Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANATOLİD-TORİD PLATFORMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANATOLİD-TORİD PLATFORMU"— Sunum transkripti:

1 ANATOLİD-TORİD PLATFORMU

2 Anatolid – Torid Platformu
Kuzeyde İzmir-Ankara-Erzincan Okyanusu, güneyde Bitlis-Zagros Kenet kuşağı ile sınırlanır.

3 ANATOLİD-TORİD PLATFORMUNUN KUZEY KENARI

4 Kütahya-Bolkardağ Kuşağı
Kuzeyden güneye doğru, Kütahya-Bolkardağ Kuşağı Platformun metamorfik kuzey kenarını oluşturur Tavşanlı Zonu – Afyon Zonu Menderes alanı, Platformun metamorfik orta kısmını oluşturur (Batıda Menderes Masifi, doğuda Orta Anadolu masifleri) Torid kuşağı Genellikle metamorfik olmayan naplardan oluşur Okay ve Tüysüz, 1999

5 Okay 2001 Mesozoyik döneminde, Tetis okyanusu kuzeydeki Sakarya kıtası ile güneydeki Anatolid-Torid bloğunu birbirinden ayırmaktadır. Tetis okyanusu Geç Kretase’de kuzeye doğru dalma-batma ile yitilerek daralmaya başlamış, ve Tersiyer’in başlangıcında kuzeydeki Sakarya kıtası ile güneydeki Anatolid-Torid bloğu çarpışmıştır. Bu kıta-kıta çarpışması, bölgede deformasyona ve Alpin orojenezine yol açmıştır.

6 Okay 2001 Paleosen’deki kıta-kıta çarpışması öncesi, güney kıta üzerine Üst Kretase’de meydana gelen ofiyolit üzerlemesi.

7 Güney kıtanın kuzey kenarı Tavşanlı Zonu olarak adlanmıştır.
Okay 2001 Ofiyolit üzerlemesi sırasında güney kıtanın (Anatolid-Torid Bloğu) okyanusa bakan kenarı 60 km’den daha derine gömülerek deformasyona uğramış ve mavişist fasiyesinde metamorfizma geçirmiştir. Güney kıtanın kuzey kenarı Tavşanlı Zonu olarak adlanmıştır.

8 Okay et al., 2000

9

10

11 Bornova Fliş Zonu


"ANATOLİD-TORİD PLATFORMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları