seçilirken önce rahatlık amaçlanmalıdır. Bu konu ayakkabı seçimi içinde önemlidir.

42 Kullanılan çoraplar da, kötü kokuları önlemek ve ayak sağlığını sürdürmek için her gün değiştirilmelidir. İç çamaşırları, çorap, terlik gibi kişisel giyim malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

43 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.

44 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kirletilmiş çevreyi temizlemek zordur. Ama kirletmemek ve korumak daha kolaydır.

45 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapmalı, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirmeliyiz. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarımızı kesmeliyiz. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerimizi su ve sabun ile yıkayıp kurulamalıyız. Tuvaletten sonra ellerimizi bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamalıyız.

46 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Akşamları yatmadan önce, elbiselerimizi çıkarıp pijama ya da gecelik giymeliyiz.. İşten veya okuldan eve geldiğimizde el, yüz ve ayaklarımızı yıkamalıyız.

47 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Günde en az iki defa dişlerimizi fırçalamalıyız. Her gün saçımızı taramalı ve sık sık uygun şampuanla yıkamalıyız. Yere düşen bir yiyeceği yememeliyiz. Çiğ meyve ve sebzeleri yıkamadan yememeliyiz.

48 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Açıkta satılan yiyeceklerden tüketmemeliyiz. Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalı Tuvaletleri temiz kullanmalı Çöpleri çöp kutusuna atmalı

49 HAZIRLAYAN OKUL REHBER ÖĞRETMENİ BİRGÜL KUM


"Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları