Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

C Programlama Dili AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritche tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "C Programlama Dili AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritche tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş."— Sunum transkripti:

1 C Programlama Dili AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritche tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir.

2 C Dilinin Tarihi C'nin ilk gelişme safhaları 1969 ile 1974 arasında AT&T Bell Laboratuarları’nda gerçekleşti. Ritchie'ye göre, en yaratıcı devre 1972 idi. Dilin pek çok özelliği “B" adlı bir dilden türediği için, yeni dile "C" adı verildi. "B" adının kökeni konusunda ise söylentiler değişik:  Ken Thompson  B'nin BCPL programlama dilinden türediğini söylemektedir, ancak Thompson eşi Bonnie'nin onuruna adını Bon koyduğu bir programlama dili de geliştirmiştir. 1973'e kadar C yeterince güçlü bir hale gelmiş ve ilk başta PDP-11\20 assembly dili ile yazılan UNIX'in çekirdeğinin büyük kısmı C ile yeniden yazılmıştı. Böylece UNIX, çekirdeği bir assembly dili ile yazılmayan ilk işletim sistemlerinden biri olmuştu.

3 Nesne Yönelimli programlama ve C++’ın doğuşu
1979 yılında Bjarne Stroustrup adlı Danimarkalı bir bilim adamı yönetiminde C++ adlı yeni nesil programlama dili için ilk çalışmalar başlamıştı.C++ prensip olarak,yalnızca C’nin biraz daha gelişmiş ve nesne yönelimli programlama için uyarlanmış bir şekli olarak görülebilir. D adını almamasının nedeni de budur Günümüzde C++,Microsoft Windows gibi işletim sistemlerinin geliştirilmesinde ,yüksek performans gerektiren uygulamaların geliştirilmesine kadar bir çok alanda kullanılıyor. C’nin C++’ya ilham verdiği gibi ,C++’da Java ,PHP ve C# gibi programlama dillerinin mimarilerini hayli etkilemiştir.

4 C#(C Sharp) Microsoft tarafından 2001 yılında geliştirilen C#’in temeli C,C++ ve Java’ya dayanıyor. C# kullanımı basit, genel amaçlı fakat hayli başarılı bir nesne yönelimli programlama dili ve günümüzde Microsoft Net. Teknolojilerinin ana programlama dilini temsil ediyor. Her ne kadar C# ile geliştirilmiş uygulamalar bellek ve işlemci gereksinimleri açısından hayli tutumlu olmalarıyla bilinseler de ,performans açısından C programlama dili ile programlanmış uygulamalarla rekabet edecek düzeye erişememişlerdir.

5 Günümüzde C Java,C#,C++ gibi 3.nesil bir programlama dili olan C’de genel amaçlı programlama için geliştirilmiştir. C düşük düzeyde bir dil olduğu için bir uygulama geliştirme dilinden çok ideal bir sistem programlama dilidir.Günümüzde birçok derleyici ve işletim sisteminin geliştirilmesinde kilit rol oynamaktadır. Java Sanal Makinesi, UNIX ve Linux un hemen hemen tamamı Microsoft Windows ‘un özellikle ilk sürümlerinin büyük bölümü yine C ile geliştirilmiştir. C hayli yüksek performansla ve büyük bir güvenilirlikle her donanım üzerinde çalışabilmektedir ki bu son özellik bilgisayar dünyasında büyük bir devrimi de beraberinde getirmiştir.

6 Gelecekte C C’nin sistemlerdeki başarısını burada bir daha hatırlamakta yarar var:Mikro denetleyici programlanması alanında C,hala en çok tercih programlama dili. İşletim sistemleri cephesinde ise ,her ne kadar Microsoft Windows ‘un geliştirilmesine C yerine artık C++ kullanılmaya başlamış olsa da ,bilişim dünyasının iki kilit işletim sistemi olan UNIX’in ve Linux’un geliştirilmesinde yine C ile devam edileceği kesindir. C’nin gelecek dönemlerde de önemini kaybetmeyeceği ,aksine UNIX ,Linux gibi işletim sistemlerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla da daha da önem kazanacağı açıktır.

7 Teşekkürler…


"C Programlama Dili AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritche tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları