Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARIMIZ Çocuklar sizin çocuklarınız değil,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARIMIZ Çocuklar sizin çocuklarınız değil,"— Sunum transkripti:

1 OKUL ÖNCESİNDE MAHREMİYET EĞİTİMİ HAZIRLAYAN Cemre ALPER Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

2 ÇOCUKLARIMIZ Çocuklar sizin çocuklarınız değil,
Onlar kendi yolunu izleyen hayatın oğulları ve kızları Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller Onlara sevginizi verebilirsiniz,düşüncelerinizi değil Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır Bedenlerini tutabilirsiniz ama ruhlarını değil Çünkü ruhlar yarındadır

3 Çocuklarımız Yüce Allah'ın eşsiz nimetlerinin en sevimlisidir
Çocuklarımız Yüce Allah'ın eşsiz nimetlerinin en sevimlisidir. Allah'ın insanlara bahşettiği birer emanettir. Anne baba bu emaneti kendi mülkleri gibi görmemelidir.

4

5 "Bedenim bana aittir" bilinci
Anne-babalar, çocukları 4 yaşından sonra çocuklarına vücudunun kendisine ait olduğu bilincini vermelidir. Örneğin, terlemiş bir çocuğun atleti izin alınmadan aniden çıkartılmamalı, altını ıslatmış bir çocuğun pantolonu kızgınlıkla ve öfkeyle değil, çocuktan izin alınarak çıkartılmalıdır. Çocuk zamanla kendisinden izin alınmadan bedenine yapılacak müdahaleleri hisseder ve rahatsız olur.

6 İzin verirsem dokunabilirsin bilinci
Çocuk kendi bedeni üzerinde söz hakkına sahip olduğunu bilmelidir. Çocuğu öperken dahi ‘’seni öpebilir miyim?’’ diye izin alınmalıdır.

7 Dokunulması yasak yerlerim bilinci
Çocuklar vücutlarının belli bölgelerine dokunulmaması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Küçük çocukları cinsel organlarına dokunarak, onları konu yaparak sevmek doğru değildir. Çocuk, bir başkası özel alanına dokunmak istediğinde bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun ayrımını yapamayabilir.

8 Vücudum görünmemeli hissi
Özellikle çocuklar giysilerini kendileri giyip çıkarmalı. Eğer çocuk beceremiyorsa o zaman kimsenin olmadığı bir odada giyinmesine yardımcı olabiliriz. Amacımız çocuğun kendi bedenini izleyen birinden rahatsız olmasıdır.

9 banyoda çıplak olunmaması bilinci
Çocukları banyo yaptırırken özellikle iç çamaşırıyla banyo yaptırılmalıdır. Yedi yaşından sonra banyoda çocukların kendi mahrem alanlarını kendi temizlemelerine fırsat tanımak da mahremiyet duygusunun gelişimi açısından güzel olacaktır.

10 Odanıza İzin Alarak Girmesi Gerektiğini Öğretme
Aile bireylerinin birbirlerinin odalarına girerken, kapıyı çalarak ve izin alarak girmeleri çok önemlidir. Çocuklara özellikle anne baba kendi odalarında iken kapının vurulmadan içeri girilmeyeceği, ancak bunu yaparken de gayet yumuşak bir ses tonuyla, “Ben odada giyiniyor olabilirim” gibi açıklamalar yapılmalıdır.

11 Tuvaletin Kapısını Kapalı Tutması Gerektiğini Öğretme
Anne-babalar mahremiyet eğitiminin bir parçası olarak tuvalette yalnız olunması, başkalarının görmeyeceği şekilde tuvaletini yapması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır.

12 Ebeveynle ve Kardeşle Yatakları Ayırmak
Birlikte aynı yatakta yatan kardeşlerin yatakları dört-beş yaşından itibaren ayrılmalıdır.

13 Kız ve Erkek Çocukların Odalarını Ayırma
Kız ve erkek kardeşlerin ilkokul dönemiyle birlikte odaları ayrılmalıdır. Çünkü beraber bulundukları odada, giyinip soyunurken, yatarken, temizlenirken birbirlerinin özel alanını ihlal edebilirler. Ayrıca okulla birlikte çocuklara vücudunun dışında iç çamaşırlarının belki de özel eşyalarının (günlük vb.) bulunduğu bir özel alan da gerekebilir. Bu alanın farklı odalarda olması daha doğru olacaktır. Yer darlığı gibi sebeplerle bu konu ertelenmemelidir. Gerekirse diğer bir odada bir köşe oluşturularak çözüm bulunmalıdır. ‘Onlar kardeş bir sorun olmaz’ diye düşünmek kadar, bu konuda aşırı kaygılı davranıp endişelerimizi çocuklara hissettirmek de sakıncalıdır.

14 Kim kimdir bilinci Çocuk babasının kardeşi olan amca ile mahalledeki amcayı ayırt edebilmelidir. Ya da amca ile amcaoğlunu ayırt edebilmelidir.

15 Fiziksel baskıya direnme
Çocuğa kendisine karşı fiziksel güç gösterisinde bulunulduğunda direnme ve karşılık vermenin işe yarayacağı bilincini oluşturmalıyız.

16 Özel Alan İhlallerine Tepkinizi Belli Etme
Çocukla birlikte dışarıda gezerken veya televizyon izlerken aniden karşımıza mahremiyet ihlali içeren sahneler ve durumlar çıkabilir. Bu gibi durumlarda çocuğa bir şey demeden onun duyacağı şekilde mahremiyet ihlali yapan kişiye tepki belli edilebilir. Çünkü çocuklar anne-babaların kendilerine değil de başkalarına verdikleri tepkiler yoluyla daha kolay öğrenmektedirler.

17 Televizyon ve İnternette Mahremiyet Sınırları
Çocuğumuzun, televizyonda kavrayamayacağı düzeyde bir cinsellikle karşılaşması sağlıklı ruhi gelişimine ciddi bir sekte vurur. Bu nedenle çocuklarımıza gelişimsel düzeylerine uygun programlar izlettirmeli, bu konuda seçici olmalı ve televizyonu doğru izleme alışkanlıklarını bizim kontrolümüzde edinmelerini sağlamalıyız.

18

19 TELEVİZYONUN ZARARLARI

20 Anneler evde daha rahat iş yapabilmek ya da çocuklar gürültü yapmasın diye çizgi film izletiyorlar.
Peki bu ne kadar doğru?

21 çocuğumuzun her gün internet ve bilgisayar kullanımına ayırdığı vakti belirleyerek takibini yapmalı ve çocuğumuzun bu konuda bizim uyarımız olmadan kendi kendini kontrol etme bilinci kazanmasına gayret etmeliyiz.

22 İlk tedbir olarak bilgisayarı ortak kullanım alanlarına koymak suretiyle, çocuğumuzun bilgisayar ve internet kullanma alışkanlığını daha kolay kontrol altında tutabiliriz

23

24 Sonuç olarak, mahremiyet eğitiminin istenilen şekilde gerçekleşmesi için televizyon ve internetin zararlarından koruma aşamasında, çocuklarımıza hep sabırlı davranmalı, korkutarak veya zorlayarak özgüvenlerini zedelememeliyiz . Onun için ayıp, günah, yasak sözünden daha çok, çocuğa bunun gerekçeleriyle doğrularını, yanlışlarını anlatmalı, yanlışlarla karşılaştığı zaman ne yapacağı ile ilgili beceri kazanmasını sağlamalıyız.

25 Kendimiz de davranışlarımızla çocuklarımıza örnek olmalı, böylece onların eğitim sürecini kolaylaştırmalıyız. Her şeyden önemlisi de bütün bunları yaptıktan sonra İlahi yardımı talep etmeli, dualarımızı eksik etmemeliyiz

26 Yasasın, seminer bitti…

27 SEMİNERİMİZE KATILDIĞINIZ VE SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…


"ÇOCUKLARIMIZ Çocuklar sizin çocuklarınız değil," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları