Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERSLERDE BAŞARILI OLMANIN SIRLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERSLERDE BAŞARILI OLMANIN SIRLARI"— Sunum transkripti:

1 DERSLERDE BAŞARILI OLMANIN SIRLARI
HAZIRLAYAN: REHBERLİK SERVİSİ

2 1-Okuldan eve geldiğinizde yarım saat veya kırk beş dakika dinlenmeye ayırın. Bu arada bir şeyler yiyebilirsiniz. Ancak ders çalışmaya başlamadan önce, ekmek, makarna, kek gibi karbonhidratlı yiyeceklerden fazlaca yemeyiniz.

3 2-Ders çalıştığınız yerin düzeni çok önemlidir
2-Ders çalıştığınız yerin düzeni çok önemlidir. Derslerinize bir masada çalışmalısınız. Yumuşak bir koltuk, kanepe veya yatak ders çalışma veriminizi düşürür ve uykunuzu getirir. Çalışma esnasında işimize yaramayan defter, kitap ve diğer araç ve gereçleri kaldırmamız gerekir. Çünkü bu gereksiz malzemeler hem kafamızı karıştıracak, hem de bizi lüzumsuz yere meşgul edecektir.

4 3-Ders çalışırken en iyi kullanmamız gereken zamanımızdır
3-Ders çalışırken en iyi kullanmamız gereken zamanımızdır. Bunun için bir zaman programlamasına ihtiyaç vardır. Böyle bir programlamayı herkes kendine göre yapabilir.

5 4-Kendinize Küçük bir defter tutun. Her gün verilen ödevleri not edin
4-Kendinize Küçük bir defter tutun. Her gün verilen ödevleri not edin. Böylece “Unuttum” mazereti ortadan kalkmış olur.

6 5-Çalışmaya size zor gelen derslerden başlayın.

7 6-Yazılı ödevleri son sıraya koyun.

8 7-Derslerinizi günü gününe yapmalısınız. Son güne bırakmayın.

9 8-Her gün okulda öğrendiklerinizi, evde mutlaka tekrarlayın.

10 9-Her gün dersiniz bittikten sonra, ertesi günkü ders programınıza göre çantanızı hazırlayın ve yatmadan önce kontrol etmeyi unutmayın.

11 TÜRKÇE NASIL ÇALIŞILIR
SBS ve ÖSS Sınavlarını analiz ettiğinizde ve katsayılar dikkatle incelendiğinde Türkçe'nin önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

12 Türkçe’yi bütün kurallarıyla bilmek, sizin başarınız açısından oldukça önemlidir. Türkçe’yi iyi bilmek sadece Türkçe sorularını çözmekte değil, diğer derslere ait soruları çözmekte de işe yarayacaktır.

13 SBS ve ÖSS’de çıkan Türkçe soruları 1-Sözcükte,Cümlede Anlam Bilgisi, 2-Dil Bilgisi, 3-Anlatım Bozuklukları 4-Yazım Bilgisi 5-Edebiyat Bilgileri olmak üzere 5 temel başlıkta karşınıza çıkmaktadır.

14 Ayda bir iki kitap bitirmeniz size fayda sağlayacaktır
Ayda bir iki kitap bitirmeniz size fayda sağlayacaktır. Okuduğunuz metni özetlemeye, eleştirmeye çalışırsanız yaptığınız işin verimliliği daha da artacaktır.

15 Burada değinmek istediğimiz önemli bir husus da sözlük kullanımıdır
Burada değinmek istediğimiz önemli bir husus da sözlük kullanımıdır. Okuduğunuz metinde karşılaştığınız kelimelerden anlamlarını bilmediklerinizi öğrenmek, deyimlerin tam karşılığını bilmek, atasözlerini kavramak istiyorsanız bir Türkçe sözlük ve bir de atasözleri sözlüğü edinmelisiniz. Böylece sınavlarda çıkacak muhtemel deyim, atasözü ve kelime anlamı sorularını çok rahat çözebilme yeteneğine kavuşmuş olacaksınız.

16 Televizyon seyrederken, birilerini dinlerken, okurken veya herhangi bir nedenle duyulan ve anlamı bilinmeyen kelime ve kelime gruplarının anlamları sözlüklerden araştırılıp hemen öğrenilmeliler. Bunu için de her öğrencinin kütüphanesinde bir Türkçe sözlük, bir deyimler sözlüğü,bir atasözleri sözlüğü bir de imla kılavuzu bulunmalıdır.

17 Okul Türkçe kitaplarının konularının işleniş bölümünde yer alan "Kelime çalışmaları" ve "Okuma, anlama, Anlatma" çalışmaları bölümleri mutlaka incelenmeli, çalışılmalıdır.

18 Okunan metinler üzerinde çalışma yapılarak konuları, asıl anlatılmak istenen düşünceleri, metinden çıkarılabilecek düşünceleri ve metnin yazarının veya şairinin konuyu ortaya koyarken içinde bulunduğu ruh hâlini belirleyerek not etmek gerekir.

19 Soruları çözerken kalem kullanmak gerekir
Soruları çözerken kalem kullanmak gerekir. Kelimelerin, cümlelerin anlamları belirlenip yanlarına yazılmalıdır. Bu belirlemeler yorumlanmalı ve kıyaslanmalı, sonra da istenen bilgiye ulaşılmalıdır.

20 Türkçe konuları birbirinin devamı olduğu için konuları sırayla ve anlayarak çalışın. Bir konuyu çok iyi anlamadan diğerine geçmeyin.

21 MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMA A) Derste Derslere mutlaka ön hazırlık yapmış olarak gelmek gerekir. Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan ve eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır. Öğretmenin soru çözmede kullandığı kısa yollar birimler, formüller ezberlenmek yerine sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenilmelidir.

22 B) Bireysel Çalışmalarda Matematik dersindeki konular derste iyi öğrenilmiş olsa bile, düzenli test çözülmezse çok çabuk unutulur. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı ve programlı olmak şarttır. Konu konu ve günü gününe çalışmak zorunludur. Bu çalışmalarda çözülemeyen soruların vakit kaybetmeden doğru çözümleri öğrenilmelidir. Mümkün olduğunca çalışmalar çok sayıda ve farklı tarzda sorular ile zenginleştirilmelidir. Matematik dersindeki başarısızlığın temeli, kişinin yapması gereken çalışmaları zamanın da ve yeteri kadar yapmamasıdır. Düzenli çalışılıp, gerekli altyapı oluşturulduğunda matematiğin eğlenceli yönü fark edilecektir.

23 YABANCI DİL DERSİ 6. Sınıflar · Günlük tekrarlar yapılmalıdır. · Gramer formülleri ve yeni kelimeler, renkli kağıtlara ya da kartonlara yazılarak duvarlara asılmalıdır. · Yazım hatası yaşanan kelimeler, tekrar yazılarak pratik yapılmalıdır. · Cevapları kontrol edilmiş olan çalışma kağıtlarının, evde bir kez daha üzerinden geçilmelidir.

24 7. Sınıflar · Her gün öğretilen kelimeler; kitapta pasaj içinde bulunup, örnek cümleler (kendi cümleleri) kurularak yazılmalıdır. · Öğrenciler, kendi kelime sözlüğünü oluşturmalıdır. · Öğretilen kelimelerle kısa paragraflar-hikayeler yazılmalıdır. · Kelime kartları hazırlanmalıdır. · Öğrenci, öğretilen gramer konularını kitaptaki diyaloglardan tespit ederek, kullanımını dikkate alarak, örnek cümlelerle kendisi için notlar (gramer notları) çıkarmalıdır.

25 8. Sınıflar Kelime Bilgisi · Yeni öğrenilen kelimelerle "kelime kartları" hazırlanmalıdır. · Yeni öğrenilen kelimeler kullanılarak hikaye ve skeçler yazılmalıdır. · Ders defterinin arkasına, kelimelere ilişkin fihrist oluşturulmalı; yanına, anlamları ile birlikte örnek cümleler yazılmalıdır. · Yeni öğrenilen kelimelerle ilgili sözlük çalışması yapılmalıdır; kelimelerin önüne ve arkasına takılacak takılar, kelimelerin fiil, sıfat, isim ve zarf halleri ve cümle içinde kullanımları incelenmeli ve fihriste bu bilgileri içeren örnek cümleler yazılmalıdır. · Yeni öğrenilen kelimelerle ilgili bulmaca hazırlanmalıdır.

26 ETKIN DINLEME • Gözlerinizi dinlediginiz kisiden ayirmayin
ETKIN DINLEME • Gözlerinizi dinlediginiz kisiden ayirmayin. • Konu ile ilgili çok soru sorun . • Derse ön hazirlik yaparak gelin. • Agizdan çikan her seyi yazmaya çalismayin ve ana fikri not edin. • Kisa,açik,net ve okunakli not alin. • Ögretmenin birkaç kez vurguladigi yerlere dikkat edin. • Konuyu dinlemis olsaniz bile ilk kez dinliyormus gibi davranin.

27 VERIMLI ÇALISMAYI ENGELLEYEN TUZAKLAR
VERIMLI ÇALISMAYI ENGELLEYEN TUZAKLAR * Gözlerinizi yapamadiklariniza çevirmek, * Müzik esliginde çalismak, * Zorlanilan derslerin dislanmasi, * Aşırı kaygı (güvensizlik), * Yatarak (uzanarak ) çalısmak , * Çalisma aninda hayallere dalmak , * Uzayip giden telefon konusmalari yapmak , * Motivasyon eksikligi, isteksizlik , * Günlük ayrintilara boğulmak , * Çalismayi tamamlamadan bırakmak , * Amaçların ve önceliklerin belirlenmemesi ,

28 Arkadaslara “hayır. ” diyememek ,
* Arkadaslara “hayır!” diyememek , * Televizyona ( İnternete) takılıp kalmak , * Dersler ve konular hakkında yetersiz bilgi sahibi olmak , * Düzenli tekrarlar yapmamak , * Programsız , plansız çalışmak , * Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak , * Zamanı denetleyememek , * Çevrenizin sizden beklentilerinin yüksek olması, * Sinav bilgi ve tekniklerini yeterince bilmemek , * Çalışma anında uygun dinlenme aralıkları vermemek , * Yanlışlardan ders almamak , eksikleri gidermemek ,

29 NOT TUT Not tutmak, duyduklariniza mantikli bir çerçeve saglayarak dersi etkin bir sekilde dinlemenize yardimci olur. Not tutarak ögrenme olayinin ön kosullarini yerine getirmis olursunuz. Ders dinlerken tutugunuz notlarin kolay okunabilen, kisa, açik, kolay anlasilabilen notlar olabilmesi için su önerilere özel önem verin ve uygulayin! * Not tuttugunuz kagit konusunda cömert olun. Hiçbir zaman küçük bir kagida veya küçük küçük yazarak sikistirmaya çalisarak not tutmayin. * Not tuttugunuz bir defteriniz olsun. Sayfanin altinda, üstünde ve sol tarafinda bosluk birakarak not alin.

30 * Böylece bu bosluklara daha sonra gelen bilgilere veya kendi düsüncelerinizi eklemeniz mümkün olur.
* Her yeni fikri, yeni bir satira yazin. * Kendiniz için bir kisaltma dili belirleyin ve not tutarken bunu kullanin.

31 Konusmanin hizli aktigi yerde bir çizgi koyun
* Konusmanin hizli aktigi yerde bir çizgi koyun. Bu kaçirdiginiz kelimelerin yaklasik miktarini belirler ve bunu tamamlamaniz gerektigini size hatirlatir. * Kagidiniza geçireceginiz sema, sekil, tablolar varsa bunlara uygun bos yer birakin. * Notlarinizi temize çekin. Bu islemi mümkünse notlari tutugunuz günün aksami, degilse en geç bir sonraki dersten önce yapin.

32 * Notlari temize çekerken, bosluklari dolduracak, konu üzerinde düsünecek ve mükemmel bir tekrar yapacaksiniz. Böylece sinava hazirlanmaniz son derece kolaylasmis olacaktir. * Önemli kelimelere dikkat çekmek için kendi belirlediginiz sembolleri kullanin, altini çizin, BÜYÜK HARFLER ILE YAZIN, daire veya kare içine alin, * yildizlayin, renkli kalem kullanin. * Ögretmenin ” bu önemlidir ” dedigini yazin ve onun altini çizin. Eger uygunsa, kitaba veya baska bir kaynaga gönderme yapin.

33 * Yanlisliklari silmeyin veya karalamayin, üzerine bir çizgi çekin, bu size zamandan kazandirir.
* Cümleler arasinda bosluklar birakin, konuyu çalisirken bu satirlara eklemek istediginiz notlari alabilirsiniz. * Ana basliklar, alt basliklar kullanin. Ana basliklari kenar çizgisine koyun, alt basliklari daha içerden yazin.

34 *ana basligi sayfanin ortasina yazin ve ilgili fikirleri, ilkeleri basligin çevresinde not alin. Bütün bunlarin birbirleri ile olan iliskilerini oklarla gösterin. * Bu yöntem ile not alirken fikirler arasi baglantilari kurmus olmaniz, onlari daha kolay hatirlamaniza yardimci olacaktir. • Bir numaralama ve harfleme sistemi gelistirin.

35 PLANLI ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN BAHANELER
• Bu kadar çalışma yeter. • Yeterli zamanım yok • Ben yapamam ki • Benim çalışmaya ihtiyacım yok. • Simdi çok yorgunum. • Çok sıkıcı. • Bu konu çok zor. • Yarin çalışırım. • Bu konular hayatta lazım olmaz. • Bu dersten ağzımla kus tutsam geçemem. • Çalışırsam “inek” derler. • Sınıfta herkes zayıf alıyor.

36 YARIN ÇALISIRIM * “Ertelemek” hangi sebepten olursa olsun kötü bir çözüm yoludur.. * Bir seyi yapmak için, en iyi ve elverisli zaman “bugün”dür. * Ders çalismanin, insanin keyfinin yerinde olmasi veya olmamasiyla bir ilgisi elbette vardir,ama;bu ilgi en aza indirgenmek zorundadir. * Bu keyfiyetten kurtulmak ve zamani dogru kullanmak, veriminizi arttirmak için program yapmalisiniz ve bu programi yazili bir hale getirmelisiniz. * Çalisma programi hazirlandiktan sonra, çalisma odanizin görülebilecek bir yerine koyarak günlük çalismalarinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz! * Insan hazirliksiz oldugu durumlarda korkar! * Hazirlanilmasi gereken derslerin birikip agirlasmasi, zamanin daralmasi, sizden beklentilerin artmasi ve bütün bunlarin altindan nasil kalkacaginizi bilmemeniz, üzerinizde bir yük olusturarak sizi bıkkınlık ve karamsarlık noktasina getirebilir. * ” Bugün çalisin ! “

37 Filler nasıl eğitiliyor biliyor musunuz?
Daha yavruyken, kalın bir zincirle hayvanın bacağı bir direğe bağlanıyor. Önceleri hayvan kaçmaya çalışıyor ama ne kadar uğraşırsa uğraşsın ne zinciri koparabiliyor ne de direği yerinden oynatabiliyor. Fil yavrusu ayağında zincirle büyüyor ve kaçamayacağını kabulleniyor. Özgürlük kavramını yitiriyor. İşte bu noktada ayağındaki zincir çözülüyor ve yerine konulan ince bir halatla birkaç santimetre boyunda tahtadan bir çubuğa bağlanıyor. Fil, bu koşullarda kolaylıkla kaçabilecek olmasına rağmen olduğu yerde kalıyor. Çünkü hâlâ var olduğunu sandığı zincirini asla kıramayacağına inanıyor.

38 Filler nasıl eğitiliyor biliyor musunuz?
Çoğumuzun yaşamı da çocukluğumuzda koşullandığımız düşünce, duygu ve inanç kalıplarının esaretinde sürüyor. Olağanüstü yetenekleriniz, olağanüstü gücünüz var ve kullanılmayı bekliyor. Eğer yapabileceklerinizin hepsini yapmış olduğunuzu görebilseydiniz çok şaşırırdınız.

39 MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ
REHBER ÖĞRETMENLER MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ


"DERSLERDE BAŞARILI OLMANIN SIRLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları