Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI

2 Dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapıyorsanız,
Soruları olduğundan daha zor gibi algılıyor ve aslında basit olan cevapları kaçırıyorsanız, Dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapıyorsanız, Hiç beklemediğiniz halde sınavdan çok kötü bir not aldıysanız, Çalışmanıza rağmen kötü notlar alıyor ve kendinize olan güveninizi yitiriyorsanız, Sınav zamanları size kabus gibi geliyorsa... Sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız, Sınavda heyecanlanıp çok iyi çalışmış olduğunuz ve bildiğiniz halde başarılı olamıyorsanız, Sınav sırasında midenizde, karın bölgenizde gerilme ya da rahatsızlık oluyorsa, Sınav sırasında soğuk terleme ve baş ağrıları çekiyorsanız, Sınav sırasında zihninizin donduğunu bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğinizi hissediyorsanız, Sınav sırasında bildiklerinizi de unutuyorsanız, Sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz…

3 Peki Nedir Bu Sınav Kaygısı?
Öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.

4 Aslında Kaygı Normal ve Gerekli Bir Duygudur
Her duygu gibi “kaygı” da kişinin yaşamında önem taşır ve gereklidir. Orta düzeyde bir kaygı kişiye enerji verir, onu motive eder.

5 Amaç; kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak değil,
Sınavlardaki başarımızı olumsuz etkilemeyecek bir düzeyde tutabilmektir.

6 Neden Sınav Kaygısı Yaşıyorum?
1-Olaylara Bakış Açısı yani Kafamızdaki Düşünceler 2-Sınava Yeterince Hazırlanmamak,

7 1-Olaylara Bakış Açısı Kaygı aslında kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, o olayın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklanmaktadır. Olaya karşı temel inançları değiştirmek asıl amaçtır.Sınavın kendi başına kaygılandırma gücü olsaydı tüm öğrenciler aynı kaygıyı duyardı. Bu konuda yapılacak bir şey olmazdı,bu kaderimiz olurdu

8 Gerçekçi Olmayan Düşünceler
Ben yapamam, beceremem, benden köy kasaba olmaz, çevreme rezil olacağım…. Gibi negatif düşünceler yerine, Eksiklerimi giderirsem kazanırım. Kazanmak için kendime özel çalışma sistemi geliştirmeliyim.azmin elinde hiç bir şey kurtulmaz,biraz çalışırsam mutlaka karşılığını alırım,hedefime ulaşmak için …... kadar çalışmak zorundayım gibi

9 Gerçekçi Olmayan Düşünceler
SBS ÖSS hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için tek yoldur. Böyle bir düşünceye sahipsek, kaygımızın artması muhtemeldir Mantıklı bir şekilde düşünürsek,Liselere Giriş sınavı, üniversite sınavı bizi hayatta başarıya ve mutluluğa götüren yollardan sadece biridir. Tek seçenek değil. Liselere giriş Sınavını, Üniversite sınavını kazanamamış ancak hayatta başarıyı ve mutluluğu yakalamış milyonlarca insan var. İstediğimiz lisesi veya Üniversiteyi kazanamasak da farklı alanlarda mutlu ve başarılı olabiliriz.

10 Gerçekçi Olmayan Düşünceler
Kazanmazsam mahvolurum, hapı yutarım, komşuların yüzüne nasıl bakarım, ailemin yüzüne nasıl bakarım, çok korkunç olur. Bu gibi düşünceler kesinlikle gerçekle ilişkisi olmayan düşüncelerdir ve bize olumlu yönde hiç bir katkısı yoktur. Bu tip düşünceler hem sizi amacınızdan uzaklaştırır, hem de hem endişelendirir. Daha çok olumlu yönde düşünmeye çalışın. Geçmişteki yaptığınız güzel ve başarılı işleri düşünün.

11 Gerçekçi Olmayan Düşünceler
Sınav sonucu benim iyi ya da kötü olduğumu gösterir. Sınav sadece bir bilgi sınavıdır. Bu nedenle öğrencinin ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarıyla kazanmış olduğu bilgilerin değerlendirmesidir. Kişiliğinizin değerlendirilmesi değil. Sınav başarınızla kişilik değerinizi eş görmeyin. Sınavlarda uygulanan testler; kişilik testler olmayıp bilgi ve başarı testleridir.

12 Olumsuz Düşüncelerinizi DUR demeyi bilmelisiniz
Olumsuz düşünceler genellikle sinsice ve fark ettirmeden gelirler. Aklınızdan kaygıya sebep olabilecek bir düşünce geçtiğinde “DUR!” diye bağırın. Birdenbire olumsuz düşüncenin kesintiye uğradığını göreceksiniz. Durdurduktan sonra negatif düşünceler yerine pozitif düşünmeye çalışın.

13

14 Olumsuz Düşüncelerimiz
Vaktinde bitirebilmek için gerekli tedbirlerimi aldım, elimden geleni yaptım. bu durumda hiçbir şey ters gitmeyecek Sınava Hazır Değilim Sınavda soruları vaktinde bitiremezsem..?” Düşüncesi Yerine Bu Sınavda Yüksek Puan Alamazsam hayatım biter Bu sınavdan yüksek puan almak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ama alamazsam da bu dünyanın sonu değil Düşüncesi Yerine Düşüncesi Yerine Takıldığım yerler olabilir, bilenlere soracağım ve yardım alacağım. Ben zaten bu konuları anlamıyorum. Düşüncesi Yerine Ben de kendimi kontrol edebilir ve başarılı olabilirim. Biliyorum bu sınavda başarılı olamayacağım. Tüm konuları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim. Çok fazla konu var , hangi birine hazırlanabilirim ki? Düşüncesi Yerine Zamanımı En Etkin Şekilde Kullanmalıyım


"SINAV KAYGISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları