Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ

2 TÜRKİYE’de 3 çeşit iklim görülür.
Bunlar: Akdeniz Karadeniz ve Karasal iklimdir.

3

4 AKDENİZ İKLİMİ Bu iklim tipi ülkemizde en belirgin olarak Akdeniz kıyılarında görülmekle birlikte, Ege ve Marmara Bölgelerinde de etkili olmaktadır. Genel özellikleri şunlardır: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yaz ve kış yağışları arasındaki fark oldukça fazladır. Yıllık yağış ortalaması, mm arasındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 18-20°C’dir. Ocak ayı ortalaması 8-10°C’dir. Temmuz ayı ortalaması 28-30°C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 15-18°C’dir.

5 AKDENİZ İKLİMİ Ege Bölgesinde dağların kıyıya dik uzanması,
Akdeniz İkliminin iç kesimlere ulaşmasına olanak sağlamıştır. Marmara Bölgesinde görülen Akdeniz İkliminde, yazlar Akdeniz kıyılarına göre daha serin, kışlar ise daha soğuk ve karlıdır. Akdeniz İkliminin karakteristik bitki örtüsü zeytin, defne, mersin, kekik gibi bitkilerden oluşan makilerdir.

6 Karadeniz iklimi Kıyıda yıl boyu yağışlı ve ılıman Karadeniz İklimi görülür. Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı yaşanmaz(Es ki yıllarda). Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir. Dağlar kıyıya paralel uzandığından, dağların gerisinde kalan iç kesimleri deniz etkisi altına alamamış ve iklim karasallaşmıştır. Bölgenin doğal bitki örtüsü, kıyılarda nemlilik ve yağışın fazla olması sebebi ile geniş yapraklı gür ormanlardan oluşur. Türkiye ormanlarının %25'ini barındırır ve sahip olduğu ormanlar bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesidir.Karadeniz'in nemli olmasının sebebi heleorlit tuzunun bulutlarda bol olmasıdır

7 Karasal İklim 3. Karasal İklim: Ülkemizde karasal iklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile İçbatı Anadolu Bölümü'nde görülür. Ancak karasal iklim, bu bölgelerde bazı farklılıklar gösterir. Ülkemiz-deki orasal iklimin özellikleri hakkında şunları söyleyebiliriz:  Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.  İç Anadolu Bölgesi'nde maksimum yağış İlkbaharda, minimum yağış yazın düşer.  İç Anadolu'da ortalama yağış mm'dir. (Yüksek yerlerde mm'yi bulur)  İç Anadolu'nun kış sıcaklık ortalaması 1 - 2°C, yaz sıcaklık ortalaması °C, yıllık sıcaklık ortalaması ise °C’dir.

8

9

10

11

12 HAZIRLAYAN:HAKKI ÖZKAN
5-C NO:1379


"TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları