Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE Yazım kuralları. 1.Aslının kurduğu cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Atmış yaşına gelmiş bir adamdan ne bekleye bilirsin? B.Tarihi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE Yazım kuralları. 1.Aslının kurduğu cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Atmış yaşına gelmiş bir adamdan ne bekleye bilirsin? B.Tarihi."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE Yazım kuralları

2 1.Aslının kurduğu cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Atmış yaşına gelmiş bir adamdan ne bekleye bilirsin? B.Tarihi binanın dört yanıda çiniymiş. C.Bütün yaşadıklarım her halde bir rüyaydı. D.Bugünlerde fiyatlar ateş pahası, hiçbir şey alamıyorum.

3 CEVAP: D

4 2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Kardeşim şimdide bilye biriktiriyor. B.Onbinlerce taraftar meydana birikmişti. C.Gırtlağını yırtarcasına etrafındakilere bağırdı. D.Ayşe,odasında Türkçe dersine çalışıyor.

5 CEVAP: B

6 3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A.Onu o halde görünce Dünya başıma yıkılmıştı. B.Evin ön yüzüne dün taşlarla süslemişler. C.Küçücük bir odada yapa yalnız kaldım. D.Gözüne batan kirpiği cımbızla çekti.

7 CEVAP: C

8 4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A.İşçilerin parası alınteri kurumadan verilmelidir. B.herkes gülüp eğleniyordu; ama o,acısıyla başbaşaydı. C. Bu yolda gidip gelmek her baba yiğidin harcı değildir. D.Mehmet bey,kimseyi eli boş çevirmezdi.

9 CEVAP: C

10 5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A.içeri girdiğimde bu gramofonu görmemiştim. B.Lavobadaki borular iyice tıkanmış. C.Nemrut Gölü ve dağı turistlik bir öneme sahiptir. D.Üst üste meydana gelen olaylar ailenin huzurunu kaçırdı.

11 CEVAP: B

12 6.Ayşe koşu yarışmasında…….’inci oldu. Bu cümlede boş bırakılan aşağıdakilerden hangisi getirilirse yazım yanlışı meydan gelir? A.5 B.7 C.8 D.1

13 CEVAP: B

14 7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A.Su faturası için Belediye binsına gidecek. B.yaptıklarımızı hoş karşılarmı acaba? C.Herbir öğrenciye dört soru bankası kitabı verilecek. D.Babaannem uymadan önce bana masal anlatırdı.

15 CEVAP: D

16 8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A.Şiir öyle bir dildir ki başka hiç bir dile çevrilemez. B.’’Benim adım kırmızı’’adlı eserden bazı bölümleri dergiye aktardı. C.Annem,Anneler günü için yazdığım şiire bayıldı. D.Tatile giderken beraberinde birkaç kitap alır

17 CEVAP: B

18 9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması ile ilgili biryazım yanlışı yapılmamıştır? A.Bundan sonra dışarıya hiçbir bilgi sızdırılmayacak. B.Faturaları zamanında ödemeyenlere ceza uygulanacak. C.Akşam ağır bir yemek yiyince gece çok rahatsız oldum. D.Kurallara uymayan futbolcular oyundan atıldı.

19 CEVAP: C

20 10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır. A.12 Nisan’da Trabzon’a gideceğim. B.Haziran’da bu işi, bitireceğiz,dedi. C.Oğlu Mart’ın 12’sinde doğmuş. D.19 mayıs 1919’da Atatürk samsun’a çıktı.

21 CEVAP: B

22 11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır? A.Bizim ülkede eskiden okuryazar oranı düşüktü. B.Hiç beklemediğim bir anda çıkageldi. C.İşten atılalı hiç kimseyle konuşmuyor. D.Yolda pekçok tanıdık kimseyle karşılaştık.

23 CEVAP: D

24 12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur. A.Yapılmayanı yapmak insana heyecan verir. B.Söz taşıyan kişi arkadaşınızda olsa yanında ulu orta konuşmayınız. C.Bir kitabı anlamak için onu birkaç kez okumak gerekir. D.İntikam yerine sabır etmek yiğitliğin göstergesidir.

25 CEVAP: B

26 13.Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A.Köşeyi dönünce onunla göz göze geldik. B.Mademki gelmeyecektin, niye bizi aramadın? C.Çocuklar akşamüstlerini daha çok severler. D.Neyse ki düşündüğümüz şey başımıza gelmedi.

27 CEVAP: D

28 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır. A.Ali’yle görüştükten sonra size geleceğiz. B.Yarın akşam TV’da güzel bir film var. C.Gelen kolileri yan yana bıraktım. D.Yaşlı adamın anlı kırış kırıştı.

29 CEVAP: A

30 15.Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır. A.Bu çocuk her gün buraya uğrar mı? B.Akşam eve dönersem size süprizim var. C.Soğuk espiriler yaptığı için onu kimse sevmezdi. D.Eve geç gelince, onlara ne diyeceğini düşündü.

31 CEVAP: B

32 16.Aşağıdakilerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır. A:İSKİ’ye olan borcunu henüz ödememişti. B.TTK’nın genel kurul toplantısı Ankara’da yapılacak. C.Babam BOTAŞ’ta çalışıyor, dedi. D.Kardeşim İTÜ’den geçen yıl mezun oldu.

33 CEVAP: C

34 17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Roman yazmanın belli başlı kuralları vardır. B.Ali Bey aklısıra herkese kandırmaya çalışıyor. C.Sonunda Yunus Bey evine sağ salim dönmüş.. D.turistler yarım yamalak türkçeyle sorunlarını anlattılar.

35 CEVAP: B

36 18.Aşağıdakiler cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır. A.Yılbaşı gecesi arkadaşlarla bir araya geldik. B.Teyzem gün aşırı bizi ziyaret ederdi. C. İki yüzlü insanlarla işim olmaz.dedi. D.kuzey batı Anadolu’nun bazı illerinde kömür çıkartılır.

37 CEVAP: C

38 19.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur. A.Çocuk, zayıflıktan ipince görünüyor. B.Doktoru bekleyen kadın, iyice huzursuzlandı. C.Romanda konu seçimi çok de önemli değildir. D.Yahya Kemal,şiirlerinde İstanbul’u anlatır.

39 CEVAP: D

40 20.Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır. A.Ahmet de bu kitapta mı yok? B.Ahmet’te bu kitap da mı yok? C.Ahmet de bu kitap da mı yok? D.Ahmet’te bu kitap damı yok

41 CEVAP: B

42 Çeldirici sorular

43 21.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur. A.Ucuzca bir otel arıyor. B.Ahbapça bir tutum takındı. C.Kendisinden yaşça hayli küçüktü. D.Başını hafifce öne eğdi.

44 CEVAP: A

45 22.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır. A.Az kitap okuyan bir toplum muyuz? B.Bu kitapları siz mi aldınız? C.Çok okunan kitaplar bunlar mıdır? D.Bu kitabı neden oku muyorsunuz?

46 CEVAP: D

47 23.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır? A.Karayel kuzeybatıdan eser. B.Doğu Anadolu’da kara iklimi etkilidir. C.Türkiye’nin güneyi genellikle yağışlıdır. D.Amerika’nın kuzey komşusu Kanada’dır

48 CEVAP: C

49 24.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır A.TBMM,ilk kez,23 Nisan1920’Ankara’da toplandı. B.30 Ağustos1922’deBaşkomutanlık Meydan Savaşı zaferle sonuçlandı. C.Cumhuriyet,29 Ekim 1923’de ilan edildi. D.Saltanat,1 Kasım 1922’de kaldırıldı.

50 CEVAP: C

51 25.Türkçede özel ada bağlı saygı kelimeleri,meslek adları ve takma adlar büyük harfle başlar. Bu kurala göre, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır. A.Dün, sokakta komşumuz doktor Bilal Uslu Bey’i gördüm. B.öğretmen Ayşe Hanım doktora gidecekmiş. C.Sınıfımız iki Ali’den büyük olanı iyi bir sporcudur. D.Sıtkı bey beni kardeşi Orhan’la tanıştırdı.

52 CEVAP: A

53 26.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A.Bu toplantıya Yusuf’ta katıldı mı? B.O da gitse olmaz mıydı sanki? C.Bu tür çalışmalarda yararlı oluyor mu? D.O’da İzmit’te mi oturuyor.

54 CEVAP: A

55 27.Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A.Ağzın içi B.Asfaltın onarımı C.Saçlarımın rengi D.Herkesin derdi

56 CEVAP: A

57 28.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır? A.O da babası gibi hukuku seçmiş. B.Ben bu renkten hiç hoşlanmam. C.Göğsüme bir ağrı girdi. D.son günlerde onun bana karşı tavrı değişti

58 CEVAP: C

59 29.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır. A.Art arda aynı yanlışı yaptı. B.Annem her zaman,”Kalp kalbe karşıdır.”der. C.davranışlarına içten içe sinirleniyordu. D.olayı duyunca renkten renge girdi.

60 CEVAP: D

61 30.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A.Üzerinde eskimiş, rengi atmış bir palto vardı. B. Kirpiklerine kadar toza toprağa bulanmış. C.Evler uzaktan belli belirsiz duruyordu. D.Irmağın kıyısında oynayan çocuklar vardı.

62 CEVAP: B


"TÜRKÇE Yazım kuralları. 1.Aslının kurduğu cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Atmış yaşına gelmiş bir adamdan ne bekleye bilirsin? B.Tarihi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları