Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar."— Sunum transkripti:

1

2 Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar ortadaki çekirdekte yer alır. Çekirdeğin etrafında ise başka atomlarla bağ yapma görevini üstlenen elektronlar vardır.

3 Atom Numarasının Hesabı
Her elementin kendine özgü bir atam numarası vardır. Bu , elementin atomlarındaki proton sayısıdır. Nötron sayısı, elementin izotoplarına göre değişir. A.nu.=P.sayısı

4 Atom Kütlesinin Hesabı
Bir atomun kütlesi, en basit şekilde, kütleleri yaklaşık birbirinin aynı olan nötron ve proton sayılarının toplamı olarak(çok küçük olan elektronun kütlesi ihmal edilerek) ifade edilebilir. K.n=P+N

5 Bağıl Molekül Kütlesinin Hesabı
Ancak atom kütlesi en doğru şekilde belirlenmiş olan bir karbon izotopu temel alınarak bulunan bağıl atom kütleleri(kısaca BAK), çok daha kesin değerlerdir.

6 Bağıl Molekül Kütlesinin Hesabı
Bir bileşiği oluşturan elementlerin BAK’ larının toplamına bağıl molekül kütlesi ya da (kısaca BMK) denir . herhangi bir maddenin bir molünün kütlesi, gram cinsinden bak’sine ya da bmk’sine eşittir Soru: Bor’un bmk’sını hesaplayın?

7 İzotop Atom Atom numaraları aynı (yani proton sayıları değişmeyen) fakat nötron sayıları değişen atomlara denir. Sonuçta kütle numaraları da değişmiş olacaktır.

8 Mol Nedir ? Mol, sabit sayıda atom, iyon ya da molekülü belirtmek için kullanıldığından, yararlı bir kimyasal birimdir.

9 Bor Atomunun İncelenmesi
Bor atomunun beş tane nötronu ve beştane de protonu vardır. Proton sayısı ile elekton sayısının aynı olduğu durumlarda atom nötür durumdadır. İlk yörüngede iki, son yörüngede ise en çok sekiz elektron olabilir.

10 Bor’un Elektron Dağılımı
İlk yörüngede iki, ikinci yörüngede ise geri kalan elektronları (üç elektron) olacaktır. Son yörüngedeki elektronlarını vererek yada başka atomdan elektron alarak molekül yada bileşiği oluşturacaktır.

11 Atomlar ve Elektronlar
Her nötür atomun çevresinde proton sayısı kadar hareket eden elektronları vardır.(Elektronların ağırlığı ihmal edilecek kadar küçüktür.)Bu elektronlar başka atomlarların elektronlarıyla kimyasal bağlar oluşturarak molekülleri ve bileşikleri oluştururlar.

12 SORULAR 1) Yandaki atom örneği , doğru gösterilmiş midir? Neden?
2) Bu atomun çekirdeğine bakarak, kütle numarasını hesaplayın? 3) Elektron dağılımını siz yapın.

13


"Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları