Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU"— Sunum transkripti:

1 EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU
HARİTANIN DİLİ EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE- MERSİN

2 HARİTADA ÖZEL İŞARETLER
******* Haritalarda; yer şekilleri, nehirler, göller, şehirler, deniz ve karalar olduğu gibi gösterilemez. Çeşitli işaretler kullanılır. ******* Haritalarda verilmek istenen bilgiler, harita üzerinde çeşitli işaretlerle gösterilmektedir. Haritanın bir köşesinde, bu işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bir tabloya yer verilmektedir. Bu tabloya, harita anahtarı (lejant) denir. Elimizdeki haritalardan gereği gibi yararlanabilmek için, bu işaretlerin ve renklerin anlamlarını bilmemiz gerekir.

3

4

5 HARİTADA RENKLER Önümüze bir fizikî haritayı alıp incelediğimizde her tarafın aynı renklerde olmadığını göreceğiz. Karaların denizlerin yükseltilerin farklı renklerle gösterildiğine tanık olacağız. Deniz seviyesine yakın olan yerler yeşil ve yeşilin tonları ile; yükseklikler kahverengi ve kahverenginin tonlarıyla gösterilir.

6

7

8 DENİZLER VE GÖLLER Haritalarda genellikle deniz ve göller mavinin tonlarıyla gösterilmektedir. Derinliğin az olduğu yerler açık mavi ile; daha derin yerler ise koyu mavi ile gösterilmektedir. Akarsular da koyu mavi ile gösterilir.

9 RENKLER HANGİ YÜZEY ŞEKİLLERİNİ GÖSTERİR
Haritalarda Değişik Renkler Hangi Yüzey Şekillerini Gösterir? Yeşil : Çukur yerleri ve denizden az yüksek yerleri gösterir. Yeşilden sarıya, turuncuya ve açık kahverengiye gidildikçe yüksekliğin arttığı anlaşılır. Sarı : Yaylaları ve yüksek ovaları gösterir. Kahverengi : Dağları gösterir. Koyu Kahverengi : Yüksek dağları gösterir. Mavi : Denizleri ve gölleri gösterir. Açık Mavi : Denizlerin az derin yerlerini gösterir. Mavi koyulaştıkça derinliğin arttığı anlaşılır.

10 1 1

11 RENKLERE GÖRE YÜKSEKLİK
Yukarıdaki şekilde metre arası açık yeşil metre arası koyu yeşil metre arası sarı renkle gösterilmiştir metreden yüksek yerler için kahverenginin tonları kullanılmıştır.

12

13

14

15

16

17


"EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları