Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz."— Sunum transkripti:

1

2 Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz halde acaba ne kadarını yerine getirebiliyoruz?

3 Nezaket, kendinizi ne kadar çok, diğerlerini ne kadar az düşündüğünüzü karşınızdakine belli etmemektir.

4 Görgü kuralları çeşitli durumlarda uyulması gereken ayrıntılı formalitelerdir. Bu kurallar toplumsal gruplar arasında ki ilişkileri düzenleyen yaşamı kolaylaştırma, ilişkileri düzenleme işlevine sahiptir. Yasal hiçbir yaptırımı olmayan görgü kuralları çiğnendiği zaman, uyumsuz sayılan bireyler toplum tarafından dışlanır.

5 NEZAKET Biri sertçe fincanı masaya koyduğunda ; onunda canı var, bize hizmet ediyor! diyerek
ince düşünmektir.

6 ADABI MUAŞERET VİDEOSU 1

7 Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur
Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur. Yani hukuken suç sayılmaz. Genel geçer ahlak beni ilgilendirmez diyebilir, Nietzsche’ye hayranlık duyabilir ve güçlü olan haklıdır düsturuna bayılıyor olabilirsiniz. Ancak, toplum genel görgü kurallarına uymayanlara; cahil, bencil, kaba, saygısız ve saire sıfatlarla tanımlar ve kınar.

8 Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir.Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik ve saire şeklinde nitelemek mümkündür.

9 Bir şey verirken davranışımız, verdiğimiz hediyeden daha kıymetlidir
Bir şey verirken davranışımız, verdiğimiz hediyeden daha kıymetlidir.                                                                                   Pierre CORNEİLLE

10 Bu kurallar toplumdaki uygarlık düzeyinin de göstergesi olabilir
Bu kurallar toplumdaki uygarlık düzeyinin de göstergesi olabilir. İnsanın bencil, kaba düşüncelerden sıyrılarak, başkalarına karşı davranışlarını bir düzene koyması , onun duyarlı ve nazik olmasını sağlar. Bu da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini sağlıklı ve tutarlı olmasına neden olur.

11 ADABI MUAŞERET VİDEOSU 2

12

13 Uygun dış görünüm ya da giysi, kapıdan geçmenizi sağlar
Uygun dış görünüm ya da giysi, kapıdan geçmenizi sağlar. Yerinde tavırlar ve görgü kuralları, bir yere ait olduğunuzu gösterir. Aslında bir çoğumuz, burada bahsedilen şeyleri zaten biliyoruz, ama genellikle bunların öneminin farkında değiliz. Başarılı insanların çoğu, düzgün görünüm ve görgü kurallarının, doğru kullanıldığında sadece hayatta kalma mücadelesinde güç vermekle kalmayıp, yukarı doğru tırmanmada gerçek bir avantaj sağladığını çabuk kavramışlardır.

14 KÜÇÜK BİR HİKAYE “Nezaket ve dostluk sertlikten kuvvetlidir.”
Rüzgar, Güneş´e der ki: “Ben senden daha kudretliyim. Bak, şu ihtiyarın ceketini sırtından fırlatıvereceğim.” Rüzgar esmeye başlar, fırtınaya dönüşür ama ihtiyar ceketine daha sıkı sarılır. Güneş, “Beceremedin” der: ben daha kudretliyim. İhtiyara ceketini şimdi çıkarttıracağım. Saklandığı bulutun arkasından çıkan Güneş, bir gülümsemeyle ortalığı ısıtıverir. İhtiyar, ceketini eline alır ve neşe içinde yürür. Güneş Rüzgar´a döner ve der ki: “Nezaket ve dostluk sertlikten kuvvetlidir.”

15 ADABI MUAŞERET VİDEOSU 2

16 Teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki bireye ismiyle hitap etmek, birisi geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarından bazılarındandır. Kimi zaman bir teşekkür kimi zaman bir buket çiçek zor bir meselenin üstesinden gelebilir.

17 Nezaket, ister iskarpin giysin ister çarık, bastığı yeri çamurlamaz.
Arthur Schopenhauer

18 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. REHBERLİK SERVİSİ


"Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları