Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK."— Sunum transkripti:

1 METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK

2 Meteorolojik rasatlar, aletlerin yerleştirildiği ve uygun biçimde düzenlendiği bir alanda yapılır. Bu alana Rasat Parkı ya da Meteoroloji İstasyonu adı verilir. Rasat parkları, atmosfer olaylarına açık, bu olayları engelleyici faktörlerin olmadığı, içinde çeşitli meteorolojik aletlerin bulunduğu, doğal şartları temsil eden, meteorolojik gözlem amacıyla düzenlenmiş yerlerdir. Sıcaklık ve nemlilik rasat siperi : Bu siperler yerden 1.25 m – 2.00 m yüksekliktedir. Siper kapağı kuzeye bakmaktadır. Bu siperde maksimum, minimum, ıslak ve kuru termometreler ile termograf, higrograf ve higrometreler bulunur. Islak ve kuru termometreler havanın nemliliğini, havanın nispi nemini ölçer.

3 Buharlaşma havuzu : Genellikle A sınıfı buharlaşma kabı kullanılır
Buharlaşma havuzu : Genellikle A sınıfı buharlaşma kabı kullanılır. Kesit alanı 1 m2’dir. Yüksekliği cm olup, silindir şeklinde paslanmaz çelikten yapılmıştır. Günlük buharlaşma miktarından yararlanılarak açık su yüzeyinden olan buharlaşma miktarı ölçülür. Sabit anemometre : Yerden 1.25 – 2.00 m yükseklikte 30 cm x 30 cm boyutlarındaki beton blok üzerinde yer alan 2 inç’lik bir borunun uç kısmına monte edilmiştir. Rüzgar hızının ölçülmesinde kullanılır. Toprak sıcaklık rasatlarının yapıldığı kısım : Burada toprak üstü minimum termometresi ile 5 cm, 10 cm, 20 cm, 50 cm ve 100 cm derinliklerdeki toprak sıcaklıklarının ölçümü yapılmaktadır.

4 Plüviyograf : Yağış miktarının ve gün içerisindeki dağılımının belirlenmesinde kullanılır.
Plüviyometre : Yağış miktarının belirlenmesinde kullanılır. Helyograf : Güneşlenme süresinin ölçülmesinde kullanılır. Birimi saat/gün’dür. Yerden 1.50 m yükseklikte monte edilir. Helyograflar bütün gün güneş alabilecek bir yere konulmalıdır.

5 Aktinograf : Güneş ışınları şiddetinin ölçülmesinde kullanılır
Aktinograf : Güneş ışınları şiddetinin ölçülmesinde kullanılır. Birimi cal/cm2/gün’dür. Helyograf gibi monte edilir. Siyah ve beyaz hazneli iki termometre içermektedir. Siyah olanı güneş ışınlarını emmekte, beyaz olanı ise güneş ışınlarını yansıtmakta, böylece her iki termometrede farklı sıcaklık değerleri okunmaktadır. Bu sıcaklık farklarından yararlanılarak güneş ışınları şiddeti hesaplanmaktadır. Açık kademeli siper : Yerden 20 cm, 50 cm, 100 cm, 150 cm ve 200 cm yüksekliklerdeki bu siperlerde maksimum, minimum, kuru ve ıslak termometreler bulunmaktadır. Gölgedeki buharlaşma rasatlarına ait rasat siperi : Normal standart yüksekliktedir. ( 1.25 – 2.00 m ). Bu siper içerisinde evaporimetre ve evaporigraf aletleri bulunmaktadır ve gölgedeki buharlaşma miktarı ölçülmektedir.

6 Meteorolojik Rasatlar; Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO)'nın belirlediği standartlar ve kurallara göre belirli temsil aralıklarıyla kurulmuş rasat parklarında yapılır. Klimatolojik rasatlar; dünyanın, kıtaların, ülkelerin, ülkeler içindeki bölgelerin iklim özellikleri ile daha dar yörelerin, çevrelerin ve mahallelerin değişik iklim durumlarını incelemek, iklim araştırmaları ve projeleri için gerekli bilgileri elde etmek amacıyla yapılan rasatladır. Bu rasatların en büyük özelliği aynı güneş durumunda yapılmış olmalarıdır. Buna göre tüm ülkelerde yapılan ölçümlerde, günlük ortalama değerleri elde edebilecek belli yerel saatler tespit edilir. Bu saatler 07, 14, 21 olarak kabul edilmiştir. Meteoroloji istasyonları bulundukları boylamın mahalli saatine göre 07, 14 ve 21 de, eş zamanlı olarak klima rasatlarını yaparlar. Zaman bakımından aynı olmayan, ancak aynı güneş durumunda yapılan bu rasatlar dünya üzerinde hep aynı saatlere denk gelmektedir.


"METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları