Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖFKE YÖNETİMİ. Çocuğunu en yakından tanıyan,anne ve babasıdır.Hangi durum ve ortamlarda öfke nöbetinin ortaya çıktığını tahmin edecek olan onlardır.Her.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖFKE YÖNETİMİ. Çocuğunu en yakından tanıyan,anne ve babasıdır.Hangi durum ve ortamlarda öfke nöbetinin ortaya çıktığını tahmin edecek olan onlardır.Her."— Sunum transkripti:

1 ÖFKE YÖNETİMİ

2 Çocuğunu en yakından tanıyan,anne ve babasıdır.Hangi durum ve ortamlarda öfke nöbetinin ortaya çıktığını tahmin edecek olan onlardır.Her ebeveyn bu dönemi aynı şiddette yaşamaz.Fakat bazı aileler bu süreci problemli ve daha şiddetli yaşarlar.Bu dönemi mümkün olduğunca az stresli geçirmek için bazı öneriler aktaralım

3 YETERLİ İMKAN VE ORTAMI SUNMAK VE AYNI ZAMANDA SINIRLAR KOYMAK.

4 Sağlıklı bir gelişim için,çocuğun kendi istek ve arzularını gerçekleştirebilmesi için gerekli imkan ve ortam tanınmalı.Çocuk bu isteklerini gerçekleştirmeye çalışırken bazen hayal kırıklığına uğrayıp geri adımlar da atar.Bu,çocuğun yaşayarak öğrendiği önemli yeteneklerinden biridir.

5 KARAR VERİRKEN SEÇENEK SUNMALI

6

7 Çocuk burada isteğiyle bir şeyleri harekete geçirebileceğini öğrenir.Bunun için böyle tecrübelere ihtiyacı vardır.

8 ÇOCUĞUNUZA,KENDİNİ ( BAZI MOTOR BECERİLERİNİ) GELİŞTİREBİLECEK FAAALİYETLERDE BULUNMASINA OLANAK TANIYIN.

9 Çocuk bu yolla hem bir şeylerle meşgul olur hem de yeni şeyler öğrenir.Ayrıca birlikte geçirilen vakit çocuğun özgüvenini geliştirir.

10 ZAMAN VERİLMELİ

11 ALİ,OĞLUM 10 DAKİKA SONRA EVE GİDECEĞİZ,HABERİN OLSUN ALİ,OĞLUM 5 DAKİKA SONRA GİDECEĞİZ.HABER VERMEK İSTEDİM.

12 KURALLAR HERKES İÇİN GEÇERLİ OLMALI

13 AY,ŞEKERİM ÇOCUKLAR BİRAZ DAHA OYNASIN.DAHA YENİ GÖRÜŞTÜK.HEM SANA ANLATACAĞIM ÖNEMLİ ŞEYLER VAR. Bu davranışlar sıkça tekrar edildiğinde,çocuk yapılan antlaşmalara uymakta zorlanır hatta uymaz.Aynı kurala uyma herkes için geçerli olmalıdır.

14 ÇOCUĞUNUZLA ‘ KİM GÜÇLÜ ‘ ÇEKİŞMESİNE GİRMEYİN.

15 Çocuğunuz konulan kurallardan bazılarına uymak istemediğinde,konulan kuralları zaman zaman gözden bir daha geçirmekte yarar var. Konulan kurallar ve yasaklar çocuğun gelişimine engel teşkil etmeyecek şekilde olmalı. Çocuk uymakta direnir, siz uyması gerektiği konusunda ısrarlı tutumunuzu devam ettirdiğinizde, sizin de sinirleriniz gerilmeye başlar ve çocukla istemeden de olsa, kendinizi gereksiz bir çekişmenin ortasında bulursunuz. Burada esas olan konu kuralın kendisi mi? yoksa ebeveynin otoritesini kaybedeceği korkusu mu? anlamak zorlaşır.

16 HAYIR UYUMAK İSTEMİYORUM! ÇİZGİ FİLM İZLEMEK İSTİYORUM.ÜSTELİK YARIN TATİL. LÜTFEN BARIŞ KURALIMIZI BİLİYORSUN.SAAT DOKUZDA UYUMAMIZ LAZIM. Ebeveyn yasakları belirlerken,çocuğun gelişimine engeller koymamalı.

17 ÖFKE NÖBETİNE NEDEN OLABİLECEK FAALİYETLERDEN KAÇINILMALI

18 Çocuğunuzu en iyi tanıyan siz olduğunuza göre, onun ne zaman, nerde, hangi ortamlarda sıkıldğını biliyorsunuzdur. Alışveriş merkezine giderken saatlerce onuda peşinizden sürüklemenin doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Belki karnı acıkmıştır, belki uykusu gelmiştir, belki binlerce insanın arasında bulunmaktan, gürültüden rahatsız olmuştur..

19 Uzun süreli alışverişlerde çocuğunuzu yanınıza almayabilir veya kısa süreli planlayabilirsiniz.

20 ÇOCUĞUNUZUN SINIRLARINI ZORLAMAYIN

21 Çocuğunuzun sıkıldığını, içinde bulunduğu ortamla pek ısınamadığını, patlamaya hazırlanan bir yanardağ haline geldiğini fark ediyorsanız, onun ilgisini çekecek, meşgul edecek yeni bir şeyler bulmalısınız. Elinde kek varken, çikolata veya şekeri eline tutuşturmanın bir faydası olmaz.

22 SAKİN VE SABIRLI OLMA BECERİSİNİ GÖSTEREBİLMEK,EN İYİ İLAÇTIR.

23 Çocuk çıldırmış vaziyette ağlıyor, tepiniyor, sağa sola saldırıyor, kendinden geçmiş durumda. Üstelik bir alışveriş merkezinin ortasında. Saniyede onlarca insan seli sağdan soldan akıyor. Bazıları durup çocuğa acıyarak bakıyor. Bazıları ”şöyle yapın”, ”böyle yapın” diye öneriler yağdırıyor. Böyle bir manzara karşısında sakin kalabilmek, mantıklı düşünebilmek hiç de kolay değil. Ancak bu durumdaki çocuğa yapılabilecek en doğru yardım, sakin kalabilmektir. Ancak o zaman, çocuğun içinde bulunduğu duyguları anlayabilmek mümkün olur. Çocuk kendi öfkesinin altında ezilmiş haldedir. Kendisini yalnız, terk edilmiş, biçare kalmış gibi hissetmektedir. Tatlı bir dille onun duygularını anladığınızı iletmeye çalışın. Öfke nöbetine neden olan olayla ilgili düşüncenizi açık, kısa ve öz olarak çocuğa iletin. Ve hiç müdahale etmeden bir süre bekleyin. Sabırlı olun.

24 Bir süre sonra, çocuk kendine gelmeye başlar ve yavaş, yavaş sakinleşir, ama hala çok kırılgandır. Sizin yakınlığınıza, şefkatinize ve sevginize ihtiyacı vardır. Ona sarılın, göğsünüze bastırın, saçlarını okşayın. Çocuğu suçlamadan, kısa ve öz olarak davranışını ona anlatın. Çocuğunuzun şu anda ihtiyacı olan duygu, bu olaya rağmen kabul edildiğini ve sevildiğini bilmesidir. Sakin ve sabırlı olma becerisini gösterebilmek, en iyi ilaçtır.

25 ÇOCUKLA TEKRAR BARIŞMAK

26 Böyle bir nöbeti geçiren çocuk, gösterdiği duygusal patlamanın şiddetinden kendisi bile korkmuştur, tedirgin olmuştur. Bitap bir haldedir ve hala kırılgandır. Böyle bir olayı bize yaşattığı için onu suçlamamalı, tekrar, tekrar konu etmemeli. Tepkimiz aşırı oldu ise çocuğumuzdan özür dilemesini bilmeliyiz. Bunun normal bir süreç olduğunu ve ebeveynlerin de payı olduğunu bilmek önemlidir.

27 ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİ KONUSUNDA ÜMİTLİ OLUN.BU ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTADIR.DEĞİŞİM BU ÜMİT SAYESİNDE BAŞLAR.

28

29 MUTLU YARINLAR DİLEĞİYLE… VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM… Hazırlayan Funda ALKIN Rehber Öğretmen


"ÖFKE YÖNETİMİ. Çocuğunu en yakından tanıyan,anne ve babasıdır.Hangi durum ve ortamlarda öfke nöbetinin ortaya çıktığını tahmin edecek olan onlardır.Her." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları