Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL"— Sunum transkripti:

1 BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
Dilara Gür : (gezi ve fotograflar) Bengisu Can : (araştırma ve yazılar)

2 Tarihi Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, M.S yılları arasında Roma İmparatorluğu, ile yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu, arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptı. Ayrıca, hilafetin Osmanlı Devleti'ne geçtiği 1517'den, kaldırıldığı 1924'e kadar, İstanbul İslamiyet'in de merkezi olmuştur.

3 Coğrafyası ve Gelişimi
İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehridir. Kara ve deniz ticaret yollarının bir kavşağı olması ve coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'de ekonomik yaşamın merkezi olmuştur. Şehir aynı zamanda en büyük sanayi merkezidir. Günümüzde İstanbul, Türkiye'nin %55 üretimine ve %45'lik ticaret hacmine sahiptir. İstanbul'un tarihi, anıtlar ve yapıtların fazlalığı, ve Boğaz'a sahip olması nedeniyle gözde turizm merkezlerinden biridir.

4 İstanbul Boğazı İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası , Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası denir. Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde kurulmuştur. Ortaköy Sahili Arnavutköy Sahili

5 İstanbul’un simgesi laleler ve her yıl Nisan
ayında kutlanılan lale festivali Yeşilköy Sahili Florya Sahili

6 Kent, görkemli geçmişi ile farklı dinleri, kültürleri, toplulukları ve bunların ürünü olan yapıtları benzersiz bir coğrafyada bir araya getirmesinden dolayı , UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. İstanbul’un Tarihi Alanları, tarihinde Dünya Miras Listesine 4 ana bölüm olarak dahil edilmiştir: Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisini içine alan Arkeolojik Park; Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma alanı ve Tarihi Surlar Koruma alanını içermektedir.

7 Piyerloti Piyer Loti adlı ünlü bir yazardan adını alan tepe süper bir Haliç manzarasını içinde barındırıyor. Biz teleferikle tepedeki çay bahçesine çıktık. Aşağıya indiğimizde ise tarihi Eyüp Sultan Camisini gezdik.

8 Topkapı Sarayı TARİHİ YARIMADA
Dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişi Topkapı Sarayıdır. İstanbul'da Sarayburnu sırtlarında yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devletinin idare merkezi olan sarayın asıl alanı m2 kadardı. İnşasına Fatih Sultan Mehmed zamanında 1465 yılında başlandı. Fatih, sarayın tek binadan değil, birçok köşk ve dairelerden meydana gelmesini istiyordu. Benim en çok ilgimi çeken bölümler Harem ve diğer ülkelerden gelen hediyeler bölümü oldu.

9 Ayasofya TARİHİ YARIMADA
Ayasofya, 916 yıl boyunca kilise, 481 yıl da cami olarak hem Hıristiyanlığın, hem de Müslümanlığın hizmetinde bulundu. İlk yapıldığında Büyük Kilise (Megale Ekklesia) denilen bu muhteşem yapıt, Kutsal Bilgelik’e (Sofia) adandığından Ayia Sofia olarak tanınır, Fetih’ten sonra ise Ayasofya olarak anılmaya başlanır. 1935’de atatürk’ün emriyle müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

10 Sultan Ahmet Camii TARİHİ YARIMADA
Türk ve İslam dünyasının en ünlü anıtlarından birisi olan Sultan Ahmet Camii İstanbul’a gelen herkes tarafından hayranlıkla ziyaret edilir. Klasik Türk Sanatının bir diğer örneği olan bu camii orijinal olarak 6 minare ile inşa edilen tek camidir.

11 Yerebatan Sarnıcı TARİHİ YARIMADA
Yerebatan Sarayı adıyla anılan Bazilika Sarnıcı, İstanbul'da Ayasofya ile Cağaloğlu arasında bulunan büyük bir sarnıçtır. Günümüzde de içinde su bulunan bu büyük kapalı sarnıç, kentin su ihtiyacını karşılamak üzere İlkçağ'da yapılmıştı.

12 Turkuazoo Ailemle adeta bir balık cenneti olan Turkuazoo’ya gittik. Burada köpekbalıkları ile karşılaştık, değişik balıklara el sürdük. Vee okyanuslarda yaşayan çok çeşitli balık türlerini tanıdık.

13 Dev Alışveriş Merkezleri
İstanbul büyüklü küçüklü, içinde pek çok yerli ve yabancı markayı barındıran alışveriş merkezleriyle de son yıllarda tanınır olmuştur. Bunlardan hiç kuşkusuz en ilgi çekenlerinden biri de İstinye semtinde bulunan büyük alışveriş merkezlerinden biri olan İstinye Park’tır.

14 Bizi dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederiz.


"BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları