Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

2 Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır.iki katmanı varsa ve son katmanında sekiz elektron bulunuyorsa yada üç katmanlıysa ve son katmanında yine sekiz elektron bulunuyorsa bu tür atomlarda kararlıdır.

3 Soygaz olarak adlandırılan helyum neon argon atomları kararlı atomlar oldukları için elektron alışverişi yapmazlar.diğer atomlar elektron alış verişi yaparak kararlı olmaya çalışırlar.

4 Bir atom tek katmana sahipse ve katmandaki elektron sayısını 2’ye tamamlamışsa “dublet kuralı” denir. Örneğin:lityum atomu son katmanındaki bir elektronu verir ve helyum atomunun elektron dizilimine sahip olur.

5 Birden fazla katmana sahipse ve son katmanındaki elektron sayısını 8’e tamamlamışsa “oktet kuralı” denir. Bazı atomlarda benzer şekilde elektron alışverişi yaparak neon ve argon atomunun elektron dizilimine sahip olmak isterler.

6 Atomlar elektron aldığında negatif yükle yüklenerek iyon haline gelirler.negatif yüklü bu iyonlara “anyon” denir. F F¯ durumuna gelir 1 elektron alarak

7 Atomlar elektron vererek pozitif yüklü iyon haline gelirler.pozitif yüklü bu iyonlar “katyon” olarak adlandırılır. Na 1elektron vererek Na+durumuna

8 İyonlar Anyonlar katyonlar Atomlar Cl¯(klor anyonu) Li+(lityum katyonu) He(helyum atomu O¯²(Oksijen anyonu) Na+(sodyum katyonu) Ar(argon atomu)

9 İyonlar her zaman tek atomlu olmayabilir.birden fazla atom grup halinde negatif yada pozitif yüke sahip olur.bu gruplara çok atomlu iyon denir. iyon adı formülü hidroksit OH¯


"ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları