Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER

2 AVRUPALI TÜRKİYE Türkiye’nin ilk Avrupalılık belgesi 1856’da Paris’te imzalanan anlaşma olarak gösterilmektedir.

3 Ortaklık Antlaşması (Ankara Antlaşması) NATO Türkiye ancak 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki’de yapılan AB Konseyi (Avrupa Zirvesi)’nde AB’ye aday ülke kabul edilmiş ve 17 Aralık 2004 Brüksel Zirvesi’nde de müzakere tarihi belirlenmiştir.

4 AB’YE ÜYELİĞİMİZ ÜZERİNE BAŞLICA KAYGILAR Türkiye’ye destek verenler hiçbir üye ülkede şimdilik yüzde 50’yi geçmiyor. Ekonomik kaygı yüzde 40 ile birinci sırayı alıyor. AB, Türkiye’nin katılımının maliyetini hesaplıyor.

5 Türkiye’nin katılımı ile AB’nin; yüzölçümü % 20 nüfusu%16 istihdamı% 11 artacaktır.

6 Ekonomik kriterler Sürekli büyüme açısından Türkiye dünyada 66’ncı. Maastricht kriteri Ab ortalaması Türkiye

7 Nüfus – Eğitim – Kültür – Sağlık AB nüfusu sadece binde 6 artarken, Türkiye nüfusu yüzde 15.6 artacak. Her 6 AB vatandaşından biri 65 yaş ve üstünde. AB’de 1 çalışan 2 emekliye bakmaktadır.Kişi başına eğitim süresi 15 yıl iken Türkiye’de 5.6 yıldır.

8 Tarım Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 34’ü, toplam nüfusun ise yüzde 50’si köylüdür, tarıma dayanır. Tarımdaki istihdamın toplam istihdama oranı AB’de yüzde 5 Türkiye’de ise yüzde 33.9’dur.

9 Yabancı sermaye girişi AB’de yer almak isteyen yabancı sermaye yerini buldu. Dünyada artık öncelikli olmayan şirket evlilikleri ve özelleştirmeye bel bağlayan Türkiye’nin asıl beklentisi ise sanayi sektörüdür. Sanayide 500 büyüğün dörtte biri yabancıdır.


"TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları